Jump to content

urskogen89

Edgemember
 • Posts

  95
 • Joined

 • Last visited

About urskogen89

Information

 • Kön
  Male

Recent Profile Visitors

716 profile views

urskogen89's Achievements

Member

Member (2/5)

19

Reputation

 1. Det vet jag inte men det kan jag tycka är ovidkommande. Alla kommuner kan söka LONA-bidrag eller liknande och det är positivt om kommuner satsar på åtgärder även om dem är baserade på bidragspengar. Krävs ju en del arbete och resurser att göra åtgärder även om det görs med bidrag. Åtgärderna som genomförts för öringen gagnar ofta även harren (ex. Årlig kalkning) men jag kan hålla med om att det borde satsas mer på renodlade åtgärder för harren. Om jag ska spåna fritt så antar jag att det är mer komplext när det gäller biologisk återställning för harren i Habo. För öringen handlar det ju mest om att riva ut dammar och skapa fiskvägar. Hur man ska gynna harren är kanske mer komplext, med undantag från Svedån såklart. Tjänstemän inom kommunen har ju dock arbetat med att försöka nå en förbättring av förhållandena i Svedån i över 10 år nu, men det verkar vara ett utdraget och frustrerande arbete.
 2. Mjo men kan du nämna en svensk kommun av liknande storlek som lagt ner mer pengar och arbete på biologisk återställning av vattendrag än Habo kommun?
 3. Kanotklubben är helt klart värt att testa, det är ett välkänt harrfiske område. Har inte varit där själv speciellt många gånger men jag har fått harr där.
 4. Det enda vattnet med vild harr i Östergötland är Vättern, se tråden om Vätterharr. Regnbåge får man hoppas inte finns i vilda bestånd. Havsöring finns ju i Motala Ström i Norrköping och i Bråviken. Annars finns det säkert vild öring i diverse bäckar och åar som mynnar i havet eller sjöar som håller stationär öring. Får man bara fiskerättsinnehavarens tillstånd så kan man fiska, annars blir det tjuvfiske på eget bevåg. Provfiskedatabasen är ett bra verktyg för att hitta vattendrag med öring. http://aquarapport.slu.se/default.aspx?ID=6
 5. Får hoppas att det fanns ett tillstånd enligt vattenskyddsföreskrifterna för besprutningen... var det skiftet norr om skämningsforsån?
 6. Vart extremt sugen på lite harrfiske igår på kvällspromenaden. Sjön låg nästintill spegelblank och jag såg en mängd vak vid båthusen nedan järnvägsspåren i Jönköping. Nu är det igång!
 7. Jag kan förstå frustrationen men det är också ganska frustrerande att läsa det konstanta slentrianmässiga klagandet på kommunen och LSTs arbete. Det är otroligt lätt att vara efterklok och ännu lättare att sitta vid en dator och kritisera myndigheter. Därför framstår det som ganska löjligt att sitta och i efterhand kritisera biotopvård som om LST gjort detta av ren djävulskap och inte med stöd av vetenskap och fakta. Att vara en ensam tjänsteman på en myndighet med knappa resurser är inte alltid så lätt. Vissa verkar undra varför man inte bara "gör" nånting och menar t.om. anklagande att det finns en direkt motvilja att hjälpa harren bland myndigheter. Dem människorna förstår väldigt lite om det naturvårdsarbete som utförs varje dag i vättern och Vätterbäckarna.
 8. Magnus, Menar du den västra kvarnen? Klarar harren ta sig förbi trumman och upp till omlöpet?
 9. Otroligt glädjande att höra om Rödån! Det är högsta noteringen på 10 år! Om det är det bästa någonsin kanske någon annan kan svara på. Uppskattar att ni berättar hur det går med räkningen. Är hemma med min 1 vecka gamla dotter så det blir ingen räkning för min egen del.
 10. Finns det ingen misstänkt så kommer polisen lägga ner förundersökningen direkt. Det mest effektiva (om man inte vet vem som gjort det) är nog att dra upp buren och sätta en lapp på den om att man är närboende och kommer att polisanmäla om man ertappar någon som "fiskar" på det sättet igen. Kräftfiske är förbjudet utan dispens för dem 13 vattendragen under harrleken.
 11. Magnus: Är buren/ryssjan kvar? Var det någon som erkände rovfisket? Har god lust att åka dit och be om namn och legitimation på dessa fiskare.
 12. Min kollega var i röttleån förra veckan men såg ingen harr.
 13. Oljeringar/skimmer eller liknande på vatten i bäckar och diken beror oftast på en hög humushalt och/eller en hög järnhalt. Om du kan peta i oljeringarna med en pinne och dem "spricker" så du ser "skärvor" så är det inte olja. Är det slemmigt och luktar så är det troligtvis olja. Sprutavfettningen utomhus på spillplatta från Statoils biltvätt är helt klart tveksam. I blåsigt väder kan säkert ån få sig en dusch av petroleumbaserad avfettning, vilket är bland de värsta föroreningar ett vattendrag kan drabbas av. Sen är det stora problemet för vattenkvalitén som Lennart säger VA-nätet, där får man även med alla "hemma-biltvättare" som spolas med dagvattnet. Gamla industrier längs ån förorenade med TRI, Pb och Hg ökar också på problembilden för Dunkehallaån.
 14. Miljöbrott är det, ingen tvekan. Konstigt om inte kommunen krävt att brunnen sätts igen eller liknande om det hänt förut. Risker med förorenat dagvatten är en standard sak att kolla vid tillsyn. Om det dessutom hänt förut så är det mycket underligt att inget gjorts/krävts. Förhoppningsvis blir företaget ekonomiskt ansvarig för alla skadorna som detta utsläpp gett upphov till. Allmänna handlingar i detta ärende kan begäras ut om man vill läsa vad som verkligen hänt.
 15. 4,4 grader i Rödån i lördags, ingen lekharr. Det har tydligen vart problem med regleringen i kraftverket sedan i höstas och vattnet har släppts på sedan dess. Förhoppningsvis kvarstår problemet några månader till... Vad lönsamheten eller poängen är med att ha kvar kraftverket förblir en gåta.
×
×
 • Create New...