Jump to content

sloopy

Edgemember+
 • Content Count

  927
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

15 Good

About sloopy

 • Rank
  Advanced Member
 • Birthday 06/25/1965

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Vänersborg

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  letsgofishingtoday@gmail.com
 • Telefon
  0736001880

Recent Profile Visitors

2,477 profile views
 1. Håller med, det kan vara knepigt, att få bort gammal sörja när man ska reparera eller byta något på ett spö. Jag lagade spön för en stor sportfiskeaffär här i väst för ett antal år sedan. Och jag vet inte hur många hundratals kasserade spön jag slaktade för delar. Eller hur många svärord jag lyckades få fram när jag höll på med det. Men jag blev hyfsad på att tajma när klingan inte tålde mer värme och vilka metoder som funkade bäst i olika situationer. Träning och erfarenhet ger färdighet som överallt annars här i livet.
 2. Jo, det är nog möjligt men då har du allt eldat på ordentligt. Du får använda den med måtta. Och på toppar eller där kolfibern är tunn så är det inte att rekommendera utan vattenånga är tillräcklig för att mjuka upp epoxylack eller lim.
 3. Det vanligaste och enklaste på carbon klingor är att ta en tång och nypa bort all kork ned till limmet och använda vattenånga eller typ värmepistol för att mjuka upp epoxyn och skrapa bort den. Och även rullfästet värms loss. Men har en känsla att du inte kan använda hög värme på en klinga med limmad bambu. Så du blir nog tvungen att skära bort epoxyn utan värme och såga isär rullfästet med typ dremmelskiva och rengöra där på samma sätt. Så skulle jag gå tillväga iaf.
 4. Det kan tyckas så men om du sett hur det går till att lacka spön i en fabrik så är det inte så konstigt. De kan lacka olika delar av ett spö på vid en tidpunkt oberoende av varandra så att säga. Men det kan ju vara så att nederdelen har samma problem men den delen utsätts inte för 1000 tals upprepade tänjande krafter som toppdelen gör vid kast. I vilket fall det bästa är att börja hos Loop och om det inte funkar så finns det alltid nån som kan fixa till det så du kan fiska vidare. Om det inte är på bästa fisketiden så kan jag linda om och lacka toppen åt dig.
 5. Ser ut som epoxylacken har typ krackelerat. Min gissning är att lacken inte fick rätt härdning, blev spröd och sen har spöts och naturens krafter gjort sitt. Men svårt att avgöra från ett foto. Krackelering av lacken är ett fabrikationsfel som du kan ta på garanti, om Loop nu har någon sådan på det här spöt. Annars blir det till att gräva i plånboken, linda och lacka om toppen för egen räkning.
 6. Har haft mångaolika vadarkängor genom åren och frågan är om du får vad du betalar för, som det heter, när det gäller Simms. Senaste var ett par Freestone och de användes i två säsonger vid kustfiske och några turer till älvfiske. Max 50 fiskedagar sammanlagt. Under de 2 åren försämrades prestandan på själva materialen en hel del och kängorna blev märkbart sladdrigare. Snören fick jag byta redan i början på det andra året. 3 året efter 20 dagars fiske på NZ så var nästa snörbyte ett faktum och strax efteråt lossnade först en snörningshälla och några dagar ytterligare en.😩 Ett stort plus dock var sulan på kängorna. Det är den bästa gummisulan jag haft på ett par vadarkängor. Testade en kompis Korkers kängor vid ett tillfälle och de var rent livsfarliga i jämförelse. Men utöver det, och med tanke på vad kängorna kostade så är det helt klart underkänt och de hamnade där de hör hemma, på en soptipp i Turangi.
 7. Håller med helt klart! Det bästa spöt borde vara det som klarar av att utföra de flesta fisketeknikerna på ett effektivt sätt. Det är det ultimata spöt att ta med sig för öring fiske var du än befinner dig i världen. Sen går det narurligtvis inte att få allt i ett spö men mycket. Efter 36 dagar i NZ och bärande på spön så skulle jag ha uppskattat ett test innan, det är ett som är säkert!
 8. Bra början! Nu vet jag inte dina tidigare erfareheter av spöförändringar men jag kan ge dig ett råd från många års spöbbyggande, reparationer och modifieringarna. Problemet är hur du ska få på det nya handtaget och uppnå god passform mot klingan. Så innan du smular sönder originalet så kolla vad du har framför handtaget. Är det lindningar och lackad dekal etc. Dessa måste du ta bort alt att du fyller upp området där det nya handtaget ska sitta. Och det ska helst vara så kompakt underlag som möjligt. Det är viktigt att det blir tight här för annars kan oönskade egenskaper komma senare. Men annars är det rätt rakt fram arbetsmässigt.
 9. Funkar naturligtvis att köpa ett redan färdigt handtag på nätet men du ska ha tur om du hittar ett som har samma form som det på Raidan spöt. Scott har ett annorlunda greppcenter och proportionerna är en aning förändrade mot ett tradionellt full wells. Och sen vill du ha så bra korkkvalitet som du kan få dina pengar och många handtag på ebay och andra sajter har minst sagt låg kvalitet. Men det finns bra grejer också fast då kostar det därefter.
 10. Du kan troligtvis inte köpa det. Det går inte att få tag på komponenter eller klingor längre från Scott. Den servicen har de lagt ned. Riktigt dåligt av Scott!!! Men det hindrar ju inte från att kopiera handtaget och svarva det själv. Jag kan göra det åt dig om du inte vill/kan göra det.
 11. Tomas! Svarar här istället för förra inlägget. Du kom med många bra förslag i det här inlägget och som tidigare nämnts. Och det med blindtest kan ju inte bli helt rättvist så länge man ändå känner igen produkten. Men det skulle vara mycket spännande att få se resultatet om alla spön i ett test hade samma utförande och det var "fabriksspön" och även handbyggda. Tror man skulle bli överraskad av resultatet. Men det är naturligt mycket svårt att få genomfört och inte så populärt hos de stora drakarna. Och du har rätt om att testa andra kasttekniker som underhandsstilar. Det är många fiskare som använder det i sina hemmavatten. Alla flänger ju inte runt på kusten och siktar till andra sidan. Och jag håller med att det finns inte mycket andra tester att jämföra med iaf inte som återkommer regelbundet. Men därför skulle det vara spännande med ett annat bidrag från Svedala och Edgen.
 12. Vill också ge en kommentar kring det här klass 5 spöt från Vision om nu någon står inför att införskaffa ett nytt spö. Kastmässigt så har spöt en kvick aktion men jobbar djupt ner i klingan och är riktigt behaglig att handskas med. Klingans uppbyggnad och aktion gör att du kan klara av de flesta kasttekniker och det känns enkelt att utföra dem. Det enda negativa är att spöt kan kännas en aning topptungt I vissa situationer och jag vet inte varför då spöt har enbenta öglor, i mitt tycke överdimensionerade, och dessutom färre spööglor än vad som är brukligt. Designen på det här spöt är utanför det traditionella med delat rullfäste som finns på många spinn och haspelspön. Jag har själv gjort den här lösningen på ett par flugspöbyggen och det fungerar riktigt bra och rätt gjort sparar det några gram i totalvikt. Som syns på bilderna som Jonas lagt upp, så är klingan lackad i en typ midnattsblå färg och komponenternas och lindningar går i grå metallton. Det är snyggt gjort av Vision. Det som drar ned betyget och som gjorde att jag valde till slut att låta det få en ny ägare är handtaget på spöt. Handtaget är så klent att det knappt går att greppa, speciellt i bakkant, och efter en stunds fiske kommer krampen i underarmen. Det är tråkigt att vision inte kan svarva ett ergonomiskt riktigt handtag som passar de flesta händer. Hade man lyckats med det så är den här femman ett riktigt vasst och prisvärt spö.
 13. Ja, alla blir saliga i sin tro. Och tycka att testerna är så bra de kan bli. Men att ex Hardy vunnit en räcka med tester är väl inte sant? Vad jag har kunnat se så har de vunnit två tester med många år emellan. Och jag kan ha fel men Sage har aldrig vunnit något av YS tester? Sen vem som hyllats och sågats kan ju vara spännande men ändrar ju inte utslaget i testen. Men som sagt testerna har blivit bättre de sista åren och det är ju positivt.
 14. Visst, när det gäller toppen av ligan så är US alltid där, vad det än nästan gäller. Men av det jag sett från nätet tidigare av YS tester så har inte kastarna där varit särskilt imponerande. Och som vanligt i US så är flera av dem involverade i branschen och företagen vars produkter de ska utvärdera. Så bedöm själv hur objektivt det blir. Det ska dock erkännas att de senaste testen med klass 4 spön är bättre och de har med mer omfattande info, nästan lite för mycket innehåll då det tar form av typ en roman. Fast ex de statiska böjningskurvorna är bra, särskilt för mig som bygger spön men suger gör att de flesta företagen slutat med servicen att kunna köpa klingor. I vilket fall, jag tror vi kan göra ett kvalitativt och rättvisande spötest här. Ett som en vanlig flugfiskare kan uppskatta och få glädje av.
×
×
 • Create New...