Jump to content

kbra

Members
 • Content Count

  20
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2 Neutral

About kbra

 • Rank
  Member

Information

 • Bostadsort
  Kungsbacka

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  kbra@passagen.se
 • Telefon
  0706776272

Recent Profile Visitors

470 profile views
 1. Linföraren hamnar väldigt nära holken/skarven mellan buttdel och nästa om man följer guiden
 2. Nej jag är på väg att prova ikväll. Har samlat ihop ett gäng gummisnoddar och sätter ringarna enligt CTS guide. Så får vi väl se. Egentligen vet jag inte hur stor skillnad det gör. Byggde ihop en 13-fotare för ett par år sedan och den enda ringen som jag tyckte var felaktigt placerad då var den första efter toppöglan. Jag har sedan byggt flera spön direkt efter guide utan att mäta dynamiskt. Ärligt talat har jag inte märkt någon avgörande skillnad, (vilket förstås kan bero på mig som dålig kastare. Eller på brist på jämförelse?) Tack för tips!
 3. Hej kloka spöbyggare: Håller på att sätta ihop mitt nyaste projekt. Ett Affinity X 10' #5. Om man nu ska vara noggrann med bygget bör ju snakeringarna placeras efter klingans aktion, vilket betyder att man måste vara beredd på att flytta ringarna när man placerat preliminärt med tejp och spänt upp klingan. Jag börjar dock tröttna på att tejpa, riva upp tejpen och flytta ring efter ring för att sedan tejpa igen. Har ni andra kloka tips om hur att preliminärt placera ringarna för att sedan lättare kunna flytta dem. Jag funderade själv på korta buntband men de går inte att korta in tillräckligt. Åtminstone inte på den smala toppdelen. Idéer emottages tacksamt!
 4. Skulle aldrig räkna en felkrokad fisk som fångst. F ö är de bästa fångsterna de som finns kvar i långtidsminnet (i knoppen), inte de i boken. Kan ju faktiskt gälla även tappade fiskar som inte kan räknas.
 5. Innovativ flugbindning! Var kommer alla goda idéer ifrån?
 6. kbra

  Cts, fy f-n

  Om jag försöker att sammanfatta och räkna om allt till grains (vilket i o f s känns bakvänt men ändå enklast): Av vad jag hört rekommenderas att en skagitklump skall ha några gram extra jämfört med en scandi: Utgångsbudet låg på 36 g vilket ger ca 550 gr. En scandi på 38 g borde ge en skagit på 650 gr (42 g). En klump på 600 gr (nästan 39 g) borde ligga väl inom intervallet. Tack allihop!
 7. kbra

  Cts, fy f-n

  Tack för input! Bob Meisers sida ger ju också klar och tydlig vägledning. Det får bli en skagitlina i spannet 550-600 grains. Jag har f ö också flera scandiklumpar i rätt spann som är värda att prova. Vad som sedan blir favoriten återstår förstås att se.
 8. kbra

  Cts, fy f-n

  så härligt att spöt är klart nu efter en massa trevligt limmande o svarvande o lindande... Det tog sin tid men det är ju egentligen bara kul. En ruby red 13' skagitklinga klass 8-9. Alps rullfäste, svarvad limmad kork, kromsnakes och lindningar med enkeltrim. Visserligen fick signaturen lite stryk när epoxyn skulle på men det går att leva med Nu är det dags att tackla upp men där behöver jag hjälp. Cts rekommenderar en linvikt på 500-800 grains men 800 grains (52 gram) låter väldigt väldigt mycket för ett spö klassat 8-9. Här på edge finns ju många kunniga cts-kännare. Lämplig vikt på en skagitklump? Mvh Kristian
 9. Låter som en plan. Ska jag definitivt göra.
 10. För egen del håller jag mig än så länge till svensk kvalitet - så långe det nu går. Tiden är utmätt eftersom politiker och kortsiktiga vinstintressen beslutade sig för att svensk hi-tech inte behövs längre; i varje fall inte i Trollhättan. Oj oj, jag tror att jag håller på att bli omvänd. Jag kommer kanske både att fiska med Sage och köra Mercedes i framtiden! Det skulle f ö vara mycket intressant att provkasta med såväl One, Method som Accelspön om chansen dök upp i Göteborgsområdet.
 11. Tack för delade kommentarer! Som jag tänker betyder snabbare oftast toppigare, dvs klingan jobbar mest i den yttre delen, vilket gör att spöt kan kännas livlöst/toppigt/pinnigt/telegrafstolpe osv osv. Sage beskriver sina spön i termer av fast, medium fast eller ultra-fast men jag har inte någonstans lyckats hitta någon nyckel till aktionskurvan i spöna. Hur uppfattar ni Sagekännare/ägare era spön i den bemärkelsen? Som jag upplevde z-axis jobbade det långt ned i klingan trots överraskande kraft och återhämtning. F ö har ju Sage ett modellprogram som lätt blir förvirrande för en okunnig.
 12. Jag har fått för mig att Accel är betydligt mjukare (av att läsa vad andra tycker) men inte har riktigt samma kraft att trycka till med om det behövs. Bara läst, inte provat...
 13. Trist för mig! Hade sett fram emot handarbete mörka vinterkvällar... Alternativ?
 14. Hej! Jag måste bekänna att jag ganska länge varit fördomsfullt skeptisk till Sage. Har betraktat Sage som lite av flugspönas Mercedes; lite vräkigt i förhållande till andra fullgoda (och kanske mindre vräkiga) alternativ. Häromsist fick jag dock möjligt att provfiska med ett z-axis 590 och måste erkänna att jag föll pladask och måste ta tillbaka mina fördomar med bitter sveda i bröstet och tårar på kinderna... Spöt hade en djupare och behagligare aktion än jag föreställt mig. Trots kraftfullhet och snabbhet fanns en god känsla. Inte alls den stumhet som jag i min dumhet fått för mig att de skulle ha. Mitt HABEGÄR väcktes och jag har sedan sökt i första hand en klinga att bygga på, i andra hand ett färdigt spö. Men... klingorna har ju utgått sedan år tillbaka och de enda spön som säljs går för fantasisummor på ebay. Hur är det med Sages nya sortiment? Finns en värdig arvtagare till z-axis bland dessa? Andra fabrikat? Jag är tacksam för alla tips och idéer! /Kristian
 15. Tack för tipsen. En klump på runt 350 grains (22,7 g) borde väl fungera?
×
×
 • Create New...