Jump to content

osdmike

Members
 • Posts

  196
 • Joined

 • Last visited

Information

 • Kön
  Male

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  osdmike@gmail.com
 • Telefon
  0702741154

Recent Profile Visitors

1,590 profile views

osdmike's Achievements

Advanced Member

Advanced Member (3/5)

53

Reputation

 1. Hej! Jag köper gärna linan.

  Micke.

 2. Du köpte din direkt från Beyond Nordic, eller hur? Ser att den finns på Fishline också. Bra om det går att prova ett par storlekar, vill gärna få plats med en fleecetröja under också.
 3. Ser intressant ut. Har en enkel anorak liknande lätt jacka, (ca, 180g.), som hängt med i många år, men den börjar på att ha gjort sitt. Jag gillar den just för att den inte tar någon plats ihop packad, men den är INTE vattentät, så jag letar efter något liknande som du beskriver. Vill också ha en jacka i grönt,....svart syns onödigt mycket under vissa förhållanden, när man ska smyga på storfisken. Har du någon bild på jackan när den är ihop packad? Några mått, kanske? Hittade också storleksguide på jackan du köpt. Stämmer storleken överens med tabellen? ....-----------.........-----------
 4. Det är väl det som är kul med just flugbindning. När man började binda flugor i början på 70-talet, så fick man improvisera. Första bindstädet var en omgjord klädnypa, bindmaterial hittade man i morsans syskrin. Billiga tuppnackar för 30kr köpte man i olika färger. Djungeltupp var på tok för dyrt. Flugor bands och fisk fångades. Tittar man på utbudet av bindmaterial nu, så finns det hur mycket som helst att få tag i. Men det finns mycket kvar att upptäcka inom flugbindning, och varför inte gitarrsträngar. Bara att prova sig fram. Följ gärna upp med någon bild.
 5. Det står att den ska vara vattenavvisande. Har du testat den i regn? Håller den tätt?
 6. Bra idé. Jag använder också hårband till tafsspolarna.
 7. XXL brukar sänka priset med någon hundring ibland under readagarna, på sina Duffle bags Vattenavvisande material. Axelremmar. Finns i 30L., 60L., 90L. https://www.xxl.se/xxl-duffle-bag-60l/p/1068940_1_style
 8. Kan ju vara värt att prova olika ringsättningar innan du börjar kapa klingan. Ta bort alt. lägga till en spöring eller två påverkar ju aktionen. Enbenta spöringar kan göra aktionen följsammare, och tvåbenta snakeringar styvar upp klingan,....eller varför inte blanda en och tvåbenta och se vad som händer. När ändå ringarna är bortplockade, så kan man vrida klingan och flytta "ryggraden" ,och på så sätt ändra aktionen. Har provat det själv och man kan förändra spöets aktion betydligt. Funkar inte det, är det bara fram med sågen. ?
 9. Hej! Såg att du letar en Compact Multi tip belly.

  Fishline ser ut att bara ha 24 grammarn kvar.

  Kanske finns det någon lina med rätt viktklass kvar hos den här firman. Värt att kolla upp.

  Annars verkar det slutsålt överallt.

  https://www.flugbindning.com/tvahandslinor/1701692-guideline-compact-body-ints3.html#/1119-klass-7_8

  Jag har just den utrustningen du beskriver. Både flyt o Intermediate.

   I/s3 bellyn som jag har väger 21 gram och den passar mig perfekt.

  Micke.

  1. JSC

   JSC

   Väger bara  bellyn 21 gram eller tillsammans med tip? 

  2. osdmike

   osdmike

   Bellyn, både intermediate och flyt väger 21 gram, stämmer överens med # 7/8 DH.

    Klumparna jag har är prototyp, men den ser ut att stämma överens med den färdiga produkten om man tittar i tabellen. Tipparna som följer med kittet väger 8 gram och är 15´, men jag använder tippar som väger 5,5-6 gram, så det finns lite att vinka på där.

   Tipparna jag har är Airflo, runt 12-13 ft., ca 5,5-6 gram.

   15 fot tycker jag känns lite för långt.

   Så totalt väger belly med tip ca 27 gram, ca. 9,2-9,5 meter.

   Sen har ju jag T-pac modellen, men det ska ju inte ha någon betydelse.

   Super nöjd med spöet och linan, som alltså är lite lättare än rekommenderat, jag som normalt vill ha tyngre än rekommenderat.

   Sen beror det också lite på kaststil å sånt.

   Måste också tillägga att jag fiskar nästan uteslutande med tvåhandsfattning med detta spö.

   Micke.

    

    

 10. Ett alternativ istället för indikator-tofs, är Indikatorvax, som funkar mycket bra, särskilt när fisken skyggar för "tofsen". Kleta på 10-15 cm. av vaxet ca. 20-30 cm. in på buttdelen av tafsen. Neonfärgen syns tydligt mot vattenytan, och indikerar när tafsen stannar upp vid hugg. Vaxet kommer så småningom smetas ut och inte synas lika bra, så då rengör man tafsen och lägger på ett nytt lager. Har använt det på NZ med framgång på mycket skygg fisk. 4:20 in i filmen. https://youtu.be/DsK8wM9NqHQ?t=260 ???
 11. Det går ju också att skala av coatingen både på klumpen och skjutlinan ca. 5 cm., och sammankoppla dem med en kirurgknut eller blodknut. Men det gäller att man ser till att justerar kärnan på båda linorna så coatingen från båda kommer så nära varandra som möjligt, innan man drar åt knuten. Det brukar gå att få till en glipa mellan coatingen på 1 - 1,5 cm mellan de båda, även om det är lite pyssel. Lätt att täcka glipan me Aquasure. Skarven kommer säkert märkas när linan far genom ringarna, men är inget som stör. Tycker däremot att det känns bra att känna var skarven går mellan klump å skjutlinan. Funkat bra för mig. ; )
 12. osdmike

  Hackel

  Jag har haft mycket nytta av Tellis flugbindartips på Youtube, nar jag började binda laxflugor. Han binder enkelt och förklarar bra. Värt att kolla dom filmsnuttarna. https://www.youtube.com/c/TellisKatsogiannos/playlists
 13. Håller med där ang. 10 fot tvåhands. Jag har själv ett 10 fot #7, som jag monterade en förlängd ändbutt på, just för tvåhandsfattning. Men det funkade inte alls för mig. 10 fots spö för mig, är ett EN-handsspö. Tycker 11 fot är ett både-och-spö, men 11,5 fot och uppåt känns mer som tvåhands. Men det är ju så klart individuellt. Till 10 fot #7an, skaffade jag en billig DT12, flytlina, som jag kapade ner till ca. 7 meter, och satte en ögla mot skjutlinan. Vikten på klumpen hamnade på ca. 19,5 gram. Den linan funkar hur bra som helst både för över och underhandskast, både på kort och långdistans. Vill man ha en LÄNGRE klump, får man kanske gå på en DT11 eller DT10, för att vikten ska stämma. Fördelen med DT linan som kapas på mitten, är ju att du får 2 klumpar att experimentera med. Har för mig att jag betalade runt en hundring för linan. Jag använde mig av A.F.T.M. tabellen, med ungefärliga vikter och en våg för att hitta rätt. På linor som jag tänker kapa ner, brukar jag också provkasta på spöet, alltså mata ut lite i taget, tills jag tycker linan belastar spöt som jag vill ha det. Sedan kapar jag linan och smälter in en ögla med krympslang. Till öglan använder jag en bit coatad skjutlina. /M.
 14. Jag har några Airflo full längdslinor. AIRFLO Delta Spey-linor. Full-långa med integrerad skjutlina. 200:-/st., inkl. frakt. OBS !!! INGA SPETSAR !!! 1. Delta Spey Long, #6/7, klumplängd ca.14,2 m. exkl. spets. 18,7 m. beräknad på 15´ spets, tot. längd 35 m. Ny. 2. Delta Spey , WF10/11, klumplängd ca. 12,7 m. exkl. spets. 17,2 m. beräknad på 15´spets, tot. längd 36,6 m. Ny. 3. Delta Spey , WF11/12, klumplängd ca. 12,7 m. exkl. spets. 17,2 m., beräknad på 15´spets, tot. längd 36,6 m. Ny, men provkastad.
 15. GH Sedge är min absoluta favorit. Har någon 5 cm liggande i flugasken, men flskar mest GH´n i storlek 10-16. Flyter bra och har bra egentyngd, som gör att man kan använda långa tafsar, 6+ meter, som sträcker ut. Min erfarenhet av köpta GH är att flugan ofta tvinnar tafsen, så man måste klippa och fixa lite innan det blir bra. Originalet har spröt/antenner, så även garnkropp i grönt, som jag utesluter, när jag binder själv. Binder numer endast in hjorthår till kropp, och ett billigt hackel/hönshackel som föreställer benen. Flytförmågan finns ju redan där, så kvalitetshackel känns onödigt. Fiskar den gärna blint, även dagtid i strålande solsken. Funkar bra i starkt strömmande vatten i o.m. flytförmågan. Vet att fisk uppåt 6 kg har fångats på den.
×
×
 • Create New...