Jump to content

osdmike

Members
 • Content Count

  187
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

52 Excellent

About osdmike

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Kön
  Male

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  osdmike@gmail.com
 • Telefon
  0702741154

Recent Profile Visitors

1,417 profile views
 1. XXL brukar sänka priset med någon hundring ibland under readagarna, på sina Duffle bags Vattenavvisande material. Axelremmar. Finns i 30L., 60L., 90L. https://www.xxl.se/xxl-duffle-bag-60l/p/1068940_1_style
 2. Kan ju vara värt att prova olika ringsättningar innan du börjar kapa klingan. Ta bort alt. lägga till en spöring eller två påverkar ju aktionen. Enbenta spöringar kan göra aktionen följsammare, och tvåbenta snakeringar styvar upp klingan,....eller varför inte blanda en och tvåbenta och se vad som händer. När ändå ringarna är bortplockade, så kan man vrida klingan och flytta "ryggraden" ,och på så sätt ändra aktionen. Har provat det själv och man kan förändra spöets aktion betydligt. Funkar inte det, är det bara fram med sågen. ?
 3. Hej! Såg att du letar en Compact Multi tip belly.

  Fishline ser ut att bara ha 24 grammarn kvar.

  Kanske finns det någon lina med rätt viktklass kvar hos den här firman. Värt att kolla upp.

  Annars verkar det slutsålt överallt.

  https://www.flugbindning.com/tvahandslinor/1701692-guideline-compact-body-ints3.html#/1119-klass-7_8

  Jag har just den utrustningen du beskriver. Både flyt o Intermediate.

   I/s3 bellyn som jag har väger 21 gram och den passar mig perfekt.

  Micke.

  1. JSC

   JSC

   Väger bara  bellyn 21 gram eller tillsammans med tip? 

  2. osdmike

   osdmike

   Bellyn, både intermediate och flyt väger 21 gram, stämmer överens med # 7/8 DH.

    Klumparna jag har är prototyp, men den ser ut att stämma överens med den färdiga produkten om man tittar i tabellen. Tipparna som följer med kittet väger 8 gram och är 15´, men jag använder tippar som väger 5,5-6 gram, så det finns lite att vinka på där.

   Tipparna jag har är Airflo, runt 12-13 ft., ca 5,5-6 gram.

   15 fot tycker jag känns lite för långt.

   Så totalt väger belly med tip ca 27 gram, ca. 9,2-9,5 meter.

   Sen har ju jag T-pac modellen, men det ska ju inte ha någon betydelse.

   Super nöjd med spöet och linan, som alltså är lite lättare än rekommenderat, jag som normalt vill ha tyngre än rekommenderat.

   Sen beror det också lite på kaststil å sånt.

   Måste också tillägga att jag fiskar nästan uteslutande med tvåhandsfattning med detta spö.

   Micke.

    

    

 4. Ett alternativ istället för indikator-tofs, är Indikatorvax, som funkar mycket bra, särskilt när fisken skyggar för "tofsen". Kleta på 10-15 cm. av vaxet ca. 20-30 cm. in på buttdelen av tafsen. Neonfärgen syns tydligt mot vattenytan, och indikerar när tafsen stannar upp vid hugg. Vaxet kommer så småningom smetas ut och inte synas lika bra, så då rengör man tafsen och lägger på ett nytt lager. Har använt det på NZ med framgång på mycket skygg fisk. 4:20 in i filmen. https://youtu.be/DsK8wM9NqHQ?t=260 ???
 5. Det går ju också att skala av coatingen både på klumpen och skjutlinan ca. 5 cm., och sammankoppla dem med en kirurgknut eller blodknut. Men det gäller att man ser till att justerar kärnan på båda linorna så coatingen från båda kommer så nära varandra som möjligt, innan man drar åt knuten. Det brukar gå att få till en glipa mellan coatingen på 1 - 1,5 cm mellan de båda, även om det är lite pyssel. Lätt att täcka glipan me Aquasure. Skarven kommer säkert märkas när linan far genom ringarna, men är inget som stör. Tycker däremot att det känns bra att känna var skarven g
 6. osdmike

  Hackel

  Jag har haft mycket nytta av Tellis flugbindartips på Youtube, nar jag började binda laxflugor. Han binder enkelt och förklarar bra. Värt att kolla dom filmsnuttarna. https://www.youtube.com/c/TellisKatsogiannos/playlists
 7. Håller med där ang. 10 fot tvåhands. Jag har själv ett 10 fot #7, som jag monterade en förlängd ändbutt på, just för tvåhandsfattning. Men det funkade inte alls för mig. 10 fots spö för mig, är ett EN-handsspö. Tycker 11 fot är ett både-och-spö, men 11,5 fot och uppåt känns mer som tvåhands. Men det är ju så klart individuellt. Till 10 fot #7an, skaffade jag en billig DT12, flytlina, som jag kapade ner till ca. 7 meter, och satte en ögla mot skjutlinan. Vikten på klumpen hamnade på ca. 19,5 gram. Den linan funkar hur bra som helst både för över och under
 8. Jag har några Airflo full längdslinor. AIRFLO Delta Spey-linor. Full-långa med integrerad skjutlina. 200:-/st., inkl. frakt. OBS !!! INGA SPETSAR !!! 1. Delta Spey Long, #6/7, klumplängd ca.14,2 m. exkl. spets. 18,7 m. beräknad på 15´ spets, tot. längd 35 m. Ny. 2. Delta Spey , WF10/11, klumplängd ca. 12,7 m. exkl. spets. 17,2 m. beräknad på 15´spets, tot. längd 36,6 m. Ny. 3. Delta Spey , WF11/12, klumplängd ca. 12,7 m. exkl. spets. 17,2 m., beräknad på 15´spets, tot. längd 36,6 m. Ny, men provkastad.
 9. GH Sedge är min absoluta favorit. Har någon 5 cm liggande i flugasken, men flskar mest GH´n i storlek 10-16. Flyter bra och har bra egentyngd, som gör att man kan använda långa tafsar, 6+ meter, som sträcker ut. Min erfarenhet av köpta GH är att flugan ofta tvinnar tafsen, så man måste klippa och fixa lite innan det blir bra. Originalet har spröt/antenner, så även garnkropp i grönt, som jag utesluter, när jag binder själv. Binder numer endast in hjorthår till kropp, och ett billigt hackel/hönshackel som föreställer benen. Flytförmågan finns ju redan där, så kvalit
 10. Fabrikstillverkade öglan på min lina hade fransats upp, så jag skalade av ytterhöljet ca. 10cm, och sedan gjorde jag "Wedge" knuten. Funkade kanon, men det är viktigt att man gör den rätt. Blir den fel, så går den upp. Det var den knuten jag använde när jag började med flugfiske. Som sagt, den fanns beskriven på ABU´s fluglineboxar tidigt 70tal. Hade aldrig problem med den, vad jag kommer ihåg.
 11. Eller varför inte den här? Har för mig att den fanns som rekommendation på gamla Abulon Tourist linans kartong tidigt 70-tal. Ser lite vågat ut, men provade den faktiskt vid laxfiske härom året, och lyckades både drilla och få upp fisken, utan att knuten gled upp. Lite snabblim på fluglinans knut, så höll den. Ingen knut jag använder normalt, med det var en nödlösning just för tillfället. Enkel att göra är den i a.f.
 12. Litar inte på de små plastslang stumparna. Öglan har vid flera tillfällen glidit av fluglinan, ...gäller linor i lättare klasser med mindre diameter. Säkrar hellre med spik/nålknutar o snabblim. Använder nog mest heldragen taperad mono leader, fäst i fluglinan med nålknut. Den taperade mono tafsen håller ju ganska bra, och det är ju spetsen man kapar, förlänger och justerar.
 13. Gör egna öglor. Gudebrod Braided Butt Leader, eller Airflo Braided Mono Backing, t.ex. Finns i 100 resp. 80 yards spolar. Använd en grov synål till att göra öglan, säkra med liten mängd snabblim, så den inte blir så styv. Trä in fluglinan i flätan några cm. och säkra med en, eller två spik/nålknutar så den inte fransar upp sig. Lite snabblim på nålknutarna är också bra. Busenkelt! ?
 14. Frågan är , om inte ULS WF linan kanske är lite i kortaste laget, 7,5 m., till ett 11´,9". Tittar man även på vikten på t.ex. 8/9:an, så väger den 20 gram inkl. tip. Den kanske passar bättre till 7/8 spöt. NT8 spöt i klass 8/9, vill ju ha 24-26 gram. (osäker om tippen är inräknad) Jag fiskar själv med ett LXi T-pac 11´,6" i klass 8/9, rek. klumpvikt, 22-24 gram, men jag trivs bra med en klump+tip på ca. 26-27 gram., 8,6 meter för tvåhandsfattning. Linan är en Compact Multi tip. Funkar bra tycker jag, men inte integrerad skjutlina dock. Den 8,6 meters klum
×
×
 • Create New...