Jump to content

Carlsson

Members
 • Content Count

  222
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Carlsson

 1. De hade begränsat utbud på lokala butiken men jag landade tillslut på sa frequency trout. Den var inte underklassad o hade len o fin coating. Tyvärr upptäckte jag när jag kom hem att linan är enfärgad men det rä ju inte hela världen. Ska ut o testa den imorrn.
 2. Mycket lutar åt rio gold nu. Är det en ”mjuk” lina? Dvs som inte känns som skjutlinan till ett tvåhands...
 3. Kul! Har faktiskt kollat på den”på nätet”. Den ser intressant ut. är det samma ”material” som sbt? långklumpar kräver så mycket viftande. Jag föredrar typ två falsecast om det inte handlar om 20 meterskast. Inte stå o vifta 10 ggr bara för att få ut klumpen från spötoppen a la DT linor. sen slog det mig. Kör inte SA sån där halvvikt tyngre på sina linor? Anpassade för snabba spön eller nåt sånt..att en klass 5 lina är 5/6
 4. Aaah. Intressant om coastal! Jag blev precis utmanövrerad på en rio gold på tradera. Är lite sugen på en sån. Kanske går ner till lokala butiken o köper en. De är inte sådär hårda då?0
 5. Hur är nya 4cast? Jag blir inte klok på GL linor. Coastal är hur bra som helst men min fario och experience är bedrövliga. Min fario är nog den värsta lina jag haft vad gäller linminne. Halva fisketiden går åt till att dra o slita för att sträcka ut den...
 6. Carlsson

  Linval

  hej! Jag har multitip linor både till enhands och tvåhands. Det är smidigt på det sättet att du bara byter spets istället för hela linor, tar mindre plats också, ha klumpen på och sen några spetsar till istället för att ha en massa olika klumpar med sig. Men som du säger, klumpar tar man i regel inte in genom spöringarna vid hemtagning, fiskar du i rinnande vatten så låter du linan(flugan) glida in till strandkanten och sen gör du ett nytt kast. Detta är oberoende på om du har en multi-tip lina eller ej. den extra spetsen påverkar inte det hela då det är klumpen man inte brukar dra in i spöringarna. En sak att ha i åtanke är att inte bara ha ett sånt multitip set med dig och inget annat, då står du utan möjlighet att fiska om skulle råka bli av med den vid bottennapp tex.
 7. Hola! Jag har inte hittat rätt lina till mitt BIIIX klass 5, 8,6 fot. Jag har ett klass 4 med en SA SBT som är min favoritlina. Klump på 7.5m och linan är mjuk och rak. Denna är min standard i småvatten o fjällen. Denna lina har en stor nackdel, den funkar inte bra på längre avstånd, den gör sig bäst för små manövrar, kasta efter fisk i trånga utrymmen, rollkast osv. Till klass 5 spöet har jag haft en GL experience och sen en cortland trout boss. GL linans stora nackdel var att den taperingen gjorde att jag fick stå o vifta som en tok innan nog mycket lina var ute så att det laddade spöet. cortland linan var helt enkelt för tung och spöet orkade inte med det. vad har ni för tips? Mjuk o smidig lina som laddar spöet ganska snabbt och har en klump på 10-11 meter och 9 gram typ. Helst skulle jag vilja ha samma material som i SA SBT-linan fast med längre klump och aningen längre fronttapering.
 8. Jag använder också spön mellan 11-13 fot till 99% av tvåhandsfisket men gör nån tur varje sommar till stor älv med ibland högt vatten så 14-15 fotaren är ett spö jag använder väldigt lite, kanske 5-6 fiskedagar per säsong så att köpa ett nytt spö till fullpris blir det inte. Palmspöna har jag kollat på tidigare nån gång. Tror han har demo i Älvkarleby ibland så jag får försöka tajma in en sån. Jag kanske får ta mig en funderare på om jag verkligen behöver ett långt spö. Kanske ett 13-14 fots klass 10 funkar lika bra och har lite fler användningsområden.
 9. Tack för svar. Jo jag har varit sugen på o testa gamla gass modellen, då det fanns en 14'6" klass 10. De har sålts begagnade lite då o då för liten peng. har andra spön i 13 fotslängder så även om jag också tror att gass2 är ett jättetrevligt spö som du säger så är det just ett långt spö som nu saknas. När loop började rea ut s1 så var jag lite sugen men har aldrig testat ett och rent kosmetiskt har jag aldrig gillat dom(underskatta inte finishen:) ). Hur är Hardy zephrus? de har ju iaf ett 14'6" 9/10 som är klassen jag söker men hittar inte nån info om hur aktionen är mer än att det är ett snabbt spö men inte lika snabbt som zenith. Lts across 2 eller nitro kan absolut vara intressant till rätt pris.
 10. Till förra sommaren köpte jag ett scott t2h 15.2fotare. För det första kändes det lite väl kraftigt och långt men även så var det svårt att aktivera spöet längre ner, det var toppigt. Inför denna säsong skulle jag vilja hitta ett spö som är mellan 14-15fot klass 9-10 med lite styvare topp och djupare aktion. Vad har ni för tips?
 11. Hela diskussionen om att svenskar behandlat samer illa kan man ju släppa, på 16oo-talet var staten inte snäll mot nån utan fin stamtavla. Rennäringen får idag ca 115 miljoner per år i stöd och sen tillkommer väl katastrofstöd o liknande direkt det kommit mycket snö. De har rättigheter utöver oss andra och de skulle nog inte vilja leva på samma sätt de gjorde innan "svensken" dök upp. De gillar ju också att bo i hus, ha elektricitet, vatten och avlopp, kabel-tv, internet, sjukvård, barn- och äldreomsorg etc etc. Vi kan väl låta dom testa att klara sig själva ett tag så skulle de nog komma med hatt i hand inom en månad eller två. Att fortsätta hävda "vi var först" är ju ganska efterblivet. Jag har bara bott i sthlm sen 2006, ska inte jag ha samma rättigheter som de som bott här längre? Ska inte nyanlända invandrare få promenera i skogen? Man är så himla upprörd över att apartheid gjorde skillnad på folk o folk och direkt nån missgynnas pga etnicitet blir det ett jäkla liv men i fallet med samerna så är det nånting positivt? Vi är alla lika oavsett, religion, kultur, sexuell läggning, hudfärg, förutom medlemmar i en sameby, de är nånting annat? Min misstanke ang när samebyar tar över fisk och jakträttigheterna är att vanliga svenssons som jag inte kommer kunna fiska i samma vatten längre men däremot kommer det byggas fina stugor vid vattnen som fylls med rika utlänningar som kan betala helt andra summor.
 12. coolt! det var ju enkelt. tack så mkt!
 13. Har försökt googla mig till svaret men är osäker. Nån här som kan förklara hur jag ändrar från höger- till vänstervevad?
 14. Tänk att laxen är en slö katt på soffan, hur ska du få den att attackera det du drar framför den? Drar du ett snöre sakta över golvet så bryr den sig inte, drar du det snabbt så kastar den sig över snöret och sen ser den förvirrad ut som om den inte fattar varför den gjorde så... Jag brukar tänka att det är samma instinkt som får laxen att hugga fast den inte vill käka...
 15. Jo det har du rätt i. Lite som att fråga vilken öl som är godast... Visst är det aggressiv fronttapering som laddar spöet snabbt men inte ger lika ”delikata presentationer”?
 16. Jag kanske passar på o köper en fario då medans de har dem på rea inför kommande utgåva som säkert blir evolve version eller dyl
 17. Jag ska köpa ny flytlina till ett hyfsat snabbt klass 6. Jag gillar kortklumpare typ rio dart och SA SBT då de är smidiga och min teknik är usel. Jag har dock märkt att de inte är så jättebra för distans och nu när jag i brist på rinnande vatten besöker p&t sjöar ibland så är jag sugen på lite annan typ av lina. Det är bra pris på guideline fario linorna nu. Har nån testat dem? Eller har ni nåt annat tips på lättkastad flytlina med typ 10m klump?
 18. rio skagit max är trevliga, de själva påstår att 600grain (39gram) kan vara lämpligt för klass 8/9. Det blir då inte för lätt iaf Jag tycker skagit är lite konstigt ,det påstås att man tar samma klumpvikt som man normalt har på ens scandiklump och sen en spets på det så att allt blir tyngre totalt sett. Men jag kör 33/34 gram scandi och 34 gram skagitklump på mitt klass 8 spö med 6-8 grams spetsar till skagitklumpen.
 19. Jag har nya versionen av linan och ja den är lite krullig men det tycker jag är ett fenomen hos alla linor som är "hårda". Självklart är det trevligare med mjukare linor som inte krullar men jag vänjer mig i iaf, Tar jag min småvattenlina SA SBT så vet jag att den inte behöver sträckas, tar jag Trout boss linan så får jag sträcka den lite innan jag börjar kasta. Kör så mkt tvåhandsfiske att det nästan kommer automatiskt att sträcka lina. Den enda lina som jag bara använde en tur var en A. jensen lina som på nåt sätt var krökt i fronttaperingen och inget jag gjorde fick ordning på det så flugan hamnade rakt åt sidan istället för framåt i vattnet. Men som många har sagt här på forumet så är det helt galet att linor inte har en bättre kvalitetskontroll. För priset borde i stort sett varje lina ha kontrollerats med förstoringsglas. Var hos min lokala fiskebutik här i somras och försäljaren där sa att han skäms när han tar fram en WF lina som kostar 1200:- och försöker motivera priset till en ny kund som vill börja flugfiska.
 20. Finns det nån generell regel eller riktlinje vad gäller hur tunga spetsar och hur långa spetsar man bör ha till en specifik klumplängd/vikt? Det blir ju väldigt stor skillnad i balans och kastegenskaper om man tar för lätt eller tung spets. min egen erfarenhet: En 12 fots 6 grams sjunkspets funkar perfekt till en 24 grams klump, den är för lite tung för en 15 grams klump. men funkar den till en 34 grams klump? Det jag är ute efter är om det finns nån riktlinje man kan följa på ett ungefär, typ att spetsen ska väga en fjärdedel av klumpen eller nåt dylikt...
 21. hej. Jag vet inte vad du menar med "långt tebaks" men om man ser våran "plastperiod" här på jorden så skulle jag nog vilja påstå att det är nu först som den stora massan börjar få upp ögonen för vad våran nedskräpning de senaste 60-70 åren har inneburit. Det är bara en väldigt svår uppgift att få de överbefolkade länderna att börja ta hand om sitt skräp istället för att bara kasta ut hushållsavfallet i närmsta vattendrag. Jag hade ett samtal med en barndomsvän för några veckor sen om hur våra fäder betedde sig när vi var små(vi är från kiruna/tornedalen) och hur vi blev tvungna att säga åt dom att tex ölburkar på botten av älven ej försvinner, de brinner ej hellre upp i brasan eller förmultnas i myren. Min farbrors saab v4 står fortfarande kvar bredvid en sjö nära soppero, den har stått där sen 70-talet. Det var väl ett smidigt ställe att dumpa sin trasiga bil på tyckte han. Personligen har jag inte märkt nån gigantisk skillnad på svenskar,finnar,norrmän och hur de beter sig. Träffade norrmän i rostuelva som skröt om hur jäkla bra det var att näta där, de gjorde det även då framför ögonen på oss svenska flugfiskare som rest i dagar för att ta sig dit. Det jag tycker mig se varje gång jag är ute är en stor skillnad i respekt både för naturen och fisken mellan flugfiskare och spinnfiskare, det kommer nog av att flugfiskare i regel är mer intresserade och investerade i det de håller på med. "långt tebaks" 😀
 22. tror att det kan ha varit för att det inte var en så konstruktiv tråd, även om den var rolig o läsa. Lite som att ha en tråd om att det verkar vara uteslutande öststatare som tjuvfiskar och som håller på o nätar i P&T sjöar.
 23. jag köper nog alla mina småflugor därifrån och har gjort det i några år. inga fel på flugorna, de är billiga, kommer direkt i brevlådan och det går läskigt snabbt att få hem dom. jag ger dom 5/5 haröra i betyg
×
×
 • Create New...