Jump to content

Calle55

Members
 • Posts

  190
 • Joined

 • Last visited

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Nyköping

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  orrlingc@gmail.com
 • Telefon
  0707252567

Recent Profile Visitors

2,044 profile views

Calle55's Achievements

Advanced Member

Advanced Member (3/5)

20

Reputation

 1. Mitt förslag är att du skickar en bild på den trasiga öglan till HILEVEL och ber honom ta fram en liknande åt dig. Sami brukar lösa det både snabbt och smidigt.
 2. Nålknut med nylon på loopen som täcks med aquaseal eller UV knot lim
 3. Från Kaunis Irons hemsida: Vi vill bli bäst i världen! Vår vision är utmanande. Vi säger att vi ska utveckla världens mest hållbara järnmalm. Det ställer krav på att vi hela tiden måste säkerställa att de beslut vi fattar väger in hållbarhetens tre perspektiv; social hållbarhet, ekologisk hållbarhet och ekonomisk hållbarhet. Say no more....
 4. Hej! Någon som har erfarenhet av Guidelines nya spöserie Guideline LPX Chrome att dela med sig av? Reklamen var väldigt övertygande, men det är den alltid! MVH Calle
 5. Tack så mycket. Jag provade några tabellvärden först men gillade inte hur linan spändes mellan ringarna. Nu har jag justerat dem så att linan spänns mer enligt spöts böjning vid belastning. Dock gjorde jag det med belastning på linan från rullen.
 6. Jag håller på att bygga ett fyrdelat 12'6" på en klinga från North Fork Composites. De hade ingen rekommendation för avstånden mellan ringarna så jag skulle gärna vilja få lite tips och råd om vart jag skall placera ringarna. MVH Calle
 7. Jag äger sedan 2009 samma spö och har kört de senaste åren med SA MPX. Den passar spöt alldeles utmärkt och är som sagt redan en halv klass över den gamla standarden. .
 8. Någon på forumet som har erfarenhet av klingor eller spön från North Fork Composites? MVH Calle
 9. Efter en viss "fördröjning" så har jag beställt ett set för ett lätt tvåhandsspö från Proof Fly Fishing: https://www.proofflyfishing.com/collections/proof-fly-fishing-two-handed-kits/products/11-2-3wt-four-piece-carbon-fiber-switch-rod-kit Får be att återkomma med rapport när grejerna har kommit hem från USA.
 10. När det gäller tidigare bestånden av flodkräfta jämfört med dagens bestånd av signalkräfta kan man läsa följande i Rapport nr 108 från Vätternvårdsförbundet: - Vättern utgör dock ett stort undantag från ovan sagda och här förekommer de höstlekande arterna röding, sik, siklöja och öring tillsammans med ett, i åtminstone vissa områden, synnerligen tätt bestånd av inplanterad nordamerikansk signalkräfta (Pacifastacus leniusculus). Att frågan om den tidigare förekommande flodkräftans predation på laxfiskars rom i Vättern aldrig väckts har säkert minst två orsaker. Dels var beståndet mycket svagt och som mest fångades några hundra kilo årligen innan kräftpesten slog ut beståndet på 1930-talet och dels gjordes dessa fångster i de vegetationsrika delarna i norra delen av sjön. Dessa utgör definitivt inga lekområden för laxfiskarter. Som jag beskrev i mitt tidigare inlägg så verkar det finns enorma mängder signalkräftor i hela Vättern idag vilket påvisar ett ekosystem som inte är i balans. När vi lägger ut kräftburarna är det inte ovanligt att vi fångar mer än 300 kräftor på tio burar och det är på samma plats som flera andra också fiskar på. Men förutom denna obalans i systemet så har vi också frågan om hur myndigheter hanterar invasiva arter. Säkert är det flera faktorer som påverkar bestånden av naturlig fisk i Vättern, men tillväxten av signalkräftan är en av de mest dramatiska som skett de senaste 20 åren för Vätterns del.
 11. Det är tragiskt hur myndigheterna har hanterat denna fråga. Vi har stuga vid Vätterns västra sida och för ca 12 år sedan började det gå rykten om att folk fick kräftor i näten. Första året tog vi upp närmare 30 kg kräftor och även om burarna låg på samma ställe var det nästan lika fullt varje gång. De första åren var det fritt fiske på kräftor utan minimått vilket ledde till en hel del bråk och reaktioner från yrkesfiskarna som menade att det olagliga fisket konkurrerade med deras verksamhet, men ur ett hållbarhetsperspektiv var det nog helt rätt. Nu har man begränsat allmänhetens fiske till fyra helger och infört minimått för att som sagt skydda denna invasiva arten. Det är tragiskt att våra sydligaste bestånd av röding och harr, reliker från istiden, skall utrotas för att våra myndigheter vill skydda ett dussintal yrkesfiskare. Nuvarande regeringen har hög svansföring i miljöfrågor och inför skatt på platspåsar mm men gör lite för att skydda våra få kvarvarande vilda fiskebestånd. Även om det är svårt eller kanske omöjligt att utrota signalkräftan i Vättern så borde man ta bort minimåttet, rekommendera att man behåller alla kräftor samt fiska hårt runt kända lekplatser och lekbäckar. Det uppmärksammade jaktsbrottsmålet mot Karl Hedin visar att staten kan lägga stora resurser på att utreda brott som sker i vår natur, men man kan bara undra varför inte miljöåklagarna har valt att granska myndigheternas hantering för att skydda en invasiv art i vår nästa största insjö...
 12. Hej! Tack för informationen. Det finns en viss logik att Orvis och Nam satsar på en bredare marknad med sina modeller medan LOOPs 7X är mera nischat med tanke på både designen och priset.
 13. Hej! Hur skulle du jämföra detta spö mot LOOP 7X och Helios 3D?
 14. Hej! Har lite planer på att bygga ett lätt ca 10 ft tvåhandsspö, sk Trout Spey och skulle vilja få tips om lämpliga klingor. Skulle det fungera med en klinga för enhandsspö?
 15. Jag har en hel den finska kollegor som ofta åker över till Sverige för fiske och småviltsjakt. Det många anger är att fisket och jakten är bättre förvaltat här än i Finland. Man har som jag uppfattat det fiskat sönder många av sina egna vatten, catch & release är nog fortfarande ett nytt begrepp i Finland. Jag tror också att det blev ännu populärare att åka till Sverige och Norge sedan man införde ett nationellt minimått på 50 cm för öring. Det är ju också relativt nära till våra fjäll jämfört med att åka till norra Finland.
×
×
 • Create New...