Jump to content

Calle55

Members
 • Posts

  155
 • Joined

 • Last visited

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Nyköping

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  carldiana@telia.com
 • Telefon
  0705912479

Recent Profile Visitors

1,473 profile views

Calle55's Achievements

Advanced Member

Advanced Member (3/5)

15

Reputation

 1. Någon på forumet som har erfarenhet av klingor eller spön från North Fork Composites? MVH Calle
 2. Söker en lätt spey lina(or) i vikterna 11 -13 gram (180-200 grains). Switch, Skagit eller Scandi allt är intressant. Kontakta gärna mig på PM. MVH Calle
 3. Efter en viss "fördröjning" så har jag beställt ett set för ett lätt tvåhandsspö från Proof Fly Fishing: https://www.proofflyfishing.com/collections/proof-fly-fishing-two-handed-kits/products/11-2-3wt-four-piece-carbon-fiber-switch-rod-kit Får be att återkomma med rapport när grejerna har kommit hem från USA.
 4. Calle55

  Hönshackel

  Hej! Om någon har hönshackel i orange och svart av lite bättre kvalité så är jag intresserad. MVH Calle
 5. När det gäller tidigare bestånden av flodkräfta jämfört med dagens bestånd av signalkräfta kan man läsa följande i Rapport nr 108 från Vätternvårdsförbundet: - Vättern utgör dock ett stort undantag från ovan sagda och här förekommer de höstlekande arterna röding, sik, siklöja och öring tillsammans med ett, i åtminstone vissa områden, synnerligen tätt bestånd av inplanterad nordamerikansk signalkräfta (Pacifastacus leniusculus). Att frågan om den tidigare förekommande flodkräftans predation på laxfiskars rom i Vättern aldrig väckts har säkert minst två orsaker. Dels var beståndet mycket svagt och som mest fångades några hundra kilo årligen innan kräftpesten slog ut beståndet på 1930-talet och dels gjordes dessa fångster i de vegetationsrika delarna i norra delen av sjön. Dessa utgör definitivt inga lekområden för laxfiskarter. Som jag beskrev i mitt tidigare inlägg så verkar det finns enorma mängder signalkräftor i hela Vättern idag vilket påvisar ett ekosystem som inte är i balans. När vi lägger ut kräftburarna är det inte ovanligt att vi fångar mer än 300 kräftor på tio burar och det är på samma plats som flera andra också fiskar på. Men förutom denna obalans i systemet så har vi också frågan om hur myndigheter hanterar invasiva arter. Säkert är det flera faktorer som påverkar bestånden av naturlig fisk i Vättern, men tillväxten av signalkräftan är en av de mest dramatiska som skett de senaste 20 åren för Vätterns del.
 6. Det är tragiskt hur myndigheterna har hanterat denna fråga. Vi har stuga vid Vätterns västra sida och för ca 12 år sedan började det gå rykten om att folk fick kräftor i näten. Första året tog vi upp närmare 30 kg kräftor och även om burarna låg på samma ställe var det nästan lika fullt varje gång. De första åren var det fritt fiske på kräftor utan minimått vilket ledde till en hel del bråk och reaktioner från yrkesfiskarna som menade att det olagliga fisket konkurrerade med deras verksamhet, men ur ett hållbarhetsperspektiv var det nog helt rätt. Nu har man begränsat allmänhetens fiske till fyra helger och infört minimått för att som sagt skydda denna invasiva arten. Det är tragiskt att våra sydligaste bestånd av röding och harr, reliker från istiden, skall utrotas för att våra myndigheter vill skydda ett dussintal yrkesfiskare. Nuvarande regeringen har hög svansföring i miljöfrågor och inför skatt på platspåsar mm men gör lite för att skydda våra få kvarvarande vilda fiskebestånd. Även om det är svårt eller kanske omöjligt att utrota signalkräftan i Vättern så borde man ta bort minimåttet, rekommendera att man behåller alla kräftor samt fiska hårt runt kända lekplatser och lekbäckar. Det uppmärksammade jaktsbrottsmålet mot Karl Hedin visar att staten kan lägga stora resurser på att utreda brott som sker i vår natur, men man kan bara undra varför inte miljöåklagarna har valt att granska myndigheternas hantering för att skydda en invasiv art i vår nästa största insjö...
 7. Hej! Tack för informationen. Det finns en viss logik att Orvis och Nam satsar på en bredare marknad med sina modeller medan LOOPs 7X är mera nischat med tanke på både designen och priset.
 8. Hej! Hur skulle du jämföra detta spö mot LOOP 7X och Helios 3D?
 9. Hej! Har lite planer på att bygga ett lätt ca 10 ft tvåhandsspö, sk Trout Spey och skulle vilja få tips om lämpliga klingor. Skulle det fungera med en klinga för enhandsspö?
 10. Jag har en hel den finska kollegor som ofta åker över till Sverige för fiske och småviltsjakt. Det många anger är att fisket och jakten är bättre förvaltat här än i Finland. Man har som jag uppfattat det fiskat sönder många av sina egna vatten, catch & release är nog fortfarande ett nytt begrepp i Finland. Jag tror också att det blev ännu populärare att åka till Sverige och Norge sedan man införde ett nationellt minimått på 50 cm för öring. Det är ju också relativt nära till våra fjäll jämfört med att åka till norra Finland.
 11. Med tanke på hur utsatt vår natur är för människans påverkan är det tragisk att man i denna dom bara har fokuserat på människans rätt att fiska och jaga, och inte på vilken förvaltning som är bäst ur ett miljöperspektiv. Det skulle vara intressant om man skulle prova exempelvis nätfiske i fjällnära vatten mot nuvarande miljölagstiftning.
 12. Hej! Tack för beskrivningen. Jag skulle vilja slå ett slag för Foamflugan som tillsammans med Sunray är en av mina go-to flugor för lax. Den gav hygglig utdelning i somras när det var lågt och varmt vatten.
 13. Hej! Jättefin fluga, har du någon enkel bindbeskrivning som du kan dela med dig av?/Calle
 14. Märker du någon skillnad i fångst om du skippar benen på skaterflugan?
 15. Fiskar idag mest med ett 14 fots spö på större älvar men tycker att det kan vara svårt med linkontroll och få någon distans på kasten när jag står utvadad . Jag är ganska kort och har nu har fått för mig att lite extra längd på spöt kan hjälpa till med kasten och styrningen av linan i dessa situationer . De flesta 15 fots spön som erbjuds idag på marknaden är klassade 10/11 men jag har ingen lust att köpa en ny uppsättning linor. Därför tänkte jag höra om någon har tips på ett 15 fots spö i klass 9 .
×
×
 • Create New...