Jump to content

Lodjur

Members
 • Posts

  620
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  20

Everything posted by Lodjur

 1. Läge att size:a upp när sånt händer, eller bryta mönstret lite. Något som får fisken att titta på 2 gånger i alla fall. I många fall när man flugfiskar vill man immitera verkligheten så bra det bara går, men ibland behövs en äcklig stimulator 😄 hade också velat testa nattfiske såhär år men vet inte när jag skulle få läge för det. Får väl bli under semestern.
 2. Det var lugnt, ren cruising 😎 stod på en klipphäll och la 15-meters kast typ, blir inte mer avslappnat.
 3. Det var en sån galet fin kväll igår (midsommarafton) på Västkusten. Kl 00:00 ställde jag mig gaska redigt full och satte ihop flugfiske grejerna. Stod ifrån land vid närmsta plats från huset som tillät bakkast och fiskade fram till 01:30 kanske, i t-shirt och shorts. Aldrig varit där förut och hade ingen aning om hur botten såg ut eller hur djupet var, men sill och annat vakade överallt. Ingen havsöring men minst 15 makrillar blev det. 21C i luften och 0 m/s när jag kom hem. Finaste sommarnatten jag upplevt vädermässigt i mitt 29-åriga liv tror jag.
 4. Som Magnus skrev ovan så är detta inte beroende på knut, utan tafsens tjocklek. Är flugan osymetrisk (t.ex. en stor vinge eller dylikt) så kommer den att snurra i luften. En tunn taffs kommer att snurra med sig medan en grövre kan hålla emot. Svårt att säga vart gränsen går, det är nog bara till att testa beroende på flugans storlek osv, men jag har också upplevt att 0.18/x4 är ungefär där problemet med tvinnad tafs börjar upphöra.
 5. Fick en hel jävla kundvagn på spinn i sjö. Tur att det var grusbotten annars hade den nog aldrig kommit upp. Fördelarna med hullinglösa krokar fortsätter att öka... 😁
 6. Ser jag fel eller körde du efter torsk med flugspö? 😄
 7. Skaplig spöböj Vad var du ute efter för att få en havskatt som bifångst? 😅
 8. En kanadagås (på bakkast) och en kniv (på streamer i älv)
 9. Hade ett separat konto för alla flugfiske-relaterade grejer, men det är illa nog att hålla igång ett konto så jag bestämde mig för att skrota det och bara använda mitt personliga. @imraduin är det som gäller. Flugfiske, diverse ädelfisk (mest öring), naturfoto och film. Ibland något helt annat... kanske. Följer redan ett gäng härifrån men följer gärna fler som tycker om att dokumentera
 10. Kör också hullinglöst. Dock när jag vill ha en dropper tar jag en krok med hulling och klämmer in den, den lilla knölen som blir kvar är allt som behövs för att få en lina till droppern knuten i krokböjen att stanna kvar. Har aldrig varit med om att den glidit ur i ett kast eller under drillning då behövs ingen specialdesignad fluga med en tippet-ring inbunden.
 11. Kiruna i juni redan @Jonas? Är det något att ha? 😄
 12. Intressant. I denna sjön, som är en bergsjö, är de ofta ganska mörka. Pärlemor på kinderna i olika utsträckning har de flesta öringarna, men att hela kroppen blir blåskimrande har jag aldrig sett förut (och då har jag kanske landat ~150 öringar från denna sjö). Fisken var som sagt ca 500g och jag fiskade med #6 spö så det blev ingen lång fight, behövde inte drilla med rullen eller något. Utöver det så krokade jag loss den i håven i vattnet och lyfte upp den i båten snabbt för att ta bilden som är bifogad. Försökte ta en till bild i vattnet efteråt men den var fortfarande pigg och stack direkt. Jämfört med de flesta andra drillningar var denna kort, så mycket mjölksyra blev det nog inte för fisken. Och inte stress heller för den delen då den var i vattnet typ hela tiden. Har aldrig tänkt på hur fisken ser ut efter en lång fight vs en kort, men det ska jag göra nästa gång för det var verkligen intressant att de kan skifta färg av yttre påverkningar så som stress.
 13. Har svår att avgöra om du skämtar eller inte 🤔
 14. Synd, hoppades att någon annan sett nått liknande!
 15. På tal om musselbäddar... tycker knappt att jag ser strandnära blåmusslor nu för tiden? Undrar vad som hänt...
 16. Åhoj! Landade en öring på ca halvkilot häromdagen när jag var ute en tur i en sjö i vårat klubbområde. Sjön mår helt prima vad gäller vattenkvalitet och födotillgång m.m. och ligget högt belägen, bara 2 mindre sjöar som har avrinning till den. Fisken var i fin kondition och var pigg, men när jag landade den såg jag till min förvåning att den var helt blåglansig. Ni vet sådär som de är på "kinderna" ibland som är så jävla läckert - men hela fisken hade en blåpärlig lyster om sig. Tyvärr var det svårt att fånga på bild med mobilkameran, men jag gjorde ett försök (hoppas att ni ser vad jag menar, så som det är vid stjärten var det över hela öringen beroende lite på vinkel). Syntes bättre när fisken var i vattnet men det var svårt att få till i håven över båtkanten och när jag sedan höll fisken i vattnet så var den pigg nog att dra iväg direkt. Har ni sett något liknande? Har någon kanske även en bild? Vad tror ni att det kan bero på? Jag är i alla fall väldigt glad att ha fått se den, en bild skulle nog aldrig riktigt ha fångat verkligheten.
 17. Vad jag vet om Harr så funkar den inte bra att frysa in som den är, utan bör rökas först. Samma dag som den fångats, enligt en kompis farsa som vi åkte på Norge turer med ofta när vi var yngre. Sen virade man in fisken i folie bara. Men då behöver du nog lösa någon kyld förvaring ändå, om du ska vara ute i några dagar och sen vill ha fisk med hem.
 18. Byt ut "hitting dries!" med "dry or die!", och TFO med Hardy. Ett Redington spö har jag faktiskt 😆 Euro-Bro var spot on hahaha
 19. Vi fick nej av Länsstyrelsen nyligen om att sätta i öring av exakt samma stam som redan finns och reproducerar i våran klubbsjö. Utloppet från sjön har ett ganska finmaskigt galler för att förhindra att fisk går längre ner i systemet iom att det är en bergssjö, men det köpte man inte. Pga flodpärlsmusslan säger man, men de lever ju i symbios med öring oavsett stam. Och tyvärr är bäcken neråt från sjön helt blockerad av ett småskaligt vattenkraftverk så någon naturlig stam av öring är det inte fråga om (längre) om det skulle slinka ut en öring på något vis. Tyvärr har vi inte heller tillåtelse att göra iordning lekplatsen som finns i inloppet till sjön för att förbättra förutsättningarna, men snart blir det guerilla-vattenvård. I dagsläget sätts det bara i Regnbåge. Öring skulle handskas med abborren som dykt up i sjön och exploderat i antal mycket bättre... 😏
 20. Gött, ska dit på lördagen jag. Vill minnas att jag kan se vulgata under majoriteten av Juni i min klubbsjö. Onekligen mer utdraget här än längre norr ut där det bara exploderar under en kort period.
 21. Runt Sälen har jag inte fiskat så jag kan inte tipsa om några vatten men brun europa-12, Klinkhammer i div färger/storlek (en svart strl 14 om jag bara får välja en), Superpuppan i grön/brun+grön/grå, samt några sländ-imitationer (t.ex danica och gul forsslända). Skulle det bli att ni fiskar i lite mer forsande vatten är en Ismopuppa aldrig fel ...bara några som generellt funkar bra i de breddgraderna, eller kanske snarare i norden i helhet.
 22. 2 ifrån gårdagen. En mycket välgödd regnbåge på 2,3kg/53cm som troligtvis varit i sjön i ca 2 år nu baserat på storleken (all isatt regnbåge sen dess har varit runt kilot vid isättning) och en öring på ca 35 cm. Öringen är dock vild i den mån att öringen sedan ca 10 år tillbaka inte sätts i utan det som finns är det som reproducerar i inloppsbäcken och den dokumenteras noga. Båda tog på en mycket lättgjord vulgata-imitation som jag postat bilder på i en annan tråd någonstans. Edit: Denna tråden sida 2
 23. Har varit stundvis vulgata i sjöarna i mina trakter under väl utvalda dagar, men det märks att det blir förskjutet/dras ut pga antalet kalla dagar. Har haft bra fiske på vulgataimmitationer stundvis. 4 bågar och 2 öringar igår, t.ex.
 24. Fiskodlingar har en tendens att sprida sjukdomar till vild fisk, t.ex löss och svamp som tar död på fisken. Är det dessutom öring som odlas och de rymmer så kan stammen bli påverkad genetiskt av att öringar från en stam som inte är inhemsk beblandar sig med den inhemska som är stark i just det vattnet. Finns många nackdelar med att ha fiskodlingar i samband med annat vatten.
×
×
 • Create New...