Jump to content

GTfour

Members
 • Posts

  34
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by GTfour

 1. Jo, den sidan har jag redan hittat. Tänkte höra om det fanns andra alternativ.
 2. Söker tips på bra boende och guide för havsöringsfiske på Gotland i vår.
 3. Jag upplever inte att öringen i Sverige blivit mer selektiv. Ibland är de selektiva, ibland inte. Men om det fiskas mycket blir bara de svårfångade kvar. Men inget är omöjligt. Kolla bara den här:
 4. Jag tycker ifiske.se och fiskekort.se har gjort mycket för att förbättra situationen i Sverige, eftersom det nu är hyfsat lätt att få tag på fiskekort på de platser där det finns ett FVO som är intresserat av att sälja kort. Det finns fortfarande en del kortförsäljare som inte digitaliserat sig än, men det går åt rätt håll i rask takt. Om jag får önska något skulle det vara att alla som säljer fiskekort, men inte anslutit sig till ifiske.se eller fiskekort.se skulle göra det. Att det finns en massa fiskerättsägare som föredrar att behålla vattnen för sig själva istället för att behöva dela dem med turister för lite små-pengar är svårt att göra något åt. Jag hade gjort likadant själv. Människor har krigat om rätten till jordens resurser så länge det funnits människor. De flesta som inte har något tycker vi borde dela lika så att de också får en del av kakan. De flesta som har något vill inte göra några ändringar som innebär att de får mindre. De flesta byter åsikt om de pga omständigheter plötsligt hamnar i den motsatta situationen.
 5. Det är en hel vetenskap att reda ut vilka vatten det går att få tag på fiskekort till i dom där krokarna. Handöls fiskesamfällighet omfattar (så vitt jag förstår) Enan/Dragsån från Ånnsjön upp till E14. Den sträckan tycker jag är svårfiskad med torrfluga från land. Den blir djup direkt och buskar och snår går ända fram till vattnet för det mesta. Väldigt lite möjlighet att vada. Det finns några sandbankar där man får mer svängrum. Jag tror inte det finns fiskekort att köpa för den delen av Enan som är norr om E14. Rätta mig gärna om jag har fel! Längre upp så korsar Enan E14 igen och där någonstans börjar renbetesfjällkortet gälla. Den delen har jag inte utforskat.
 6. Svaret verkar vara nej inte hur långt upp som helst. https://www.sverigesnationalparker.se/globalassets/tofsingdalen/filer/tofsingdalen-nationalpark-langfjallet-sv.pdf
 7. Här har du några bra tips: https://hugeflyfisherman.com/video/fly-fishing-the-internet-and-hotspotting/
 8. Man kan finna nöje i att fiska med en dyr lina och man kan finna nöje i att fiska om någon som fiskar med en dyr lina. Det ena är inte larvigare än det andra.
 9. När det regnar i Seattle dör silverlaxar i bäckarna runt stan. I flera årtionden har forskare letat efter orsaken. Nu visar det sig att det är ett ämne i vanliga bildäck som ligger bakom laxdöden. https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-forskning-bildack-dodar-laxar Abstract In U.S. Pacific Northwest coho salmon (Oncorhynchus kisutch), stormwater exposure annually causes unexplained acute mortality when adult salmon migrate to urban creeks to reproduce. By investigating this phenomenon, we identified a highly toxic quinone transformation product of N-(1,3-dimethylbutyl)-N'-phenyl-p-phenylenediamine) (6PPD), a globally ubiquitous tire rubber antioxidant. Retrospective analysis of representative roadway runoff and stormwater-impacted creeks of the U.S. West Coast indicated widespread occurrence of 6PPD-quinone (<0.3-19 μg/L) at toxic concentrations (LC50 of 0.8 ± 0.16 μg/L). These results reveal unanticipated risks of 6PPD antioxidants to an aquatic species and imply toxicological relevance for dissipated tire rubber residues. https://science.sciencemag.org/content/early/2020/12/02/science.abd6951
 10. Då har jag inte mer att komma med. I min del av världen är det viktigaste att hitta vatten som inte redan är sönder-fiskade.
 11. Jag läste klassikern "Fluga" av Nils Färnström i helgen. Det finns väldigt mycket bra tips i den trots att den är 75 år gammal. Rekommenderas.
 12. #1 Att det finns fiskekort att lösa. #2 Så långt som möjligt från närmsta väg och från närmsta McDonalds. #3 Massa förbud. Det mesta ska va förbjudet utom flugfiske. Skoterförbud, helikopterförbud, eldningsförbud, terrängkörningsförbud, förbud mot spinnfiske, båtfiske, maskmete, deodorant, fula kepor och back slicks. Ju fler förbud ju bättre. #4. Mycket myrar, ripris, knott, mygg, fästing, varg och annat som håller folk borta.
 13. Jackan kör jag i maskin på ylle/fintvätt-program utan centrifugering och med specialtvättmedel. Torkar i torkskåp. Killen jag köpte jackan av var övertydlig om att den SKALL tvättas då och då annars blir den förstörd. Vadarbyxorna har jag inte vågat mig på att tvätta i maskin. Spolar bara av med ljummet vatten, invändigt och utvändigt.
 14. Köpte mina första vadare för si så där 16 år sedan. Slog till på ett par Vision Extreme tror jag de hette på den tiden. Han som sålde var noga med att påpeka att vadare är förslitningsmateriel och man får vara nöjd om de håller 5 säsonger. De höll nog 10 säsonger, vilket jag tyckte var helt ok så jag köpte Vision igen när de började läcka. Ikon denna gång. Håller fortfarande. Jag kan förstås ha haft en jävla tur, två gånger i rad. Det är möjligt. Man ska också väga in att jag inte är en fiskeguide som fiskar i vadare varje dag, utan det blir några veckor på semestern (hela semestern vissa år) och så lite helger då och då. Det är skillnad på hur länge man haft vadarna och hur mycket man använt dom. Jag använder dom inte om jag inte ska vada. Låter kanske självklart, men jag har sett att en del har vadarna på allt fiske även om dom inte ska kliva i vattnet. Finns kanske dom som pimplar i vadarna också, vad vet jag. Jag är också ganska bra på att inte ha sönder saker. Ni vet, folk är olika. En del har talang för att ta sönder grejjer. Klättra över taggtråd i vadarna? Ja visst, vad kan möjligen gå fel?
 15. Det vi gör i Sverige har stor inverkan på mängden plast i den svenska naturen.
 16. Hoppas ifiske.se och fiskekort.se tar chansen och uppvaktar samebyarna nu så man slipper strula med natureit.se när man ska ha fiskekort på renbetesfjäll....
 17. Jag hittar mer och mer plastskräp längs med fjällsjöarnas stränder för varje år som går. Det bryts ju inte ner, så VARJE gång någon slänger plast i naturen så blir det MER plast i naturen. Bästa sättet att minska mängden plast i naturen är att se till att det köps mindre plast. Det spelar ingen roll var vi minskar mängden. All minskning av plastköpen minskar mängden plast i naturen. Man måste börja någonstans. Nu har dom valt att börja med kassar. Det var kanske inte smartaste stället, men dom har i alla fall börjat. Skitbra, säger jag.
 18. Jag är också gör-det-själv typen. I ganska många år nu har jag planerat och arrangerat mina egna resor. Vill någon hänga med så går det bra, men passar det inte så åker jag själv. Det är inte för att jag ska få fiskeresan som jag vill utan för att se till att den blir av. I skandinavien kör jag bil. Numera hyr jag stuga och har som bas och tar bara tältet för enstaka övernattningar. Förr var det alltid tält i en vecka. Men jag har blivit mer bekväm av mig. Utomlands gillar jag att bo på B&B. Lodge är jag för snål för, och jag tror inte heller jag skulle uppskatta uppassningen för den delen.
 19. Ok, nu kan ni slänga era grafen-spön också. ? Borofen är det senaste. https://www.azom.com/article.aspx?ArticleID=15872
 20. Svårt att säga vad man "ska känna", inte så meningsfullt heller. Man känner vad man känner oavsett vad någon annan tycker. Tycker du att det känns fel att flyga, så låt bli. Flygplanet släpper inte ut mindre för att du uttrycker din skam. Det är lagligt att flyga och miljöavgifter och skatter ingår i biljettpriset, så staten har inget emot att du flyger. Om du vill begränsa dina utsläpp men ändå flyga på semester så får du kompensera på annat sätt. Det är helheten som räknas och det finns massor att göra. Gå, cykla, ro eller paddla istället för att åka fossildrivet. Laga eller köp begagnat. Om du måste köpa nytt, köp miljövänligt. Den mesta koldioxiden kommer faktiskt från avskogningen och inte från fossila bränslen, så plantera mer och avverka mindre! Rösta på ett parti som bryr sig.
 21. Jag köpte mig en MRS Microraft förra säsongen och hade mycket kul med den. Spraydeck ingick. Det är mysigt att ha när vädret inte är på topp. Men det är svårt att fiska med eftersom spöt inte ligger så säkert ovanpå däcket. Man kan ju inte hålla i paddel och spö samtidigt, och man behöver växla mellan dom rätt ofta för att komma i kastläge när det vakar. Därför brukar jag inte ha däcket på när jag fiskar.
 22. Vadarskor och spötub kan variera en hel del i vikt, så där finns det mycket att tjäna på att välja lättare alternativ. Men lättast blir det förstås att lämna dom hemma.
 23. Jag har blivit för bekväm för att tälta mer än några nätter i taget och en resa till NZ blir minst två-tre veckor för min del. Att gå någon vandringsled och sova i DOC huts finns i planerna, men det är inte så jag kommer spendera merparten av resan. Jag hoppas hitta några bra B&B som är strategiskt placerade. Det blir förstås dyrare än att tälta, men det är billigare än att bo på Fishing Lodge.
 24. Nä, men jag sitter här med "South Island Trout Fishing Guide" och spånar på en resa till sydön. Tänker att du kanske borde införskaffa motsvarande bok för nordön. Den räknar upp den ena älven efter den andra med detaljerade beskrivningar. Jag tycker att boendet verkar svårare. Jag tar gärna emot tips på bra boende som ligger strategiskt placerat i förhållande till fisket. Helst med tillgång till kök så man kan fixa käk när man kommer hem från fisket fram på nattkröken.
 25. Tack hallonraden och _tobbe_ för dom vänliga orden. Balswinger: Jag har märkt att det är STOR skillnad på hur bra GPS olika telefoner har. Det märks inte så mycket i stan, för där är det fullt med basstationer och trådlösa accesspunkter som telefonen utnyttjar för att pejla in var den är. Det är först när man kommer ut i vildmarken som telefonens GPS får bekänna färg.
×
×
 • Create New...