Jump to content

Martinrutger

Members
 • Content Count

  111
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Martinrutger

 1. Har styrt till några liknande i vinter, dina är smäckrare! Strippa några olika elkablar för att hitta rätt koppartråd, att köpa några meter, avsedd för flugbindning, för 59 spänn känns bara löjligt!
 2. Jag har lagt mina Barrio Furled leader's på hyllan! Jag är en ganska medioker kastare som några gånger varje fisketur får dra ner flugor som sitter sisådär lagom tre meter upp i en björk! När man sträcker linan och drar loss flugan tvinnas tafsen nåt alldeles galet... det slutar med att flugan sitter kvar i trädet och att handen blir fylld med något som liknar en boll med trassligt okokta mininudlar! Tafsen alltså! Händer det bara mig?
 3. Apropå linor.... Smallstream gillar jag då den har en tunn spets (0,93-0,95mm) den första metern, sen är det en jämn och fin tapering till 1,28mm vid fyra meter. Kort baktapering, klumplängd 7,4m och klumpvikt 7,5 gram. Precis som beskrivet på Barrio's sida! Har en Vision Vibe 85+ #3-4 att jämföra med. "Spetsen" är fyra meter lång och jämntjock (1,10mm) sedan lite "hoppigt" taperad till 1,20mm vid nio meter. Minimal baktapering, klumplängd 9,7m (INTE 8,5m)och klumpvikt 9,6 gram! Har funderat på att kapa en meter i spetsen för att få lite kortare klump, men just nu ligger den bra i bo
 4. Mest en kul grej så klart, men den ska provas... har gjort några riktiga också! 👍
 5. Gjorde också nån variant av "Pike Skater"... efter en annan, ganska känd förlaga! Den väger förvisso 10 gram, men med Big Mama #10 och en rejäl kortklumpslina i samma klass borde den nog kunna hivas ut tillräckligt långt!? Båten åker i sjön nästa vecka!
 6. Det är verkligen ett roligt och utmanande äventyr att flugfiska efter öring i små vattendrag. Mitt "hemmavatten" är bara några meter brett och några decimeter djupt! De "djuphålor" som finns är väl en halvmeter djupa ungefär!!! Jag fiskar med ett Vision Cult 7'6" #3. Skön helauktion och väldigt lätt, med mina mått mätt. Men jag skulle absolut kunna tänka mig ett 7-fots #2-spö till detta fiske! Har funderat på ett HiLevel Dreams #1-2... men det får bli till nästa säsong... En gammal Loop Grafit är min rullfavorit. Lätt, smal och med hygglig diameter på spolen. Köpte en Danielsson Midg
 7. Har aldrig och kommer aldrig att sitta runt en lägereld med obildade, okunniga korkskallar. (Uppenbara troll kan man välja bort i det verkliga livet.) Däremot med människor med andra insikter och åsikter än vad jag har... det är det som skapar diskussioner. Intressanta diskussioner som man kan ta lärdom av! Människor som sprider uppenbara lögner och konspirationsteorier diskvalificerar sig själva! Jorden ÄR rund. Vill någon tro något annat så skiter jag högaktningsfullt i det. Precis lika ointresserad är jag av att diskutera ämnet, även om min syn på vårt klots form riskerar att ge m
 8. Här kan jag bara instämma! Framförallt den om dagsländor är bra för artbestämning. Den om nattsländor är lite mer allmänt hållen. Min absolut favorit bland böcker om nattsländor är "Nattsländor, flugfiske och flugbindning" av Sören Lindroth, den finns också att köpa på Settern!
 9. Med risk för att någon annan här på forumet köper den före dig... så kan jag rekommendera "Flugfiskarens insekter" av Ulf Pierrou ...ligger en till salu på Tradera för 250 pix just nu!
 10. Jag har aldrig provat med fleece, så där har jag ingen kunskap att tillföra. Köpte ett par Patagonia Nano Puff Pants för ett par år sedan. Använder dem under vadarna när det är kallt. Både för vadning och fiske från flytring. De är både lätta och varma, rekommenderas!
 11. Vad är det du vill framföra? Din argumentation är svår att följa! Väl underbyggda konspirationsteorier?
 12. Fördelen med en lina där enbart klumpen är sjunkande visar sig när man vadat ut en bit i vattnet! Skönt att slippa trassla upp femton meter lina från sjöbotten vid varje kast! För övrigt klarar man sig, som nybörjare, väldigt bra med enbart flytlina. Väljer du en flytlina med lite kortare framtapering fungerar det bra att fiska med sjunktafs och/eller lite längre vanlig taperad tafs. Dessutom tror jag det är lättare att, som nybörjare, lära sig kasta med en kortare framtapering på linan. Du behöver inte få ut så många meter innan du känner vad som funkar och inte med kastandet.
 13. Rigga klingan på några olika sätt (kortad topp/but eller 50/50) och belasta den med en given vikt. Jämför böjningskurvan med ett 9-fots spö i liknande klass. Jämför med klassning enligt ERN!?
 14. Ingen enkel uppgift! Många av dem har förmodligen inget specifikt namn!? Du kanske ska börja med närbilder på tio stycken!?
 15. Filade min tubnål "nästan" fyrkantig på den grövre delen, funkar bra!
 16. Ge mig 10 källor som verifierar din oro! ...det finns mycket att läsa på nätet... att be någon googla själv är inget argument!
 17. Tack för alla synpunkter och goda råd! ? Martin
 18. Förmodligen lite dyrare nu när GB lämnat EU!
 19. Tack för bra svar! Jag använder 6 st fjäderstrålar. Tyckte enkelheten i att bara använda en bunt fibrer och koppartråd var tilltalande.
 20. Hur långa fjäderstrålar kan man förvänta sig på en stjärtfjäder av fasan? Gav mig på att binda Sawyer's Pheasant Tail Nymph enligt originalrecept, men min fjäderstrålar (50mm) blir för korta! Till saken hör iofs att jag är en ganska usel flugbindare...
 21. Köpte och läste den för några veckor sedan, jättebra bok för nybörjare och som inspirationsbok för alla!
 22. https://www.nrk.no/innlandet/mener-myggjagere-har-uheldige-stoffer-1.15081945
 23. Martinrutger

  Ål

  Läs boken! Massor med info om ålens liv! ?
 24. Vad för fluga har du i änden på den tafsen? ?
×
×
 • Create New...