Jump to content

Synekdoke

Members
 • Content Count

  16
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Synekdoke

 • Rank
  Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Varberg

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  tomas@synekdoke.se
 • Telefon
  034015403

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Nej tyvärr inte. Var där i slutet av juli, bodde på Flammabadets camping i Knäred och åkte upp och letade ställen utmed vägen, lite klurigt och hittade ingen klockrent men Parken, strax innan mynningen till Lagan var väldigt tillgängligt och bra vad, dock var det väldigt lite vatten i ån. Siktade ett par öringar men de var sjujäkla skygga i och med vattenståndet. Var även uppströms kring Nore Kvarn men hittade inga riktigt bra ställen. Var ju även sjujäkla varmt när vi var där ... småabborren var dock på hugget och livade upp kommer helt klar att testa ån igen men då vår eller höst när vattnet går lite högre. Krokån var nästintill tom på vatten när vi var där och om man kan eller hur man löser fiskekort uppströms Knäred har jag ingen aning om, säga gärna till om ni vet vad som gäller.
 2. Ni som har koll på Vänneån, har ni tips lättillgängliga ställen för tält? Är några som planerar att åka dit i slutet av juli men har inge lust att bo på campingen i Knäred utan i direkt anslutning till vattnet. Tyvärr så kommer vi att ha en stort 6 manna-tält med oss så om någon har tips på vart man skulle kunna få upp det i närheten av någon liten väg så vore tips som sagt mycket uppskattat. Undrar även om någon har koll på hur det gått med det gemensamma fvo:t för nedre Krokån som länsstyrelsen och Laholms kommun diskuterade 2018?
 3. Absolut Ätran, även Högvadsån finns men som du skriver så tänkte jag mer vatten som man svänger förbi ett par timmar efter jobbet. Har kusten 4 km från huset och Viskan en knapp mil bort så det är främst där jag fiskar när jag har en lucka i familjeliv/hus/jobb … Kanske mer är ute efter de lite mer otippade vattnen, finns en del små "åar" i skogarna men innan jag börjar jaga markägare hade det varit intressant om någon satt på lite information om skogarna kring Varberg.
 4. Tänkte återkoppla lite hur det gått med de nya linorna. Cortland 444 #6 Kändes bra, var absolut mer lättlastad än Guideline 4cast på mitt spö. Om det var kortklumpen eller att det är en klass upp från. föregående lina och min spöklassning vågar jag inte svara på. Sköt något längre än med 4cast men upplevde även Cortland som lite otydlig och fladdrig samt saknade markering för var klumpen slutade. Kommer nog uppskatta linan ju mer teknik och känsla jag får. Rio Dart #5 Vilket jäkla drag det var i den. Otrolig skillnad mot de andra linorna jag provat. Den tjocka klumpen gjorde att man kände otroligt bra hur spöt laddade och jag sköt lätt närmare 15-20 meter istället för mina vanlig 10-15. Fantastiskt rolig och skön att kasta med, tydligheten i klumpen gjorde att jag, som jag upplevde det, slappnade av mer och kunde fokusera mer på hur jag kastade än att försöka lägga kraft och energi i bak/framkast för att komma liiite längre. Ska bli väldigt roligt att testa dessa i vatten (nästan så att jag får ta en semesterdag i slutet av veckan och ge mig ut i ringen). En fråga dock, jag upplever ofta att fluglinan faller före i gräset och att tafsen vänder över lite klumpig och sent. Tanken är väl att det ska stäcka ut lite högre över vattnet och sedan landa någorlunda samtidigt på ytan? Vad är det som gör detta, har den för lite energi i framkastet och att jag behöver vänta längre så att linan sträcker mer i bakkastet?
 5. BTW, är det någon som vet om Nordskogs FVO fortfarande är aktivt P&T
 6. Tänkte också att jag skulle försöka väcka liv i tråden. Många av vattnen som nämns ligger ju i södra Halland, själv utgår jag från Varberg. Fiskar främst i nedre Viskan med flytring men står även en del utmed kusten strax norr om Varberg. Kommer ursprungligen från Mellansverige och är uppväxt med Daläven som hemmavatten. Försöker att hitta mindre vatten inland från Varberg som har brunöring, gärna små vattendrag, biflöden. Tips? Måste säga att fiskekort generellt är förjäkla krånglig här i Halland … en jäkla massa privatvatten och småsträckor, hade önskat att det var som i Finland där man, som jag förstått, löser ett nationellt fiskekort och sedan är det bara att dra på förutom att ta hänsyn till diverse lokala föreskrifter och regler.
 7. Backingen knyter jag fast I fluglinan med nålknut och lite lim, öglor lät ju dock smidigare, nålknuten kan man ju bli tokig på. Att försegla linan innan jag sätter fast flätöglan låter vettigt. Tack för all input!
 8. Tack för tipset med rengöringsmedel, hade jag inte koll på. Backing är beställd, öglor tror jag faktiskt att bägge linorna redan har … tänkte dock "laga" min gamla lina med flätad ögla. Är det bara att klippa av ovanför skadan och dra över "strumpan"?
 9. Tackar för allas engagemang. Nu har jag köpt Rio Dart #5, en extraspole till min rulle och en Cortland 444 classic intermediate #6. Återkommer med resultatet av detta när jag testat. Förhoppningsvis så fyller de bägge sina funktioner och passar mitt spö så att jag kan växla dem utifrån behov … annars får jag köpa ett #6 spö till cortlandlinan En fråga dock, hur pass mycket mer belastar man spöt med att gå upp en klass i lina? Behöver jag tänka på och känna efter så att jag inte knäcker spöt …
 10. Tanken har slagit mig men jag har inte sett någon diskussion om det just för mitt spö när jag kollat runt. Är det inte så även med linor och klumpvikten – att det är lite stökigt vad gäller klassningen. Har ju sett en del dubbelklassade linor vilket är otroligt förvirrande 4/5, 5/6 etc. beroende på vilken aktion du har i spöt. Vision Vipu som jag har är ju ett medelsnabbt spö. Vet inte riktigt hur trenden ser ut bland spötillverkar men jag antar att de måste kompromissa en hel del när de gör instegsspön med lite billigare prisslapp och som ska passa alla fiskesituationer. För mig som kommer från spinnfisket så märks det tydligt vad gäller kast och drillningsegenskaper och det lär ju vara än mer tydligt för er som är mer erfarna kastare inom flugfisket. Men det borde väl vara så att de sätter klass 5 på ett spö som egentligen är lite mer en 4:a. då kan du ju ladda spöt enklare med en 5-klassad lina och nybörjaren blir glad?
 11. Jodå, rengjort linan har jag varit duktig nog att göra och dubbeldraget tränar jag på hela tiden, har endast kommit till överhandskast än så länge. Jag tror mycket av mina problem ligger i att jag vill skjuta linan innan jag har hela klumpen ute, har jag hela klumpen ute på 4cast-linan så är ju det nästan 11 meter och då dippar den i ån vid bakkastet när jag sitter i ringen eller så sitter den i något träd när jag är i skogen tänker att jag kanske kan skjuta bättre med en kortare klump då jag upplever att mitt spö blir lite slängit med 11 meter klump ute. Men som sagt så förstår jag att det främst ligger i min bristande teknik och att det nog inte finns några genvägar oavsett klumplängd. Har förstått att intermediate är att föredra på kusten, så man får ner fluga lite under ytan, när jag testat så har jag satt på sjunktafs vilket dock gör kastandet än mer slängigt, kanske bättre att ha en dedikerad lina för det!?
 12. Tack för tips, ska kolla upp den linan. Just att få linan att vända över fluga och tafs har jag märkt att jag får problem med då jag kör förtyngt. Ofta landar då fluglinan framför tafsen och flugan då den lägger sig på vattnet … blir tyvärr inte så ofta snö där jag bor, och inga grannar har jag att roa heller ska klippa kroken av någon gammal streamer så att det blir lite mer på riktigt än de piprensare jag brukar sno från barnens pyssellåda.
 13. Har läst igenom diverse trådar på forumet om bra nybörjarlinor men testar och ser om någon vill tillföra lite mer i ämnet. Har ett Vision Vipu 9" #5 med GL 4Cast på, har tyvärr skadat linan, eller rättare sagt coatingen, vid öglan och tänkte att jag skulle testa en ny lina. Skada har troligtvis uppstått efter för många timmar av gräsmattefiske, fångade buskar och tailing loops, linan har funkat ok för mig men har svårt att få till bra "skjut" i linan med lite klump ute. Då jag främst har trånga vatten där jag bor så letar jag efter en lina jag kan få ut någorlunda långt och som är nybörjarvänlig. Fiskar dels flytring i å samt mindre P&T-sjö med skog runt. Bor på västkusten så det hade även var trevligt att lyckas få ut den till HÖ på våren men då kör jag mest med vadare och spinn i dagsläget. Har väl landat lite i att testa Loop Opti Stillwater men har sett att många säljer Scierra Reflektion billigt och även Vision Brownie 95 eller Orvis Clearwater. Hur skulle ni jämföra dessa med 4cast och vad har ni för erfarenheter av deras lineminne, hade problem i början med 4cast som snurrade sig bedrövligt initialt men har blivit lite bättre med tiden. Är som sagt nybörjare och har haft spöt i ett år, tränat många timmar på gräs men bara varit ute på riktigt med grejerna 3-4 gånger och lyckas då få ut 10 meter klump men knappt något mer, kanske har de att göra med att jag då använt sjunktafs och förtyngda streamers, vilket resulterar i en hel del fladder i spötoppen, tailing loops och annat frustrerande omak. Är dock plågsamt medveten om att den nog mest ligger i min teknik men mottager tacksamt förslag på bra nybörjarlina för mitt spö som gör att jag blir lite mindre frustrerad när jag fiskar.
 14. Har kikat på Scouten men det blir minst dubbelt så dyrt … har inte hittat så många återförsäljare i Sverige i alla fall.
×
×
 • Create New...