Jump to content

5öring

Members
 • Posts

  32
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

5öring last won the day on June 27

5öring had the most liked content!

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Göteborg

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  mathias.andson@gmail.com
 • Telefon
  0762757718

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

5öring's Achievements

Member

Member (2/5)

7

Reputation

 1. Hej! Kan börja med att skriva att jag aldrig fiskat lax och inte vet värst mkt om detta egentligen. Har en kompis som vill släpa med mig på laxfiske i Örekilsälven och då jag ogärna lånar ett spinnspö av honom och helst fiskar med fluga om det är möjligt så undrar jag om det funkar med enhandsspö? Har ett klass 7 för mitt HÖ fiske och ett klass 9 för gädda, båda med IM lina. Jag kan tänka mig att alla kör med långa tvåhandsspön för att kunna kasta utan bakkast och lättare menda lina. Är jag rätt på det här eller blir jag begränsad på fler sätt? Har även en fråga om årstiden, i min värld (snål på kunskap om lax) så fiskar man lax tidigt på säsongen. Är det ens lönt att fiska efter lax sent i Juli och anses det helt ok etiskt sett? Vill någon redogöra för en säsong laxfiske, typ vår/sommar/höst? Tacksam för alla svar!
 2. Mäktigt, där ser man! Tog den på fluga? Klart skulle mot förmodan 10:an kliva på så sitter man ju helst med lite tyngre grejer, men det är en riktig fröjd att kasta poppers på lättare spön också. Är det spegel på sjön så är det otroligt roligt att fiska från SUP längs vasskanterna, kan jag verkligen rekommendera!
 3. Man fiskar som satan i sjön :). Skämt åsido, det kan man såklart inte veta säkert. Men man kan ha ett bra hum om man fiskat sjön ett antal år eller känner någon som dragit sin beskärda del limpor i där.
 4. Jag tycker det är lite tungt med klass 9 för mindre gäddor, fiskar aldrig större än klass 7 om jag vet att gäddorna i sjön inte är större än 5kg. Absolut inga problem att trycka ut 10-15 cm flugor ens med klass 6. Och 30 centimeters flugor behövs absolut inte, stora gäddor tar mindre flugor också.
 5. Sitter nästan alltid en märla som upphängare på min tafs, oftast en kobberbassen eller nån variant med ryggfilm. Tycker de ofta tar på den även under sommaren.
 6. Rycker ibland fram spinnspöt på kusten om det i princip är omöjligt att få ut flugan i vinden. Eller för att snabbt söka av nya platser då jag upplever att man ofta får med sig fisk som följer med in men som inte hugger :).
 7. Tycker frågan besvaras ganska bra i fiskarnas rike, delen om havet. Det småskaliga yrkesfisket och sportfisket begränsas medans industrifisket fortgår där båtar som tar 1200-1600 ton fisk per fisketur(!) mer eller mindre släpps fritt, där fångsten sedan säljs billigt till industrier i Danmark och mals ned till pulver. Man håller på att fiska bort sill och strömming på samma sätt som man fiskade bort torsken för länge sedan. Anledningen till att fisket är släppt fritt i Öresundsområdet är för att trålning är förbjudet och fisken klarar det småskaliga yrkesfisket/sportfisket utan problem. Att det är fritt i Östersjön är väl för att man skiter blanka fan i det Havet, om jag tillåter mig vara cynisk. Kokar!
 8. Kunde inte hålla mig, det fick bli en natt till. 6 upp mellan 01.00-03.00 på 2 pers, bara en godkänd dock. En mycket vild säl förstörde lite av stämningen på slutet :).
 9. Var ute 02-04 inatt, vakade konstant fram till 03 med lite större fisk. Lyckades lura upp en runt 45, riktigt fin kondition. Fick simma tillbaka. Var nästan helt vindstilla och bra ström i vattnet. Så spännande!
 10. Hoppas du hittat en kompis! Jag fyller på och bumpar tråden. Skulle vara trevligt med någon att dela HÖ fisket med runt Gbg. Som ni vet så är det inte jättelätt att få med sig någon på en andra runda som inte är så intresserad när man öppnar med en bomtur. Hade en kompanjon som jag lyckades locka med ganska ofta ändå men som nu flyttat så nu är jag åter solo :). Fiskar hela säsongen då det är tillåtet, även från ring. Är det någon som vill ha sällskap så var inte blyg att sträcka ut en hand, gammal som ung, jag bangar aldrig för lite silverjakt
 11. Så kan det kanske vara, jag använder inte facebook på samma sätt längre. Jag tycker det blivit ett hem för mina föräldrar och deras kompisar med carpe diem citat och ”kedjebrev” med klyschiga meddelanden. No offense om detta beskriver dig som läser detta, är bara inget för mig. Men jag kanske gör en comeback om det är där alla saltflugefiskare håller till :). Är det sommarmask du menar Leijon? Hur skulle du fiska dessa effektivast? Över sandbotten? Grunt? Samma flugor som borstmask?
 12. Vad har hänt med HÖ fisket? Jag är yngre och har inte ägnat mig åt detta så länge men jag brinner för det. Jag har gått igenom denna tråden på senare år och lärt mig otroligt mkt. Men jag har också märkt en MARKANT nedgång i entusiasm, inlägg och deltagande i denna tråden, vad är det som hänt? Är det bara så att intresset dalat och att HÖ fisket har varit en fluga för många (pun intended) eller är det bara en generell nedgång på aktiviteten på edge? Har fisken lyst med sin frånvaro och därmed skrämt bort många fiskare? Inte ens på premiärdagen ser jag värst mkt folk… Vad beror detta på?
 13. Rejäl bump här men jag är fundersam på lite saker kring tafslängd till HÖ och kände att ett ny tråd var onödigt. Så… Jag brukar fiska med ca 1.5 spölängd till mitt kustfiske, ingen aning om varför, det är vad jag sett att folk använder :). Men varför är det så? Jag ser färdiga streamer-tafsar som är 4 fot, jag ser att streamerfiskare som inte fiskar kust köra med max 1.5m (ofta) heldragen och jag ser sjunklinefisket där många kör typ en meter. Så vad är det som gör att vi behöver så otroligt lång tafs på kusten? Det är ju fortfarande ett streamerfiske vi bedriver? Jag menar 1,5 - 2 spölängder är torrflugelängd på tafs. 🧐🙃
 14. Var och testade en lina vid hawai badplats idag, det blåste storm och vattnet var svårfiskat med mycket ”bös”. Lyckades ta en 45 på en plats med lite lä och 30 cm vatten mitt på dagen i solsken. Kul!
×
×
 • Create New...