Jump to content

SBG

Members
 • Content Count

  76
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

16 Good

About SBG

 • Rank
  Member

Information

 • Kön
  Hemligt
 • Bostadsort
  Värmland
 • Intressen
  Fettfenor, öl och allt nördigt

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  danielsjoberg93@gmail.com
 • Telefon
  0707313003

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Om du har en combo som du är sjukt nöjd med, med coatad skjutlina och klump. Då kan du bara smälta ihop dom permanent, om du inte har något emot att det blir just permanent. Då slipper du skarven. Vet inte om det fungerar att smälta ihop PVC och polyurethane.
 2. "Progressivt menas att kraften ökar med belastningen" - Han verkar ha missat att belastning ÄR kraft, vilket mäts i Newton. (Fast belastning är ett mer diffust vardagsbegrepp i de flesta fall.) Ett spö är ju en fjäder, och när man pratar om progressivitet hos en fjäder så betyder det exakt det här: Progressivitet är när en fjäder har ett beteende där man behöver applicera mer och mer kraft (belastning) för att få till en viss böjning, eller hoptryckning i fallet av ex. en spiralfjäder. Nu är dock ett spö lite mer komplicerat än en spiralfjäder, för att ett spö kan vara taperat på olika
 3. Instämmer om Snowbee Neutral Density. Brutalt bra lina, och fantastiskt tunn skjutlina, samt tunn klump. Kastar dessutom väldigt buskiga flugor med lätthet, utan att bli slängig med mindre flugor. Jag föredrar den över GL coastal och Vision kust, pga hur tunn den är.
 4. Om målet är att göra ett vattenbaserat kast på 10 meter över en å så behöver du varken tvåhandsfattning eller en speciell lina. Det är ju bara att lära dig att göra ett någorlunda "speykast" med enhandsfattning. Det går fint att göra med alla normala WF-linor. Om du vill ha en lina som är gjord för exakt det: Rio Single hand spey som demonstreras i klippet. Finns dock många fler linor att välja bland.
 5. Får nog hänvisa till den där berömda, delade baken. Nu blir det ju konstigt när en 8/9:a kan vara allt mellan 28g och 33g+ som i nämns fall, eller upp mot 35g som vissa tillverkare har. Sen kanske man ska väga in hur man själv vill ha sina linor, och att norrbaggarna brukar tycka om tunga linor. När jag t.ex. pratade med fiskeshopen i Mörrum så tyckte dom att man kan gott gå ner en linklass på salarfindern om man gillar lite lättare linor (mer svenskt). Mitt 12,9 Reaction FRS 28-32g kommer nog att få smaka på en 425 eller på sin höjd 450gr Zone. Men det är ju ett spö som ligger 1-3g unde
 6. Ska ringa och prata lite med gubbarna på nordisk. Bra att man pratar norska. Ser ut som att dom har ont om Zone på lager. Samma vikt som scandi bodyn +25-50gr är den rekommendationen jag har fått, om man vill använda den som en scandi. Det blir väl lite så. Har man plats att svinga salarfindern så är ju det bra, men så är det ju sällan ffa i Sverige. Och om man kan anpassa med 10-18' spetsar så blir det ju galet anpassningsbart.
 7. Ja, mittpartiet och överrullningen hos den linan är ren magi! Ska bli roligt att testa fler varianter och se om de flyger lika fint. Upplever du att Zone (helst i de lättare klasserna) kastar även 8g F/H, H/I och I/S2 spetsar från Hardy med lätthet? Träskon vill jag påstå har problem med just dessa, då diametern blir för tunn för att vända över dessa bra. Snabbsjunkande spetsar på 8g eller mer slår den ju dock över som ingenting. Det hade gått fint med #9/10 också, om man föredrar lite tyngre linor. Den är ju faktiskt bara 2g tyngre och några decimeter längre. Mitt 14,8 10/11 ska nog också
 8. Med ett så kort spö så är en 300gr commando head eller commando smooth med integrerad skjutlina värd att kika på.
 9. Okej, så en liten skrivelse efter att ha kastat med Nextcast SF40. Givetvis så är det här en rent subjektiv bedömning. Smaken är som baken, kaststilar skiljer, situationer skiljer, spön skiljer, blablabla. Uppsättningen var en SF40 #8/9 i F/S2 på mitt 14' #9/10 LPXe. Får säga att alla faktorer var lite för optimala. Vindstilla, och ståendes ett par dm ovanför vattenytan. Stilla vatten. Så långt ifrån en trång situation i Byske som man kan komma med andra ord. Om det är en lina som bara fungerar i ganska så optimala situationer eller om den är användbar i alla situationer låter jag vara osag
 10. Skulle du vilja utveckla detta lite? Jag har X antal scandi body short, Scandi Versitip body long och short. Efter att ha provkastat ett par av linorna så fann jag att något var skumt, linan ville inte vända över lätt sjunkande spetsar, men däremot S5/S6 och mer snabbsjunkande. Inte direkt så träskon ska och brukar bete sig, så jag undersökte lite. Jag har en likadan body som den du postade, en Scandi Short S4 Body #10. Mätte längst fram på den linan: 1.25mm som tunnast innan öglan börjar. Mätte sedan flera andra som alla hette Scandi Versitip Body long eller Scandi Versitip Body. Scan
 11. Om det är ett mjukt spö du vill komma i kontakt med, så är nog inte Chromer rätt model. Chromer ska ha en snabbare aktion än andra Redington-spön. Jag har t.ex. ett Redington Prospector, och det är ett mjukt spö. Redington kallar det för Medium Fast, men här i Skandiland så hade vi sagt Medium. Bra skagit-spö och ett bra spö för lugna kast, men om man trycker på lite med en scandi-lina så kommer det att vobbla ordentligt. Dually ska ha en lite toppigare aktion än prospector, närmare det vi också hade kallar för Medium Fast, och Chromer är ännu snabbare.
 12. Kinnekullestranden torde ju vara kinnekulle och rakt ut till vänern. 😜
 13. Vikter? Nordisk fiskeutstyr skriver här att dom menar att 550 grain passar till en 9/10 14'. Med spets så blir det dryga 42g, så det är ju tungt alltså. Shoppen i Mörrum verkar också ha koll, får se vad dom säger.
 14. Det låter ju rimligt att om man har en lina med samma vikt, ungefär samma längd, och ganska lik viktfördelning som scandi bodyn. Slänger man upp den i en D-loop och trycker till så låter det ju rimligt att det skulle ladda spöt likvärdigt. Vad använder du för spetsar till det lättare fisket?
 15. Det låter "mer rimligt", men lite lätt. Har hört att vi skandinaver bör gå ner åtminstone lite från vad jänkarna rekommenderar. Har du någon annan information om dessa linor att delge?
×
×
 • Create New...