Jump to content

SBG

Members
 • Posts

  110
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by SBG

 1. Nja. Var du siktar skiter väl linan i, men siktar du högre så får du också ett tidigare stopp. Ett konkret stopp klockan 10-11 ger en bra mycket tightare linbåge än ett slöaktigt stopp med spöt rakt framåt. Tycker att Jan-Erik Granbo har riktigt fina klipp när han förklarar: Det mesta han säger kan nog summeras med: *Fart på linan in i ankringen så att man laddar stången (detta har han en lång video med massa specialkast för att åstadkomma) *Ut med underhanden ordentligt *Distinkt och högt stopp
 2. Krympslangen ska vara av polyolefin och får inte vara för stor, då de flesta krymper till ungefär halva storleken när de värms. Polyeuretan (PU) är överlägset lättast att smälta öglor på. PVC är värre, då det som gör plasten mjuk liksom lakas ur när det värms. T-material ska man värma försiktigt då det smälter väldigt snabbt och man riskerar att förstöra kärnan. Håller med Henka, clear coating är jättesvårt att få bra. Tror att den coatingen vill ha högre temperatur än vad frugans plattång ger. 😁
 3. Det bör man absolut ta hänsyn till. Likväl så vill du ha en kortare lina om du vadar djupt eller fiskar i mycket trånga positioner. Eller längre om du fiskar från båt eller ofta står ovanför vattennivån på stenar och dylikt. Om du i regel vadar till knäna eller djupare, eller fiskar I krångliga situationer, kör på short. Annars vanliga. I min mening. Jag är dvärg jämfört med dig och fiskar oftast 12,5 fot spetsar på den linan.
 4. SBG

  Vision Tank

  Rätt säker på att det ska gå. Men du behöver ha ett specialverktyg för att få loss skruven som sitter i bromsratten.
 5. Är så förbannat klantig och tappar peanger i vattnet och grejer. Började använda en vision big mama plier i hölster med gummisnodd istället. Skär dessutom 0,45 fluorocarbon lättare än en clipper och jag tycker att den är bättre än peangen för avkrokning. Nu pratar vi laxfiske.
 6. BFT Fastach eller liknande. Föredrar storleken som heter "zander", men man kan köra en storlek större om man kör väldigt stora flugor.
 7. Precis samma rulle som Vosseler själva har sålt länge. LTS har också köpt in sig på den rullen fast med lite designskillnad. Samma med Frödins rulle. Enda skillnaden är lite kosmetik och en högre prislapp.
 8. Där är den jäkeln jag pratade om, identisk kopia nästan ju.
 9. Bumpar denna. Jag såg en kopia på sagda simms väska av ett annat företag. Typ maxcatch har en, men det är inte den jag pratar om. Skriver igen om jag hittar den.
 10. Jag kör med en #7/8 Rio scandi body som jag har kapat bak en bit i fronten för att den ska vända över 12' 6g hardy spetsar och T7-T10 spetsar. Otroligt kraftfullt, men ändå med fin presentation och överrullning. 0.70 amnesia som skjutlina kör jag, men smaken är som baken. Total längd och vikt på paketet blir ca 9.5m och 28g, vilket passar perfekt till de 11' spö jag har använt. Kastar större tuber med 0.4g koner och sådant utan problem. För tyngre flugor hade jag valt en opst.
 11. Jag kör en ELM327 bluetooth från CDON. Fungerar kanon för att läsa felkoder, nolla koder, osv. Engelska är det nog som gäller. Du styr den via en app i telefonen efter att ha kopplat in den i bilens OBD2-port.
 12. Klart att dom klibbar fast i vattnet, du får ju ett avsevärt mycket större frontalarea och därav brutalt mycket mer motstånd. En mer rundad kon har betydligt mycket mindre motstånd än en kinahatt, även om bägge har samma diameter. Däremot så blir det mer turbulens med en kinahatt.
 13. SBG

  Linvikt.

  Låter kanon tycker jag och stämmer överens med Rios rekommendationer. Om du vill ha en längre lina så behöver ju linan vara lite tyngre bara där. Sen om du upplever nuvarande lina som lite lätt så kanon. Har själv ett #7 enhandsklassat 11' switch, men det är nog mer som de flesta tillverkarnas #6 nu för tiden. 24g scandi på 10m är kanon på det spöt om man vill ha en längre lina. 26g går fint det också. 21g känns för lätt om jag inte kör enhandsscandi och dubbeldrar för att ladda spöt mer, då är det kanon. Ett tips är att köpa från fiskeshopen i Mörrum, dom brukar tillåta att man skickar tillbaka om man inte är nöjd efter provkastning. Nu ska jag inte föra deras talan, så hör med dom först.
 14. Knalla in till dansken i Fiskeshopen. Han har jäkla fint UV-lim att antingen sälja, eller bara laga vadarna åt dig. Passa på att köpa något annat dyrt som tack för hjälpen. ? OBS: bra att veta var läckan sitter. Han lagade mina Patagonia när jag drog en krok igenom dom i pool 1 och det blev hur bra som helst. Om det är en läckande söm eller något annat som bör gå på garanti: Skicka in till Patagonia.
 15. Om man inte vill att allt ska kännas blött och lukta apa så finns ju bara ett material - ull. Särskilt merinoull. Aclima gör jäkligt bra grejer, men glöm inte Der Schwenske originalen - Ullfrotté, made in Östersund! Nu för tiden heter det Woolpower och kostar djävulen, men det utvecklades för Svenska försvaret på 70 eller 80 talet. Woolpower 200 kan vara den bästa skiten som finns, och håller i minst en livstid. Aclimas tunna grej med nät, det är riktigt bra skit att ha under ett Ullfrotté-lager. Det kommer att fånga så förbannat mycket isolerande luft att det blir omöjligt att frysa. Om man vill vara riktigt varm i vadarna så är det viktigt att ha ett plagg under som skapar distans mellan dina ben och vattnet, alltså ett puffigt material. Vision har ju några, Patagonia har några, o.s.v. Jättebra att ha över ett lager med ull, men ha det inte direkt mot huden. Jag har själv ett billigt par med syntetisk stoppning från Urberg (Tomra padded pant) med dragkedja i hela sidan. Det går alltså lätt att ta av sig byxorna utan att ta av sig varken skor eller vadare när det blir för varmt.
 16. Det ser då ut som att Swedish Game Fair har grovt överskattat antalet fiskare och underskattat fiskets omsättning jämfört med HaV. " Ungefär 1,6 miljoner personer ägnade sig åt fritidsfiske minst en gång i svenska vatten. Detta gäller personer som är folkbokförda i Sverige, i åldern 16–80 år. Antalet fiskedagar uppgick 2019 till omkring 12,7 miljoner. Fritidsfiskets sammanlagda utgifter inklusive investeringar var enligt undersökningen omkring 10,6 miljarder kronor under 2019." Källa: https://www.havochvatten.se/data-kartor-och-rapporter/data-och-statistik/fangststatistik-for-fritidsfisket.html Stora osäkerheter i siffrorna, och antagligen betydligt mer diffusa linjer gällande fisket. Sportfiskarna kanske borde byta namn till "Fritidsfiskarna" för att få med alla som lägger krabbgarn, fiskar makrill och pimplar upp 50 abborrar/dygn? ?
 17. Håller med, detta är intressanta saker att veta. Konsumtionsmönster ser ju olika ut och antalet "seriösa" utövare skiljer. Men hur mycket, och på vilka sätt? EDIT: HaV har en intressant artikel https://www.havochvatten.se/fiske-och-handel/statistik-och-fakta/fakta-om-fritidsfiske.html Däremot så vill jag poängtera att jägareförbundet lyckas att få med medlemmar som Bernt 68 som bor i Värmland och hatar varg, därför att Svenska Jägareförbundet är just en otroligt stark lobbyverksamhet som vill få bort vargen. Bernt har en gammal Tikka för att jaga älg och ett gammalt hagelgevär för rådjur. Gummistövlar från Jula och en Odal-keps. Går aldrig på mässor eller köper nya prylar, men medlem i Svenska Jägareförbundet, det är han! Bernts granne Ove är förtidspensionerad med dåliga leder. Ove fiskar 250 dagar om året, på is, från båt, och med flugspö. Bonkar ihjäl varenda fisk han får upp, utan undantag. Bernt och Ove är liksom lite samma gubbe, men Ove har bara hört talas om Sportfiskarna och fnyst. Bara ett exempel, men det är lite så jag menar. Gällande oss sportfiskare så finns det tusentals människor som åker och fiskar harr och öring varje år som skulle gynnas otroligt mycket av att någon tar kampen mot vattenkraften och för införandet av EU:s vattendirektiv på allvar, för att ta oss flugfiskare som exempel. (Gå med i Älvräddarna också för f*n). Men den här "insikten" saknas i sportfiskesverige om vi jämför med jaktsverige, tror jag. Sportfiskarna ökar stadigt i medlemmar och det är bra på alla vis, men är det något som saknas?
 18. Vikt, produktionskostnader. Också hävdar dom att en kvalitetsrulle med bra toleranser inte behöver full ram om den används med coatad skjutlina. Håller nog med, tror inte riktigt på dyra rullar utan full frame, inte i längden.
 19. Om du t.ex. vet att du har flera klumpar av ditten datten märke och modell så kan du ju iaf via att mäta diametrar rangordna efter sjunkgrad. Lite svårt att mäta en 10-14 meter lång lina i badkaret om inte hela linan är i samma densitet. Men mäta i framkant och i bakkant borde fungera någorlunda.
 20. Det är bäst för dom att dom parkerar storbåten mitt i älva när jag ska ut! ? Stå beredd med vässad harpun, dykare och brandsläckare.
 21. Det som alla vi sportfiskare (av alla slag) måste tänka över är detta: Svenska Jägareförbundet har över 150 tusen medlemmar. Det är hälften av alla som jagar. Dom har en kolossalt stark lobbyverksamhet och möjlighet att påverka i de riktigt stora frågorna i Sverige. Det är i storleksordningen 3 gånger så många medlemmar som Sportfiskarna. Sett till hur otroligt många fler som Sportfiskar än som jagar så borde vi vara många fler än Jägareförbundet. Det är dit vi måste komma. Ingen tycker att allt sportfiskarna lägger pengar på alla gånger är nödvändigt, eller att alla ståndpunkter är perfekta. Men det är 'vårat' förbund och om vi vill ha en röst som politikerna hör så måste vi ha ett samlat förbund. Sen så gör vi alla rätt i att föra fram våra synpunkter till sportfiskarna om vad vi tycker är rätt och fel. Det är ju alla vi medlemmar som internt måste påverka vårat egna förbund. Om vi blir fler medlemmar som fiskar i strömmande vatten så kommer det att påverka hur Sportfiskarna prioriterar. Vi måste komma till den punkt där sportfiskarna har 300 tusen medlemmar, då får vi en röst som är omöjlig för politikerna att ignorera. Att en del av sportfiskarnas pengar går till sånt som inte gynnar just ens eget fiske, det får man då ta. Utöver detta: självklart bör vi alla vara medlemmar i Älvräddarna, Stiftelsen för Östersjölaxen och gärna ännu fler organisationer.
 22. Med en OPST på 200 grain så kan du absolut kasta wolly buggers med en liten skalle på och liknande. 5 eller upp till 10 fots polyleaders är ungefär det du kan kasta med den uppsättningen. 7-8' hade jag valt. Kommer du att få ner flugan 2m i stilla vatten? Ja, om du väntar väldigt länge och tar hem flugan förbannat jäkla långsamt. Annars, nej. OPST linan kommer att ligga på ytan hela tiden som ett flöte. Så fort du börjar ta hem flugan så kommer då din polytafs att åka upp mot ytan ihop med flugan. En liten 7.5 fots polytafs, det är inte mycket till sjunk i den alltså. Om det är minsta fart i ån så kommer en sådan uppsättning inte att fiska många centimeter under ytan... Om du är i sjö så kommer du inte heller att fiska särskilt djupt. Gällande att fiska ditten eller datten fisk med en viss klassning på spöt, där får alla rannsaka sig själva. Vet om laxfiskare som fiskar med #3-#5 enhandsstänger. Visst går det att pressa en fisk hårt även med lätta spön i vissa förutsättningar, men då kanske man ska vara lite mer erfaren. Subbuteo hade fin input. Tips från coachen: Om du tycker att det är roligt med flugfiske så kommer du säkert att köpa fler spön ändå! Om du har några hundralappar över så kan du kika efter ett #6-#7 spö t.ex. Finns gott om dom för 300-500kr, och för enhandsskagit så duger vilken skit som helst kan man nästan säga. Gärna ett mjukt spö (djup aktion).
 23. SBG

  Tafs abborre!

  Om du har 0.40 Fluorocarbon av god kvalitet så är det sällsynt att gäddorna kniper av det, men det förekommer. Väljer du en mjuk och fin 0.40 FC som Savage Gear Soft Fluorocarbon så är Tycker att det där handlar lite om etik och moral och blir smått förbannad när spinnhjon i produktion efter produktion på youtube blir av med 5 beten med dubbla trekrokar á 150kr/st för att dom ska intala konsumenten att abborren inte hugger utan 0.22 fluorocarbon som tjockast.
 24. Om du har en combo som du är sjukt nöjd med, med coatad skjutlina och klump. Då kan du bara smälta ihop dom permanent, om du inte har något emot att det blir just permanent. Då slipper du skarven. Vet inte om det fungerar att smälta ihop PVC och polyurethane.
 25. "Progressivt menas att kraften ökar med belastningen" - Han verkar ha missat att belastning ÄR kraft, vilket mäts i Newton. (Fast belastning är ett mer diffust vardagsbegrepp i de flesta fall.) Ett spö är ju en fjäder, och när man pratar om progressivitet hos en fjäder så betyder det exakt det här: Progressivitet är när en fjäder har ett beteende där man behöver applicera mer och mer kraft (belastning) för att få till en viss böjning, eller hoptryckning i fallet av ex. en spiralfjäder. Nu är dock ett spö lite mer komplicerat än en spiralfjäder, för att ett spö kan vara taperat på olika sätt, och böjs i en båge. Om jag inte är helt ute och cyklar så måste ett spö vara progressivt, annars så blir det knappt kastbart eller bara rakt av ett dåligt spö som riskerar att gå av. På ren och skär svenska så (om inte jag missförstår) så fungerar bara begreppet över hela spöts längd men säger ingenting om var klingan böjs. Då kan man alltså egentligen ha ett spö som är progressivt och böjer sig ända ner i handtaget, likväl som ett toppigt spö som är progressivt. ? På fiskarspråk: Ett spö som jobbar redan vid lugna kast men som totalt viker sig när man ökar belastningen är inte progressivt eller för lite progressivt. Ett spö som är likadan vid låg belastning men som styvar upp och möter utmaningen vid hög belastning, det är progressivt. Oavsett om det är toppigt eller helaktion. Man måste ändå säga att det andra spö är objektivt ett bättre spö. När termen har blivit kapad av icke-nördar så har jag uppfattat det som att dom pratar om spön som böjs från topp till handtag utan att upplevas som att dom styvar upp istället för att ge vika när man verkligen trycker på i kastningen (den här biten är ju progressivitet...) och återhämtar sig snabbt för sin aktion. Och vissa kallar ju alla spön med helaktion för progressiv aktion....
×
×
 • Create New...