Jump to content

SBG

Members
 • Posts

  152
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Everything posted by SBG

 1. Gå till din lokala fiskebutik och se om dom har berkley big game på spole i typ 0,60mm. Då får du en 30m skjutlina för 20kr eller något. Inte f*n behöver du gå och köpa något dyrt det första du gör. Kan inte säga att den är bättre eller sämre än dyrare skjutlinor. Om du vill ha coatad så är det en annan sak. Då bör du köpa från airflo, för dom håller mycket bättre än ex. Rios.
 2. Anders Cederberg menar du. 😁 Tror att den filmen finns på Youtube nu för tiden.
 3. Skillnaden är väl att amerikanerna utför det för att det ser coolt ut eller något(?), och i Byske så användes det för att lösa ett problem. Poängen är att du kan utföra ett kast med ankaret långt framför dig, och lite lätt framåtlutad och med ett långt spö så kan du få in mycket av linan under spöt och kan kasta utan att ha massa lina bakom dig.
 4. Säg det till Jon. 😉 (Men ja, klart att det är det!)
 5. J*vlar vad nöjd Jon ska bli över att bli degraderad till harr-guide! 😁
 6. En lätt skagit-klump eller uls bodyn med uls spetsar. Bara för att det står skagit på paketet så behöver det inte vara skagit. Ta en titt på airflo scout.
 7. SBG

  Tubask

  Det finns billigare sjöar än där du är och bottenskrapar. 😘
 8. SBG

  Tubask

  Använder fly dressings tubask för det mesta. Har borrat några hål för att hjälpa till med ventilation när asken är öppnad.
 9. Följer man Ismos första (och borttagna) råd så kastar man antagligen lite skit.. 🫣
 10. Nog för att torkservetter till bilen är billigare än RIOs, men det finns ju färdiga servetter för fluglinor specifikt. Känns lite tryggare att använda såna. Köper man fel bil-wipes så är det säkert starkare saker än diskmedel i där. Har en burk Loon Line Speed hemma som jag inte ens har öppnat. Ska nog smyga in hos Henka och smörja upp hans linor, på rent djävulstyg. Frågan är hur länge sånt där smörja sitter i. Tänker ju inte smörja linan efter varje användning.
 11. Du frågade ju efter smörj. Rengöring gör du med vatten och lite mild såpa. Inte med t.ex. yes, det kan tydligen påverka plasten.
 12. Om du faktiskt vill att en flytlina ska flyta och en sjunklina ska sjunka så bör du inte använda samma smörjmedel. Rengöra är en annan sak. Vad är det för lina du ska smörja?
 13. Ett av alla sätt man kan göra på. Om det är en coatad skjutlina du ämnar att använda.
 14. SBG

  Laxrulle

  Hardyn har väl full frame(?) till skillnad från Lamson-rullen. Då väljer du solklart Hardyn. Oavsett vilken rulle utan full frame du köper så kommer du att ångra det. Lamson Remix HD är den billigaste rullen från Lamson som fungerar till lax.
 15. SBG

  Nextcast

  Helt rätt matte. Dom har inte släppt längder osv på dom nya. Folk har inte varit nöjda med Nextcast spetsar, så förhoppningsvis så har dom mer kopierat Guideline i fronten på de nya 3D linorna. Finns inte på marknaden än, så ingen som kan uttala sig om dom. Längd på de gamla 3D som bara fanns i helflyt: https://www.nextcastproducts.com/products/zone-xxx
 16. SBG

  Nextcast

  Vad är "bättre"? Om du står på ett grusöra i Norge och ska kasta så långt som möjligt med en medel/mindre fluga, klart att det då är bättre med en lina som är 14m. Åtminstone om ditt mål är att kasta så långt som möjligt. En Nextcast zone med 15' spets hamnar på 41 fot, vilket är 12,5m. Bara att jämföra med andra producenter som Rio eller Guideline så ser man att det är normal längd i den klassen. Känner man för en längre lina så slappar man på en 18' spets istället så är man uppe på 44 fot, 13,4m. SF45 är allt annat än en lina jag hade velat ha i Norrland iaf, om jag behövde välja mellan de två. SF40 har jag fiskat både i flyt och kraftig sjunk i Emån och i Norrland. Aldrig mer! Vissa ställen är det fint med längre linor i Norrland, givetvis. Norrland är stort, man kan fiska på 10 kubik eller 2000 kubik.
 17. Havstruten är den trut i Sverige med längst vingspann och är därmed bredast! De finns vid vänern. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Havstrut
 18. Man får inte en Henka-bred ryggtavla bara för att man köper en sån tröja, Ismo. 😄
 19. SBG

  Nextcast

  Kast eller fiskemässigt? En sån H/I/3 eller gamla H/I/S1 är ju fiskmagneter.. 😁
 20. SBG

  Nextcast

  Lite offtopic: Jag har inte testat alla Zone, har du några favoriter förutom S4/6 Danne? Testat S5/7? S2/4 är ju en riktigt fin fiskelina.
 21. SBG

  Nextcast

  Om du ska ha flytbodyn till ditt #10/11 så hade jag utgått från 600 grain. Men någon annan kanske har mer info. Tycke och smak spelar ju mycket in. Men en flytlina får gärna vara lite tyngre än motsvarande sjunk.
 22. SBG

  Nextcast

  På sjunklinorna, ja. Om du har en flytande eller kanske intermediate bakdel så kan du utgå från en 15' spets. Vill inte tala för någon annan, men Fiskeshopen i Mörrum har inga problem med att man returnerar linor man har provkastat men inte gillar. Så möjligheten finns ju att faktiskt prova lite innan du bestämmer dig. Men hör med dom först, dom kan ha ändrat sig på den punkten.
 23. SBG

  Nextcast

  Det var det här jag gissade. En lång lina vill ju kräva mer rotation av kroppen i kastningen. En kort lina - mindre rotation. Att dessutom välja en kortare lina som fungerar bättre med t.ex. double spey lär ju vara smart. Det är ju ett kast som kräver väldigt lite rotation. Såna kast fungerar väldigt fint med Zone. Det som ska sägas är att Zone med 15' spetsar fortfarande är en relativt lång sjunklina. 600grain Zone och 15' spets ger en 41' lång lina och det är ju en relativt lång sjunklina. En 12' spets ger 38' vilket är lite mer sansad längd.
 24. SBG

  Nextcast

  Har du fiskat med SF40 och 45 innan? De har en väldigt "klen" front som fungerar bäst med #8 10' Rio spetsar eller liknande längd/vikt. Inget jag hade valt till juni i Norrland iaf, förutom vissa ställen givetvis. Men absolut senare på säsongen. Jag är dock bara ett fan av dessa linor när man kastar under optimala förutsättningar, inte för praktiskt fiske. Hade gått på en klass 10/11 till ditt NT8. Zone är en fin sak ihop med Guidelines 4D spetsar i 9g 15', 7g 12' eller 12g 18' beroende på vilken längd du vill ha på klumpen där och då. Trycker över stora och tunga flugor mycket bättre än SF-linorna och är mer lättkastade. Kör du med 18' spetsarna så får du en lång lina med lång och fin överrullning, men mer kraftfull än SF. En fördel med nextcast linor är att de bara har förlängt linan längst bak när klasserna går upp. Så om linan är lite tung så kan du bara kapa linan där bak. Har kastat 600gr Zone på mitt Zephrus. Danne vet nog bättre om NT8 vill ha lättare linor än Zephrus. Utan att veta hur din rygg är (har själv skavanker) så låter det som en teknikfråga. En kort sjunklina ska idag inte vara mer svårkastad än en flyt. Använd korta sjunklinor så behöver du inte rulla upp dom på samma sätt. Håll upp spöt högt när du drar in lina. Avsluta svingen innan linan gräver ner sig och dör i slutet. Och varför inte fiska ett längre #9/10 för att underlätta för ryggen?
 25. SBG

  Tubkrok

  Kamasan B990 är mitt val för öring och viss del lax. Har dock, tyvärr, varit med om batcher av krok som går av. Väldigt lätt dessutom. Inte varit med om en krok som krokar bättre, trots att de faktiskt inte är så vassa hävdar jag. Svaret tror jag är en svagt utåtböjd krokspets, nästan som på en ED-krok. Förstavalet till grovt laxfiske är VMC 9626 i dagsläget. Väldigt billiga också, dessa krokar. Bland trekrokar som har ratats är ken sawada/guideline, all trekrok som heter ahrex och alla krokar med spetsen lätt inåtböjd.
×
×
 • Create New...