Jump to content

Ferex

Members
 • Posts

  203
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Ferex last won the day on May 10

Ferex had the most liked content!

About Ferex

 • Birthday 05/30/1990

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Kiruna
 • Intressen
  Allt fiske

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  fredrik2eriksson@hotmail.com
 • Telefon
  0702225652

Recent Profile Visitors

936 profile views

Ferex's Achievements

Advanced Member

Advanced Member (3/5)

66

Reputation

 1. Det är någonting speciellt med Rio scandi versi som jag verkligen gillar, mycket vikt i bakre delen av klumpen vilket gör att den laddar spöt sådär härligt!
 2. Tvåhands är verkligen en annan värld och jag håller helt med dig där. Ett mjukare spö låter dig känna hela vägen hur spöt laddas och när du ska göra ditt framkast, de kastar nästan sig själva. Jag menar glas eller spön som är klassade som ”Slow” eller långsamma, Yellowline skulle jag säga är mer ett mediumspö, och är nog ett av de skönaste och mest lättkastade spö som jag själv testat. och du har helt rätt i att snabba spön kräver en bra timing, men får du in timingen så kommer spöt jobba för dig mer än ett mjukt spö gör, ett mjukt spö kommer kräva samma timing av dig men även fler av dessa delikata tekniska detaljer. Allt detta är min egen åsikt och alla har vi olika kaststilar, så det stämmer ju inte in på alla eller på alla olika spön. kika dessa videos, förklarar en hel del om hur jag tänker.
 3. Mitt fel om det uppfattats konstigt, verkar inte finnas något ord för det på svenska vad jag vet, så har alltid använd ”kastlängd”. Kaströrelse kanske är ett bättre utryck i detta fall.
 4. Ja de böjer sig mer kan man också skriva, och fullföljer rörelserna mer än vad ett hårdare spö gör. med kastlängd menar jag hur långt din arm rör sig under kastet på det horisontella planet, bild nedan. Beroende på hur mycket lina du har utanför ringarna så är kastlängden kortare eller längre, detta gör alla redan på instinkt när de kastar, men med ett mjukt spö blir det mycket tydligare för kastaren om du använder en för lång eller för kort kastlängd. Även hastigheten eller kraften du använder i kastet varierar på ett mjukare spö. Då det är lätt att övermanna spöt och få spötoppen att dippa, vilket ger ”tailing loops”. Detta är varför snabbare spön är så omåttligt populära i dagens marknad eftersom de är otroligt lättkastade och korrigerar sig själva när kastarens teknik inte är 100%. Vilket är riktigt bra, men det gör att dina brister framhävs så mycket mer när du har ett mjukare spö. Förlåt @Bigsalmon om jag highjackar din tråd här, har folk åsikter eller frågor om vad jag menar kan vi starta en ny tråd 😂
 5. Hur långt fram och bak du rör handen och armen när du gör kasten, superkorta kast så behöver du bara röra handleden i princip, och under längre kast måste du förflyta hela armen. Eftersom ett mjukt spö rör sig med dina rörelser hela tiden så är de extra känsliga med att du har rätt kastlängd beroende på hur långa kast du vill göra. Ett fenomen man knappt märker av om man har ett spö som är mediumsnabbt eller snabbt. Men otroligt värdefullt att förstå sig på, har verkligen hjälpt mig utvecklat min kastteknik med väldigt mjuka spön men framförallt med snabba 😁
 6. Epic glasfiber är sjukt fina, bra byggen och för att vara glasfiber har de ett fint tryck i klingan, samtidigt som de är mjuka och följsamma. Man får justera kastlängden rätt kontinuerligt men så är det nog med alla glasfiber. Annars kan jag rekommendera Winston alla dagar i veckan, Pure är mitt personliga favoritspö genom tiderna!
 7. Det håller jag med om 😉😂 R&J no1 är en av mina favoriter så den åker med ibland, har dock en låda på lagring som måste ligga iaf ett år till innan jag sätter tänderna i dem, Trinidad ska jag kika på har aldrig testat!
 8. Finns inte många taperade skagit tippar på marknaden tyvärr, då skagit är designat för att vända stora tunga flugor. Men de flesta taperade tipparna i de högre klasserna borde ju funka? Hardy eller Guideline tipparna finns ju på rea lite var som 👍🏻😁
 9. Ferex

  Boktips

  Behöver tips på bra böcker om framförallt laxfiske, helst i skandinaviska förhållanden. Sambon tycker jag behöver läsa mer så here I go!
 10. Har ofta lyxen att inte behöva ta bilen till fisket, vilket naturligtvis betyder att man allt för ofta packar med gott. Är det fler som avnjuter dryck och en fin cigarr efter fisket? Och har ni kanske tips på er favorit cigarr till kommande fisketuren? Själv tycker jag nästan det är ett krav under laxfisket 😂
 11. Ferex

  Winston Pure 905.

  Haha prylnörd ut i fingerspetsarna 😉😂
 12. Ferex

  Winston Pure 905.

  Vilket otroligt spö detta är, finns verkligen ingen annan tillverkare som har samma känsla som Winston. Allt från korta kast till längre med riktigt bra precision. Lägger ner flugan exakt där man vill ha den, och att menda med detta spö är nog dess superkraft. Underhandskast har nog aldrig varit lika kul! Vill dock påpeka att spön som detta verkligen får ens brister att framhävas. Det gäller att justera sin kastlängd och använda rätt acceleration, hastighet och kraft för att få spöt att jobba som det är menat. Så förstår att flera som kastat detta spö inte tycker om det, eftersom de är vana vid snabbare spön där kasttekniken spelar mindre roll, (kontroversiellt?). Jag kan ärligt talat säga att detta spö fått mig att bli en bättre kastare och fått mig att inse hur mycket man fortfarande har kvar att lära sig. Rekommenderas starkt!
 13. Ferex

  Hardy Demon Switch

  Denna tycker jag är mer rätt men som sagt det beror helt på vem du frågar ? +/- 25grains
 14. Ferex

  Hardy Demon Switch

  Ja se där, alla gillar vi tydligen olika...
 15. Ferex

  Hardy Demon Switch

  Jag kör 275grains scandi short på mitt 3/4 så de där tycker jag är alldeles för lågt ? Kanske vid överhandskast??
×
×
 • Create New...