Jump to content

Jumping Jack Flash

Members
 • Posts

  28
 • Joined

 • Last visited

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Nacka
 • Intressen
  flugfiske, resor, rockmusik

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  jj.flashabou@gmail.com
 • Telefon
  0708838528

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Jumping Jack Flash's Achievements

Member

Member (2/5)

12

Reputation

 1. Roligt att höra. Jag var uppe den gångna helgen i ett annat ärende men passade på att fiska i ån några timmar. Tyvärr alltjämt väldigt höga vattennivåer även om flödena minskat. Väldigt snårigt och jag såg inga stigar vid vattnet, vilket tyder på att det är få som fiskar där. Vi har ett antal entusiaster här på Edgeflyfishing som intresserar sig för den här typen av vatten och då får man fiska ensam eftersom majoriteten av alla flugfiskare söker sig till ställen med utsatt fisk och gott om plats för bakkast. Jag kommer att försöka igen!
 2. Stort tack för tipset Staffan, då verkar jag inte ha hamnat fel när jag var uppe där. Efter lite rekande valde jag att fiska vid Backslåttern som är precis innan vägen korsar kraftledningen. Lite tveksam var jag eftersom jag ställde mig frågan var fisken kan tillbringa vintern på. Är sjön Sillen tillräckligt stor, men det kanske den är. Efter Sillen är det kraftverk med damm och uppströms Backslåttern kommer man snart till ett annat kraftverk med damm. I Ovanåkers fiskevårdsplan föreslås att dessa vandringshinder ska rivas, men frågan är när det kan komma att ske.
 3. Jag har tillbringat mer och mer tid i Hälsingland men när det gäller harrfiske har det mest blivit Ljungan och Mellanljusnan. För ett par år sedan fiskade jag en dag i Hässjaån men var oklar över vilken del av ån man ska fiska i, men funderar på att pröva igen eftersom det är ett av de vatten som är öppet för strömfiske på hösten. Det finns ett vandringshinder vid Silfors. Jag prövade en strömsträcka vid Backslåttern (dit Alftas fiskekort sträcker sig) och vid Hässja kvarn. Det var högt vatten och jag hade ingen känning på någondera stället. Jag förväntar mig inte att ni som kan vattnet ska avslöja sina ställen. För mig räcker det att få en vink om vilken del av ån man ska fiska i. Nära mynningen i Norrsjön eller längre upp i systemet? Är det överhuvudtaget lönt att fiska i ån?
 4. Bra synpunkter! Man kan väl säga att både era svar och mitt inlägg berör flera fenomen. Selektiviteten är en. Brukar härledas till gott om föda vilket gör det rationellt för fisken att specialisera sig på en sorts mat i taget. Vatten som är opåverkade av vattenkraft och inte heller näringsfattiga kan visa upp de här fantastiska kläckningarna som jag ofta upplevt i västra Jämtland. Det andra fenomenet är om dåliga erfarenheter, t.ex många fiskare, lett till att öringen blir försiktig att pröva okänd föda eller bita i en fluga som avviker något från förebilden. Det tror jag definitivt är fallet i många vatten. Jag nämnde bara i förbifarten vädret. En fiskeguide berättade i ett radioprogram att det faktum att vi allt oftare får extremt väder gjort fisken oftare försiktig. Fisken känner sig trygg vid normala förhållanden och blir försiktig när förhållandena avviker. I juli hade vi extremt lågt vattenstånd som för mig normalt har varit förknippad med väldigt bra fiske. Höga vattentemperaturer som vi också hade brukar däremot förknippas med att liten fisk ändå är aktiv medan större fisk bara är aktiv sent på kvällen. Nu var större fisk väldigt aktiv i perioder även på dagen, men som sagt väldigt selektiv. Det jag var lite förvånad över under julifisket var också att småfisken i vissa perioder var lika kinkig som den lite större. Min erfarenhet har annars varit att om det kan vara svårt att lura de större så brukar de små kunna ta på det mesta. Ismos synpunkt är kristallklar: de som tidigt lär sig att vara försiktiga har också chansen att växa sig stora även om det är oklart hur stort hot mot fisken vi fiskare är, alltså jämfört med alla andra rovdjur inkl artfränder. Det sista skulle också kunna utgöra ett intressant diskussionsämne även om jag inte tror det finns fakta.
 5. Vad säger ni, har det blivit vanligare att öringen i svenska vatten blir selektiv? Det är i alla fall vad jag inbillar mig. Mina hemmavatten är västra Jämtland, alltså vatten med mycket kläckningar av dagsländor och tidvis aktiv fisk. Det klassiska i Norden har ju varit att erbjuder man en fluga som ser ätbar ut och presenterar den väl så har fisken ofta tagit. Jag har de senaste åren allt oftare stött på öringar som är synnerligen kinkiga. Kanske bidrar den globala uppvärmningen till att öringen nu beter sig mer som I England eller Alperna. Det kanske inte är så svårt att se om öringen är selektiv på större sländor som strömsländor och forssländor, men när det inte är det utan något mindre så är det inte alls lätt att avgöra vad fisken tar, i alla fall för oss närsynta. Jag har också uppfattat att kinkigheten också kan handla om att visst går öringen upp mot flugan när den nu råkar stämma överens med förebilden, men lika snabbt ångrar den sig. Och gamla säkra mönster som fångade fisk förut har blivit iskalla. Förra sommaren skyllde jag på det höga vattenståndet, i år har det i stället varit mycket lågt vattenstånd. Det lossnade lite på slutet. Jag åkte hem och band flugor på 16-krok och si det gav positivt resultat sista dagen. Dock kan lika väl temperaturhöjningen efter några kalla dagar varit avgörande. Eller ska man skaffa en ny fluggarderob? Eller ska man sluta flugfiska och börja spela schack eller någon annan sport?
 6. Finns det några bevis för att signalkräftan äter fiskrom i större utsträckning än flodkräftan gjorde? De som försvarar signalkräftan, förutom hänvisning till deras ekonomiska betydelse, brukar hävda att signalkräftan och flodkräftan intar exakt samma föda och därmed är likvärdiga och påverkar inte ekosystemet. Kräftor finns ju i de flesta av våra vatten och i andra delar av Sverige än Vättern och Jönköpingstrakten har i alla fall inte jag hört talas om att den skulle tränga ut några fiskarter. Rovfiskarna kalasar gärna på kräftor och några större fångster får man sällan vid kräftfiske utom tydligen just i Vättern. Eftersom jag inte bara är flugfiskare utan även abborrfiskare så vet jag att för oss abborrfiskare så vill vi ha sjöar med mycket kräftor för där är det gott om stora abborrar.
 7. Sevärd video! Du lyfter så många problemställningar att det blev tyst, eller också är alla ute och fiskar en ledig helgdag. Det känns lite att ge upp att hävda att fiskevårdande åtgärder inte kommer att ge oss tillbaka ett fullvärdigt fiske utan det är bara genom utsättningar. Är det inte kanske så att de biologiska kunskaperna är otillräckliga? Man verkar inrikta sig allt för mycket på att åstadkomma lekbottnar men för lite på att få tillstånd en fungerande näringskedja så att fisken kan växa. Det finns gott om exempel där det inte har blivit bättre för att man rivit kraftverk och dammar och skapat lekbottnar. Det finns märkligt nog också ett fåtal åar/bäckar med hyfsade bestånd av harr/öring där det finns såväl ett kraftverk i ena änden och en damm i den andra. Varför det fungerar på en del ställen men inte i flertalet fall har jag ännu inte förstått. Om nu Ogströmmen huvudsakligen har småfisk så är det inte att vattnet är för litet, det måste vara problem med näringskedjan och då hjälper det knappast att sätta ut större fisk.
 8. Bra diskussion! Befinner mig i samma dilemma. När jag är uppe i Jämtland med lite större vatten är min 9-fots femma alldeles utmärkt men när jag försöker hitta nya spännande vatten på närmare håll i Gästrikland och Hälsingland så känns det obekvämt när man ska ta sig fram genom snåren och svårkastat väl framme vid vattnet. De flesta verkar överens om att Barrio smallstream är den bästa linan. Eftersom den inte går att få tag i så verkar Vision Vibe 65 vara ett alternativ enligt Puoltsa 19. Men vilket spö ska man då välja. Cult är en utgången artikel. Vision har ett spö som heter Onki som är 7´6´´ i linklass 3. Är månne det lämpligt i sammanhanget? Skagilinor har också nämnts. Ursäkta min okunnighet, men jag trodde det var en teknik med sjunklinor för större vatten. Tydligen har jag missförstått något. Överhuvudtaget är det svårt att hitta information om bäckflugfiske bland leverantörerna och jag tror inte affärerna som säljer utrustning kan något. Vi är ju ett land med ganska stora vattendrag och mycket få flugfiskar i bäckar. Jag har i alla fall alltid varit ensam när jag gjort det.
 9. Det var till att hitta en gammal tråd som jag tror få har sett. Gädda är väldigt uppskattat i Frankrike. I princip skulle vi kunna exportera hur mycket gädda som helst dit. Jag vet att för några år sedan så lyckades fransmännen bara hitta en fiskare i Vänern som hade resurser att regelbundet exportera gädda. Queneller av gädda är ett begrepp i fransk kokkonst. Men grunden för att göra en läckerhet av gäddköttet är att mala det i en köttkvarn med skivan med grövsta hålen i. Man får absolut inte använda en elektrisk matberedare, då förstör man strukturen på köttet. Tillsätt grädde och ägg och vad du vill för att sätta smak på gäddan: räkor eller kräftor eller något annat plus örter. Sedan antingen in i ugnen eller pochera i kokande vatten till queneller efter att man tillsatt mjöl. Gäddköttet har en unik förmåga att absorbera andra smaker. Det gör att en relativt smaklös fisk förvandlas till en Michelinkrogdelikatess. Och sedan mina vänner går ni över till att flugfiska gädda i stället för öring och harr. Och lämnar öringen och harren till mig, vilket är avsikten med den här utläggningen!
 10. Vi kanske kan föreslå Riksidrottsförbundet att ta upp flugkastning med Ismo-puppa mot papperssvalor i form av en fisk som en ny gren.
 11. De (RF) släpper knappast in tävlingsfisket. Har inte hittat någon sådan diskussion, vet någon om det förekommit? Jakt betraktas inte som sport, däremot skytte. Motsvarande med fiske. Casting är en gren inom riksidrottsförbundet. Där ingår såväl dupp som fluga.
 12. Jämförelsen med jägarförbundet är bra. Det är en väldigt mäktig lobby som dessutom har en stark ställning i de politiska partierna. Vi sportfiskare är många, många fler än jägarna men ganska beskedliga. Jag tycker faktiskt Sportfiskarna gör ett bra jobb men visst det kan bli bättre. Men då måste också vi som fiskar göra mer och att skylla på att Sportfiskarna som organisation inte räcker till är kontraproduktivt. Vad gör du själv? Det är vad vi måste fråga oss själva och varandra. Det är också kontraproduktivt om vi flugfiskare attackerar andra utövare av sportfiske, många av oss ägnar sig även åt andra fiskemetoder ibland.
 13. Hej Hi-Lo Tack för tipset! Finns det harr på 20-30 cm finns det säkert en del större, början av fiskesäsongen är ju den knepigaste. Frågan är om hur födotillgången är, det är en älv påverkad av flottning och vattenkraft och det är det som avgör om ett vatten producerar hyfsade fiskar. Jag blev intresserad av Oreälven när jag läste en gammal fiskeberättelse från 1864 omtryckt i Setterns fiskeårsbok för några år sedan. Se där var en älv jag aldrig hört talas om, och jag är ganska bra på svensk geografi. Sedan när jag gjorde lite research hittade jag den här spinnfiskarens fångst av en stor öring någonstans i älven på Youtube och då blir man så klart intresserad.
 14. Orsa fvo har faktiskt en del info på sin hemsida. Det står ganska lite om Ämån, de lyfter snarare Unnån. Hissnande natur i Ämån, men är det en bra miljö för fisken?? Ring och prata med någon av de ansvariga för fvo, det brukar jag alltid göra om jag inte känner till vattnen. Har så gott som alltid fått värdefull info den vägen. Det tar ett tag att lära sig nya vatten, men det är fan så roligt. Jag tycker du inte ska tveka, vädret kommer att vara bra nästa vecka medan det förmodligen kommer att vara fortsatt höga vattennivåer om man åker längre upp i Norrland. Så ser vi fram emot en reseskildring här på Edgeflyfishing vad det lider.
×
×
 • Create New...