Jump to content

Prylfiskarn

Members
 • Posts

  15
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Prylfiskarn

 1. Välj inte ett orvis helios 3d, vad en i klass 6. Den är lätt och pricksäker, men har inte kraften med förtygda streamers. Vill du ha billigare, köp ett sage foundation klass5 med Rio grand lina. Alternativt ett igniter.
 2. Föredrar lite längre för att det är i regel bättre lin kontroll, 12m +. Beställde en Cortland Longbelly Distance precis, dock inte hunnit testa ännu. Kunde dock inte hålla mig för att testa spöt redan innan linan kom. Så provade med en Cortland Trout boss htx, och det gick förvånansvärt bra att kasta med Igniter spöt. Dock kändes det fel så fort man testade med lite tyngre flugor, och då kände man lite av att vikten av en stor fluga med en lina som är en klass högre i vikt blir för mycket. Eller ja enligt mig, går ju så klart att kasta. Men är förundrad över hur fantastiskt spöt är att kasta med, betydligt bättre än Scott Centric 590 som jag sålde bort redan i somras.
 3. Absolut får se när man får lite tid över
 4. Har lagt en beställning på en Sage igniter och tänkte kolla vad för lina som rekommenderas. Ska primärt användas för nymph och torrfluga. Har googlat en del och kommit fram till att det är delade meningar om vad som passar. De flesta anser att Rio Gold är den bästa. Men ser inte ut att amerikanarna testar med än någon Rio eller Sa lina. Men inget om cortland eller guideline, loop, TT Wolff mm. Hoppas att någon kan upplysa om vad som kan tänkas vara optimalt .
 5. Skulle inte pröva det, 490 har ganska mycket spänst. Infinity i rätt klassning kräver ganska mycket lina i luften för att ladda, skulle inte vilja kasta något lättare. 590 däremot kanske skulle kunna kastas med ett nedklassat Infinity. Den känns något mjukare för sin klass än jämfört med 490.
 6. Liten uppdatering. Provade en ny lina till min Centric 490, köpte mig en Guideline Fario Elite. Passar helt ypperligt till Centric spöt, har även en SA Infinity. Men Guideline linan känns helt rätt. Lätt kastad och landar mjukt, trodde inte de kunde konkurrera med de stora som RIO och SA. Dock återstår det att se hur länge linan håller.
 7. Hehe nej tyvärr. Sen är det lite ovant för mig med aktionen. Använder annars Loop eller Sage spön, och där kan jag i regel luta mig mot spöt, hur man nu ska förklara det. Alltså att det går att trycka på med kraft. PÅ Centric spöt skiter sig kasten så fort du brukar "våld". Man måste vara så len i kasten. Och flera år med min våldsamma kaststil gör väll att det inte känns rätt. Hade spöt kostat 7-8 tusen, helt klart värt det. Men för 10tusen så känns det lite överprisat. Sen blev det lite komiskt då jag slog till på både 490 och 590, och känns lite som att 590 blev överflödig. 490 hade nästan samma pulver (dock ej för större streamers). Så blir nog att sälja 590 och kanske köpa mig en klass 6 för mina streamers då femman inte räcker till.
 8. Har nu testat min Centric med Trout boss HTX altså den senaste. Fungerade helt ok, inte märkbar skillnad mot SA infinity linan. Trodde först att det skulle vara för tungt, men eftersom klumpen är drygt 10m istället för 15m som det är på Infinity så blir det ungefär samma vikt kändes det som. Fördelen med Cortland linan är att den laddar på kortare avstånd, detta är dock inget jag nödvändigtvis behöver. Men sen så släpar jag oftast med en extra rulle med min troutboss ifall det skulle vara nya platser där det kanske ej finns plats att slänga 15+ meter lina i luften. Rio Gold linan var väldigt lika i känsla som Infinity linan, något nättare. Antar att det är taperingen. Då Infinity linan vände streamers bättre. Summan på kardemumman, stannar kvar med min Infinity lina tillsvidare. Dock skulle jag tänka mig att testa Arctic Silvers compact 2.0 lina, som kanske inte är super i presentationer men laddar snabbt och skär vinden bättre vid de stormigare dagarna.
 9. Har inte hunnit testa på grund av jobb. Ska försöka få till det i helgen hoppas jag.
 10. Det har du rätt i, dock är det mer recoveryn som jag tror folk misstolkar. Den återhämtar sig så snabbt att alla mindre felrörelser i kastet fortplantar sig i linan. Kan inte påstå att jag är någon mästerkastare, men spöt kräver lite inlärning innan man förstår att det kräver lite mer fokus tills muskelminnet gör att varje kast körs med samma precisa rörelse. Enligt mig kan nog vem som helst kasta med spöt även nybörjare, dock för att få ut allt som spöt kan leverera kräver lite teknik. Och kravet på presentationerna, kanske inte superviktigt vid rengbågsdammen exempelvis. Tänkte prova med en Rio Gold lina men har inte hunnit. Samt en Cortland Troutboss, med reservation för att vara för tungt. Ska ju enlig dem själv vara en klass tyngre. Men har inte upplevt det om man jämfört med exempelvis en Rio grand. Även om så klart taperingen påverkar hur den känns att kasta. Om inte detta känns bra så ska jag gå åt andra hållet och kanske prova en Wolff Triageltaper, då jag tycker spöt har så pass mycket känsla att den troligtvis blir som en pekpinne med en lättare lina (med känslan av lätthet ej styvhet).
 11. Har köpt både 490 och 590 av Scotts nya Centric spön. Väldigt sköna att kasta med, mer följsamma än Radian spöna var. Det som jag dock blev lite besviken på när det gäller femman, är att den marknadsförs som Fast. Skulle själv klassa den mer som medium-fast+. Föredrar Sage's spön när det gäller streamer fiske även med klass 5. Dessa är mer som precisionspinnar för nymfer och torrflugor på distans. Även om det är känsla i dessa på kortare avstånd. Har dock endast provat fiska med SA Infinity lina. Kan vara att den är lite för tung med halvklass högre vikt.
 12. Skönt att höra att det gick att lösa
 13. Har ett par Loop-Q rullar, har dock inte öppnat bromsen men Loop har bra video om hur bromsen plockas isär. Kan vara axeltappen som är lös och det går att fixa. Skulle kunna vara till din hjälp, Q Reel change drag from left to right hand wind and vice versa - YouTube
×
×
 • Create New...