Jump to content

Sunray

Edgemember
 • Content Count

  2,073
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  20

Sunray last won the day on April 2

Sunray had the most liked content!

Community Reputation

531 Excellent

About Sunray

 • Rank
  Frontline Member
 • Birthday 08/21/1957

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Göteborg

Recent Profile Visitors

4,513 profile views
 1. Jag tycker definitivt det är viktigt med styrande knut. Inte för att jag köper flugor, men både billigt och bra finns bara i England: www.fullingmill.com/ https://www.sportfish.co.uk/
 2. Sunray

  Säveån!

  Nu ska du nog inte ge upp riktigt än, de första laxarna brukar inte tas förrän just nu de sista dagarna i Maj och det är ju inte så många... Lågt vatten och strålande sol är ju inte drömförhållanden - lustigt nog har det varit kanonvatten nu under några dagar som säkert dragit upp några fiskar från havet.
 3. Men förresten - varför inte bara köpa en RIO Versitip med en gång? Finns ingen bättre lina till något spö.
 4. Trevlig och lättkastad lina. ( Har ifs bara provkastat några gånger ) Tänk bara på att det är lätta linor, ska du primärt kasta underhands/spey så bör du nog gå upp två klasser. Jag själv köpte också Guidelines ULS spö, 10´#6, mest tänkt till HÖ fiske i Norge ( om det nu finns sån fisk kvar när norrmännen förstört allt ) och därmed mest som tänkt mest för överhandskast. Jag köpte en lina i #7 ( 18 gram + spets ) och den är perfekt till överhands men väl lätt för bra tryck i speykast.
 5. Ismo kommer som vanligt med konstruktiva och givande inlägg...
 6. Har ett likadant. Köp en RIO Versitip short #8 och du behöver aldrig fundera mer.
 7. Håller helt med! Köpte ett #7 med dito lina och det är lätt som en fjäder.
 8. Ett råd till: Låt ingen lura in dig på det som kallas "polytafsar", vilket är lösa, utbytbara tafsar med olika densitet ( alltså olika sjunkhastigheter ). Tanken med dessa är att det ska vara lätt att byta tafs för att kunna fiska på olika djup, vilket väl är en bra tanke men något som bara krånglar till ditt liv som ny havsöring- och laxfiskare. Vanlig hederlig nylontafs av bra kvalitet fungerar otroligt bra till 99% av ditt fiske. Polytafsar = redskapshandlarna skrattar hela vägen till banken
 9. Du har helt rätt. 🙂 Runningline/skjutlina är i princip samma sak, alltså en tunn lina som gör det möjligt för den tunga klumpen att fara iväg lååångt. Det finns två typer - en med coating ( alltså typ som en vanlig fluglina men mycket tunnare ) som vanligen kallas skjutlina, och en variant utan coating ( som påminner om en vanlig nylonlina till spinnfiske ) som oftast kallas runningline. Vilken man väljer är väl en smaksak. Ofta anses den coatade skjutlinan vara lättare att hantera men kanske ger lite kortare kast pga större friktion i spöringarna. Som nybörjare rekommenderar jag definitivt att du väljer en med coating.
 10. Jag investerade nyss i Guidelines nya ULS Hybrid 10´ #7 Till detta även Guidelines lina i samma serie ULS 3D+ på 18 gram ( plus spetsar 3 gram ) Spöt är ju lite som en just "hybrid" mellan ett renodlat enhands och ett dito switch, alltså med lite längre handtag och längre butt. Jag köpte spöt som ett renodlat specialspö för norskt nattligt HÖ-fiske och / eller lättare laxfiske i lågvattentider. Linan ovan ( har ifs bara provkastat ännu ) är perfekt för överhandskast och funkar bra på spey men just spey / underhands funkar bättre med ytterligare några gram på klumpen, spöt tål ganska mycket. Testade med kompisens OPST-skagit klump på 26 gram + spets och då drog underhandskasten lååångt medan det blev alldeles för klumpigt och plaskigt för överhandskast med hygglig presentation. Hoppas det kan ge nån vägledning även om det inte är just det spö du funderat på.
 11. Tja, den är väl käck å bra. Tänk på att det "bara" är bilder + materialbeskrivning på ett helt gäng flugmönster av Mickes design, både lite äldre och mer konservativa i stylingen och mer nyare varianter, det finns alltså inga step-by-step bindbeskrivningar så man kan följa hela flugan från början till slut. Man bör alltså kanske vara hyggligt bekant med Mickes sätt att binda för att få så stort utbyte som möjligt av boken, tex genom att ha sett en del av hans videos i ämnet. ( Annars finns ju tex Peter Olsson på Youtube som binder väldigt likartat och med Mickes material )
 12. Visst är man lite sugen när man ser sina gamla hemmavatten... :-) Tänk så mycket kul man haft där!
 13. Det är bara ett annat ord för enhands spey. Ska man vara nogräknad kan man inte göra ett underhandskast med ett enhandsspö eftersom man inte använder nån "undre hand"... ( om man inte greppar tag i en ev fightingbutt - men då är det fortfarande ett enkelt spey ) Underhandskast = Såna ord man hittar på när man vill försöka få folk att tro att man just har hittat på nånting som har funnits i hundra år.
×
×
 • Create New...