Jump to content

berndt

Members
 • Content Count

  477
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

berndt last won the day on May 18 2014

berndt had the most liked content!

Community Reputation

77 Excellent

1 Follower

About berndt

 • Rank
  Advanced Member
 • Birthday 01/25/1948

Information

 • Kön
  Male
 • Bostadsort
  Göteborg

Kontakta medlemmen

Recent Profile Visitors

3,384 profile views
 1. En fråga jag ställer mig är även om denna odlingen läggs på lan vilket är vettigt. Men vad skall all denna laxen äta? Är det fortsatt utfiskning av haven för att få foder till att mata laxen. I dom reportage jag sett och läst finns inte ett ord om foder till laxen.Bara om hur mycket jobb som skapas.
 2. Kolla denna filmen med kastgurun Tomas Berggren
 3. berndt

  Linn!!

  Hej Linn. Jag är mer än dubbelt så gammal som du. Detta som du är orolig för har alla vi som fiskat i havet upplevt. Massa dyra utrustningar och till å med båtar hade vi när fisken försvann här på västkusten. Själv flugfiskar jag bara nu och det som återstår för en äldre man är Regnbågsfiske och lite laxfiske + havsöring. Inga dåliga substitut men havsfisket som många av oss höll högst är tyvärr borta.
 4. Letar du efter spön med djup aktion så titta efter äldre sk Speyspön eller sk Skagit spön. dessa spön har just den aktionen du efterlyser. Titta på bl.a Powelspön eller CND varför inte Daiwa. Har själv ett Daiwa Lochmore 15´# 10-11 ett underbart spö med djup Speyaktion. Men spöt är för tungt för mig så det används bara till lite träning i bland. mest för att få uppleva den djupa goa aktionen.
 5. Det är inte samma belly i short och long. Det skiljer en 1m i längd Alltså en vanlig belly som skall vara ca 7m+ 15fots spets =4,5 m=11,5m. eller en long belly som skall vara ca 8m +lång spets 4,5m = 12,5m, ger ett mer harmoniskt kast på 13fots spö och uppåt.
 6. Med en kort lina är det betydlig lättare att utföra SnapT och du kastar absolut lika långt när du hittar tekniken. Tekniken är betydligt lättare än ett vanligt speykast. Beroende på att du ser hela kastet framför eller vid sidan om dig.
 7. Köpte ett Opal Switch 11´# 6 i somras ett i mitt tycke kanonspö. Kolla gärna på min blogg när jag kastar med detta goa spö Titta på filmklipp från 17 juli 2019. http://laxberndt.blogspot.com/
 8. Du kan utan vidare prova mellan 25-35g. Tänk bara att du inte räknar med spetsen på din Skagitlina. När det gäller Skagit kan man utan vidare gå upp 2-3 viktklasser mot vad som står på spöt, På mitt CTS Affinity DQ 12 # 5-6 rekommenderar`CTS 400-550gr= 25,9-35,6g. Men ett Skagitspö är betydligt tuffare. Mitt 12,6`# 7-8 Affinity Skagit har en rek linvikt 450-700gr= 29,1-45,4g. En skagit klump runt 450-500gr passar mig alldeles utmärkt. Mmen allt är individuellt vad man gillar.
 9. berndt

  Tipsa om Switch-spö

  Själv har jag ett Opal Switch 11´# 6 från Flugor.se ett mycket trevligt spö tycker jag. Finns i # 7 priset är överkomligt 1800kr. Titta på deras hemsida
 10. Det skulle vara kul att veta när det gäller dessa korkskruvslinor vilken typ av kast ni använder. Helt klart är att vid Spey/underhandskast skruvar man linan ett varv. Jag själv använder bara Speykast och för att eliminera dom värsta skruvarna så gäller det att växla mellan att kasta med höger/vänster hand, Detta gäller så klart inte överhandskast då linan går rakt genom luften. Är linans minne så mycket direkt från fabriksspolen tyder det på att dom inte lyckas särskilt väl med att applicera coatingen på kärnan. I strömmande vatten har ju detta med korksruvslinan inte så stor betydelse. Men i stilla vatten är det fruktansvärt irriterande.
 11. Alla mina Rio Scandi Versi T ligger som telefonsladdar på ytan och flera andra linor jag provat genom åren. På 60-70 talet fanns inte dom problemen med linorna överhuvudtaget. så jag tror att det ligger i tillverknings processen.
 12. Ett problem som alltfler linor har. Det verkar som man inte får coating och kärna att samarbeta. Konstigt argument att man skall fånga en fisk innan linan blir rak. lämna tillbaka skiten Magnus.
 13. Det är jag som Pär talar om, mitt Graham Grilse har blivit ett favoritspö i den längden.Kastar allt som jag behöver från Flyt till Sjunklinor. Enligt mig ett kanonspö. Hade gärna önskat samma spö i # 5-6.
 14. En Skagitlina fixar det mesta du kan tänka dig. Själv kör jag på mitt Opal 11´# 6 en 300gr=19,4g 4,6m + spetsar runt 5-6g. kr med 10-12fots spetsar. Jag kastar bara tvåhands med detta spö på grund av dåliga handleder. Du är tydlige 4 cm längre än mig så detta hanterar du hur enkelt som helst. Det fin ju annars en grundregel att linans längd i meter skall motsvara spöts längd i fot. När det gäller Skagit linor kan man mycket väl gå upp i linklass mot vad som står på spöt. På min 11fotare kör jag när det passar en 6/7 Rio Short Versi T 7m 21,1g+ spetsar runt 3m / 5-6gr. Då blir linlängden ca 10m i stället för 7,5-8,2m. Men på dom flesta ställen föredrar min OPST 300 gr Skagitlina i går fiskade jag regnbåge med den +10fot sjunk 3 spets. kastar fantastiskt fint. kan bara nämna för dig att på mina 2-3 CTS 10 och 11fots spö kör jag utan vidare 275gr=17,8g+5-6g spetsar funkar klockrent Dessa spön har ett viktfönster mellan 13,0-22,7g. Så siffran på spöt är ju bara en vägledning, sedan är det upp till handhavaren vad man gillar.
×
×
 • Create New...