Jump to content

berndt

Members
 • Content Count

  468
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

berndt last won the day on May 18 2014

berndt had the most liked content!

Community Reputation

72 Excellent

1 Follower

About berndt

 • Rank
  Advanced Member
 • Birthday 01/25/1948

Information

 • Kön
  Male
 • Bostadsort
  Göteborg

Kontakta medlemmen

Recent Profile Visitors

3,249 profile views
 1. berndt

  Tipsa om Switch-spö

  Själv har jag ett Opal Switch 11´# 6 från Flugor.se ett mycket trevligt spö tycker jag. Finns i # 7 priset är överkomligt 1800kr. Titta på deras hemsida
 2. Det skulle vara kul att veta när det gäller dessa korkskruvslinor vilken typ av kast ni använder. Helt klart är att vid Spey/underhandskast skruvar man linan ett varv. Jag själv använder bara Speykast och för att eliminera dom värsta skruvarna så gäller det att växla mellan att kasta med höger/vänster hand, Detta gäller så klart inte överhandskast då linan går rakt genom luften. Är linans minne så mycket direkt från fabriksspolen tyder det på att dom inte lyckas särskilt väl med att applicera coatingen på kärnan. I strömmande vatten har ju detta med korksruvslinan inte så stor betydelse. Men i stilla vatten är det fruktansvärt irriterande.
 3. Alla mina Rio Scandi Versi T ligger som telefonsladdar på ytan och flera andra linor jag provat genom åren. På 60-70 talet fanns inte dom problemen med linorna överhuvudtaget. så jag tror att det ligger i tillverknings processen.
 4. Ett problem som alltfler linor har. Det verkar som man inte får coating och kärna att samarbeta. Konstigt argument att man skall fånga en fisk innan linan blir rak. lämna tillbaka skiten Magnus.
 5. Det är jag som Pär talar om, mitt Graham Grilse har blivit ett favoritspö i den längden.Kastar allt som jag behöver från Flyt till Sjunklinor. Enligt mig ett kanonspö. Hade gärna önskat samma spö i # 5-6.
 6. En Skagitlina fixar det mesta du kan tänka dig. Själv kör jag på mitt Opal 11´# 6 en 300gr=19,4g 4,6m + spetsar runt 5-6g. kr med 10-12fots spetsar. Jag kastar bara tvåhands med detta spö på grund av dåliga handleder. Du är tydlige 4 cm längre än mig så detta hanterar du hur enkelt som helst. Det fin ju annars en grundregel att linans längd i meter skall motsvara spöts längd i fot. När det gäller Skagit linor kan man mycket väl gå upp i linklass mot vad som står på spöt. På min 11fotare kör jag när det passar en 6/7 Rio Short Versi T 7m 21,1g+ spetsar runt 3m / 5-6gr. Då blir linlängden ca 10m i stället för 7,5-8,2m. Men på dom flesta ställen föredrar min OPST 300 gr Skagitlina i går fiskade jag regnbåge med den +10fot sjunk 3 spets. kastar fantastiskt fint. kan bara nämna för dig att på mina 2-3 CTS 10 och 11fots spö kör jag utan vidare 275gr=17,8g+5-6g spetsar funkar klockrent Dessa spön har ett viktfönster mellan 13,0-22,7g. Så siffran på spöt är ju bara en vägledning, sedan är det upp till handhavaren vad man gillar.
 7. Det är väl pengar som styr, laxen skiter man tydligen i.
 8. Sådan mjuk ståltråd som Berkley linan lär vara svår att hitta. Har använt min i engradigt vatten likaväl som i 20 gradigt. Bara marginell skillnad i mjukhet. Men skall prova på en 5 m bit som sedan spolas upp på en spole. Kolla mjukheten efter ca 1 vecka.
 9. Den lina är så mjuk och fin så jag kör 50lbs på alla mina spön använder bara spön från 11,3-13 fot funkar kanon.
 10. Genom mitt yrke har jag fått tennisarm i båda armarna. Men detta är helt borta mest beroende att jag nu mera är pensionär. Numera har jag istället fått Artros i handlederna så att kasta enhands är uteslutet. Vad göra? jo alla mina spö från det minsta 2-3an till 8-9 är modifierade för att kasta med tvåhands fattning. Funkar kanonfint på båda sidor. Jag talar nu bara om Speykast. Kolla gärna på mina filmer på YouTube Laxberndt så ser ni lite på vad jag menar.
 11. tafsarna hittar du på Skandinavian Fly Line
 12. Hej Sunray. Jag köper färdigtaperade tafsar för den ansenliga summan av 80kr för 5 st=16 kr st. Undrar vem som skrattar mest när han går till banken? Handlaren som just sålde spöt för 8-10 tusen. Ha det gott Sunray.
 13. Är det solarfärgen som är grön? för mig är det inga som helst problem att se den.
 14. Berkley Big Game är det bästa jag har använt och jag har provat det mesta av skjutlinor. Den jag jämför med som jag har använt senast är OPST Lazer. Jag tycker den är snäppet bättre. Har även testat den i vinter i 0 gradigt vatten funkar kanonfint. Jag kör 50lbs= 0,60mm grön inköpt hos Fishline för 199kr / 600m, = 0,33öre m. Jämfört med flera andra Skjutlinor som ligger runt 5-7kr metern. Oj vad man har blivit blåst genom åren. Har bytt skjutlina på alla mina laxrullar 8 st.
×
×
 • Create New...