Jump to content

berndt

Members
 • Content Count

  512
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

berndt last won the day on October 19

berndt had the most liked content!

Community Reputation

104 Excellent

1 Follower

About berndt

 • Rank
  Advanced Member
 • Birthday 01/25/1948

Information

 • Kön
  Male
 • Bostadsort
  Göteborg

Kontakta medlemmen

Recent Profile Visitors

3,883 profile views
 1. Kontakta juha Jussi Leinonen. Han finns säkert här på forumet. Han har hjälpt mig med dom flesta klingorna. Nej Fly fishing master är ingen höjdare. Har mycket dålig erfarenhet av det företaget.
 2. Jag själv är mycket förtjust i CTS Affinity DQ har haft ett antal nu har jag 3 st kvar. Min 13 fotare har varit med under många år. Likaså 10´# 2-3 och 11`# 2-3 underbara spön som passar mig. Detta med att klassa spön får man ta med en stor nypa salt. Allt är ju till syvende å sist beroende på hur spöt används. Själv Speykastar jag i 99% av alla mina kast. Det betyder att jag kan belasta spöt som det passar mig och mitt sätt att kasta.
 3. Själv tränar jag inte längdkastning men tränar året runt och som Staffan säger aldrig råkat ut för spöbrott. Mitt stora problem är IS i ringarna då jag alltid kastar i vatten.
 4. När jag provar olika spön/ linor kan jag bara tala om hur jag upplever det. När det gäller Nexcast SalarFinder 40 så jämför jag med den lina som jag använder annars och som ligger i samma längd/vikt. Den lina som jag använder är Rio Scandi Body Long #8= 8 m/27,9g. Den linan är fullt i klass med SalarFinder 40. Spetsarna jag använder är på 10/15fots Rio. Men jag tycker att Hardys spetsar är bättre för mig dels för att dom är 12 fot och dubbel densitet. dels för att priset är hyfsat. Nexcast spetsar har jag aldrig provat. Sedan är det så med spön/linor. Det är bara upp till användaren
 5. Jag kan bara uttala mig om SalarFinder 40 #7-8 och 45 som jag provat. Jag tycker dom är fantastiskt fina. Min 40 kör jag med spetsar mellan 10-12-15 fot beroende vilket spö jag använder. Min 40 är # 7-8/ 8m. På mitt 12 fots # 8 spö kör jag med 12 fots /6 grams spets. På 13 fotarn eller längre spön blir det 15 fots spets/6gram
 6. Använder fortfarande min Nexcast SalarFinder 40 när den linan passar att fiska med. Men numera så har Skagitlinorna blivit favorit linorna för mitt fiske.
 7. Håller med Kaisan har köpt skagitlinor från Maximumcatch i kina. Kanonlinor enligt mig fick just hem den fjärde linan i dag. 220 kr till brevlådan. Har tidigare köpt skagitlinor b.la OPST för 500-600 kr. Dessa linor från kina är i mitt tycke nästan bättre än det vi betalar 500-600 för.
 8. Ja det funkar alldeles utmärkt att ta vilken spets du vill. Själv kör jag med både Rio och Hardys spetsar. Tänk på att man använder en 1/3 dels regel. Alltså bör inte spetsens vikt överstiga 1/3 av bodyn. Låt oss säga att din body väger 250gr=16,2 så bör inte spetsen väga mer än runt 5,5-6g. 16,2:3= 5,4.
 9. Nej det jag menar är on du hittar en 20m lina och en på ca 8 meter med samma vikt vilken tror du känns tyngst att kasta med. Helt klart har tillverkarna rätt att en lång lina behöver mera vikt. Det är ju därför Skagitlinorna har så hög vikt för att kunna utföra det jobbet dom är tänkta för. Alltså kasta tunga spetsar och stora flugor.
 10. Detta med linvikter är något många hakar upp sig på. Vilken lina är jobbigaste att kasta med? En Speylina på låt oss säga 15-16 m/ 500gr=32,4g eller en Skagit lina på samma vikt men bara 5m+3m spets. Jag har provat båda på 13 fotare och den långa linan belastar spöt betydligt mer och upplevs som betydligt tyngre fast vikten är lika på båda linorna.
 11. En # 7 Body väger 22,7g lägg till spetsen på ca 5 g= 27,7 g totalt.
 12. Det finns stora differenser på alla spön. På filmen kastar jag med en 7/8 lina en 7 funkar också jättefint även en Rio 6/7 body. Tänk på att vid speykastning belastar vi inte spöt med hela linvikten. Jag förstår Sameo när dom i sin reklam säger att man utan vidare kan gå upp 2-3 klasser när det gäller spey/ Skagit. Spöt är ju byggt för överhandskastning med en # 7 lina. Vilket betyder att linan belastar spöt med hela linvikten. Jag Spey/ Skagit kastar med mina 10-11 fots #2-3 spön med linor runt 16,2g+ 5 gramspets = ca 21g. Men belastar spöt kanske 10g av den vikten. Om man tittar på
 13. ja # 7 är lite tuffare än vad # 6 är. Här kommer ett klipp på när jag kastar med Opal #7.
 14. Hej Nybörjarn. Jag kastar själv med Opal Switch och skall ge dig ett tipps på lina som passar klockrent. Köp en Rio Scandi Short Body # 7 och en eller två spetsar. Rios spetsar är 10 fot och då naturligtvis i #7 .Börja med en flyt och en intermediate spets. Kolla på mina klipp på Youtube där ser du mycket vad jag använder för olika linor till både Opal 6 och 7. Skriv bara Laxberndt på Youtube så kanske det hjälper dig på vägen.
 15. Jag gör alla mina öglor av Guderbrod Butt Leader 50 lbs som tyvärr inte finns längre. Här är några bilder på Mina öglor.
×
×
 • Create New...