Jump to content

berndt

Members
 • Content Count

  526
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

berndt last won the day on March 1

berndt had the most liked content!

Community Reputation

117 Excellent

1 Follower

About berndt

 • Rank
  Advanced Member
 • Birthday 01/25/1948

Information

 • Kön
  Male
 • Bostadsort
  Göteborg

Kontakta medlemmen

Recent Profile Visitors

4,135 profile views
 1. Vilken tilltillverkare av flugrullar kan ge den servicen som Danielsson? Och jag tror att alla rullar någon gång behöver lite hjälp av tillverkaren. Nämn någon som kan mäta sig med Danielsson när det gäller kvalité/service.
 2. Sjunkgraden är nästan omöjligt att mäta då det beror på så många faktorer. Titta bara hur många sk Intermediate linor som dom lyckas lura på oss. Allt från hoover till fast. Sedan beror det mycket på vattnet. Det jag själv gör är att titta är att kolla i badkaret eller i anat stilla vatten vilka av mina linor sjunker snabbast/långsammast.
 3. Jag lägger tillbaka klumparna på den fabriksspolen/påsen dom låg i . Där står ju alla uppgifter som jag vill veta.
 4. Testa du dina canespö, linan betyder mer än vad spöt gör. Själv har jag provat över 130 olika spön. Men inte hittad något dåligt spö. Däremot är det fel lina på spöt kan det kännas riktigt dåligt. Jag kan utan vidare påstå att linan betyder mer än 95%. Fel lina på rätt spö kan kännas katastrofal.
 5. För mig är det naturligt att köra med en lätt Skagit lina ex OPST 200gr= 13 g/4,1m + en spets på vad man gillar. Allt mellan 5/7/ 10fot. Detta konceptet använder jag till mina 10/11 fot/ # 2-3. Belackarna säger att det plaskar med Skagit men det är bara skitsnack från dom som inte vet. Allt handlar om kastteknik alltså inte så mycket om linan Jag kan med mina linor servera den skiraste lilla torrfluga utan att det plaskar. Ett tips är att titta på TOU-TUBE där finns mycket som handlar om sk Micro Skagit. Korta spön i små vatten. Kolla gärna på danskan Silja Longhurst när hon fiskar med M
 6. Det går alldeles utmärkt med polyleader bara att prova sig fram. inga problem att kasta dom flugor du har tänkt dig. Eftersom linan är så kort blir den väldigt lätt att kasta med .
 7. Den linan går alldeles utmärkt till det spö du har. Du kan ha alla spetsar fån flyt till sjunk. Från 5 till 10 fot är inga problem. Men en sak är bra att komma det finns en regel som kallas för en 1/3 del. Vilket innebär att spetsen inte bör överstiga en 3dje del av klumpens vikt. Alltså om din klump väger 12,9g så bör inte spetsen väga mer än 4,3g för att kunna vänd över flugorna bra.
 8. Jag täcker hela strumpan med liquisol som jag värmer lite med varmluftspistolen så den blir väldigt lös. Gnider sedan över strumpan med en tandpetare så det verkligen går in i den.
 9. Jag använder Guderbrod Butt Leader 50lbs flätstrumpa. Vilen tyvärr inte finns att köpa längre.
 10. Det är klart att det går med vilken klinga som helst. För mig finns det inga enhands/tvåhandsspö Med mina av Artros drabbade handleder så blir det bara tvåhandsfattning även på mina kortaste spö 9 fot. Naturligtvis byggda för att använda bägge händer. Den som är stark i sina händer kan ganska lätt hantera 11-12 fots spön men en hand. men naturligtvis inte under någon längre tid. Då hävstången i 10-12 fotare belastar händerna onödigt mycket. Själv använder jag spö från 9-11 fot# 2-3 och 11-12 fot # 7-8 naturligtvis som tvåhandspö.
 11. Hej Lawson. Här kommer en förklaring som jag fick av Thomas Berggren på Lilla Malma. Nog den som kan detta bäst. Hej Bernt, Både ja och nej! Det är samtliga kroppsrörelser som är involverade. Förenklat så är det så att de flesta får en förändrad ”translation” & rotation” när de växlar grepp och sida vilket påverkar rotationspunkten och därigenom spötoppen bana genom luften. Rotationspunkten sitter ungefär mitt i handen där du greppar spöt när du kastar med enhandsspö. Vid tvåhandskastning så är den punkten placerad relativt till vart man håller och hur man fördel
 12. 11 fot enhands eller tvåhands. Har en Opal Switch 11´# 7 som jag enbart kastar med tvåhandsfattning. Kompisen som har friska leder kastar bara enhands med samma spö. Hur löser man det enklast jo naturligt vis, lättare/tyngre och linlängd. Linans längd är det absolut avgörande när det gäller vattenankrade kast. Jag och kompisen har varsin Gudieline Kispiox 11`#7-8. Han föredrar en OPST 250gr/ 4,1m, när han kastar enhands, den hanterar han suveränt. Själv har jag till samma spö en skagit på 350gr/ 6,20m för min tvåhandskastning. Märk väl att jag är 192cm lång, vilket helt klart innebär att
 13. Otroligt att så många tittar på linvikter hit å dit. Vid vattenankrade kast är det ju bara en liten del i D-bågen som belastar spöt Själv kör jag på mina 11 fotare allt mellan 250-400 gr=16,2-25,9g vilket funkar alldeles utmärkt. Mest en smaksak vad man själv tycker känns bäst. Längden på linan har mycket större betydelse än vikten. Provade senast i går ett Orvis Helios 11´#8 där det står viktangivelse på klingan 360-485gr=23,3-31,4g. Provade först en 17fots =5,18m Rio Skagit 375g=24,3 kastade skapligt. Men betydligt bättre gick en Skagitlina på 20fot=6,10 och 350gr=22,7g alltså 1,6g lätt
 14. Kontakta juha Jussi Leinonen. Han finns säkert här på forumet. Han har hjälpt mig med dom flesta klingorna. Nej Fly fishing master är ingen höjdare. Har mycket dålig erfarenhet av det företaget.
 15. Jag själv är mycket förtjust i CTS Affinity DQ har haft ett antal nu har jag 3 st kvar. Min 13 fotare har varit med under många år. Likaså 10´# 2-3 och 11`# 2-3 underbara spön som passar mig. Detta med att klassa spön får man ta med en stor nypa salt. Allt är ju till syvende å sist beroende på hur spöt används. Själv Speykastar jag i 99% av alla mina kast. Det betyder att jag kan belasta spöt som det passar mig och mitt sätt att kasta.
×
×
 • Create New...