Jump to content

berndt

Members
 • Posts

  557
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  16

Everything posted by berndt

 1. Versitippen har ju samma längd på klumpen det är bara spetsarna som skiljer. Själv är jag 192cm och fiskar med 12-13 fot. Allt beror på hur högt spötoppen befinner sig ovan vattenytan. Själv tycker jag att den korta versionen 10,1m är mer användbar i dom flesta lägen. Står du grunt så kan du ha längre överhäng på linan än när du vadar djupt. Har du den längre linan som då är 11,6m måste du höja armarna betydlig mer om du vadar djupare. Själv upplevde jag problemet en gång vid djupvadning. Körde med den långa bodyn och var utvadad till bröstet alltså ganska djupt. Fick då höja armarna jättemycket för att få till bra kast. Och det känns i armarna, bytte till den kortare versionen och nu blev det genast trevligare/lättare och kasten gick lika långt.
 2. En flätstrumpa över fluglinan och slå en knut på skjutlina på två sällen som du sticker in i flätstrumpan. linda sedan med tråd och lägg på lite UV limm
 3. Jag har löst det på detta viset. Skarven mellan klumpen och skjutlinan gör jag permanent med hjälp av en flätstrumpa. lite uv lim över alltihop, knappt märkbart när skarven glider genom ringarna.
 4. jag kör Guideline Kispiox 11´# 7/8+Danielsson F3W 4seven och OPST 350gr
 5. Kan det vara så då Jonas att man skall hålla sig väl med sina leverantörer. Fiskejournalen skrev för många år sedan en negativ artikel om en vara. Det kom blixtsnabbt från agenten om att ta bort sin reklam från tidningen. Så helt klart pratar du i egen sak när det gäller detta med spön. Själv kan jag ge både negativ och positiv kritik på det som jag skriver på min blogg. När det gäller spöna så får du det att framstå att dom kastar så mycket bättre, bättre än vadå? Kastningen är helt beroende på spö/linkombination. Sätt vilket spö som helst i händerna på en duktig kastare ex Tellis så får man se hur bra det går att kasta med vilka spön som helst. Du skall naturligtvis saluföra det du tjänar mest pengar på. Men eftersom Edge läses av många hade det varit klädsam att tala om för läsarna att det finns spön som är fullt användbara utan att kosta skortan,
 6. Vad är toppsegment jo det är bara priset som styr det. Vad kastar bra? Och vad är bra, är det 15 m längre? Dax att komma ner på jorden för alla dom som tror att bara för att det är dyrt så kastar det bra. Oavsett vem som håller i handtaget. Betänk att tillverkaren anlitar duktiga kastare som bedömer spöt men som nästan aldrig är relevant för gemene man. Har själv provat strax över 150 olika spön och inget spö tillförde min kastning annat än KÄNNSLA . Ett Hardy spö för runt 14000 tyckte jag och flera med mig inte var något särskilt alls.
 7. Läs vad spötillverkaren skriver o Grafen. Den nuvarande kommersiella branschpraxisen på marknaden för fritidskompositer är att blanda en liten mängd grafenflingor, vanligtvis kallade Nanopowder, i hartset som gör det kolfiberepoxiimpregnerade materialet (prepeg) som fiskeämnen är gjorda av. CTS undersökte grafen som en tillsats till vårt hartssystem för några år sedan. Vi hittade inga bevis för att tillsats av grafennanopulver till epoxihartset förbättrade någon av de egenskaper vi letade efter i ett material för fiskespön. Omvänt fann vi bevis för att tillsats av mer än 10% nanopowder till epoximatrisen ökar dess sprödhet . I ett fiskespö förlitar vi oss på härdade epoxihartssystem för att fördela stötar, skydda laminatet och stödja fibern i kompression. En av de främsta fördelarna med att lägga till grafen nanopulver till kompositmaterial är att förbättra den elektriska ledningsförmågan. Naturligtvis inte något vi särskilt vill göra med fiskespön! Vi drog slutsatsen att att lägga till lite grafen till våra hartser kan vara bra för marknadsavdelningen och vår förmåga att sälja en dyrare produkt, men marginellt skadligt för prestandan. CTS ligger i framkant av all utveckling inom kompositindustrin. Vi deltar på mässor runt om i världen i jakt på de senaste framstegen inom både material, utrustning och procedurer. Vårt interna testlabb förser oss med verkliga data, med tester som är specifika för våra krav. Det är där vi ständigt ställer frågan: "Bättrar det på vad vi har?" Vi lever och andas vårt "Hooked on Technology"-mantra. Med CTS kan du vara säker på att du får de bästa, mest avancerade ämnen i världen. CTS handlar om Performance. Ren. Enkel.
 8. Ja det var ett bra tag sedan närmare bestämt i mitten av 60 talet. Du kanske inte var född då? Och du skall veta att all så kallad ädelfisk var åtråvärd, ingen tittade efter om öringen eller laxbesor var bra som som föda. Även laxfisket i älvarna på västkusten startade tidigare än nu. Här kan du se mig med en laxbesa fångad i Mars 1967. Å du må tro att man var stolt över att ha fångat en lax
 9. Jag är så gammal att jag minns när havsöringsfisket började 1 februari. Problemet var då att kusten var draperad av allsköns garn och ryssjor. Ingen tittade efter om fisken var utlekt eller en grönländare. Släpps fisket fritt tror jag att garnfisket exploderar.
 10. Jag löser det problemet du har genom att kapa av den fabriksgjorda öglan på klumpen som ofta är för grov. Har varit med om att det fastnat när spöt böjer sig och laxen börjar gå iväg. Själv gör jag som på bilden sätter en flätögla i stället för fabriksöglan och en perfection loop på skjutlinan. Då får jag en smidig koppling mellan klump/skjutlina.
 11. Jag har väldigt liten erfarenhet av G Loomis men dom jag har provat har inte den aktionen jag söker. Dom är i snabbaste laget för mig. Dom G Loomis som jag gillar är dessa du ser på bilderna. Äldre spön som tyvärr inte tillverkas längre.
 12. Här ser du ett av mina filmklipp när jag kastar med CTS Affinity DQ 13´#7-8 Aktionen skulle jag säga är 3/4. Det passar mig och många andra som har just DQ som favorit. Titta på filmen och spela upp den sakta så ser du tydligt hur spöt jobbar.
 13. Detta med linvikter är högst individuellt dagens spön har ett väldigt stort viktfönster. Själv kör jag på mi CTS Affinitty DQ 13`# 7-8 allt från 27-33 gram. Vikten spelar inte så stor roll däremot längden på klumpen. Ex en Skagit klump som är kort kan ha betydligt högre vikt då det bara är en liten del av klumpen som belastar spöt. Så den vikten du går på stämmer säkert för det spöt. Ett ex när jag kör en #8 Rio Scandi Versi T Long =11,6m/33,1g. Den känns betydligt tyngre än när jag kör med Rio Scandi Short=10,1m/31,5. Jag lovar dig att man inte kan känna skillnad på 1,6g däremot är det längden på 1,5m som vi upplever som betydligt tyngre. Kolla mitt detta klippet.
 14. Om det nu är så att fisken inte ser fc. Jag inte pratat med fisken! Bara för att vi ser fc sämre behöver det inte betyda att fisken inte ser tafsen. En kompis sa en gång om fisken seende. Varför simmar den in i ett nät? Allt detta snack bygger på att fisken kan tänka och dra slutsatser av vissa saker. Håller med övriga i tråden. Bara åter ett sätt för tillverkare att tjäna mer pengar.
 15. Håller med fullständigt om detta med klump å skjutlina. Själv kör jag enbart med nylonskjutlina och sedan några år hittat den jag gillar bäst av allt jag provat. Lazer/Compline/Ken Sawada/m.fl. Berkley Big Game i olika grovlekar beroende på vilken vikt klumpen har. Jag lägger spolen i vatten kvällen före fiske så att den får suga lite vatten. Då är den underbar fin och mjuk att hantera.
 16. Att OPST linan plaskar handlar bara om kastteknik. Jag kan utan vidare presentera den skiraste torrfluga med mina OPST linor. Kolla på deras YouTube klipp så får du en uppfattning om hur mycket det plaskar.
 17. Jag har använt Albrigh knuten över 20år för att skarva backing och skjutlina.
 18. Den jag använt själv heter Varivas och är en trevlig skjutlina. Men alla nylonskjutlinor vill ha lite omsorg för att bli trevliga att kasta med. Låt dom ligga i lite varmvatten 1 timma innan fisket eller över natten så blir dom mjuka å fina. När det gäller alla flytande nylonskjutlinor gäller det att se up att man inte får ett veck på linan. Det är nästan omöjligt att få bort. Men Varivas har försökt att lösa problemet med att ha 7 små kanaler i linan istället för en. Då blir den mindre känslig för veck. Hoppas att detta hjälper dig.
 19. Detta med mellanlägg handlar bara om dålig kastteknik inget annat.
 20. Mycket av vad Guideline prånglar ut på marknaden verkar som vi konsumenter skall vara med och testa. Känner flera fiskevänner som fått reklamera både rullar/spön och NYA vadare som läcker. Själv äger jag bara ett Guideline spö. Naturligtvis ett som inte finns i deras sortiment längre. Enn 11 fots Kispiox ett spö som jag köpte begagnat. Enlig alla spötillverkare är det fabrikationsfel när spöna går av vid första användningen.
 21. Vilken tilltillverkare av flugrullar kan ge den servicen som Danielsson? Och jag tror att alla rullar någon gång behöver lite hjälp av tillverkaren. Nämn någon som kan mäta sig med Danielsson när det gäller kvalité/service.
 22. Sjunkgraden är nästan omöjligt att mäta då det beror på så många faktorer. Titta bara hur många sk Intermediate linor som dom lyckas lura på oss. Allt från hoover till fast. Sedan beror det mycket på vattnet. Det jag själv gör är att titta är att kolla i badkaret eller i anat stilla vatten vilka av mina linor sjunker snabbast/långsammast.
 23. Jag lägger tillbaka klumparna på den fabriksspolen/påsen dom låg i . Där står ju alla uppgifter som jag vill veta.
 24. Testa du dina canespö, linan betyder mer än vad spöt gör. Själv har jag provat över 130 olika spön. Men inte hittad något dåligt spö. Däremot är det fel lina på spöt kan det kännas riktigt dåligt. Jag kan utan vidare påstå att linan betyder mer än 95%. Fel lina på rätt spö kan kännas katastrofal.
 25. För mig är det naturligt att köra med en lätt Skagit lina ex OPST 200gr= 13 g/4,1m + en spets på vad man gillar. Allt mellan 5/7/ 10fot. Detta konceptet använder jag till mina 10/11 fot/ # 2-3. Belackarna säger att det plaskar med Skagit men det är bara skitsnack från dom som inte vet. Allt handlar om kastteknik alltså inte så mycket om linan Jag kan med mina linor servera den skiraste lilla torrfluga utan att det plaskar. Ett tips är att titta på yOU-TUBE där finns mycket som handlar om sk Micro Skagit. Korta spön i små vatten. Kolla gärna på danskan Silja Longhurst när hon fiskar med Micro skagit.
×
×
 • Create New...