Jump to content

Zigge

Edgemember
 • Content Count

  271
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

About Zigge

 • Rank
  Advanced Member
 • Birthday 05/21/1970

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Höllviken

Recent Profile Visitors

1,415 profile views
 1. Efter att mina Simms med vajersnörning frasat sönder wiren tre gånger på tio kustturer med följd att små wirebitar trängde in i sockorna på vadarna med läckage som resultat, så säger jag bara: Skitskor! Reklamerades till förmån för G3 med snörning som fungerar ypperligt.
 2. Lite komplettering, vi planerar flyga till Luleå(många sparade SAS-poäng) och sedan hyrbil. Har varit i norrland och fiska i omgångar senaste trettio åren(bott i Jokkmokk dessutom i ungdoms dagar...) och vill visa min fru den fantastiska naturen och fisket här uppe. Renar och mygg är obligatoriskt:-) Laisälven är fint, varit där några gånger tidigare och tagit hyffsat stor harr och öring. Tänkte dock prova något nytt. Pizza och shopping går fetbort:-) Kraddsele skall kollas upp. Ammarnäs har jag provat. Mvh Mats
 3. Tänkte ta med frun på lite fiske i norra delen av sverige sista veckan i juli. Nu spinnfiskar hon, så jag leter efter förslag på vatten där man kan bo billlgt(vadrarhem?) i närheten av vatten. Alla tips emotses! Harr primärt, öring sekundärt. Mats
 4. Vissa köper klockor för 20 000, medans jag använder klockan i telefonen... Andra en Picasso som ser ut som målat på dagis, för 100 miljoner..... Somliga köper spön för 20 000... Jag köper begagnat för 1500.... Allt handlar om vad VI SJÄLV tycker det är värt. Jag lägger hellre mellanskillnaden på en go resa och tycker det är galet att lägga pengarna på utrustning. Om någon tycker det är viktigt att sova bredvid ett dyrt spö om natten, helt okej, men om man tittar på den relevanta frågan, ger dyrare grejer mer fisk? Svaret är enkelt nej. Men så länge vi har olika preferenser om vad som är viktigt finns det olika prisklasser. Det är upp till betraktaren att bedöma om det är dyrt eller ej. Vissa prioriterar kanske inte att få fisk?
 5. Jag har dessa rullar sedan dom kom ut på marknaden, och min 7-9 används flitigt på kusten efter öring och gädda. Vad som slår mig är att varken spole eller rulle för dessa finns att köpa längre. Varför detta, med tanke att Loops och Okumas grafitrullar fortfarande finns men i mina ögon suger purjo i jämförelse med dessa billiga slitvargar. Eller har jag missat att man kan få tag i dessa någonstans? Mats
 6. Aldrig mer vadare från GL. 20 pass sedan läckte alla sömmar i bägge sockorna. GL ville inte reklamera pga normalt slitage.... Spön har jag dock massvis av från GL. Knäckt två spön pga klantighet, och här är servicen suverän. Nya delar i rappet och till en spottstyver.
 7. Jag har precis bytt från ett indiskt städ som aldrig greppade krokarna ordentligt, till ett Rotary Spring Vice från FFM. Håller mina 2/0 och 6/0 i ett järngrepp. För tuberna är det filtnål i hemmagjort fäste som sätts i käften. Jag trodde aldrig det kunde vara sådan skillnad mellan städ där baskonstruktionen är densamma. Så fel jag hade! Nu är det en fröjd att dra åt hjorthårsflugor utan att kroken slinter.
 8. Svart. Året runt. Överallt.
 9. Jag kör med PowerPro eller annan flätlina på ALLA mina rullar från #5 till #12, och på samtliga använder jag loop-in-loop för att ansluta backingen till lina eller runningline. På flätlinan en bimitwist + dubbel kirurg för att få fyra loopar som "hakar i". Om fluglinan/runninglinen har en vanlig flätad kärna gör jag en loop i linan som säkras med två nålknutar och aquasure. För linor men monocore(de flesta tropiklinor) skalar jag coatingen och gör en "åttaknut" eller perfection loop för att på loopen. När man sedan ansluter loop-i-loop, så gör man det flera gånger, dvs stick backingöglan genom linöglan, över rullen, vrid backingöglan 90 grader, tillbaka över rullen, vrid 90 grader igen och tillbaka över rullen. På detta sätt får man flera anläggningsytor mot nylonöglan med den fysikaliska egenskapen att trycket sprids på större yta och risken att linan skärs av försvinner. Hoppas du förstår vad jag menar:-) Detta har funkat ypperligt för mig. En viktig sak. Jag har testat knutar på flätlina med vågar och vikter, och det största problemet är att knutarna slirar. En droppe Loctite 406 i änden på uniknuten som avslutar Biminin gör knuten nära nog 100%. Testade 100lbs powerpro och Bimini för GT-fisket, och linan small ovanför knuten efter att ha lyft 45 kilo i en hink. 40 kilo gick utmärkt.
 10. Personligen kan jag inte förstå hur det kan vara gratis att fiska längs kusterna. Inte minst nu när fiskeriverket blivit en ny myndighet("havochsjö") som ser på saker ur ett högt miljöperspektiv, dvs ur ett ännu högre perspektiv där fisket bara är en del. Exempelvis anslagen för fisketillsyn beskärs ordentligt i och med detta, vilket i praktiken innebär en försämring på vissa håll. Miljön är viktig, absolut, men politiska beslut får ju konsekvenser som man alltid inte räknat med, och detta är en av dom. Inför en avgift säger jag, som går till fiskevård och tillsyn. Antingen det eller så kommer tillsyn av våra fiskevatten att behöva en ny modell. Kanse SSRS modell skulle funka? Dom står trots allt för majoriteten av sjöräddningen baserat på frivilliga bidrag, och kanske det finns så mycket stake i oss sportfiskare att det skulle vara en modell som fungerar? En annan sak som smärtar är att vi gnäller på nätfiskarna hela tiden men.....vi sportfiskare är inte mycket bättre! Efter att ha sett sydkusten belamrad med fiskare på de populära öringreven de sista två söndagarna har jag känt att det är dags för mig att agera iallafall. Visst, dom fiskar kanske sik, torsk, sill, tobis eller fiskmås, men så länge ingen tillsym visar sig så kommer alltid vissa att tycka att det är riskfritt, med resultat att fejden mellan nätfisket/sportfisket håller i sig med följamde resultat att politiska beslut handlar om att "om inte jag får, så skall inte han". Dit vill vi inte. Även om det ser ljusare ut nu, kan det snabbt försämras. Det gäller att hålla grytan kokande och aldrig slappna av. Förordnande som tillsyningsman ligger nu på posten....
 11. LOOP Yellowline. 13,6 klass 9/10. Lättkastat, helaktion. En sann njutning att både kasta och drilla fisk med.
 12. Ohhh.....detta röda Daiwa glasfiber, foamhandtag med DT-lina....mitt första flugspö....fy tusan vad jag hade kul med detta, och för något år sedan plockades detta fram igen för att jämföra med dagens spö. Så här i efterhand, hur i hela friden lyckades jag behålla intresset? Detta spö med medföljande lina går inte att beskriva. Vad som helst inklusive biltema är en ren njutning i jämförelse...... Men oavsett hur dåligt det är jämfört med dagens spön, så får jag pirrningar i kroppen när jag tänker på första regnbågen som tog min torrfluga i det lokala P&T vattnet...det är känslan av FISKET som räknas. Utrustningen är ett medel, inte ett mål, och man får lika mycket fisk på svajmaster som spett. Detta har jag insett.
 13. Zigge

  Slakten på Bornholm

  Om jag minns rätt var föra årets svenska laxkvot för yrkesfisket 14000 laxar i östersjön. 917 laxar motsvarar således 7%(!) av denna kvot. Ur detta perspektiv svider det ordentligt i hjärtat. Trolling som metod säger jag ingenting om, trollar själv öring emellanåt, men trollingflottan har snart blivit lika stor som yrkesflottan därute. Min personliga uppfattning är att tävling i alla dess former skapar detta beteende. Så fort man utlyser tävling går fisket från att vara en själslig upplevelse till något mekaniskt med vinstintresse. Samma drivkraft som fått oss till det konsumtionssamhälle som vi lever i idag. För dom som har trollingfisket som sitt levebröd(som guide) så är jag av den uppfattningen att det är ett ekonomiskt klart bättre sätt att förvalta resurserna än yrkesfisket. Men tävlingarna...sicket skit..... Bannlys tävlingar anser jag. Oavsett trolling, mete eller flugfiske. Det frambringar bara det sämsta i oss människor.
 14. Till viss del har du säkert rätt, men....om vi tar en nymf som exempel, så är det inte en siluett mot en ljus himmel. Den ses från sidan eller uppifrån. En helt annan sak, och jämfört med en "pinne" med några meters längd(fluglina) en helt annan sak. När det kommer till fluga tror jag mer på storlek och kontur än färg när vi pratar torrfluga. Nymfer däremot kan jag med min erfarenhet defintivt se att det är skillnad på färgvalet, då jag vid flertalet tillfällen varit resultatlös tills dess att jag exempelvis gått från en grå till en grön harörenymf.
×
×
 • Create New...