-
Posts
20,144 -
Joined
-
Last visited
-
Days Won
6
Uigeadail's Achievements

Classic Member (5/5)
69
Reputation
-
Blir det någon höstträff 2014?
Uigeadail replied to ohlnerdalarna's topic in Gatherings Österdalälven
Jupp!! 12-14 september. -
-
Och det fick vi...banne mig....
-
-
Perkele!! Har inte riktigt hunnit med.... Men, jag har kontroll!! Önskar bara jag visste var husnycklarna var... Tiden springer iväg. Snart är det dags. Eller rättare sagt...när som helst.
-
Caneträffen 12-15 juni 2014 Anmälningar
Uigeadail replied to Uigeadail's topic in Gatherings Österdalälven
Jag kommer!!!!! -
-
Tja! Det är fortfarande snö i bergen, så vi har en liten snösmältning igång. (för andra gången, tack vare de kalla nätterna) 85 m3 i älven (onsdag), med möjlighet till liten nedgång till helgen. Vädergubben säger +20 och solsken. Det kläcker Baetis, som det ska göra. Det finns några stugor kvar.
-
Det återstår att se. Vi vet att yngel som INTE har ätit i odlingen - alltså att de är så "unga" att de nästan haft gulesäcken kvar - har störst chans att klara sig. Ett problem vi inte tagit upp, men som finns här, är ju instinkten att vara "rädd". I en odling saknas ju de faror som dyker upp när man kommer ut i det vilda. Framförallt är det predatorer vi pratar om här, såsom andra fiskar, fåglar och några däggdjur. Det pågår tester med rom och som du säger har man kunnat uppvisa bra resultat i dessa fall. Fn sätter vi ut yngel, som bara är veckor gamla, i systemet. Med systemet menas förutom Siljan och Österdalälven även de flesta små biflöden till Siljan och även Orsasjön. Det sätts även ut öringyngel i tex Rotälven, Aspvasslan, Rymman mfl inom Älvdalens område. 2012 sattes det ut 1.000.000 yngel. 2013 sattes det ut 2.000.000. I är sätts det ut 3.000.000 yngel. Detta kommer sedan att fortsätta med X antal yngel/år. (mitt minne..) Ingen regnbågslek ovan Mora. Regnbågens lekbeteende är ofta sönderodlat plus att våra vatten och vårt klimat inte riktigt passar arten. Skenlek har konstaterats på lokaler i landet, men det blir det ju liksom inget av. På alla dessa år (drygt 100) som vi haft regnbåge i landet har föryngring konstaterats på ytterst få lokaler. Förutom konkurrensen om mat är ju regnbågen en romätare av rang, så det är ingen fisk man vill ha i älven på hösten då de gärna följer andra arter och kalasar på romen. Dessutom finns alltid risken för sjukdomar och parasiter som dom kan få i odlingarna.
-
Alltid, Wolfie.... Pedal to the metal.
-
I Österdalälven har man satt ut hundratusentals fiskar. 2013 kom 27 öringar tillbaka!! 27!! På 21 år har siffran aldrig överstigit 300. Men, som jag skriver tidigare, på flera ställen, så är det "beteendet som ändrar sig"!! Jag nämner inget om "förmågan". "De är ju ingen som lär vilda smolt att jaga heller utan de lär sig ju själva". Vild smolt, ja! Men den är inte vild om den är odlad i bassäng... Jag är säkert dålig på att uttrycka mig. Vi tar forskarnas fakta istället. Lite kort fakta om lax och öring här nedan. Vi har en vandrande öring och de tre forskare som jobbat'/jobbar åt oss säger samma sak ang beteendet. Dom pejlingar jag beskrev tidigare som vi gjort, visar ju också tydligare än något att beteendet ändras. Dom tre öringarna var odlade på "vilda gener". "I många reglerade vattendrag har man satt ut lax för att kompensera för förluster av vild lax. Dock har det framkommit i många fall att odlad fisk inte alltid beter sig som vild fisk och därmed kompenserar inte fullt ut för förlusten av vild fisk. Odlad lax hade ett signifikant skild simmönster från vild lax med mer rörelse upp och ner i älven. Odlad lax var signifikant kortare och vägde mindre i förhållande till vild lax. En högre andel vild lax 94 % än odlad 24 % registrerades vid lekplatserna Under sökfasen har odlad vuxen lax ett mer kringflackande rörelsemönster i älven vid migration uppströms jämfört med vild lax. Dessutom simmar odlad lax längre upp i vattendragen än vild lax och är inte målsökande till en special lekplats så som vild lax är (Thorstad et al. 1998). Under leken har odlad lax svårare att konkurrera om partners och har också lägre reproduktionsframgång samt blir mer skadade än deras vilda motsvarighet vid lekplatserna". "Eftersom odlingsmiljön skiljer så markant från livet i det vilda påverkar detta öringen på många sätt, dels genom att miljön i sig gör att fisken växer annorlunda, lär sig ett annat beteende, etc, och dels genom att den odlade populationen genom urval glider bort från det ursprungliga och det vilda."
-
Caneträffen 12-15 juni 2014 Anmälningar
Uigeadail replied to Uigeadail's topic in Gatherings Österdalälven
Nä, inte än.... -
I brist på annat, kan jag ställa upp......
-
Idag fick jag äntligen ett datum för möte, vid älven, mellan Vattenregleringsföretaget, Länsstyrelsen, Kommunen och Fiskevårdsområdet. Nu ska det bestämmas hur restaureringen skall göras och hur framtida underhåll ska skötas. I första hand ska lekplatserna återställas. Jag är banne mig gråtfärdig!! Det har tagit så många år, men nu ska älven återställas! Vill bara rikta ett stort tack till alla som kämpat för öringen. Och till er som kämpar vidare...ge aldrig upp!!! Det är en oerhört stor dag för mig och många med mig. Det finns hopp! Never give up!!!