Jump to content

Lillfiskaren

Members
 • Posts

  354
 • Joined

 • Last visited

Information

 • Kön
  Male
 • Bostadsort
  Ludvika

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  johan_baudou@hotmail.com
 • Telefon
  0703924265

Recent Profile Visitors

1,131 profile views

Lillfiskaren's Achievements

Advanced Member

Advanced Member (3/5)

7

Reputation

 1. Med risk för att bli nedsablad slår jag ett slag för Wii U. Vi (jag och åttaåringen) införskaffade ett för ett tag sedan och är mycket nöjda. Konsollen är liten, diskret och tyst. Game paden öppnar upp för nya lösningar hur spel skall spelas, m.m.. En stor fördel är flera riktigt bra spel som riktar sig till barn och att flera av dem har lokal co-op funktion där man kan kämpa med eller mot varann. Själv tycker jag det är lite roligare om man kan sitta i samma soffa (eller åtminstone rum) och spela. Konsolen är också bakåtkompatibel med äldre Wii-spel och tillbehör. Det ser ut att komma flera bra spel med online multiplayer-funktion. Det roligaste spelet just nu där du kan spela mot andra online är MarioKart 8. Jag misstänker dock att Wii U går bort om dina söners kompisar har XBox och PS och de vill spela online med varann. Jag har spelat en del PS3 och tror det blir ett mycket bra val.
 2. Jag har funderat lite på Zulu-fluga och tror det finns en variant som kallas för silverzulu. För att precisera lite avser jag en våtfluga med kropp av silvertinsel, röd liten tag, Kroppshackel av svart höna, och en tunn silverribbing. Kroppshacklet brukar jag binda ganska glest bortsett närmast huvudet där det får vara tätare. Jag brukar använda svart bindtråd men det fungerar säkert med andra färger också (t.ex. röd). Det är framför allt mindre storlekar (12-14) som fungerat på harr medan större (8-12) fungerat på öring.
 3. Jag har inte så stor erfarenhet av streamerfiske men kan ju svara så gott jag kan. 1. För att få den av sjunka kan man blöta ned den ordentligt och pressa ut luften med fingrarna innan man lägger första kastet. Just den streamern du har som exempel kan tas hem på flera sätt. Drar du den snabbt kan den tas för en flyende fisk. Låter du den gå ned till botten och fiskar hem den med små ryck (ca 1 dm) kan den likna en igel. Rycker man hem den lite ojämnt nära ytan kan den tas för en skadad fisk (men den kanske är för tung för detta). 2. Jag brukar inte fiska öring denna tid på året då de leker ungefär nu (beroende på var i landet man befinner sig). Hade jag tillgång till harr hade jag valt dessa att fiska på. Själv brukar jag få nöja mig med regnbåge denna tid på året. Om du ändå vill fiska öring kan du se punkt tre. 3. Min erfarenhet säger att det är just dessa små mygg/knott-flugor som fungerar bäst. Är det mycket turbulent vatten du fiskar kan du testa en Zulu. Under hösten har varianten med kropp av silvertinsel fungerat bäst för mig. Den kan fiskas fritt drivande men jag föredrar att ge den lite liv med små korta drag och pauser. En sak till. Senhösten är en tid då allt liksom bromsar in. Här gäller att anpassa sig och varva ned.
 4. Än en gång funderar jag på någon form av fiskelicens liknande jaktlicensen. Fiskelicens behöver inte vara ett generellt tvång men kan vara ett krav för vissa vatten, ge vissa förmåner o.s.v.. Kanske kan man med en sådan sprida mer kunskap. Problemet med en licens är att det mest troligt kommer locka det redan frälsta som också har bättre kol på fiskens biologi, ekologi och hur man bör behandla fisken. Jag slår gärna ett slag för Janis inställning. Är antalet fångade fiskar måttet på bra fiske? Jag uppskattar givetvis när det nappar men väljer hellre färre fiskar med bättre storlek och som kräver mer av fiskaren. Samtidigt tror jag att det behövs vatten där man får mycket fisk och kan ta upp både en och två fiskar. Det är ofta denna väg nya fiskare kommer in. C&R har varit uppe för diskussion förr men jag tror det är viktigt att vi ibland frågar oss vad vi håller på med och varför.
 5. Jag väcker denna tråd då jag har en fråga angående antalet trådar i tvinnade tafsar. Jag testade för ett tag sedan att tvinna en 12 fots tafs. Jag använde bindtråd Danvill 6/0, 22 trådar i butten som i fyra steg taperades ned till 6 trådar i spetsen. Linan impregnerades med kokt linolja. Jag har tidigare använt otaperad FC-lina anpassad för tenkara vilket jag inte ser någon anledning att gå tillbaka till. Kontrollen man har med den tvinnade linan är suverän, men .... jag upplevde linan lite tung. Vad har ni för formell (typ av tråd och antal trådar) för era tvinnade tafsar? Att jag valde Danvill hänger mest samman med att jag råkade ha tillgång till denna.
 6. Västerdalälven skall fortfarande vara hög även om den börjar sjunka något (har jag hört).
 7. Det kanske finns någon "Edgeare" i Luleå som kan hjälpa dig att komma igång (bor själv ca 90 mil från Luleå). Har man bara fått starten brukar det bara vara att ta det försiktigt steg för steg så löser det sig. Om det är små sprickor du ser i holken kan det kanske vara bra med den långa lindningen. Jag har aldrig haft anledning att gör motsvarande lindning men skulle nog ta till en kraftigare tråd (grovlek E isf A). Det kanske finns alternativ till traditionell tråd som kan fungera.
 8. Vad har du att förlora om spöt ändå bara står? Jag tycker det låter som ett utmärkt vinterprojekt och lyckas det har du ett spö med egen karaktär och som jag misstänker inte är så vanligt (i Sverige).
 9. Som Hoggen antydde kan man fiska Streaking på flera sätt. I strömmande vatten kan man låta den flyta fritt men fiskar man i lugnare vatten eller sjön gillar jag att ge den rörelse. Denna rörelse kan likna de sländor som åker omkring på ytan. Ett tips som jag använder är att fiska med en intermediante- eller långsamt sjunkande tafs och göra halvmeters drag som får flugan att dyka med ett litet "plopp" för att sedan stiga mot ytan. Det lilla ploppet kan dra uppmärksamhet till flugan samtidigt som den stigande rörelsen verkar lockande på fisken. Samma teknik kan användas till "kläckarmönster" med god flytkraft men det är det är inte många flugor som "ploppar" lika bra.
 10. Jag kanske missförstod frågan lite. Håller med föregående talare. Montana i lite variationer är en klassiker som håller. Gör några decimeter långa drag och pausa, repetera. Flicksländor finns det lite olika mönster för och de flesta fungerar. Själv vill jag att kroppen skall vara "rörlig" då sländorna är ganska livliga i sitt rörelsemönster. Fiska hem dem ryckigt och ganska snabbt med någon kortare paus.
 11. Då var det bara att ta sig tiden framför städet .... men det löser sig säkert. Bara värmen kommer sätter abborrfisket igång. Tack för tipsen.
 12. Kan u tänka dig att köra 40 mil når du upp i Västerbottens och Jämtlands fjällvärld. Går du in på Västerbottenslänsstyrelse hittar du information i deras fjällfiskekartor. Jag tror Jämtland har något liknande men är inte säker. Om du inte vill köra fullt så långt kan du testa Stenbitshöjden ca 2,5 mil VSV om Åsele. Jag har varit dit men inte fiskat. Miljön är mycket trevlig och vad jag har hört är även fisket det dock rör det sig mest om sjöfiske. Väljer du Stenbitshöjden får du gärna komma med en rapport hur det gått.
 13. Där jag fiskar båge verkar de föredra flicksländor. Det beror antagligen på vad de är präglade på. du nämnde att sjön du fiskar i var full av både trollsländor och flicksländor vilket säkert påverkat bågarnas sökbild, men där måste finnas fler insekter. Nattsländor brukar man hitta i de flesta vatten. Lite senare under sommaren brukar det dyka upp större nattsländor mot kvällen. Dessa har lite varierande beteende men bland det roligaste är de som åker som små båtar överytan. Ser du hur fiskarna jagar lite mer aggressivt i ytan kan du testa med en e12:a, streaking caddis eller något liknande.
 14. Lite sol kan sätta fart på någon kläckning men det låter som om det blir nymfer. Berettas förslag brukar fungera plus att jag skulle slänga med några flymfer som kan likna lite vad som helst.
 15. Det finns flera bra jackor. Själv tycker jag "TP-jackorna" hör till de prisvärda men hade gärna haft en klättermusen om ekonomin tillåtit. Jag föredrar skaljackor som kan kombineras med olika lager under. Det kan även vara fördel med en längre jacka om man förväntar sig blåsigt väder, det minskar risken för drag underifrån. Huva eller inte är kanske en smaksak men en uppdragen huva tar vara på värmen kring nacken och kan vara skön att dra upp när skitvädret slår till. Många huvor är demonterbara eller går att stoppa undan i kragen. Sist men inte minst kan stora och lättåtkomliga fickor ersätta fiskevästen, hålla en lite kamera, kikare, karta o.s.v. men å andra sidan vara i vägen för ryggsäckens remmar.
×
×
 • Create New...