Jump to content

Fettfenan

Members
 • Posts

  261
 • Joined

 • Last visited

Information

 • Kön
  Male
 • Bostadsort
  Ume ca

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  markus@acc.umu.se
 • Telefon
  0702955971

Recent Profile Visitors

1,769 profile views

Fettfenan's Achievements

Advanced Member

Advanced Member (3/5)

0

Reputation

 1. Jag tror effekterna kan variera över riket. I Västerbottens östra del har många fina öringbäckar drabbats av okynnesutplantering eller spridning av bäckröding. I alla exempel jag känner till (ett tiotal) har bäckrödingen efter några år tagit över helt och sedan etablerat tusenbrödrabestånd (<15cm).
 2. Ja, det är kanske så. Hopplöst. Reducera med en såsbas?
 3. Som frågan lyder. Är hemgjort blåbärsvin bara en kul grej, eller törs man försöka kombinera det med mat? I så fall vad?
 4. Jaha, jag antar att jag är skyldig en rapport. Vinden var svag till måttlig mellan väst och nordväst. Rätt trevliga temperaturer i alla fall, 8-14 ca. I ån där jag fiskat många gånger och vet var de stora finns var det bara massor av småfisk. Överallt. Omöjligt att hitta något annat. I sjön var det stendött förutom i väster där det under några varma timmar blåste ut nattsländor från buskagen. Trevligt torrflugefiske, men onödigt korta stunder. I tjärnarna var det något mer livat, men ändå väldigt trögt. Nattfisket som varma augustinätter kan vara helt snuskigt bra gav inget alls. Jag är själv lite minimalist i fisket, men i bland när det ändå inte nappar är det kul med prylar. Flytring + ekolod, en ganska nördig kombination, men det visade i alla fall att fisken inte hade gått och dött. Den stod i stället på 12-14 meters djup. Nära botten, i bland svår att urskilja. Under de korta huggperioderna försvann fiskarna därifrån för att sedan snabbt återvända. Våtfluga, streamer och diverse förtyngningar har jag, men de gav inget. Kanske för att de inte når till de djupen. Sammanfattningsvis håller jag mej nog även fortsättningsvis till ”skrocket” att när det blåser från nordväst är förhållandena dåliga.
 5. Appropå skrock: När det blåser västan rör sej inte fisken och den fäller fram tänderna...eller var det kanske att tandköttet sväller och döljer en del av tänderna? Det var länge sedan nu och min uppgiftslämnare är inte längre med oss.Tänderna skulle i alla fall bli mer eller mindre obrukbara när fisken inte är "på hugget". Detta enligt hörsägen och i några specifika sjöar i västerbottensfjällen. Jag har funderat på detta med tänderna ibland men inte kommit ihåg att kolla hur det står till med saken. Delsvis på grund av att jag inte får någon fisk när de inte nappar...
 6. Det är egentligen vindriktningen som är mest problematisk. 11 grader och sydlig vind skulle jag inte klaga på. Västlig eller nordvästlig är sämsta tänkbara, åtminstone för sjöfiske. Enligt ursprungsbefolkningen på orten går fisken inte ens på näten, utan står vid botten och tjurar. I strömmande vatten har jag lyckats ändå ibland, så kanske blir det en riktad satsning på en närliggande å denna gång.
 7. En fråga till alla experter som inte alltid lyckas komma till fjällen när det är vykortsväder och medvind. Bakgrunden är att jag drar till fjälls nästa vecka oavsett vad prognoserna säger. Ur torrflugeperspektiv ser det dock rent deprimerande ut. 11grader på dagarna, 5 på nätterna och 4-5 sekundmeter nordvästlig. Enligt mina erfarenheter de allra sämsta tänkbara förhållandena. I sjön jag fiskar mest i brukar fisken lägga sej på botten och sova i den väderleken. Inte ens det underbara mörkerfisket på grunden brukar fungera. Vad tar man sej till rent fiskemässigt? Jag har tillgång till alla typer av fiske, bäckar, åar, tjärnar, sjöar och en minder älv. Öring och röding står på önskelistan. Hjälp mej tänka nytt och lyckas bättre!
 8. Så vitt jag vet så finns det inte. Det är det som är så bra med Saxnäs Dimforsen lär vara övre gränsen i kultsjöån. Jag har inte stenkoll, men skulle åka nån annan stans om jag skulle få för mej att fiska harr.
 9. Ingen öring (eller annan fisk heller) komer upp i Vapstälven från norge. För brant. Vad de sedan har för ursprung, dvs hur de simmade när inlandsisen drog sej tillbaka, törs jag inte spekulera i. Jag kan dock intyga att öringarna (och rödingarna) i dalgången beter sej helt normalt.
 10. Jag har planer på röding-på-burk i ett 4000liter akvarium som är under konstruktion. Jag funderar på att testa med bäckröding först för att "övningsköra" lite.
 11. Vad kan man mata röding med om man inte orkar springa runt o fånga insekter hela vintern?
 12. Vill/kan de göra något?
 13. Jag har sett det fungera söderut (ur västerbottensperspektiv), men tyvärr inte här.
 14. på natten slipper man dessutom se långmetspöna
×
×
 • Create New...