Jump to content

Hogge

Edgemember
 • Content Count

  210
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Hogge last won the day on May 4 2019

Hogge had the most liked content!

Community Reputation

43 Excellent

1 Follower

About Hogge

 • Rank
  Advanced Member
 • Birthday 10/23/1975

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Laxbacken

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  hakan.dalsfelt@gmail.com
 • Telefon
  0703595072

Recent Profile Visitors

1,502 profile views
 1. Jodå, det är sant, man ska inte måla fan på väggen. Det kommer säkert bli bättre för gubbfiskare som oss som kan lägga en slant på exklusivare fiske. Det är ju bara risk att möjligheten till "äventyrsfisket" man ägnade sig åt när man var ung försvinner, man köpte länstyrelsens kort, parkerade bilen och gick utav helvete till random ställen. Det var ju därför man åkte till Norrbotten, var mycket friare där än i tex Västerbotten.
 2. Det kommer ju bli fantastiska bråk internt bland samerna eftersom de renägande samerna är en väldigt liten skara. De icke renägande samerna (som är många fler) blir ju utan rättigheter de också, lär nog bli livat på nästa sameting.
 3. https://www.domstol.se/globalassets/filer/domstol/hogstadomstolen/avgoranden/2019/t-853-18.pdf 1. Girjas sameby får utan hinder av 31–34 §§ rennäringslagen upplåta rätt till småviltsjakt och fiske på området utan statens samtycke. 2. Staten får inte upplåta rätt till småviltsjakt och fiske på området. Blir intressant att se hur det blir med tex Tjuonajokk som ägs av utsockens, antar att de kan bli förbjudna att sälja fiske om samebyn vill jäklas?
 4. Det ironiska är ju att storbränderna i tex Västmanland och andra naturkatastrofer kortsiktigt höjer BNP vilket då verkar positivt för ett land och inte pressar ett land att göra snabba åtgärder. Vårt system att beräkna välstånd borde ju ändras i grunden så andra värden (tex välmående, miljö, etc) tas med (GNH används numera i Nya Zeeland). Sen så förstår jag att inga politiker vill lägga fram de drastiska förslag som kanske krävs då det vore politiskt självmord (gula västar etc). Det som borde funka är Avgift/Utdelning som de testar i Kanada nu. Det är rejäl co2-skatt på hela produktionsledet, pengarna som kommer in delas lika till alla invånare. Det ger ett incitament att både producent och individ bli mer miljövänlig samtidigt som det inte slår så hårt på gemene man (många kommer tjäna pengar på det). Nackdelen är ju att staten tappar en jätteinkomst... Men om vi inte gör något alls nu så kommer det bli långt mer kostsamt om 15-20 år.
 5. Min 9-åring har ett Vision Zulu, 7'6" #5-6. Grymt mysigt och det funkar fint för honom (hans far tjyvlånar det emellanåt).
 6. Beror väl på massa faktorer, en hullinglös krok som sitter på ett bra ställe o kinden påverkar nog mindre än en som sitter i tungan, drillar man den snabbt eller långsamt, temperatur. Har varit med om att man fått samma harr fem minuter efter man satt ut den, dess tillväxt lär ju inte påverkas så mycket. Men det är ju bra att det forskas på.
 7. Jag har flyttat från stan och bor nu i skogen med en älv på tomten sen två år tillbaka. Är ju naturligtvis som en dröm men samtidigt blir man liiite stressad av detta, är lätt att vattnet tar fokus. 😃 Sen är det otroligt drygt att behöva åka därifrån och jobba varje dag, försöker dock styra upp så att man kan jobba mer hemifrån. Till Liam som var 14; akta dig för att hamna i skuldfällor och "leva enligt normen"-livet, det är verkligen inte värt det om man egentligen trivs bäst i skogen. Om jag hade fått börja om så skulle jag inte ha pluggat så jäkla länge och dragit på mig massa onödiga behov, bättre för ens mående att sänka levnadsstandarden en hel del och ha mer fritid och bo på ett ställe där man trivs (det är dessutom billigare att bo där).
 8. Det har ju varit ett problem att varken fiskrättsägare/fvo/kraftverksägare samt projektledare haft full koll på hur fisken beter sig i vattendrag som ska restaureras/åtgärdas. Sån enkel sak som att fiskvägar förläggs på norrsidan/solsidan... Lögdeälven, Öreälven-(både Laxforsen och Agnäs) etc, finns säkert många exempel. Tror det är viktigt med samråd även med sportfiskare som har koll på vattnen. När de började restaurera Lögdeälven så fick (efter hårda påtryckningar från vissa eldsjälar) en grupp sportfiskare med väldigt mycket erfarenhet av vattendraget vara med i planeringen så att gamla välkända fiskeplatser fick vara kvar och dessutom skapades nya pooler, samtidigt som vissa delar restaurerades mer utifrån fiskens perpektiv. Vi vet ju inte resultatet än men de åtgärdade delarna ser lovande ut (både utifrån sportfiske samt hur leken såg ut i höstas). Man har ju sett flera exempel på restaureringar som ser ut som Franks bilder, grunda forsar med random utplacerade stenar utan en tydlig snabb djupfåra. Lax vill leka på minst 0.5 m djup och strömhastighet på ~ 0.4 m/s, på senhösten så blir det lätt grunt och långsamt om det inte finns en djupfåra som kan skapa en hastighetsvariation där laxen själv kan välja optimal plats. Jag bor vid en älv vars nedre del inte har blivit flottrensad och är helt naturlig. Det man märker är ju att det finns väldigt stora stenblock i forsarna (jag antar att det sprängts en del i älvarna då det begav sig), de här blocken skapar ju hastighets/djupvariationer av sig själva vilket torde vara bra för fisken.
 9. En besa är ju inte den bästa råvaran i köket så det finns ju ingen direkt anledning att klubba den, vad ska man ha den till? Sen så är det ju som du säger för fiskbeståndet bättre att spara en nystigen hona än en han-besa, men det bästa är att släppa tillbaka båda.
 10. Finns en del flugfiskare som alltid klubbar laxen de får, spelar ingen roll om den är felkrokad, brun eller besa, så jag tror det är lite farligt att klaga på andra grupper. Men jag vill tro att de flesta fiskare vill att det ska finnas kvar fisk. I Norge är det väl oftast kvoterat så det är begränsat antal kort som finns att tillgå per dag/sträcka, men det finns ju inte sån tradition i Sverige på samma sätt (inte här uppe i norr åtminstone). Tror det vore vettigt att införa något liknande här på de populära platserna under vissa tider på året, men de flesta FVO:n är ju inte så progressiva utan kör på som de alltid har gjort (trots att det säkert är 10-20 ggr så många besökare nu än på 90-talet i många vatten *tokgissar*).
 11. Hur många förfrågningar tror du hon får per dag? Om det var mitt barn skulle jag nog leja bort den hanteringen till en erfaren person så att barnet hinner med skolan, om det är en bekant som dessutom gör det gratis så är det väl kanon? Det som förhoppningsvis är räddningen här är just att Greta har asperger och är extremt principfast (har jag fått intrycket av, och har egna erfarenhet av barn med asperger) och jag tror inte hon skulle tillåta att någon skor sig på det hon gör. Naturligtvis står det massor av folk och företag i kö för att göra just detta, och du och jag och de allra flesta skulle inte klara pressen utan ge med sig. Men vi får se, hon har ju kickat igång en ganska stor global rörelse vilket är gott nog. Sen om nu Ernmans har sålt extra många böcker pga av Gretas genomslagskraft så är det väl inte hela världen, allt överskott går ju till Greenpeace, Barn i Behov, WWF, Naturskyddsförening, Djurens Rätt, Fältbiologerna, Kung över Livet och Lära med Djur. Jag skänker själv pengar till några av de organisationerna. Man jag kanske är naiv, vi får se.
 12. Jag är absolut ingen expert men jag är någorlunda påläst i ämnet. Det finns vissa fakta som alla borde ha koll på vid det här laget. 1. Från och med industrialismens början så har människan släppt ut CO2 (och andra växthusgaser) i en ökande takt. 2. Mängden CO2 påverkar jordens klimat. Detta har vi vetat sen 1895 då Svante Arrhenius (förste svensk nobelpristagaren) första gången beskrev växthuseffekten. Sen har detta bevisats via borrprover att historiskt så har CO2-ökningar gett temperaturökningar. 3. Historiskt sett så har vi under de senaste 800 000 åren haft ett max på ca 300 ppm CO2 (Homo Sapiens har existerat i ca 300 000 år) 4. 1 maj så slogs ett nytt rekord för CO2-halt (414.94ppm), (kan kanske blir 415 idag?). 5. Det forskare är oense om är HUR katastrofala följder detta kommer att få och HUR snabbt det kommer att ske, eftersom det inte finns historisk data på CO2-halter som är i närheten av det vi har idag. Men att det sker förändringar redan idag kan väl vi som är ute i naturen inte undgå att se? Det gör det ju inte så stor skillnad om man som individ flyger nån gång eller tar bilen i onödan, men det är viktigt att allmänheten, på grund av dessa protester, börjar ta frågan på allvar eftersom det då blir lättare för politiker att införa förändringar som faktiskt kan påverka. (Sen är det för mig obegripligt att man som flugfiskare och naturvän(?) ska behöva negga på en 16-åring som bara vill rädda planeten.)
 13. En sak många glömmer på fjällturen är solskyddsmedel och militärens hudsalava (eller liknande till läpparna), stå utvadad i vatten några dygn i gassande sol tar på rejält.
 14. Hogge

  Höjd pensionålder.

  Detta är ett globalt problem som diskuteras flitigt inom WHO etc och är inte någon överraskning för något politiskt parti (men ingen har vågat prata om det). Eftersom befolkningen utbildar sig längre och lever längre så är det i Sverige snart 50% som skall försörja dels sig själva dels de andra 50% (+ eventuella sjukskrivna, föräldralediga mm), vilket helt enkelt inte går ihop rent mattematiskt/ekonomiskt. Så det lär nog bli mer höjningar av pensionsålder innan man själv är där.
×
×
 • Create New...