Jump to content

Hogge

Edgemember
 • Content Count

  216
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Hogge last won the day on May 4 2019

Hogge had the most liked content!

Community Reputation

43 Excellent

2 Followers

About Hogge

 • Rank
  Advanced Member
 • Birthday 10/23/1975

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Laxbacken

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  hakan.dalsfelt@gmail.com
 • Telefon
  0703595072

Recent Profile Visitors

1,568 profile views
 1. Ingen fara, det var ju inget direkt forskningsbaserat svar jag kom med. Naturligtvis spelar massa faktorer in, tänkte mest nu på vårfisket i västerbotten då det skiljer sig en del mellan öring- och laxfisket (har mest erfarenhet av det). Men visst har jag fått lax på långsamt fiskade flugor också. Rätt plats vid rätt tid är viktigare.
 2. Nu på våren så lyckas jag bäst med öringfisket när jag kör med knapp styrfart på flugan, men nästa dag fiskar jag lax och då funkar det bäst när det suger i ganska ordentligt. Men det är mina erfarenheter.
 3. Till lax vill man ju ha draget, när det suger på rätt sätt i linan så vet man nästan att laxen hugger (nu hugger de ju rätt sällan i verkligheten men de gånger de gör det så vet man nästan om det i förväg 😃 ). Det ska gå väldigt fort, vilket blir helt knas när man nu fiskat havsöring där det ska gå hysteriskt långsamt.
 4. Köpte ett Vision Junior till min yngste son, funkar fint. Bra att det är lite tyngre lina (5-6) trots att det är ett kort spö så det inte blir så vindkänsligt. Lyckat till med letandet!
 5. Ost är svårt, vi gör egen ost på mixade blötlagda nötter, kryddor och bjäst (blir bra med protein också), men det blir ju som en mjukost, till hårdost finns det inget vettigt. Till matlagningsgrädde använder jag iMat, har jag gjort så länge som det funnits, bra smak och lång hållbarhet (samt litersförpackningar!). Vispgrädde lurigare, experimenterade med att vispa kikärtsspad igår och tillsatte vanilj (...är väl inte en fullgod ersättare... men det ser åtminstone ut som grädde och funkade på pannkakorna 😃 ). Till smör har jag culinesse till stekning och becel till mackor. Jag är väl nåt mellanting i vegan-klassen, jag är mot fabriksjordbruket så därför skippar jag det (vi slaktar 1.4 miljarder djur varje vecka i världen + att det fångas "några" fiskar och det känns inte helt hållbart i längden). Men jag är inte militant, äter som sagt vilt och jag har inget emot att nån har några får och slaktar. Sen tycker jag det är superintressant att experimentera att återskapa rätter veganskt och räkna på näringsvärden etc. Sen är det ju en del myter med veganskt, t ex man får ju vara ganska skicklig för att få proteinbrist om man är en medelsvensson. Det är ju bara att äta några jordnötter så har du täckt dagsbehovet. Sen att man får B12-brist gäller ju även köttätare, ~50% av köttätarna har b12-brist och det tillsätts ofta till djurmaten. Tvätta inte morötterna så noga eller drick bäckvatten så får du i dig B12. Men att ha koll på näringsvärden är en god ide oavsett.
 6. Tycker det är en intressant och välgjord dokumentär. Men den är ju väldigt "amerikansk" och de har ju plockat russinen ur kakan. Men helt klart intressant, speciellt att de äldre idrottarna fick en nystart. Jag är älg:an själv (veganskt förutom det jag fångar/skjuter på egen hand alternativt får tag på från nån granne) och det går att överleva på det (jag är ju dock inte nån elitidrottare), man kan äta oväntat sunkigt även fast det är vegan-mat. 😃
 7. Jodå, det är sant, man ska inte måla fan på väggen. Det kommer säkert bli bättre för gubbfiskare som oss som kan lägga en slant på exklusivare fiske. Det är ju bara risk att möjligheten till "äventyrsfisket" man ägnade sig åt när man var ung försvinner, man köpte länstyrelsens kort, parkerade bilen och gick utav helvete till random ställen. Det var ju därför man åkte till Norrbotten, var mycket friare där än i tex Västerbotten.
 8. Det kommer ju bli fantastiska bråk internt bland samerna eftersom de renägande samerna är en väldigt liten skara. De icke renägande samerna (som är många fler) blir ju utan rättigheter de också, lär nog bli livat på nästa sameting.
 9. https://www.domstol.se/globalassets/filer/domstol/hogstadomstolen/avgoranden/2019/t-853-18.pdf 1. Girjas sameby får utan hinder av 31–34 §§ rennäringslagen upplåta rätt till småviltsjakt och fiske på området utan statens samtycke. 2. Staten får inte upplåta rätt till småviltsjakt och fiske på området. Blir intressant att se hur det blir med tex Tjuonajokk som ägs av utsockens, antar att de kan bli förbjudna att sälja fiske om samebyn vill jäklas?
 10. Det ironiska är ju att storbränderna i tex Västmanland och andra naturkatastrofer kortsiktigt höjer BNP vilket då verkar positivt för ett land och inte pressar ett land att göra snabba åtgärder. Vårt system att beräkna välstånd borde ju ändras i grunden så andra värden (tex välmående, miljö, etc) tas med (GNH används numera i Nya Zeeland). Sen så förstår jag att inga politiker vill lägga fram de drastiska förslag som kanske krävs då det vore politiskt självmord (gula västar etc). Det som borde funka är Avgift/Utdelning som de testar i Kanada nu. Det är rejäl co2-skatt på hela produktionsledet, pengarna som kommer in delas lika till alla invånare. Det ger ett incitament att både producent och individ bli mer miljövänlig samtidigt som det inte slår så hårt på gemene man (många kommer tjäna pengar på det). Nackdelen är ju att staten tappar en jätteinkomst... Men om vi inte gör något alls nu så kommer det bli långt mer kostsamt om 15-20 år.
 11. Min 9-åring har ett Vision Zulu, 7'6" #5-6. Grymt mysigt och det funkar fint för honom (hans far tjyvlånar det emellanåt).
 12. Beror väl på massa faktorer, en hullinglös krok som sitter på ett bra ställe o kinden påverkar nog mindre än en som sitter i tungan, drillar man den snabbt eller långsamt, temperatur. Har varit med om att man fått samma harr fem minuter efter man satt ut den, dess tillväxt lär ju inte påverkas så mycket. Men det är ju bra att det forskas på.
 13. Jag har flyttat från stan och bor nu i skogen med en älv på tomten sen två år tillbaka. Är ju naturligtvis som en dröm men samtidigt blir man liiite stressad av detta, är lätt att vattnet tar fokus. 😃 Sen är det otroligt drygt att behöva åka därifrån och jobba varje dag, försöker dock styra upp så att man kan jobba mer hemifrån. Till Liam som var 14; akta dig för att hamna i skuldfällor och "leva enligt normen"-livet, det är verkligen inte värt det om man egentligen trivs bäst i skogen. Om jag hade fått börja om så skulle jag inte ha pluggat så jäkla länge och dragit på mig massa onödiga behov, bättre för ens mående att sänka levnadsstandarden en hel del och ha mer fritid och bo på ett ställe där man trivs (det är dessutom billigare att bo där).
 14. Det har ju varit ett problem att varken fiskrättsägare/fvo/kraftverksägare samt projektledare haft full koll på hur fisken beter sig i vattendrag som ska restaureras/åtgärdas. Sån enkel sak som att fiskvägar förläggs på norrsidan/solsidan... Lögdeälven, Öreälven-(både Laxforsen och Agnäs) etc, finns säkert många exempel. Tror det är viktigt med samråd även med sportfiskare som har koll på vattnen. När de började restaurera Lögdeälven så fick (efter hårda påtryckningar från vissa eldsjälar) en grupp sportfiskare med väldigt mycket erfarenhet av vattendraget vara med i planeringen så att gamla välkända fiskeplatser fick vara kvar och dessutom skapades nya pooler, samtidigt som vissa delar restaurerades mer utifrån fiskens perpektiv. Vi vet ju inte resultatet än men de åtgärdade delarna ser lovande ut (både utifrån sportfiske samt hur leken såg ut i höstas). Man har ju sett flera exempel på restaureringar som ser ut som Franks bilder, grunda forsar med random utplacerade stenar utan en tydlig snabb djupfåra. Lax vill leka på minst 0.5 m djup och strömhastighet på ~ 0.4 m/s, på senhösten så blir det lätt grunt och långsamt om det inte finns en djupfåra som kan skapa en hastighetsvariation där laxen själv kan välja optimal plats. Jag bor vid en älv vars nedre del inte har blivit flottrensad och är helt naturlig. Det man märker är ju att det finns väldigt stora stenblock i forsarna (jag antar att det sprängts en del i älvarna då det begav sig), de här blocken skapar ju hastighets/djupvariationer av sig själva vilket torde vara bra för fisken.
 15. En besa är ju inte den bästa råvaran i köket så det finns ju ingen direkt anledning att klubba den, vad ska man ha den till? Sen så är det ju som du säger för fiskbeståndet bättre att spara en nystigen hona än en han-besa, men det bästa är att släppa tillbaka båda.
×
×
 • Create New...