Jump to content

besa

Members
 • Posts

  125
 • Joined

 • Last visited

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  mats.lundblad@svt.se
 • Telefon
  0708729701

Recent Profile Visitors

1,431 profile views

besa's Achievements

Advanced Member

Advanced Member (3/5)

0

Reputation

 1. Har samma spö till lax mm i mindre västkuståar. Bara underhandskast. Mest enhands men ibland tvåhands från felsidan. Tycker det behöver runt 26 g för att ladda bra. Kör med en gammal GL PT kapad till ca 8,5 m som funkar bra upp till 7-8 cm tuber med lite vikt. Tafs 1 - 2 ggr spölängden beroende på flugstorlek. En GL Compact 26-27 gr borde bli bra - men har inte testat själv.
 2. Fiskat med 7:an ett par år. Riktigt bra spö för pengarna! Rio Scandi Short #7 sitter som en smäck.
 3. NZ är fantastiskt men ibland ganska slitigt. Sol, vind och Sandflies men framförallt går man ofta långt längs älvarna. Kan vara en bit mellan pooler som håller fisk eller också behöver man vandra för att hitta ofiskat vatten. Man kanske fiskar 10-15 km älv på en dag och sedan ska man tillbaka till bilen... Jag gillar kängor för att de ger bra stöd åt vristen, skyddar i alla taggiga snår och med broddar vadar man bra på hala bottenstenar. De är lite tyngre men jag har också provat lättviktskängor (typ Patagonias gamla gröna med gummisula) och tycker de har för tunna sulor och ger sämre stöd i vristen än tex Simms Rivershed. Jag blir helt enkelt mindre trött i fötterna med rejäla kängor och dessutom håller de mer än en resa. Sandaler med sockor kan säkert vara skönt om man går i fårhagar och det är varmt men längs många älvar är terrängen betydligt tuffare och inte sällan är det ganska kyligt.
 4. Jag kör inte shorts/underställ-kombon utan bara vanliga "tropikbyxor" (Patagonia, Simms mfl) i snabbtorkande nylon. Sköna att gå långt i och håller mycket längre än dom polypropkallingar många använder. Kängorna är en kompromiss mellan stabilt och lätt. Dom bästa jag provat är Simms Rivershed med gummisula + broddar. Sockor kör jag Simms våtvadningsvariant + Simms tunna neoprensockar. Glöm inte bra hatt som också skyddar öronen, en buff och tunna halvfingerhandskar mot sol och Sandflies samt riktigt bra polariserande.
 5. Linval är ju alltid personligt men jag tycker TCX 691 funkar med klumpvikter mellan 14 och 17 gram. Rio Gold #6 och #7, Airflo 40+ #6 och SA AirCell #7 är vad jag använder beroende på förhållanden och fiskevatten. Detta är dock mest till överhandskast så om du bara ska underhandskasta i mindre å så tror jag en klump runt 17 gram bör funka. Den enda enhandslina med utbytbara spetsar jag känner till är Rio Versitip. Rio har ju också en klump, Scandi Short Versitip, som kanske funkar i lättaste klassen. Kolla Mistpool.
 6. Fiskat med 7:an i två år. Provade mig igenom ett helt gäng klumpar innan jag började gilla det. Till slut köpte jag en Rio Scandi Short med utbytbara spetsar #7 och sedan dess har det varit min favorit för sommarfiske i Sverige och Norge och det spö jag fiskar mest med - eftersom det alltid verkar vara lågvatten... Kastar riktigt långt med minimal kraft. Små eller stora flugor bara att anpassa tafsen. Mycket spö för pengarna helt enkelt. Kanske hade jag önskat en lite djupare mer progressiv aktion typ Sage men det är nog mest en vanesak.
 7. Instämmer med föregående. Har det inte kvar längre men använde flitigt i kanske 10 år. 45 gr och uppåt. PT 11-12 kapade till 11.5 - 12 m. Hittade egentligen ingen övre gräns för vad det orkade med. Nu kommer jag säkert att få på tafsen av någon lättklumpsnitsare men det är ju inget finfiskespö utan påken man tar fram när det är som dj-ligast. Tycker jag.
 8. Jag använder det bara som tvåhands med lina som funkar för underhandskast. Ibland i tex Mörrums snabbare delar har jag gått och "petat" i forsarna med TFO:n som enhands. Men det funkar bara med max 4/5-delar av Rioklumpen ute - sedan blir det för tungt. Har också gjort några gräsmattetest med överhandskast både enhand- och tvåhands. Det funkar bra men med helt andra linor förstås. Klump 19-21 gr med en hand och runt 24 gr för tvåhands. Sedan kan man ju tycka att enhandsspön uppåt 11 fot är ganska jobbiga i längden och har begränsade fördelar men, som jag ser det i.a.f, är problemet med att använda ett switchspö som enhands-/tvåhandscombo att linan som funkar bra till båda inte finns - inte själva spöt.
 9. Har fiskat två säsonger med TFO Deer Creek 11 fot #7. Använt det i Orkla, Mörrum, Em, Nissan och Lagan. Först lite svårt att hitta rätt lina; provade olika hemmakapade PT-klumpar 25-30 gr, 9-10 m men fick det inte riktigt att funka. Köpte då en Rio Scandi Shortcut med versitip #7 och TFO:n blev ett helt annat spö. Vinklar bra utan mellanlägg, kastar lååångt med tajta linbågar och fixar allt från pytteflugor till 7-8 cm Intruders med conehead bara genom att anpassa tafsen. Eftersom jag de senaste åren varit förföljd av lågvatten var jag än fiskar har det nästan blivit mitt standardspö. Möjligen hade jag önskat en lite djupare aktion men efterhand har jag vant mig. Sammanfattningsvis, utan att göra någon jämförelse med Sage, Loomis mfl, mycket spö för pengarna - i synnerhet om du köper från USA där det kostar "nästan ingenting"...
 10. Har fiskat sträckan och bott i huset v.28 2003-2012. Statistik för sträckan finns på Orklaguiden under "Ramsem". Tycker den är lagom för 3 eller max 4 spön. Förutom förträngningen vid Öya, Brohölen och själva Ramsempoolen finns en del korta bitar där vandrande fisk ibland stannar upp. Det mesta går att fiska även på högt vatten. Tidvis motfiske vid Öya och Ramsem. Sträckan ser lång ut på kartan men innehåller en hel del vatten där det knappt är lönt att fiska och, åtminstone fram till förra året, bitar som var så erbarmligt dåligt röjda att det knappt gick att komma ner till älven. Inte så mycket traditionella laxstryk men väldigt varierad. Ramsemböjen var tidigare en riktigt bra holding-pool - året innan HS tog över arrendet gav den bortåt 40 lax - men är numera betydligt sämre. Ett par flommar har flyttat om och känslan de senaste åren är att fisken inte längre stannar varken på högt eller lågt vatten. Sista året tog HS 14.000 NOK/vecka under juli inkl. huset men då ingick också Aerhölen en bit längre upp. Den korta Aerhölen (2-300 m) har under våra år gett lika mycket fisk som hela Ramsemsträckan som är ungefär 1,5 km. Huset trevligt och rymligt. Dessutom skönt att kunna gå till alla pooler. Vi har haft ett riktigt bra år, några halvdana och några då vi faktiskt nollat. Att hyra ett privat vald en bestämd vecka långt i förväg utan hänsyn till väder och vatten är ju alltid en chansning men trots att jag genom åren tror att jag lärt mig sträckan ganska bra och trots bra sommarvattenföring de senaste åren, så tycker jag generellt att fisket på Ramsem blivit sämre - vilket också statistiken visar - men det verkar ju gälla hela Rennebu.
 11. Spön som handbagage på utrikesflyg är inget men bör chansa på - skulle möjligen vara om dom är så korta så dom går ner i handbagageväskan. Fast det är dumt att chansa... Rullar med linor i handbagaget har jag aldrig haft problem med varken in- eller utrikes. Flugor har jag däremot blivit av med ett par gånger.
 12. Snowbee har en bra, lätt och inte alltför dyr rullväska med hård bottenavdelning för spö, vadare etc. (finns hos FlyfishingMasters eller Snowbee Online). Den rymmer 4-delade spön upp till 9`6``vilket nog gäller de flesta andra väskor också. Till 3- och 4-delade laxspön får du nog räkna med att använda separat tub. Med den väskan och en ryggsäck 25-35 l som handbagage får man plats med det mesta. För incheckat bagage finns i princip inga måttgränser - bara maxvikt. För handbagage finns det maxmått och maxvikt - oftast 8 kg. Men handbagage vägs (och mäts) sällan så har du lite övervikt i det som ska checkas in så chansa och flytta över till handbagaget istället. Flugorna måste du packa i det som ska checkas in. Ibland försvinner bagage. Det som är svårast att köpa nytt på plats är ofta fiskekläderna. Så ett tips är att försöka få ner lite kläder, vadare, kanske en flugrulle, lina och tafsar i handbagaget. Skulle ditt bagage sedan försvinna eller bli försenat är spö och flugor det enda du akut måste fixa och ofta det som är lättast att köpa eller låna på plats. Billigaste resan hittar du helt enkelt på Prizerunner.
 13. besa

  Echo-spön

  Ingen personlig erfarenhet men kolla sök på speypages.com. Där diskuteras Echo-spön allt som oftast och dom har en ruggig koll på allt som kastas med 2 händer.
 14. Har kört Rio Gold till allt nymf- o torrflugefiske några år, borta och hemma, och åtminstone för min del är den det bästa som hänt mig i linväg. Om du väger hela klumpen är den tung men AFTM-klassen räknas ju efter linans första 30 fot (9,15 m) och då ligger den inom marginalen. Anledningen till att en del av linan är Camo-färgad är nog inte för att hjälpa kastaren med att hålla rätt på hur lång klumpen är. Diskreta linor är ju mer eller mindre standard på vissa platser (NZ tex) och det är nog framför allt därför den är tvåfärgad. Om du kollar på Rio´s hemsida ser du att linan är "framtung". Anledningen är dels att den ska ladda även på korthåll, dels att den ska funka hyfsat även med lite större flugor. Nackdelen med detta är att när man fiskar småflugor så krävs det en rejält lång tafs. Annars blir det tailing loops å annat elände... Tycker i.o.f sällan att lång tafs är någon nackdel. För min del handlar det kanske om 10 fot för en Wolly Bugger strl. 8 upp till 18-20 fot för kläckare strl. 18. Kanske har det också med din kastteknik att göra men för kort tafs ger garanterat överslag. Om Loop spön är felklassade eller klassade för att funka med Loop´s linor har jag ingen aning om. Kör Rio Gold på några ganska snabba spön (Sage XP, TCR och TCX) och det som funkar bäst för mig är att följa spöet linklass. Det krävs ju mer timing för att hålla en längre klump i luften men rätt hanterad kan man få till ruggiga kast med Golden och samtidigt få nätta landningar på korthåll. Så ge den en chans till!
 15. besa

  Skagit lina

  Har fiskat en del med olika hemsnickrade linor av Skagit-modell. Tanken är att du har en kort (8-9 m) tung flytklump som i princip är utan tapering. Ett gäng sjunkspetsar - antingen olika sjunkgrad eller också samma sjunkgrad men olika längd. Har själv kört med en gammal superfast-sink som jag klippt bitar av men det finns tex T-8, T-11 och T-14 som är levellina med olika vikt/m. På detta en kort (max 2 m) tafs. Klumpen (sjunkspetsen inte inräknad) bör vara tyngre än motsvarande Power Taper eller vad man nu använder till sitt spö. Hela paktetet är lätt att rolla upp och vinkla. Lätt att komma ner riktigt djupt eftersom flydelen går att menda utan att sjunkspetsen påverkas. Vill man fiska en stor fluga djupt och långsamt tycker jag systemet är överlägset hela sjunkklumpar. Ska man vara renlärig är kasttekniken lite annorlunda. En "vanlig" tvåhandsklump kastar man ju med bara tafsen som "ankare" - en Skagit-lina är mer tänkt att kastas med sjunkspetsen som "ankare". Därför krävs det också lite mer massa i flytdelen för att få med sig sjunkdel, tafs och fluga. I teorin alltså... vid älven blir brukar det lösa sig ändå. Kolla www.rioproducts.com - en uppsjö av Skagit-linor och under "spey" finns klumpvikter för en hel massa olika spön. 1 grain = 0,064 gram.
×
×
 • Create New...