Jump to content

Staffan Dahlbom

Edge Moderator
 • Content Count

  4,593
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  31

Staffan Dahlbom last won the day on June 18

Staffan Dahlbom had the most liked content!

Community Reputation

577 Excellent

3 Followers

About Staffan Dahlbom

 • Rank
  Edgemedarbetare
 • Birthday 12/13/1968

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Njutånger

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  staffandahlbom@gmail.com
 • Skype
  staffan7000
 • Telefon
  0730860888

Recent Profile Visitors

8,625 profile views
 1. Jorå Ismo, jag har ju ringt Och då snokade jag rätt på numret själv :D. Slår en pling igen vid tillfälle!
 2. Jag har arbetat mycket med utveckling och rent kvalitetsarbete. Processen går till ungefär så här. Behovsinventering/Marknadsanalys Utveckling i dator (linan presenteras som en funktion där diametern varierar med längden). Varje cm finns representerad som ett koordinatpar. Jag utelämnar här all viktig information om materialval och taperingar. Till denna denna funktion finns givetvis en graf, men också beräkningar för densitet och massdistribution. Mått som behövs för tillverkning hämtas ur rådata, presenteras för tillverkare och beställs. Ett första sample erhålls, kontrolleras med avseende på överensstämmelse med ritning (4 mätpunkter på varje meter matas in och en ny graf ritas). Kontrolleras med avseende på kontinuitet (irregularities). Andra parametrar som elasticitet i kärnan, hur spetsen flyter, om den färgar, kurvar sig på vattenytan vid olika temperaturer, etc. testas också. Linan provkastat givetvis. Resultatet presenteras för tillverkare, ett nytt sample beställs. Och kvalitetscykel startar om. Med det sagt vill jag hävda att vår kvalitetskontroll är rigorös. Vilken är då marginalnyttan med att vara så noggrann? Förmodligen ganska låg om man ser till varje liten detalj (folk i allmänhet känner ingen skillnad), men jag vill ändå tro att noggrannhet är en dygd och lönar sig i längden. Ren emperi säger mig att gemene man inte kan så mycket om kastning, fluglinans anatomi och den fysik och kemi som gör sig gällande. Ett exempel på det senare är att jag ofta hör, "jäklar vilken linhastighet man kan få med den här linan, det bara smäller i rullen", när de testat en lina som är tillräckligt tung eller tyngre, och alltså erhåller en lägre acceleration och en lägre linhastighet. Jag vill påstå att den upplevelsen (hur rörelsemängden påverkar/känns när du kastar) är det som till övervägande del får folk att tycka bra eller dåligt om en lina. Givetvis ser folk om den krullar sig och om spetsen sjunker, men jag avser rena kastegenskaper här ovan. Där har ni också en del av förklaringen till den "glidning" mot tyngre linor som vi sett. En annan är en amerikansk marknad som önskar styvare spön och som alltså förstärker det jag skrev ovan (även om jag tror det fenomenet mattats av). Hur man än vänder och vrider på kvalitetskontroll, så är vi ändå helt i händerna på de som tillverkar linorna när vi skickat den sista justeringen och inväntar en färdig produkt i ask. Hur vi än vänder på det hela så har vi massor förståsigpåare som har åsikter om en lina på sociala medier, baserat mest på känsla. Ett bra exempel på det är vår "Flow" som länge varit min favorit, men folk tycker den "laddar och sträcker dåligt". Den laddar och sträcker precis så bra som en lina med den massan och en 7 meters fronttapering kan göra. Have a nice one y'all S
 3. Gamla LTS Across 185, bästa flytklumpen jag testat. Väger 54 gram okapad. Om 18,5 meter är för långt så kapa den 3 meter framtill och den väger i alla fall mer än 42 gram (gigantisk fronttapering). Hittar du inte en gammal Across så har Loop den fortfarande under namnet GDC Custom Head för 790 kr, den är för tillfället slutsåld ser jag men den kommer nog in på lager igen snart. Se här. /S
 4. Som Mathias skriver, om spötoppen färdas rakt under kastet så kommer linan att rulla över rakt. Exakt vad som händer är ju svårt att säga men jag gissar också på en vridning av handleden.
 5. Att byta från enhands till tvåhands kan nog vara ergonomiskt fördelaktigt. Så känner åtminstone jag efter en hel dags fiske med ett tyngre enhands. Lättare tvåhands ersätter inte enhandsspön I klass sex. Det du söker är ett lättare switchspö. Du kastar med dem som ett tvåhandsspö men linklasserna är lite annorlunda. Du kan även använda dem som enhandsspön men det är ju inte aktuellt för dig med inflammerad armbåge. Minns två tips blir 1. Vila! Om du inte vill sluta fiska så använd andra leder och muskler (ett byte till tvåhands kan vara framgångsrikt) 2. Jag har ett mjukt och fint Switchspö i klass 7, ligger under säljes för halva priset. Nypris är 7000 (-isch). Spöt är i princip nytt ska tilläggas. Rekommenderad linvikt 18-21 g. Perfekt för t. ex Dammån. https://www.looptackle.com/product/opti-nxt-medium-fast-action-switch/ Allt gott Staffan
 6. Det är ömsesidigt Troutman, dessutom så är jag lite småpackad så här på semesterns första dag så jag blir lite känslosam. Det kommer att hända igen
 7. Det är en fin post, JSC. Men om jag nu vill något, och har ett mål med mina diskussioner här på Edge, så måste jag ju verka för det, eller hur? Jag vill också att det ska vara gemytligt och trevlig, men det är ju inte syftet 😊 Antingen har jag en passion och ett driv, eller så lägger jag mig platt.
 8. Jag minns det där. Allt det handlar om - för mig ska tilläggas - om alla som är tämligen ointresserade av att diskutera kastning och kastteknik, men väldigt intresserade av att komma med påståenden. Kanske har jag hållit på med Edge för länge? Fredagskvällar är nog värst 😉 Jag vill diskutera och utveckla kastarean, inte bli sorterad i ett fack av gräskastare. Jag har ändå flugfiskat i närmare 40 år och det är ju ändå den gemensamma nämnaren för alla här på edge. Det vetenskapliga perspektivet är också något som ligger mig nära. Och ja, du har rätt. Jag postar sällan om distans. Jag tycker kastning handlar om väldigt många andra saker, även om distans är ett sätt att tänja på gränser.
 9. Det var mycket länge sedan jag skrev något om distanskastning. Senast jag postade något om kastning handlade posten om riktningsförändringar. Jag vet inte om jag tolkar ditt "pratades" rätt?
 10. Det tror jag med 😊 Och det var inte klippet jag reagerade på, mer folks tröttsamma förmåga att hamna på "distans" och "gräskastning".
 11. Klok post Magnus P! Jag triggas inte av klippet, men börjar tröttna på alla som kallar ett intresse för flugkastning för "gräskastning". Det vore lika tokigt att kalla en flugbindare för knyppeldåre eller terapifjant. Alla vet att inte finns någon korrelation mellan vad vi anser är en vacker fluga och hur bra med fisk den fångar. Ofta tvärtom faktiskt. Varför är det inte ett omskrivet ämne? Du kan ju dessutom köpa flugor som duger, men du kan aldrig köpa förmågan att nå ut till fisken på ett fördelaktigt sätt.
 12. Och visst, jag låter som en surgubbe 😉 Vad jag önskar är väl mest att folk tar ansvar för sin egen utveckling mer än att gnälla på andras försök.
 13. Spot On Osdmike! Det där klippet har jag sett förr, och gillade det. Mest för att han tar upp en trend, nämligen att spön blir styvare och styvare. Jag håller med om allt det där. Men när han börjar skylla på spötillverkarna för att lintillverkarna gör tyngre linor, tappar han mig. Till att börja med snackar han klasser på spön, vilket är nonsens. Spön klassas inte. För det andra tillverkas ofta linor och spön av samma brands. För det tredje så är siffran på ett spö en linrekommendation till ett befintligt spö utifrån tilltänkt tempo. Och avslutningsvis, det är väldigt vad mycket ångest ordet "distans" genererar. Jag företräder en organisation där man kan certifiera sig genom att klara av 4 moment. * En workshop (handlar inget om distans, mer allmänt om flugfiske och flugkastning) * Ett skriftligt prov (samma som ovan, handlar inte om distans) * Ett "Performance Test", här handlar endast 1 av 18 uppgifter om distans. Nästan alla "tasks" görs med linhanden i fickan. Alltså utan dubbeldrag. * Ett pedagogiskt test, som visar att du samtidigt som du kastar, också kan visa att du kan förklara vad du gör, och varför. Den krassa verkligheten är den att du kommer alltid att vara betjänt av att träna distans eftersom marginalerna blir mindre då. Du övar på något som är svårare och kommer således att bli duktigare på kort- och medeldistans (som är enklare). Om du, liksom den här snubben, har problem med det så håll er då till 17 fot, men sluta gnäll över att det finns flugfiskare sin vill utvecklas. Samma sak år efter år, att ni orkar?
 14. Nej. Köp en Loop Grafitrulle från -93 för 300 kr så får du en lika stark, ännu lättare och en med bättre linkapacitet. Om det är den bästa rullen för pengarna kan jag inte svara på, men jag kan bara säga att den är mer prisvärd än någon Danielssonrulle idag.
 15. Frågan är väl hur man definierar "kass", om man enbart hemfaller åt att studera det du kallar "skjut" så är i sådant fall världens bästa lina en tung klump med en monofil shootingline. Men vad händer då med taperingar, och olika tänkta användningsområden? Jag fiskar mer och mer utan att skuta lina överhuvudtaget, och då faller ju helt argumentet om att en lina som skjuter bra är en bra lina. Jag vill mer ha egenskaper hos en lina som väl matchar mitt fiske. Allt gott Staffan
×
×
 • Create New...