Jump to content

Staffan Dahlbom

Edge Moderator
 • Content Count

  4,634
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  33

Staffan Dahlbom last won the day on May 28

Staffan Dahlbom had the most liked content!

Community Reputation

602 Excellent

3 Followers

About Staffan Dahlbom

 • Rank
  Edgemedarbetare
 • Birthday 12/13/1968

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Njutånger

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  staffandahlbom@gmail.com
 • Skype
  staffan7000
 • Telefon
  0730860888

Recent Profile Visitors

9,444 profile views
 1. Vid överhandskast belastar hela linvikten klingan. Vid underhandskast belastar endast övre benet i D-loopen klingan. Du använder alltså en mindre del av linans massan vid ett vattenbaserat kast. Det är dessutom så att ju längre in i kastet du kommer, desto mer lina kommer att befinna sig i övre benet i D-loopen. Massan som laddar spöt tilltar fram till stoppet och leveransen.
 2. Switchspön har inget med "switchkastet" att göra, det är spön framtagna av fiskare som alltid gick med ett lättare tvåhands och ett tyngre enhands. Ganska klumpigt med två spön. Ett Switchspö är alltså ett spö som kan användas både som ett enhands och ett tvåhands (man kan byta teknik utan att behöva byta spö, "Switch"). Jag använder det nästan uteslutande som ett lättare tvåhands. Vidare så brukar det stå linrekommendationer på spöna. Om man håller sig till dessa så funkar en tvättlina också (nåja), inga konstigheter alltså. Att det finns system med utbytbara spetsar är ju smidigt, då behöver man inte köpa 4 olika linor, det räcker med en belly och 4 spetsar, finns oftast i kit för en 1200-1400 för allt. Mycket billigare än att köpa 4 separata linor. Over and out
 3. Kör hårt och lycka till med gäddfisket 👍
 4. Allt går, det är bara att lasta på tillräckligt tunga linor, men varför ens försöka när en stor gäddfluga suger så mycket vatten och allt blir krångligare
 5. Skagitlinor är ju främst anpassade till tvåhands, gäddfiske är uteslutande enhands. Du kommer aldrig att kunna kasta en gäddfluga med ett vattenbaserat kast, inte ens med en skagitklump. De suger för mycket mycket vatten och är för stora helt enkelt.
 6. Jag väljer linor mycket efter flugornas storlek. Ju större och tyngre fluga desto mer massa vill jag ha i linan. Därför väljer jag en lina som har rejält med massa. Vill jag kasta långt så väljer jag en lina med en lite längre klump, vilket kräver lite mer av kastaren men det är inga monsterlängder vi talar om. Det finns grovt sett två strategier, den ena är att göra en lina med kort klump. Fördelar är att du kan fiska in flugan nära båten och utan problem påbörja ett nytt kast. Den andra strategin är att göra en lite längre lina som du kan kasta lite längre med, samtidigt får du göra ett extra luftkast för att få ut den tjocka delen av linan ur spöringarna. Alternativt fiskar du inte in hela linan utan tittar efter följare och lyfter in tidigare om du inte ser något. Det finns en lina som har egenskaper som täcker alla de här egenskaperna. Den har rejält med massa, den har en lite längre klump, och den har en tapering som gör att du kan skjuta från tre olika positioner på linan (från kort till lång lina i luften innan du släpper). Taperingen sker i flera steg och linan har längst bak en "handling zone" innan running linen tar vid. Vad gäller tekniken så skiljer det sig inte så mycket från vanlig kastning med en utrustning i lägre klasser. Möjligen får man acceptera att det är fladdrigare inledningsvis i kastet och tyngre på slutet med en gäddutrustning. Annars gäller samma regler om rakhet, jämn fin acceleration, timing och anpassning av kaströrelsen till längden linda i luften. Lycka till Staffan
 7. Ett alternativ är ju att höra med Scierra om du kan köpa en topp. Hade det varit Loop hade det inte varit ett problem, många andra märken arbetar också med delar tillgängliga för köp. Annars kan säkert Christian H fixa det. Helt säkert Erik Orre också.
 8. Evotec 95 är en lina gjord för underhandskast. Den är klockren för ändamålet!
 9. Ta för vana att sträcka linan mellan tumme och pekfinger när du vevar in. Använd samma fingrar som linförare också, och se till att linan placeras jämnt över spolen.
 10. Håller med om allt, utom att 1 fot är 0,3047 m. En fot är 0,3048 meter 😉
 11. Det enda rätta är ju att en lina som väger ca 9,5 gram på 30 fot är en lina i klass 5. Mer intressant är ju att det aldrig kan vara fel om det känns rätt för dig, oavsett hur dåligt siffran på linan matchar siffran (linrekommendationen) på spöt.
 12. Nej, av den enkla anledningen att två olika fabrikat inte sitter inne med någon sanning, än mindre tänker lika när det gäller hur de vill att spöt ska uppfattas (snabbt, medium, långsamt etc.) Det finns hundratals spön som enligt dig funkar bäst med 17-19 gram, och enligt mig funkar bäst med 12-15 gram, om du förstår vad jag menar? Allt bygger på personliga preferenser, väldigt många/ de flesta söker den där känslan när det "laddar". Problemet är att den känslan inträffar vid olika massor för olika personer. Begreppet "ladda" är dessutom inte definierat. My two cents
 13. Problemet är - som jag visade med mitt exempel - att enbart klumpvikter har sina brister också. Att stirra sig blind å dessa kommer inte göra någon klokare vid längre klumpar. Enklare är att lära sig sig relationen mellan kastvikt och hur vikten är fördelad. Om man dessutom lär sig anpassa sin kastteknik till sin utrustning rent generellt så finns inga problem med lämnade standarder. Svårt blir det om man krampaktigt håller sig till ETT råd (t.ex. en rekommenderad klumpvikt), och tror att det gäller alla linor. Det enklaste systemet om man vill ha ett råd som gäller alla linor är nog fortfarande Affta.
 14. T.ex. denna. Men nu var mitt svar mest en skämtsam replik. Tråden handlar ju om något annat.
×
×
 • Create New...