Jump to content

Staffan Dahlbom

Edge Moderator
 • Content Count

  4,591
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  31

Staffan Dahlbom last won the day on June 18

Staffan Dahlbom had the most liked content!

Community Reputation

577 Excellent

3 Followers

About Staffan Dahlbom

 • Rank
  Edgemedarbetare
 • Birthday 12/13/1968

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Njutånger

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  staffandahlbom@gmail.com
 • Skype
  staffan7000
 • Telefon
  0730860888

Recent Profile Visitors

8,550 profile views
 1. Gamla LTS Across 185, bästa flytklumpen jag testat. Väger 54 gram okapad. Om 18,5 meter är för långt så kapa den 3 meter framtill och den väger i alla fall mer än 42 gram (gigantisk fronttapering). Hittar du inte en gammal Across så har Loop den fortfarande under namnet GDC Custom Head för 790 kr, den är för tillfället slutsåld ser jag men den kommer nog in på lager igen snart. Se här. /S
 2. Som Mathias skriver, om spötoppen färdas rakt under kastet så kommer linan att rulla över rakt. Exakt vad som händer är ju svårt att säga men jag gissar också på en vridning av handleden.
 3. Att byta från enhands till tvåhands kan nog vara ergonomiskt fördelaktigt. Så känner åtminstone jag efter en hel dags fiske med ett tyngre enhands. Lättare tvåhands ersätter inte enhandsspön I klass sex. Det du söker är ett lättare switchspö. Du kastar med dem som ett tvåhandsspö men linklasserna är lite annorlunda. Du kan även använda dem som enhandsspön men det är ju inte aktuellt för dig med inflammerad armbåge. Minns två tips blir 1. Vila! Om du inte vill sluta fiska så använd andra leder och muskler (ett byte till tvåhands kan vara framgångsrikt) 2. Jag har ett mjukt och fint Switchspö i klass 7, ligger under säljes för halva priset. Nypris är 7000 (-isch). Spöt är i princip nytt ska tilläggas. Rekommenderad linvikt 18-21 g. Perfekt för t. ex Dammån. https://www.looptackle.com/product/opti-nxt-medium-fast-action-switch/ Allt gott Staffan
 4. Det är ömsesidigt Troutman, dessutom så är jag lite småpackad så här på semesterns första dag så jag blir lite känslosam. Det kommer att hända igen
 5. Det är en fin post, JSC. Men om jag nu vill något, och har ett mål med mina diskussioner här på Edge, så måste jag ju verka för det, eller hur? Jag vill också att det ska vara gemytligt och trevlig, men det är ju inte syftet 😊 Antingen har jag en passion och ett driv, eller så lägger jag mig platt.
 6. Jag minns det där. Allt det handlar om - för mig ska tilläggas - om alla som är tämligen ointresserade av att diskutera kastning och kastteknik, men väldigt intresserade av att komma med påståenden. Kanske har jag hållit på med Edge för länge? Fredagskvällar är nog värst 😉 Jag vill diskutera och utveckla kastarean, inte bli sorterad i ett fack av gräskastare. Jag har ändå flugfiskat i närmare 40 år och det är ju ändå den gemensamma nämnaren för alla här på edge. Det vetenskapliga perspektivet är också något som ligger mig nära. Och ja, du har rätt. Jag postar sällan om distans. Jag tycker kastning handlar om väldigt många andra saker, även om distans är ett sätt att tänja på gränser.
 7. Det var mycket länge sedan jag skrev något om distanskastning. Senast jag postade något om kastning handlade posten om riktningsförändringar. Jag vet inte om jag tolkar ditt "pratades" rätt?
 8. Det tror jag med 😊 Och det var inte klippet jag reagerade på, mer folks tröttsamma förmåga att hamna på "distans" och "gräskastning".
 9. Klok post Magnus P! Jag triggas inte av klippet, men börjar tröttna på alla som kallar ett intresse för flugkastning för "gräskastning". Det vore lika tokigt att kalla en flugbindare för knyppeldåre eller terapifjant. Alla vet att inte finns någon korrelation mellan vad vi anser är en vacker fluga och hur bra med fisk den fångar. Ofta tvärtom faktiskt. Varför är det inte ett omskrivet ämne? Du kan ju dessutom köpa flugor som duger, men du kan aldrig köpa förmågan att nå ut till fisken på ett fördelaktigt sätt.
 10. Och visst, jag låter som en surgubbe 😉 Vad jag önskar är väl mest att folk tar ansvar för sin egen utveckling mer än att gnälla på andras försök.
 11. Spot On Osdmike! Det där klippet har jag sett förr, och gillade det. Mest för att han tar upp en trend, nämligen att spön blir styvare och styvare. Jag håller med om allt det där. Men när han börjar skylla på spötillverkarna för att lintillverkarna gör tyngre linor, tappar han mig. Till att börja med snackar han klasser på spön, vilket är nonsens. Spön klassas inte. För det andra tillverkas ofta linor och spön av samma brands. För det tredje så är siffran på ett spö en linrekommendation till ett befintligt spö utifrån tilltänkt tempo. Och avslutningsvis, det är väldigt vad mycket ångest ordet "distans" genererar. Jag företräder en organisation där man kan certifiera sig genom att klara av 4 moment. * En workshop (handlar inget om distans, mer allmänt om flugfiske och flugkastning) * Ett skriftligt prov (samma som ovan, handlar inte om distans) * Ett "Performance Test", här handlar endast 1 av 18 uppgifter om distans. Nästan alla "tasks" görs med linhanden i fickan. Alltså utan dubbeldrag. * Ett pedagogiskt test, som visar att du samtidigt som du kastar, också kan visa att du kan förklara vad du gör, och varför. Den krassa verkligheten är den att du kommer alltid att vara betjänt av att träna distans eftersom marginalerna blir mindre då. Du övar på något som är svårare och kommer således att bli duktigare på kort- och medeldistans (som är enklare). Om du, liksom den här snubben, har problem med det så håll er då till 17 fot, men sluta gnäll över att det finns flugfiskare sin vill utvecklas. Samma sak år efter år, att ni orkar?
 12. Nej. Köp en Loop Grafitrulle från -93 för 300 kr så får du en lika stark, ännu lättare och en med bättre linkapacitet. Om det är den bästa rullen för pengarna kan jag inte svara på, men jag kan bara säga att den är mer prisvärd än någon Danielssonrulle idag.
 13. Frågan är väl hur man definierar "kass", om man enbart hemfaller åt att studera det du kallar "skjut" så är i sådant fall världens bästa lina en tung klump med en monofil shootingline. Men vad händer då med taperingar, och olika tänkta användningsområden? Jag fiskar mer och mer utan att skuta lina överhuvudtaget, och då faller ju helt argumentet om att en lina som skjuter bra är en bra lina. Jag vill mer ha egenskaper hos en lina som väl matchar mitt fiske. Allt gott Staffan
 14. Jisses vad ni skriver, och har åsikter. Min övertygelse är att alla linor har fler likheter än skillnader, de är alla långa snören som skiljer sig marginellt i tapering och ibland i plastblandningen. Jag är precis lika övertygad som en del av er är om linans förträfflighet att tekniken är 90% av framgången i ett flugkast. Jag brukar gå till mig själv när jag känner att jag tycker att jag kan något bra men inte är riktigt säker, kan jag plocka detta i ett blindtest? Inte sällan blir jag osäker, även om jag kanske skulle kunna det, så föds ett tvivel, och då brukar jag backa. Några saker att ha i bakhuvudet; En tung lina skjuter alltid bättre än en lätt En lina med kort klump genererar alltid bättre kontakt mellan kastare och lina En tung lina genererar alltid lägre linhastighet än en lätt lina, förutsatt att samma kraft appliceras (Newtons andra rörelselag) En tung lina upplevs nästan alltid som bättre av de enkla anledningarna ovan Linor är för mig som golfklubbor, de har olika användningsområden och inte alltid jämförbara Vad som är bäst är därför sällan lätt att utröna, det är ofta subjektivt och beror på kastarens teknik, men också på dagsform och det faktum att folk ger sig på att jämföra en Volvo V70 med en SAAB Sonette. Loop kommer med en ny lina.. ähhh bara skoja Ödmjukhet är en dygd
 15. Vilka snackar om långa kast, jag tycker mest det snackas om utrustning?
×
×
 • Create New...