Jump to content

LAB

Members
 • Posts

  77
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by LAB

 1. Mus och muddler kan ge bra påslag, eller skater likt ovan. Viktigast är nog att det är något stort som syns och gärna gör lite "väsen av sig" på ytan. Antingen låta dem "stripa ytan" eller dra hem dem tvärs över strömmen. Helst i mörkret.
 2. En supertunn väst tycker jag är perfekt i det scenariot snarare än en jacka.
 3. Blir många hugg som bara tar i stjärten när den är så lång. Perfekt längd är när den är kort nog att inte trassla sig runt kroken, ca 1,5 cm eller så, då fastnar fisken bättre på köpet.."Magnus-stuket" är min favorit.
 4. Det måste vara mycket bättre att köpa en ryggsäck med gevärsficka eller om det finns specialryggsäckar med spöficka/hållare än ett nytt spö. 4-delat 9 fot går ju in på tvären i resväskan på flyget med så inget behov där heller.
 5. Lite större sjöar mellan strömmarna i systemet så fisken har en chans att äta sig stor och gärna meandrande strömmar som brukar vara djupa i kanterna. Bonus om det är vegetation, överhäng av träd etc. som skyddar också.
 6. Gillar den långa på längre spön och den korta på kortare.
 7. Låter som att man kan börja utesluta slump och fisktäthet ialf och får börja "tänka utanför boxen"...
 8. Själv är jag rätt vass på den lekvandrande öringen (om jag får säga det själv) men lyckas inte alls lika bra med laxen där jag är rätt färsk. Jag fiskar dem i stort sett lika med samma typ av flugor, vid samma ståndplatser och tekniker men med helt olika utdelning så här långt. Kan såklart vara slumpen eller olika fisktäthet i olika vatten etc. men börjar avvika lite väl mycket. Gör ni något av ovan annorlunda när ni fiskar lax mot öring? Såg en video med Frödin där han satte fart på flugan med linan, menda framåt i stället för att menda bakåt t.ex vid laxfiske i lite slöare vatten. Något jag skall pröva framåt.
 9. Flugvalet är inte så viktigt oftast. Gäller mer att få flugan på rätt ställe och rätt presenterad, sedan får man anpassa tekniken efter förutsättningarna. Vart är det djupt eller nära till djupt vatten, vart är minsta motståndet för födosök, finns skydd mot luftangrepp osv. så brukar mina tankar gå. Fisken vill spendera så lite energi som möjligt och ta en så liten risk att bli byte själv som möjligt.
 10. Håv - man tar fisken med peangen i kroken, blir en perfekt "huggkrok". Behöver man inte röra den heller.
 11. Konserven Salta biten i en nudelkopp/påse är en favorit, blir en rejält stadig köttsoppa.
 12. Kostnaden för att springa runt med en håv är långt högre än att skippa den. När fisken väl är vid fötterna är den ju alltid trött redan. Tar numera all fisk i kroken med peangen, enkelt att bogsera in eller lyfta upp med - slipper man ta i den vid C&R med etc.
 13. Var hittar man rävhår över 10 cm?
 14. Har väl fina möjligheter för storharr i sjöarna runt Härjedalen men lite mindre storlek överlag i älvarna/åarna än Glomma.
 15. Sugen på testa laxfisket i Skottland under våren. Önskar tips på vatten med bra chans på lite större fisk. Vart borde jag åka? mvh
 16. Funderar på åka ner till Mörrum ett par dagar nu i september. Nystigen öring som lockar. Såg dock lite trögt ut i fångstrapporterna, endast 1 öring senaste 4 dagarna. Är det ovanligt dåliga förhållanden nu? Tips på sträcka?
 17. Mörrum har två fina campingar precis vid älven. Dock utan el.
 18. Blir också mycket lättare om du kliver fram med vänsterbenet ungefär som man när man slår en forehand i tennis, rikta det åt det håll du vill att flugan skall landa. Öppnar upp en helt annan rörelsefrihet i kroppen och man får gratis vridmoment från höften.
 19. 5-6 cm bäcksländenymf med ledad stjärt...
 20. Riktig kanonfluga. Binder med jsons färdiga ben. Får gärna vara stor som en salamander...
 21. Ser ut som du väntar lite för länge i bakkastet och kanske stoppar lite för tidigt (högt med spöet). Prova en mer jämn rytmen i fram- och bakkastet samt försök att stanna spöet i ungefär samma vinkel men något djupare åt båda håll..blir det lite mer fart i linan.
 22. 250g. Vart av med mina dosor i tullen tidigare. bra läge sluta om inte annat
 23. Tack för svar. Verkar som säl och skarv har jagats betydligt mer av människan tidigare än idag också efter lite snabbforskning. Samt att övergödningen hindrar rekryteringen av fiskpredatorer.
 24. Jag har inte hängt med i diskussionen tidigare så kör ett par frågor. En population kan väl bara växa om den får tillgång till mer föda som kan försörja fler individer, eller att arten förlorar fiender som gör att fler överlever? Lätt se en röd tråd om skarvens föda var vitfisk som borde ökat sina bestånd p.g.a. överfiske av torsk etc. Om födan istället är topp-predatorer som samtidigt haft en negativ utveckling av bestånden av samma anledningar som ovan etc. Då måste väl skarven ha tappat konkurrenter och fiender i högre utsträckning och på så viss fått ökad andel föda. Vet man vilka skarvens fiender och konkurrenter är samt hur ser dessa populationer ut i förhållande till skarvens och fisk-predatorernas över tid? Gissningsvis blandar de väl säkert föda efter vad som är minst energikrävande på något vis.. Men det måste ha skett en obalans i systemet som ledde fram till dagens dominans. Finns det någon bra sida där man kan läsa om aktuell forskning i ämnet?
 25. Där är vi överens. Det jag menar är att om skarvens föda var vitfisk vore de mer en tillgång för att minska övergödningen tills topp-predatorerna återhämtat sig. Det är främst skarven och sälens påverkan på topp-fisk-predatorerna som jag funderar över. Och vad som isf orsakade rubbningen i systemet som borde varit stabilt under mycket lång tid innan.
×
×
 • Create New...