Jump to content

JSC

Edgemember+
 • Posts

  935
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

JSC last won the day on June 11

JSC had the most liked content!

About JSC

 • Birthday 05/20/1975

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Eskilstuna

Recent Profile Visitors

3,767 profile views

JSC's Achievements

Advanced Member

Advanced Member (3/5)

77

Reputation

 1. Det är absolut en förutsättning att inte lämna spår efter sig i naturen. Tyvärr så gör vi det ändå vare sig vi vill eller inte. När vi pratar om fc eller nylon. Förr eller senare så kommer du att lämna bitar av nylon eller fc i naturen. Bottennapp, tappar en linstump och om du inte gör det så gör grannen det. Då är det bättre att nylonet hamnar i naturen än fc. Sen att det diskuteras att det är så små mängder men ta små mängderna x alla som lämnar den lilla biten. Då blir det några onödiga meter som vi skulle kunnat förmildrat med nylon istället för fc. Alla har sin egen åsikt och tycke och det respekterar jag men det ska kunna diskuteras och varje individ ska kunna säga det hen tycker.
 2. Men frågan löd "Är flourcarbon så överlägset som alla säger?" Då är "för/emot mot naturen" en av aspekterna i frågan fc överlägset... TS har heller inte ifrågasatt diskussionen ang miljövänligheten hos fc. För min del är det absolut relevant i denna tråden. Speciellt när någon frågar om skillnad mellan nylon och fc. Kan vara väldigt avgörande för personen i fråga om hen ska använda nylon eller fc. Håller inte med dig att man ska skapa en egen tråd om för/emot naturen när denna fråga handlade om fc överlägsenhet eller ej. Lite anmärkningsvärt att fc användarna tar illa vid sig när diskussionen dyker upp vid frågor om miljöaspekten med fc. Vi alla måste bli bättre i hur vi påverkar naturen med vårt fiskande. Vartenda detalj som var och en kan göra är i slutändan mot det bättre. Sen om det är "lagligt eller inte" att använda något är en annan diskussion. Fortsätter vi att hålla på som samhället gör idag så har vi inte en natur/fiskevatten att gå till.
 3. Har slutat med fc helt pga miljöaspekter. Använde fc förut för att den tål nötning bättre än nylon samt att den "sjunker" bättre än nylon. Men det är marginellt enligt mig och absolut inte försvarbart för mig själv för att använda det. Jag plockar väldigt ofta med mig nylon/fc stumpar även längre bitar som folk lämnat efter sig. Ser hellre att det är nylon än fc som jag plockar upp. Är väldigt noga med att inte lämna linbitar efter mig. Vid flugbyte ser jag till att linbiten som klipps av efter knuten inte hamnar i naturen. Hur lätt som helst att klippa av den ovanför ryggsäcken så den trillar ner i den. Ser många som klipper av linan och det hamnar på marken. Löjligt säger många men tänker man efter hur många flugbyten man gör per år och multiplicera det med 0,5-10cm. Då ser jag 1000 gånger hellre att folk använder nylon istället för fc som hamnar i naturen.
 4. JSC

  Linkontroll

  Linkontroll läser och hör man pratas om och jag får frågan själv lite då och då. Intressant hur flugfiskare tänker annorlunda om begreppet linkontroll. När någon fiskar och pratar om att man måste ha full kontroll över linan annars är chansen för hugg obefintlig och allt handlar om att ha kontroll över linan. Läste en beskrivning om havsöringsfiske i strömmande vatten. Mendade linan uppströms och hade full kontroll över flugan. Om jag skulle mendat nedströms så att linan bildat en kurva/bukt i strömmen då hade jag inte haft någon kontroll över flugan. Havsöring och lax fiskas långsamt vs snabbt. Har man ingen kontroll när man mendar ner för att linan ska få fart i strömmen? Tänker på två "grenar" ang linkontroll linkontroll vid kastandet och kontrollen vid utfiskningen. Syftar på havsöring och laxfisket i strömmande vatten. Hur tänker du om linkontroll? Vad är det för dig? Hur förklarar man det? Har försökt hitta läsning eller videon om ämnet men inte lycktas så bra.
 5. Lite roligt att folk köper nya spön för att få en bättre känsla, kastlängd, kontroll och en massa andra kriterier. Den här 13fotaren känns 100ggr annorlunda och bättre än den 13fotaren jag redan har. Skulle man byta lina till det spö man redan har sen blunda och kasta, Oj vad är det här för spö känns helt annorlunda än den jag har Billigare att köpa linor med olika egenskaper, läng osv så har man "flera" spön i den man redan har men det är roligt att köpa köp både för kunden och säljaren
 6. https://vosseler.com/en/german-fly-fishing-reels/36-1172-fly-reel-passion-aluminium.html#/45-line_weight-9_10/34-color-red
 7. Varivas skjutlina är grym samt ett + för att den är flytande.
 8. JSC

  Lögde

  När man läser om laxfisket förra säsongen och årets säsong. Vore nog bäst att stänga fisket, både för fisken och naturen! Eller kvotera fiskekorten.
 9. JSC

  Lögde

  Ryckfiskande. Hoppas det finns fiskevakter?
 10. JSC

  Foam I flugasken.

  Är det speciell foam för flugaskar? Tänkte göra en egen Fishpond sushi roll flugask. Fungerar foam som används i flugbindning? Har större ark med foam från hobbyaffären som är precis likadant som i fiskebutik för flugbindning. Men flisas den sönder fort?
 11. Hahaha. Är det spinnfiske för att han hade Berkley nylonlina, kort klump och kastade dit han ville 🤣
 12. Otroligt fina rullar och service. Men förstår inte varför dom inte gör rullar i andra färger? Frågade om jag kunde köpa en rulle oeloxerad nope, en spole nope, en bromsratt nope. Hört att dom inte tillverkar i andra färger pga då måste man ha reservdelar i dom färgerna? Borde va klockrent att kunna köpa en bromsratt, "centrum stjärnan" till traditional i andra färger. Extra spole i annan färg. Dom som redan har köpt rullar som håller livet ut köper nya delar till deras rullar. Kan inte vara en större kostnad att eloxera i andra färgen? En ny model kräver investeringar i maskiner eller nått kan jag tänka mig. Traditional I blå eller orange. Skulle köpa extra spolar och blanda färger. Byta bromsrattar, skruvar m.m Nu låter jag bli att köpa Danielsson för att dom är så tråkiga. Kolla på multirullar ex Japan. Du kan pimpa rullen från minsta skruven till rullkåporna. Kanske kunde bringa in lite mera försäljning för Danielssons rullar.
 13. Den har jag inte koll på och brukar inte köpa "vanliga" skjutlinor då dom kostar på tok för mycket för vad man får. Varivas kostar 300kr 100m. Det är också lite saftigt jämfört med Berkley men andra kostar typ 3-400kr för 30m. Gillar inte coatade längre. Dels för dålig hållbarhet och skarven blir klumpig och fastnar lättare i ringarna. Knyter på klumpen på mono runningline och det blir lite smidigare än öglor. Det är min erfarenhet och tycke/smak.
 14. Jag kör med Varivas som inte är coated med är ändå flytande. Klockren om man inte vill ha coated men ändå en som flyter.
 15. Ok. Kollade med onefoot och det blir lite för dyrt. 32dollar drag plate 20dollar frakt + ev moms tull osv. Funkar att veva höger också använder både men vänster är bekvämast. 1000 tack för hjälpen!
×
×
 • Create New...