Jump to content

Flyguru

Members
 • Posts

  657
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Posts posted by Flyguru

 1. On 1/18/2022 at 8:47 PM, M.Thors said:

  Det beror ju antagligen på materialet som använts men precis som Mats nedan skriver har de inte bra grejer. Alla furled leaders jag använt har varit motsatsen till det du beskriver. Stumma och väldigt följsamma. Se om du kan hitta nån i bättre kvalitet från annan tillverkare om du vill ge det en chans till. :)

  Köper mina furled från Barrio, England. Funkar klockrent.

  • Like 1
 2. 5 hours ago, Elaola said:

  Ok. Någon här som vill hålla sig till originalfrågan eller vill alla sälja linor från kina?
   

  Säljer inga linor, men inser galenskapen att betala 1500 för ett plastsnöre, som kanske också kommer från Kina.  F.ö. har har originalfrågan redan fallit eftersom det nu diskuteras också spön, tom haspelspön. 

 3. On 10/11/2020 at 8:15 PM, Line-speed said:

  Ja håller med att butikerna lägger på alldeles för mkt slantar... 

  Inte bara butikerna.Först vill tillverkaren tjäna pengar. Därefter generalagenten. Sedan butiken. Själv har jag de senaste åren fiskat med linor från Kina. Sköter man dom väl å håller de bra. Skjuter lika bra som andra linor. Skall sägas att jag bara fiskar i strömvatten där dubbeldrag sällan eller aldrig behövs.

 4. Hej!

  Sugen på att testa Winston Pure eller Air, och då i klass 4 och fem. Kan någon beskriva skillnaderna i aktionen, snabbhet m.m.Har sedn många år tillbaka fiskat mycket med LT-serien från 7,9 till 9 fot, men som sagt, sugen på nytt. 

   

   

 5. Vill bära så lätt som möjligt kommande säsonger. Efter att ha testat div bärsystem så blir det en mycket lätt kort väst med de nödvändigaste fickorna. Vill nu ha tips på lätta flugaskar, dubbelsidiga. Finns det bra alternativ till de dyra C&F light?

 6. On 6/5/2020 at 11:18 AM, djkj said:

  Har skaffat midje/höftvadare till denna sommar och undrar om ni som kör med sådana upplever att håller sig uppe med hjälp av original resårskärpet eller finns det behov av hängslen? Tänkte på rejäla hantverkar hängslen då, men då känns det som själva poängen försvinner med att ha just midjevadare.

   

  Det är samma "problem" sommed vanliga kostymbyxor. Har du vätrimmad midja så fungerar det utan hängslen. Men har du byggt upp en stor buk så hamnaroftast linningen/bältet under buken och då måsta du ta till hängslen.

 7. Har på ålderns höst samt efter diverse kroppsingrepp insett att jag måste "väga" så lätt som möjligt  Har tidigare använt västar och vadarjackor, som ofta med tiden blir allt tyngre att bära. Nu finns ju många andra former av bärsystem, bl.a  bröst och höftväskor, boxar typ CFA-820 MKII mm. Villl gärna ha input från er vad ni använder, för/nackdelar samt tips och förslag. Fiskar enbart efter harr/öring.

 8. 5 hours ago, Jonas said:

  ja... eller så lever vi helt enkelt på med våra liv och testar och vårdar de som blir sjuka löpande. Är det så smittsamt som det sägs så får ju de flesta av oss det här förr eller senare oavsett? Och flera av oss kanske redan har haft det med tanke på hur lindriga symtomen verkar vara i det stora flertalet fall? Det är viktigt att samhället fortsätter fungera även om det härjar ett virus. Är man rädd eller i riskzon så kan man ju sätta sig i självkarantän, det bör vara ett fritt val. Att tvinga alla andra till drastiska åtgärder känns som helt fel väg att gå.

  Tycker även att man ska försöka stödja de branscher som behöver hjälp nu så gått man kan och är man inte rädd eller i riskzon är det bra om man försöker leva på som vanligt. Själv tycker jag synd om hotell och restaurangbranschen som drabbas väldigt hårt och jag försöker just nu äta ute i högre utsträckning än vanligt för att dra mitt strå till stacken.

  Jag litar på Anders Tegnell och tycker att han har en bra syn på det här. Tycker att Sverige har hanterat det det här betydligt mer balanserat än många andra länder. Att göra som i exempelvis Danmark och låta politiska beslut som "visar handlingskraft" gå över huvudet på experterna är ju helt förkastligt om ni frågar mig...

  Håller helt med. Förutom följden i form av influensa kommer har det här fått och kommer att få enorma ekonomiska konsekvenser för många branscher och hela världsekonomin under lång tid. Försöker därför på ett förnuftigt sätt fortsätta leva som vanligt, och bla äta ute och handla på som vanligt. Trots att jag pga av ålder tillhör riskgruppen.

  • Like 3
 9. 12 hours ago, HenkeD said:

  Jag skulle vilja tacka min pappa som efter maskspö och bäckmete satte ett Arjon glasfiber i händerna på mig. Typ Klass 7-8 någonstans, med tennislindning i handtaget.  Själv stod han med först splitcane och sedan ett Karpens Streamline kolfiber bredvid. Gav tips, elva till ett, sträckt tafs, och resten lät han åt mig att upptäcka. Det visade sig att det fanns massor att upptäcka. Jag fångade öringar. Började binda flugor. Fick hjälp att bygga ett kolfiberspö. Och hamnade på nya platser där öring fanns att fånga.

  Sista sommaren han levde, skogsbrandssommaren, talade jag med honom direkt från övre delarna av Ransarån på mobiltelefonen och kunde rapportera om sagolikt fiske och lika fint väder. Han visste mycket väl var jag var någonstans. Ända sedan andra numret av FIN hade han velat åka dit. Pappa och jag har fiskat tillsammans i många vatten och bland fiskekompisar saknar jag honom mest. Enkelheten och samvaron bland fisk och fjäll. Och befriande då han med ålderns rätt lagt det mesta av intresset för nya grejor på hyllan! Det var inte längre en materialsport för honom. Bara kärleken till ån och lyckan att få befinna sig där.

  Inför framtiden ska jag försöka ta med mig och föra vidare så mycket jag kan av det han visade mig. För den behållningen jag har av fiske, fjäll  och det livet är något jag inte skulle klara mig utan. Att plocka upp flugbindningen efter trettio år är magiskt! Det är ju så här (gissar jag för oss alla) att I samma stund som sommaren är över börjar planerna för nästa äventyr. Där jag hoppas få med mig mina söner som börjat undra och är nyfikna på vad jag håller på med.

  Framför allt fick jag lära mig att ta det lugnt vid vattnet vilket jag ska kämpa med även i sommar.

  Behövde skriva av mig detta.

  Peace!

  /Henrik

   

  Härlig och finstämd berättelse. För min del var det min broder som 1963, då jag var 12 år,  gav mig en flugutrustning i present och drog med mig upp till St Stavsjön i Laxå, Klarälven och Fjätälven. De upplevelser jag haft sedan dess går inte att värdera i pengar. Dessvärre, vilket är en stor sorg, sitter min broder, nu 83 år, sedan flera år på ett hem. Utan minne vare sig för händelser eller människor.

   

  • Like 2
  • Sad 1
 10. On 2/19/2019 at 10:12 AM, Morgan said:

  Det verkar som om furled by hand lagt ned, sidan borta,,? Är det någon som har tips på var liknande tafsar finns. https://www.flytyingboutique.com/fishing-essentials/leaders-furled/furled-leader-grey/ Någon som provat dessa? Jag har gjort mig beroende utav dom där tafsarna, men har få på lager. Klarar mig kanske en säsong. Det är just tråden den är gjord utav som jag vill skall vara samma/lika.

  Hej!

  Har en till övers om det hjälper dig.

   

 11. 9 hours ago, ifish said:

  Jag har alltid tyckt om Cortlands linor trotts att man svalt reklam för annat under åren, minns en Air Flo lina som skulle vara kanon för att (kroka fisk och avsakna linminne. Maken till bitvis sjunkande telefonsladd den flytlinan var.?

  Har en Rio In Touch Trout LT nu men skulle vilja testa en DT, ska genast titta till Spring Creeklinan.

   

  Tackar för inputen!

  Testa då en Cortland, den klassiska "peach". Jag har den till några Winstonspön, underbar lina.

 12. 7 hours ago, fiskarn said:

  Nu passar väl inte alla linor till alla spön och kasttekniker så det finns säkert spöringar och spön som gillar Barrio. Dessutom så har vi alla olika krav. Själv så skulle jag aldrig fiska med en rulle som knarrar eller en lina som ligger djupt i vattnet (Fiskar till 99,9% tort). Finns ju även dem som fiskar i sjöar med linor som drar ihopp sig som ett dragspel utan att bry sig och tycker att linan är bra bara för att den kastar långt.
  Har en Rio lina som i mitt tycke bara duger som en tvättlina trotts att den ligger i det övre pris segmentet. Den linanan passar säkert någon annan spösvingare men inte mig och inte mina spön.

  Tycker även att den bästa flugrullen som har gjorts är Loop Grafit och sörjer att den inte längre går att köpa. Den passar mina kriterium då den är lätt, tyst och storspolig. samt att den hade ett humant pris när det begav sig. Finns säker de som tycker att den var för billig för att äga men jag tycker att den har allt man behöver och kommer att sörja när mina ger upp. Med en lätt rulle så känner man spöet och linan bättre och slipper motvikten längst ner.

  Nu tror inte jag att Cortland är den bästa linan men jag hade förpassat den som nummer två bara för att det är ett gammalt märke som funnits med i många år, även om själva linan var i stort sätt ny. Jag kommer mycket väl ihåg den dagen när jag tog fram reserven och genast kände att den här var en kombo som gick i symbios. Ska väl nämna att jag endast fiskar med DT lina i strömmande vatten och förundras över att inte fler gör det.

  Själv så kommer jag givetvis att köpa mig en till Cortland bara som reserv, för varför ska man ha ett resevhjul som är som är sämre när man kan ha ett som är lika bra... 

  Kan bara dela dina tankar. DT täcker behovet i strömmande vatten(3-18 meter). Lätt att menda/styra. Och där använder jag både Barrio Mallard, Cortland Peach och SA. Har f.ö. själv aldrig förstått hysterin kring linor, men har full accept för att var och en måste få ha sin tro.

   

  • Like 2
 13. Fiskar med både F3W 2six och original rullarna Nymph och Dry Fly. Men F3 W måste vara en av de mest välbyggda och prisvärda rullar som finns oavsett.  Bromsen kan ju ställas i läge så den inte övervarvar, men finns där vid behov. Och jämfört med Originalrullarna så slipper du tänka på att lossa "bromsskruven" efter varje pass. Men, båda modellerna är härliga redskap med suverän service. 

  • Like 1
×
×
 • Create New...