Jump to content

karki

Members
 • Content Count

  1,316
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

karki last won the day on November 16 2017

karki had the most liked content!

Community Reputation

180 Excellent

About karki

 • Rank
  Frontline Member
 • Birthday 03/12/1988

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Trinidad & Tobago

Recent Profile Visitors

3,103 profile views
 1. Den stora anledningen till att "blänkarfisket" med flugspö är i princip obefintligt i Stockholms innerskärgård mellan aug-nov är på grund av varma fjärdar. Det måste ske ett skifte med kalla fjärdar och lite varmare grundområden för att en blänkare ens ska fundera på att gå in grunt. Utomskärs är det en annan melodi med större mångfald i tångskogarna. Stockholmsfisket har många olika nyanser och varje årstid kan brytas ner i olika delar och varje skärgårdsavsnitt kan brytas ner i olika delar. Mao, Stockholmsfisket går inte att jämföra med något annat. Att Stockholms skärgård ano modern tid har ett gäng duktiga flugfiskare hade aldrig existerat om Halster valt att hålla sin kunskap och koder för sig själv. Sen får man aldrig glömma att öringen är extremt anpassningsbar till sin omgivning och förändras omgivningen så förändrar den snabbt beteende vilket såklart kan ändra riktning på fisketaktik.
 2. Coolt Silverbågen. Grymma augustifiskar. Hoppas du kommer testa din teori med fluga nästa sommar! Jag har under flera år bedrivit flugfiske efter havsöring i aug-sep. Jag har fått fisk på Skånekusten, varit i fisk i Blekinge, landat på Gotland men flugfisket efter havsöring i skärgården verkar skilja sig. Jag har fått med mig ett följe som huggit tätt inpå ringen men thats it. Jag har även stått bredvid spinnfiskare som dunkat upp fisk medan jag inte har haft ett pet. Då har jag fiskat alla sorters flugor och inte bara tex wollisar. Det tidiga höstfisket som har fungerat när öringen verkligen har bitit är utomskärs i sep/okt. Har även kompisar som upplevt exakt samma sak i sthlms skärgård men lyckas bättre på andra kuster tidigare under säsongen. Min teori efter mina empiriska försök är att det har med föda att göra, ett spinnbete är en perfekt strömmingsimitation i fart och blänk och i innerskärgården är födovalen för öringen extremt begränsade, speciellt småplocket av gråsuggor, märlor m.m, pga dålig status på många vegetationsamhällen. Medan i ytterskärgården lever fortfarande skärgårn någoorlunda och öringen har inte lika lätt att snöa in på bara strömming utan den käkar lite av allt och då imiterar flugan lättare något som rör sig fram sävligt. Även om man fiskar en fluga i turbofart kommer man aldrig upp i ens en normal spinnintagning. Sen hugger det absolut bäst på fluga när tempen sjunker tycker jag. Apropå storlekarna så tycker jag avelsfisket i Spjutsund är ett bra insyn i hur årsstatusen är på "beståndet". I år fångades 150 fiskar varav en klarade 5 kilo, 5,0 för att vara exakt. Det är då "pre-spawn". Jag gjorde en undersökning på hur mycket lekfisken tappade i vikt när jag bodde i Blekinge och en hona tappar i snitt 1 kilo medan hanarna ett par hundra gram i snitt. Jag kollar väldigt mycket i lekbäckarna också och jag tycker mig sällan se någon över 5 kilo och att storleken på det "vilda beståndet" stämmer bra överens med det odlade. En del fisk kring 3-4 kilo är dock vanligt. Sen tycker jag tävlingarna, sportfisket och guidebåtarnas fångststatistik är talande och det stämmer väldigt bra överens med avelsfisket i Spjutsund från år till år. Det är extremt sällsynt med 5+ från skärgårn i dessa dagar och har varit det senaste åren. Men det är klart, det går att hitta någon bland alla öar! Sen är mina empiriska erfarenheter av spinn och fluga att det är som att jämföra äpplen och päron. Iallafall i varmt och kallt vatten. Skitfiske!
 3. Det är en bra fråga. Så vitt jag vet upphörde deras kustråd i början av 2016 och fungerar numera som ett nätverk med lite träffar osv. Så ett nationellt råd skulle ju verkligen inte vara fyskam. Eller har jag fel? Du verkar vass på jakt. Kanske vill du komma med expertis hur förvaltningen ska ske? Antar att du är med i Sportfiskarna och då har du rösträtt och kan påverka förbundets inriktning.
 4. Jägarförbundet är betydligt mycket större än Sportfiskarna. Sportfiskarna organiserar cirka 60 000 medlemmar varje år medan Jägarförbundet ligger på runt 200 000 medlemmar. Mao har dom en starkare röst. Antalet medlemmar i Sportfiskarna styr med andra ord hur stark talan som kan föras. Säl och skarvfrågan har inte skötts snyggt från början och det har mer liknat ett krig än saklig debatt. Därför är frågan extremt svårarbetad i dagens läge och väldigt polariserad. Men att säga att Sportfiskarna inte gör något är inte sant. De senaste två åren har handlat om att komma till bukt med frågan i en geggig värld av osämja (utan saft och torra bullar). Det går framåt, men sakta. Se länk till policy. https://www.sportfiskarna.se/portals/sportfiskarna/PDF/kunskap_fakta/Sportfiskarnas policy för säl och skarv - slutlig.pdf Personligen tycker jag det har blivit mycket mer öring sedan några år tillbaka. Dock lyser giganterna med sin frånvaro men hyfsat medel i alla fall. Att det finns lokala skillnader är givet, men det blir så när det portioneras ut öring över skärgården. Vissa år får vissa områden lite mer och andra år får andra områden mer och det avspeglar såklart fisket. En konsekvens av utsättningar på en vid sträcka mellan Nynäshamn och Norrtälje. Lägg därtill 34 000 öar som ger olika utrymmen för öringen att "gömma" sig vid. Finns många hot mot öringbeståndet (det vilda och odlade) i skärgården. Ett stort problem är strandexploatering med förstörda vegetationssamhällen till följd och minskad produktion av mindre organismer, tex märlor osv. Överlag är skärgårns ekosystem i stor obalans för alla fiskarter och skarv och säl påverkar i hög grad, det blir liksom ingen "spill over" effekt på bestånden när predationstrycket är hårt. Sen är fisketrycket ganska hårt också. Sen är öringbäckarna långt ifrån "maxade" ur produktionssynpunkt och det är en enorm insats som kommer behöva läggas på dom framöver. Det har arbetats och arbetas fortfarande storskaligt med vattendragen och det blir mer öring men även där går det sakta framåt som alltid med naturen. Ha det fint och skitfiske i höst! Bifogar bild på min toppfisk från de senaste åren. 4,6 kilo, en drömfisk för mig i Stockholms skärgård ano modern tid som jag kämpade väldigt hårt för! En strömmingsglufsare som högg på en grynna en solig vårdag.
 5. Yepp. Den här tråden har hjälpt mig väldigt mycket i min väg till att utvecklas som öringfiskare, inget snack om det. Inte för att jag har fått 10-15 spots rakt upp och ner utan för att jag fått ta del av många intressanta teorier och diskussioner. Visst visslas det här och där om produktiva områden. Lösa rykten undersöks, prat på kustremsorna med villaägare och andra fiskare avslöjar ett och annat. Pusslet byggs sakta men säkert upp och tillslut har man ett samband. Vill man lyckas i öringfiske bör man vara hungrig och lyhörd. Vad det gäller spot-diskussionen har jag inte orkat bry mig så mycket efter fiskesnack-diskussionen för ett par år sedan. Men jag tycker fortfarande inte att man ska bränna exakta spots helt öppet. Sen tror jag att åsikterna hos folk går isär beroende på hur mycket tid och själ man lägger i fisket. Jag förstår öppenheten i att ge bort ställen. Det är schysst, inge snack om det. Men jag förstår fortfarande lika mycket frustrationen över att fiskeställen blir brända. En annan faktor kan ju vara lite på vilket sätt man bedriver sitt fiske. Flytring och vadfiske ger inte alls samma öppna skärgård som att bedriva fisket från båt som du gör för det mesta. I dagens läge tycker jag det fokuseras väldigt mycket på spots istället för hela sambandet i att fånga en öring. Det är samma visa på alla kuster. Folk som är för eller emot att bränna spots. Det är ingen skillnad, så har det varit länge. Till och med Hans Lidman mörkade på sin tid. I övrigt tycker jag du brukar hålla en bra nivå på dina inlägg men ditt avslut på förra inlägget var ett riktigt bottennapp. Bara för inte bränner spots kan man ju inspirera andra till att bege sig ut på fisketur. Edit: Vad det gäller tid och själ vet jag att du lägger ner mycket. Jag menar diskussionen överlag.
 6. Mitt tips är att vi skrotar tråden helt så slipper vi tjafs. Det är delade åsikter och så kommer det fortsätta vara. Skitfiske i vår!
 7. Nykterist sen rödtjutet slank ner precis... Imorgon är det dags! Solsken och svaga vindar, läge, för dust, med Ikea och folket!
 8. Go go go! Stockholm Archipelago! Wolly bugger och problemen är lösta. Fantasi är nästa steg och sista steget är Eniro! No trout - No cry
 9. En del odlad fisk har fettfenan kvar. Den här hade bland annat defekt ryggfena (syns inte på bilden så bra) och lite andra odlingsdefekter.
 10. Vi hade också lite is i vissa vikar Wickham. Det är ju ofta kruxet när det väl blir läge i dessa vintermånader. Får tacka i dubbel bemärkelse. Känns kul att jobba med något man brinner för, Blir intressant att se utvecklingen på det odlade beståndet under våren. Landar någon flugfiskare en 5+are i skärgårn? Tiden får utvisa det.
 11. Det var en trevlig dag med bra aktivitet från öringarna. I takt med att vattentempen steg ökade även frenesin från prickfiskarna. Min 65a klippte flugan när jag körde rolly polly i hög hastighet, det kunde man inte tro att en februariöring skulle göra. . Det enda negativa med dagen var att samtliga öringar var odlade.
 12. "Halvdag" i arkipelagen idag med båt. 7 i håven och 4 tappade på drill och ett gäng kontakter. Toppfiskar på 65, 65, 60, 55. Blankt och påblänk. Vattentemp: 0,7-1,6. B3 gris och liknande flugor (rosa) gav utdelning. 65cm påblänk.
 13. Låter som en sik. Ganska gott om sik i ovan nämnda områden. En harr låter otroligt. Fram med bilder.
×
×
 • Create New...