Jump to content

Lill-Niklas

Members
 • Content Count

  417
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Lill-Niklas last won the day on October 10 2019

Lill-Niklas had the most liked content!

Community Reputation

138 Excellent

About Lill-Niklas

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Stockholm
 • Intressen
  Stora öringar, gäddor och abborrar

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  n.ortengren@gmail.com
 • Telefon
  0765255495

Recent Profile Visitors

2,066 profile views
 1. Äntligen lite kreativa förslag, tuffa tider kräver tuffa beslut.
 2. Är nog risk att vi snart är där Italien är idag. Över 12 000 insjuknade. Bara drygt 1 000 helt tillfrisknande och hela 827 döda. https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries Skulle inte vara helt förvånad om vi är där om 2 veckor.
 3. Känner personligen att mässan inte fyller samma funktion längre. Nätet har tagit över den funktionen till stor del. Nyheter kommer ut ändå och kör litet "Mässerbjudande" på nätet kommer nog folk handla ändå. Men mässan är ju trevlig ändå mest för träffa folk. Tror sportfiskesverige överlever utan årets mässa. Däremot kommer det snabba på lågkonjunkturen. Detta kommer nog få stora effekter på samhället. Själv är jag hemma och vabbar med 2 "friska" barn då en är lite snorig vilket hon nog varit hela året. Ändrade riktlinjer sen igår. Mycket som ändras dessa dagar. Slopad karensdag, inställda flyg, sats stänger ner sin verksamhet med mera. Vad kostar inte allt detta och hur kommer detta påverka samhället i stort? Vi kommer nog se ökad arbetslöshet och många företag gå i konkurs. Men förhoppningsvis påverkar detta corona spridningen. Skulle gärna slippa den själv.
 4. https://www.stockholmsmassan.se/press/pressmeddelanden/2020/3/covid-19?sc_lang=sv-se Tråkigt men sant.
 5. Om en klump är 8,5 meter eller 10 meter spelar ingen större roll för hur spöet laddar vid vanligt överhandskast. Du kommer ju ha hela klumpen utanför spötoppen vid kast så då är det hela klumpvikten som belastar spöet. tycker du 19 gram kändes lite i överkant kommer nog 17 gram sitta riktigt fint. Sen väljer du linlängd utifrån smak samt fiskesituation. En kort klump är bra i trängda lägen och underhandskast. Även om man vill kasta större flugor eller få luftkast. En lång klump blir lite mer delikatare, dock är 10 meter ganska kort också. På en längre klump behöver du heller inte skjuta lika många meter för kasta lika långt.
 6. Har gjort det enkelt för mig 1) En bit 0,25 nylon 2) En halvmeter Rio two tone tafs 0,20-0,23 mm. Ibland lagt på 1-2 blodknytar där jag sparar lite tafsändar för lättare kunna se. 3) Sen sist mitt val av tafsspets, typ 0.15 mm. 1-2 meter beronde på djup. Personligen håller jag del 1 jag ganska kort, ibland hoppat denna del helt till och med. Anledningen är att jag inte vill få in tafsen innanför spötoppen. Ganska ofta går man bara och doppar i små fickor. Dock kör jag visions nymflina och den är så tunna och lätta. Tycker inte den tynger ner nämnvärt när jag fiskar på håll.
 7. Varför inte imponera med lite harrfiske. I många länder rankas ju harren högre än öringen och vi måste ju ändå ha världens bästa harrfiske i Sverige. Kan ju även kombineras med feta streamer för storöring på natten och lite gädda i lugnselen. Vart åker man då. Ja jämtland har fina vatten, dock tämligen mycket folk. Annars om du åker ännu mer norrut blir vattnen nog ännu bättre.
 8. Catch and release i stor grad är nog ett krav för vi ska kunna ha nån fisk kvar att fiska på många ställen med tanke på vilket fisketryck det är i vissa vatten. Tror sportfiskare ändå brinner för våra fiskar. Men i vatten med stor produktion kan man såklart behålla en del av överflödet. Angående ursprungliga frågan så såg jag i nya Zeeland rekommenderade deras myndighet att man dödade all små fisk i visa vatten baserat på dykinvteringar. Troligtvis skapar detta utrymme för visa individer att växa sig större. Dock måste man ha koll på miljön för kunna fatta dessa beslut. Skulle man göra samma i en lekå som mynnar i havet eller större sjö så kommer man med största sannolikhet få färre stora individer. Men i en å med begränsad föda och ej vandrade fisk så blir det en annan sak.
 9. Du har två alternativ, gör en artikulerad fluga, 2 krokar som länkas ihop med stålvajer. Du binder material på båda krokarna. Alternativ 2. Stinger via titanium tråd. Bauer säljer material som passar. Dock tycker jag själv 1 krok räcker!
 10. Tvåhands överhandskast... jag har utalat mig om enhands. Tyckte det var värdelöst och fick problem med handleden. Tvåhands överhandskast blir ju en annan sak men tycker det är klumpigt speciellt från båt eller flytring. Att lägga upp kastet som hon gör i filmen förutsätter att man inte fiskar in klumpen vilket missar många meter. Alternativ rulla ut klumpen, byta fattning etcetera vilket blir onödigt plaskade och kan skrämma exempelvis öring i lugnt väder. Med en kort klump på enhandspö tar iallafall inte jag många luftkast och kan fiska ända in. Bättre precision också. Så enhands för mig i stilla vatten. Men detta är min åsikt och respekterar att du har en annan.
 11. Finns hur mycket som helst! Scott radian 9,6 #7 är nog min favorit, annars är visions xo i samma längd och klass mumma. Onki är ju omtyckt om du vill ha ett billigare spö. Kolla vad som finns ute på begagnat annars på forumet. Men ska du ha den till lax och gädda skulle jag nog funderat på gått upp på klass 8 istället även om jag utan problem kastar många av mina gäddflugor med sjuan. 9,6 -10 fot är ju skönt om man ska fiska strömmande.
 12. Är ju ofta 2 fot längre, dessutom större och tyngre handtag. Gick ju kasta enhands överhandskast men var tungt och jobbigt. Mest reta jag mig på långa buten. Känns som ett riktigt enhandsspö är betydligt bättre för enhandsfiske. Men switchspön finns i många fabrikat och modeller så kanske finns någon som passar dina behov. Hoppas du finner vad du söker
 13. Har ägt två olika switchspön. Absolut inga höjdare att överhandskasta med dessa. Skulle säga att man bör se ett switchspö som ett kort tvåhandspö, till det funkar det bra. Men en tvåhandare är bättre för det ändamålet
 14. Varför switch? Gädda och abborre fiskar jag själv helt klart hellre enhandsspö och överhandskastar med det. Brukar köra en 9:a till gädda och klass 6 eller 7 till borre.
 15. 400 000 st på fyn, det är ganska många. Det jag hade för mig. Tack!
×
×
 • Create New...