Jump to content

Lill-Niklas

Members
 • Content Count

  426
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Lill-Niklas last won the day on October 10 2019

Lill-Niklas had the most liked content!

Community Reputation

142 Excellent

About Lill-Niklas

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Stockholm
 • Intressen
  Stora öringar, gäddor och abborrar

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  n.ortengren@gmail.com
 • Telefon
  0765255495

Recent Profile Visitors

2,153 profile views
 1. Lill-Niklas

  Abborre?

  En 2/0 fungerar garanterat, de har stora munnar. Vi brukar få lite borre på gäddflugorna, inga problem att kroka. Dock tycker jag bäst om flugor runt 10 cm. Brukar väl köra stl 1-4.
 2. Nä, fisket i havet är fritt på grund av det fria handredskapsfisket som infördes 1985. Det tillåter fiske i skärgården samt de 5 stora sjöarna med ett handhållet spö. Du får inte lägga nät eller burar, ej heller släpa beten efter en båt (dragrodd/trolling). Dessutom finns begränsningar i platser och fångst. Men allt skulle det kunna finnas fördelar om man införde en fiskevårdsavgift/fiskekort, detta skulle kunna gå till fiskevård/kontrollanter. Dock att börja ta betalt för något man har tagit från vattenägarna kan vara en känslig fråga.
 3. Absolut är det ett p&t vatten. Poängen var dock att folk inbillar sig att tunna tafsar behövs när de inte alltid gör det. Lite off topic tycker jag att de svåraste fiskarna jag mött har varit i norrbyströmmen. Trotts regnbågar, men ofta ser de flugor konstant. Betydligt klurigare än många vilda vatten. Fiskar man efter "små fiskar" blir ju måttet på tunn tafs därefter. Hade en period i mitt liv jag fiskade mycket med klass 3, 0.12 tafs och små torrflugor efter harr och öring. Fungerade bra på fiskarna jag fick som oftast var upp till 5 hg och ibland upp mot det dubbla. En dag fick dock på en stor öring. Det slutade i 50 meter rusning och avsliten tafs.
 4. Var lite ironisk, men med 0.18 exempelvis går det ju att fiska flugor från stl 14 iallafall och uppåt. Oftast väljer jag en tafs utifrån vilka flugor jag i stort ska fiska och storleken på fisken. Känns som många glömmer att man ska kunna landa fisken också. Förut fiskade jag med mycket tunnare tafsar men har med åren gått upp i storlek utan märka skillnad på fångstresultatet. Känns som många skyller på tafsen så fort fisken inte nappar och ska ha på tunnare och tunnare. Oftast gäller det bara presentera flugan rätt eller invänta huggperiod. Men ibland kan tunnare tafsar krävas men betydligt mer sällan än vad många ger scen av. Kan dra en liten anekdot. Var i strömhult för många år sedan. En av killarna var glad på kvällen efter landat några fiskar, han upplyste alla glatt att det var 0.14 tafs som krävdes för överlista dem. Sen frågade han mig vad jag kört för tafs då jag hade fått flest, 0.23 som tunnast svarade jag...
 5. Krångligt att byta tafs när man byter krokstorlek 🤪 Själv kör jag oftast 0,18 till nymf /torrt idag och 0,28 till streamer. Går tafsen inte igenom krokögat, ta en större fluga! Kan inte påstå jag får mindre fisk för det....
 6. Ofta kan man köra betydligt grövre tafs än vad man de flesta tror. Jag brukar väga in hur stor fisk det finns i vattnet. Fiskar jag efter stor fisk brukar jag försöka ha marginalerna på min sida. Så trött på alla som hela tiden påstår att man måste ha 0.12 tafs för få den där vakande öringen, oftast handlar det om presentation och flugmönster. Visst kan man få något extra hugg men du ska ju kunna landa dem. Nu vet jag inte vad det är för fiske du tänkt på men kan tillägga att på kusten kör jag oftast 0.28 mm. Ofta för man lätt får nån vindknyt i stark blåst och man orkar inte kolla tafsen så ofta under kalla förhållanden, så då vill jag ha lite extra marginal när den där 3 kilosen smäller på.
 7. Tycker ett klass 7 är grymt till streamer både på kusten och strömmande vatten. Tycker det är mindre ansträngande att gå med sjuan än sexan. Mer vikt i linan gör det enklare att rolla/kasta ut en större fluga. Skillnaden i att drilla fisken är dock oftast minimal.
 8. Den här har många samma filmer men fler, https://www.youtube.com/user/thenewflyfishertv De är många riktigt sevärda där. Orvis podkast är också riktig trevlig och lärorik. Tom har hållit på i nått decennium så finns några att lyssna på... Fånga öringar större än 1 kilo kan vara lurigt på torrt och nymfer. Streamer har däremot en förmåga att locka fram större fisk. Men först och främst måste man fiska i vatten som håller stor fisk. Och tillräckligt många för att man ska kunna lura nån av dem.
 9. Skulle vara lite roligt att höra om hur det går. Har själv en som snart fyller 5 år, tycker dock hon känns för ung för flugfiske, tänkte dock börja ta med henne på lite abborrfiske i år. Men kanske ska omvärdera på fluga. Både hon och lilla syster tycker det är skoj med fiske, dock mest metat men även vara hovmästare när pappa flugfiskar.
 10. Äntligen lite kreativa förslag, tuffa tider kräver tuffa beslut.
 11. Är nog risk att vi snart är där Italien är idag. Över 12 000 insjuknade. Bara drygt 1 000 helt tillfrisknande och hela 827 döda. https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries Skulle inte vara helt förvånad om vi är där om 2 veckor.
 12. Känner personligen att mässan inte fyller samma funktion längre. Nätet har tagit över den funktionen till stor del. Nyheter kommer ut ändå och kör litet "Mässerbjudande" på nätet kommer nog folk handla ändå. Men mässan är ju trevlig ändå mest för träffa folk. Tror sportfiskesverige överlever utan årets mässa. Däremot kommer det snabba på lågkonjunkturen. Detta kommer nog få stora effekter på samhället. Själv är jag hemma och vabbar med 2 "friska" barn då en är lite snorig vilket hon nog varit hela året. Ändrade riktlinjer sen igår. Mycket som ändras dessa dagar. Slopad karensdag, inställda flyg, sats stänger ner sin verksamhet med mera. Vad kostar inte allt detta och hur kommer detta påverka samhället i stort? Vi kommer nog se ökad arbetslöshet och många företag gå i konkurs. Men förhoppningsvis påverkar detta corona spridningen. Skulle gärna slippa den själv.
 13. https://www.stockholmsmassan.se/press/pressmeddelanden/2020/3/covid-19?sc_lang=sv-se Tråkigt men sant.
 14. Om en klump är 8,5 meter eller 10 meter spelar ingen större roll för hur spöet laddar vid vanligt överhandskast. Du kommer ju ha hela klumpen utanför spötoppen vid kast så då är det hela klumpvikten som belastar spöet. tycker du 19 gram kändes lite i överkant kommer nog 17 gram sitta riktigt fint. Sen väljer du linlängd utifrån smak samt fiskesituation. En kort klump är bra i trängda lägen och underhandskast. Även om man vill kasta större flugor eller få luftkast. En lång klump blir lite mer delikatare, dock är 10 meter ganska kort också. På en längre klump behöver du heller inte skjuta lika många meter för kasta lika långt.
 15. Har gjort det enkelt för mig 1) En bit 0,25 nylon 2) En halvmeter Rio two tone tafs 0,20-0,23 mm. Ibland lagt på 1-2 blodknytar där jag sparar lite tafsändar för lättare kunna se. 3) Sen sist mitt val av tafsspets, typ 0.15 mm. 1-2 meter beronde på djup. Personligen håller jag del 1 jag ganska kort, ibland hoppat denna del helt till och med. Anledningen är att jag inte vill få in tafsen innanför spötoppen. Ganska ofta går man bara och doppar i små fickor. Dock kör jag visions nymflina och den är så tunna och lätta. Tycker inte den tynger ner nämnvärt när jag fiskar på håll.
×
×
 • Create New...