-
Posts
624 -
Joined
-
Last visited
-
Days Won
10
Lill-Niklas last won the day on February 5
Lill-Niklas had the most liked content!
About Lill-Niklas
- Birthday 02/02/1985
Information
-
Kön
Man
-
Bostadsort
Stockholm
-
Intressen
Stora öringar, gäddor och abborrar
Kontakta medlemmen
-
Skype
.
- Hemsida
Lill-Niklas's Achievements

Advanced Member (3/5)
222
Reputation
-
Den andra bågetråden försvann men skapar en ny då jag tyckte vi snuddade vid ett intressant område. Visst finns det skräckexempel med dammar utan växter och annan fisk där inplanterad regnbåge svälter om de inte skulle fångas. Dock sällsynt och här omkring (stockholm) är det vanligast sjöar med ett rikt fisk/insektsliv som klart kan underhålla ett bra antal regnbågar i bra vigör som fiskarna sätts i. Har varit med i många sjöar med isättning 1-2 gånger per år där fiskarna frodas. Så allt klarar de sig i många vatten och dessutom ofta mår bra. Riktig stor regnbåge däremot har svårare att acklimatisera sig. De behöver mer mat för hålla kroppsvikt och en diet på insekter räcker inte med mera. Många skogssjöar har inte förutsättning att producera individer på 5 eller till och med upp mot 10 kg heller. Så självklart kommer dessa fiskar i dessa miljöer få svårt att finna tillräckligt med mat. I en skogsjö med vild "ädelfisk" är det mer troligt att finna fisk upp till ett kg kanske det dubbla men inte mycket mer. Kan vara värt att tänka på. Regnbågefisket kantras av en rad andra problem framåt. Fler och fler odlare har problem och lägger ner. Priser på pellets och bensin stiger och även efterfrågan då färre odlar. Den odlade fisken kommer inte räcka till, men framförallt bli jäkligt dyr. Jag är uppvuxen med rengbågsfiske och ser gärna att det finns kvar som ett alternativ/substitut för oss i sydligare breddgrader. Annars blir det bara fiske efter gädda, abborre och vitfisk kvar. Absolut, även havsöring på visa platser och tider. Personligen ser jag det som ett alternativ att sätta i betydligt mindre fiskar som får gå läge i sjöarna, acklimatiserar sig samt som kan växa till sig i sjöarna. Detta kommer dock kräva minimått mm. Men samtidigt erbjuda ett roligare och mer krävande sportfiske. Men inte ett fiske där man kan fylla frysen lika lätt. Hur många skulle tycka denna typ av sjöar var intressant?
- 1 reply
-
- 1
-
-
Ser bra ut! Rosa, orangea och "maskfärg" har fungerat bra för mig. Ruggigt bra fluga ibland, speciellt på harr.
-
Typ en 10 eller 8:a beror på krokmodell. Jag har kört jiggkrok oftast med en guldskalle. Var längesedan jag band squimy nu.
-
Bind inte för hårt, då går materialet av. Två lösa varv sen spänner du åt genom linda över öglan med tråden mot kroken. Tjock tråd. Annars är det väl inte så mycket att orda om. Vissa dubbar kroppen jag har ofta kört lite blytråd bara. Låt sticka ut material fram och bak.
-
Uls wf till uls. Klockrent Men kör uteslutande underhandskast. Med en vanlig wf går det hyfsat att överhandskast men känns lite ovant med butten.
-
Beror på hur man ser det, var ju stor påverkan på insektslivet och även fisklivet 2018, på många håll har det inte återhämtat sig än. Så tror varma och torra sommar om de fortsätter bli vanliga har större betydelse än puckellaxen har på harr och öring. De kommer knappast längre än första kraftverk ändå...
-
England är väl inte så varmt, mest regnigt? Dessutom har de väl en hel del källflöden som håller ner temperatur i åarna. Tror många åar i långt upp i Sverige kommer bli för varma på sikt. Blir väl vitfisk, gädda, abborre och gös som gynnas.
-
Tyvärr lär kallvattens fiskar som öring och röding få det väldigt tufft inom en väldigt snar framtid om detta håller i sig. Sen ska vi inte tala om insekter. Känns som en dyster framtid.
-
Många variabler men ja skulle jag säga. Vid scandi "touchar" du ju bara vattnet med tafs/flugan. Typ på samma plats "ankrar du ju sjunkspetsen vid skagit. Så vid scandi borde det ju bli tafs + spetsens längd extra ungefär i d-loop. Snillen spekulerar känner jag nu. Kräver nog filmanalys. 😁
-
Kontrollvägde #6 till 80 g på köksvågen. Den här fullwell och but också. Nu försvann biten med linor till annan tråd så sammanfattar. Guideline anger klumpvikt på 14-16 gram för klass 6. Testat med 4cast 14 g, vibe85 15 g och uls wf 16 g. Kasta bra med samtliga men favoriten var 4cast.
-
Jag har den. Yes ska vara nån ny supergrafit. Och yes den kastar riktigt bra överhands så som underhandskast. 5 meter längre vetefasiken. Linan tar ju fortfarande slut när linan tar slut Det jag tycker mest om är dock känslan. Inte så där pinnig som många andra premiumspön. Lite djupare med mycket känsla. Kastar bra både på kort och lång distans. Dessutom sjukt snygg!
-
Har du redan köpt spö? För få riktigt drag på större flugor tycker jag man gärna får fiska något tyngre klumpar. Föredrar 25-30 g. Men beror såklart på flugval och önskad kastlängd. Jag säger uls klumparna i de lätta vikterna. Till det något tyngre har jag kört 4d compact. De finns ner till 19 g så är ju ett alternativ. Men för "lätt" fiske föredrar jag heldraget så man slipper raslet om man fiskar nära.
-
Kajakspännare? Menar du mina kajakspännband? De ser ut så här. https://langholmenkajak.se/utrustning-tillbehor/spannband-kajak/?gclid=CjwKCAjw_YShBhAiEiwAMomsEH0uzrn4YGXhQFQUiDqTtlc9pUammSWyIZj-K8DfQObZ5VBWGF8Y_RoCxHcQAvD_BwE Fördelen är ju att man bara drar med armstyrka. Så blir automatiskt att man inte spänner för hårt. Säkra upp med ett par halvslag så inte banden fladdrar i vinden heller. Är inte jätteflitig kajakfiskare men blivit ett antal hundra mil med kajak på taket och inga problem.
-
Fick en spricka i min första, en feelfree. Kallt väder och plast. Inne på min 3:e kajak nu och kört kajakspännband efter det. Kört ett par långkörningar på motorväg utan problem.