Jump to content

Lill-Niklas

Members
 • Content Count

  411
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Lill-Niklas last won the day on October 10 2019

Lill-Niklas had the most liked content!

Community Reputation

136 Excellent

About Lill-Niklas

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Stockholm
 • Intressen
  Stora öringar, gäddor och abborrar

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  n.ortengren@gmail.com
 • Telefon
  0765255495

Recent Profile Visitors

2,021 profile views
 1. Varför inte imponera med lite harrfiske. I många länder rankas ju harren högre än öringen och vi måste ju ändå ha världens bästa harrfiske i Sverige. Kan ju även kombineras med feta streamer för storöring på natten och lite gädda i lugnselen. Vart åker man då. Ja jämtland har fina vatten, dock tämligen mycket folk. Annars om du åker ännu mer norrut blir vattnen nog ännu bättre.
 2. Catch and release i stor grad är nog ett krav för vi ska kunna ha nån fisk kvar att fiska på många ställen med tanke på vilket fisketryck det är i vissa vatten. Tror sportfiskare ändå brinner för våra fiskar. Men i vatten med stor produktion kan man såklart behålla en del av överflödet. Angående ursprungliga frågan så såg jag i nya Zeeland rekommenderade deras myndighet att man dödade all små fisk i visa vatten baserat på dykinvteringar. Troligtvis skapar detta utrymme för visa individer att växa sig större. Dock måste man ha koll på miljön för kunna fatta dessa beslut. Skulle man göra samma i en lekå som mynnar i havet eller större sjö så kommer man med största sannolikhet få färre stora individer. Men i en å med begränsad föda och ej vandrade fisk så blir det en annan sak.
 3. Du har två alternativ, gör en artikulerad fluga, 2 krokar som länkas ihop med stålvajer. Du binder material på båda krokarna. Alternativ 2. Stinger via titanium tråd. Bauer säljer material som passar. Dock tycker jag själv 1 krok räcker!
 4. Tvåhands överhandskast... jag har utalat mig om enhands. Tyckte det var värdelöst och fick problem med handleden. Tvåhands överhandskast blir ju en annan sak men tycker det är klumpigt speciellt från båt eller flytring. Att lägga upp kastet som hon gör i filmen förutsätter att man inte fiskar in klumpen vilket missar många meter. Alternativ rulla ut klumpen, byta fattning etcetera vilket blir onödigt plaskade och kan skrämma exempelvis öring i lugnt väder. Med en kort klump på enhandspö tar iallafall inte jag många luftkast och kan fiska ända in. Bättre precision också. Så enhands för mig i stilla vatten. Men detta är min åsikt och respekterar att du har en annan.
 5. Finns hur mycket som helst! Scott radian 9,6 #7 är nog min favorit, annars är visions xo i samma längd och klass mumma. Onki är ju omtyckt om du vill ha ett billigare spö. Kolla vad som finns ute på begagnat annars på forumet. Men ska du ha den till lax och gädda skulle jag nog funderat på gått upp på klass 8 istället även om jag utan problem kastar många av mina gäddflugor med sjuan. 9,6 -10 fot är ju skönt om man ska fiska strömmande.
 6. Är ju ofta 2 fot längre, dessutom större och tyngre handtag. Gick ju kasta enhands överhandskast men var tungt och jobbigt. Mest reta jag mig på långa buten. Känns som ett riktigt enhandsspö är betydligt bättre för enhandsfiske. Men switchspön finns i många fabrikat och modeller så kanske finns någon som passar dina behov. Hoppas du finner vad du söker
 7. Har ägt två olika switchspön. Absolut inga höjdare att överhandskasta med dessa. Skulle säga att man bör se ett switchspö som ett kort tvåhandspö, till det funkar det bra. Men en tvåhandare är bättre för det ändamålet
 8. Varför switch? Gädda och abborre fiskar jag själv helt klart hellre enhandsspö och överhandskastar med det. Brukar köra en 9:a till gädda och klass 6 eller 7 till borre.
 9. 400 000 st på fyn, det är ganska många. Det jag hade för mig. Tack!
 10. Har fått för mig att de sätter ut gansks mycket havsöring i Danmark eller är det 100% vild fisk? Om de sätter ut hur gamla är öringarna?
 11. Håller med! Lätt att glömma att rullen balanserar upp.
 12. Varför? Tycker du att du kastar bättre? Är det skönare att drilla fisk på? Inget ironisk från min sida utan verkligen undrar?
 13. Känns som det är en ständig jakt på grammen inom flugfiskevärlden. Spöna blir lättare och lättare, nano, grafen med mera för att få ner vikten. Men ger det nån skillnad. Känns lite som inom kamera världen när tillverkarna tävlade om att ha flest pixlar tills allmänheten började inse att pixlar inte är allt och dessutom kan få omvänd effekt. Upplever inte själv att man kastar längre med dagens spön än de för tio år sedan. Däremot tycker jag att aktionen på sätt och vis var trevligare i många spön back in the days. Kanske inte fel med lite swing weight!?
 14. Haha, å du en laxfiskare. Nej jag fiskar inte för att få en bild på min fångst. Däremot om jag får en minnesvärd fisk tar jag gärna en snabb bild innan jag släpper tillbaka den igen istället för dunka en sten i skallen på den innan jag tar en bild. Absolut ska man behandla fisk med respekt och så försiktigt som möjligt men att snabbt lyftas upp för en bild är något jag absolut inte kommer sluta med. Så ömtåliga är inte fiskar. Hur skulle de då kunna klara metershöga hopp och magplask i vattnet och ibland även rakt in i stenar när de ska upp för forsar... Kan tillägga att även jag har varit med om återfångster. Ganska många dessutom. Ett större problem är nog för tunna tafsar och mjuka spön som drar ut på kampen vilket leder till mjölksyra. Eller överhuvudtaget fiska i för höga temperaturer.
 15. Skulle säga att man lobbar ut flugorna. Linan hjälper knappast till. Men är helt klart en hyfsad distans ut man kan fiska. Kanske upp mot 10 meter. En fördel jag med linan är att den är bekväm att handtvista in etcetera.
×
×
 • Create New...