Jump to content

Lill-Niklas

Members
  • Posts

    634
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    12

Lill-Niklas last won the day on October 17 2024

Lill-Niklas had the most liked content!

About Lill-Niklas

  • Birthday 02/02/1985

Information

  • Kön
    Man
  • Bostadsort
    Stockholm
  • Intressen
    Stora öringar, gäddor och abborrar

Recent Profile Visitors

4,968 profile views

Lill-Niklas's Achievements

Advanced Member

Advanced Member (3/5)

236

Reputation

  1. Lill-Niklas

    10” spö

    Tycker 10 fotare kan vara himla trevliga i minde vatten/ på nära distans också. Du kan hålla mer lina över vattnet och även "doppfiska". Även rollkast samt "Aerial Mends" underlättas med lite längd. Ett annat exempel är båtfiske där extra längden är trevlig. Mest klassiska reservoir spöet är väl ändå 10 fots sjua!? Beställde faktiskt en 10 fots sjua precis som jag själv tänkte köra lite havsöring från båt/ring med, förutom att ha den till strömmande vatten. Blir säker en del båge med den också.
  2. Lill-Niklas

    10” spö

    Har lpx tactical 9'9" till både nymf och vanligt flugfiske. Älskar det spöet. Men det är designat för kunna fungera till båda. Inte testat det du länka till men andra renodlad nymfspön och de har inte varit några höjdare med vanlig fluglina.
  3. Lill-Niklas

    Jiggar!

    Allt är de bra! Och finns jiggskallar i alla vikter och storlekar. Till gädda, abborre och gös behöver du knappt några andra beten. Skulle man försöka sig på jigga harr och öring skulle det garanterat gå förvånansvärt bra, dock inte en väg jag själv velat vandra.
  4. Instämmer inte, fluorocarbon splittrar sig lättare. Se denna exempelvis.
  5. Monofilament betyder bara att den är gjord av en tråd tillskillnad från en flätlina som består av flera trådar. Sen är mono-linor ofta gjorda av nylon för det är billigt men kan även bestå av andra plaster som har andra egenskaper. Finns massa olika töjningsegenskaper, styvheter etcetera.
  6. Fluorocarbon håller på förbjudas, så nog bort inom 5-10 år. Enda fördelen enligt mig är att den sjunker men påverkar flugfiske marginellt. Det där med brytningsindex och tåligare med mera känns som marknadsföring bara. Får lika mycket fisk på nylon och ser fluo under vattnet utan problem. Samt haft mer tafsbrått på fluo än nylon. ps. finns sjunkande mono också.
  7. Finns många som har liknande medel och används tämligen flitigt på karp. Så tror inte det kan vara direkt skadligt, då borde det märkts. Karpar fångas ju om och om igen. Visserligen är karpar sjukt tåliga fiskar. Vet personer som flyttat karp från en sjö till en annan via att ta de i en fuktad matta på bussen. Varvid karpen levde vidare utan uppenbarliga men. Skulle vara intressant och veta om korda har samma typ av medel i sin. De är ju en av de största aktörerna och betydligt mer "seriösa" än typ savagegear. https://kordatackle.com/products/product-categories/carp-care-treatments
  8. Skagit kommer ju från tvåhands fisket efter steelhead. Vid detta fiskar man sällan in klumpen innan för spötoppen innan man börjar nästa kast. För upp linan i position, låter sjunkspetsen landa på ytan sen bilda d loopen och iväg. Exempel på kast är snap-t, snap-c, doubelspey. I stilla vatten missar du ju närmare 10 meter av kastet om du inte fiskar hem klumpen. Går såklart men blir massa rassel. Ankra kastet från båt blir också plaskigt och klumpigt. Bättre lära sig kasta enhands först. Kommer ha mer nytta av det. Speciellt om du vill kunna fiska nymf och torrt också.
  9. Trout spey och/eller skagit linor är mest lämpligt till strömmande vatten. Skulle rekommendera en vanlig enhands med vanliga wf-lina till stilla vatten speciellt om du kör från båt. En klass 6 blir nog bra. Om du vill kan du komplettera med skjutlina och en opst klump om du vill testa skagit.
  10. Men du har väl fått en 1000 lapp av köparen innan du posta? Så då kan du ta postnords 1000 lapp och skicka tillbaka till köparen. Då får han tillbaka sina pengar men utan spö och du har inget spö men pengar kvar från köpet. Detta förutsätter att postnord verkligen betalar ut pengar. Men de bör de om varan är "ansvarsförsäkrad"
  11. Den andra bågetråden försvann men skapar en ny då jag tyckte vi snuddade vid ett intressant område. Visst finns det skräckexempel med dammar utan växter och annan fisk där inplanterad regnbåge svälter om de inte skulle fångas. Dock sällsynt och här omkring (stockholm) är det vanligast sjöar med ett rikt fisk/insektsliv som klart kan underhålla ett bra antal regnbågar i bra vigör som fiskarna sätts i. Har varit med i många sjöar med isättning 1-2 gånger per år där fiskarna frodas. Så allt klarar de sig i många vatten och dessutom ofta mår bra. Riktig stor regnbåge däremot har svårare att acklimatisera sig. De behöver mer mat för hålla kroppsvikt och en diet på insekter räcker inte med mera. Många skogssjöar har inte förutsättning att producera individer på 5 eller till och med upp mot 10 kg heller. Så självklart kommer dessa fiskar i dessa miljöer få svårt att finna tillräckligt med mat. I en skogsjö med vild "ädelfisk" är det mer troligt att finna fisk upp till ett kg kanske det dubbla men inte mycket mer. Kan vara värt att tänka på. Regnbågefisket kantras av en rad andra problem framåt. Fler och fler odlare har problem och lägger ner. Priser på pellets och bensin stiger och även efterfrågan då färre odlar. Den odlade fisken kommer inte räcka till, men framförallt bli jäkligt dyr. Jag är uppvuxen med rengbågsfiske och ser gärna att det finns kvar som ett alternativ/substitut för oss i sydligare breddgrader. Annars blir det bara fiske efter gädda, abborre och vitfisk kvar. Absolut, även havsöring på visa platser och tider. Personligen ser jag det som ett alternativ att sätta i betydligt mindre fiskar som får gå läge i sjöarna, acklimatiserar sig samt som kan växa till sig i sjöarna. Detta kommer dock kräva minimått mm. Men samtidigt erbjuda ett roligare och mer krävande sportfiske. Men inte ett fiske där man kan fylla frysen lika lätt. Hur många skulle tycka denna typ av sjöar var intressant?
  12. Ser bra ut! Rosa, orangea och "maskfärg" har fungerat bra för mig. Ruggigt bra fluga ibland, speciellt på harr.
  13. Typ en 10 eller 8:a beror på krokmodell. Jag har kört jiggkrok oftast med en guldskalle. Var längesedan jag band squimy nu.
  14. Bind inte för hårt, då går materialet av. Två lösa varv sen spänner du åt genom linda över öglan med tråden mot kroken. Tjock tråd. Annars är det väl inte så mycket att orda om. Vissa dubbar kroppen jag har ofta kört lite blytråd bara. Låt sticka ut material fram och bak.
  15. Lill-Niklas

    Ismopuppa

    Läckra!
×
×
  • Create New...