Jump to content
Edgeforum

Lill-Niklas

Members
 • Content Count

  452
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Everything posted by Lill-Niklas

 1. Har kört med tafsringar men tycker det trasslar mer än kiurgknut. Grövre material till upphängaren samt kort längd brukar minska trassel.
 2. En väldig enkel och billig lösning om du vill ha en ögla. Skala 5-10 cm fluglina med hjälp av ca 0.35 nylonlina. Gör en perfekt loop. Superlimma. Klart!
 3. Håller med! Nålknuten kör man direkt på fluglinan. Själv brukar jag köra typ uniknut annars direkt på linan, tycker den är enklare. Annars kan man smälta egna öglor med krympslang i kombination med varmluftpristol eller vattenberedare. Fluglinan smälter då ihop sen pillar man bort krympslangen efter.
 4. För att trösta lite, att tappa havsöring hör till. Enligt den stora boken om havsöringsfiske landar man endast 45% av de öringar som hugger på kustflugor. Så bara på det igen. Personligen har jag märkt: - att jag tappar mer öring på hösten än på vintern/våren. - Jag tappar mer fisk på tunna krokar - Jag tappar mer fisk på stum fluglina, iallafall i början. Nu känns det som det vänt, men jag har bytt krokar efter bedrövligt år för x antal år sedan.
 5. Kasta fort som fasiken igen! Ofta går de i stim. Men ibland får man bara en chans. Tappar man mycket fisk får man analysera var det brister.
 6. Lill-Niklas

  ULS Hybrid

  Nu har jag hunnit testa #7 spöet på 2 korta turer. Himla trevligt! Känns naturligt att köra underhandskast med både en och två händer. Även överhandskast kändes naturligt! Första switchspöet som faktiskt känts bra att fiska med enhandsfatning.
 7. Håller helt med! Kör själv ahrex ns110, rak ganska grov krok, då brukar de sitta.
 8. Nu verkar det vara officiellt! Såg på facebook att fly fish europe la ut en video på nya
 9. Är det bara jag som tappat mycket fisk på cs54?
 10. Lill-Niklas

  ULS Hybrid

  Har beställt en klass #7 samt en 7/8 wf uls. Blir spännande att testa. Kände verkligen att jag saknade ett switch senast jag var uppe.
 11. Har också känt på sexan. Riktigt trevligt. Känsla och kraft. Om 4:an är lika trevlig, skulle jag själv kunna tänka mig ha den som torrfluge spö. Är väl ingen konstigt att vilja ha en snabb 4 som torrflugespö? I sjöar och lite större vatten är det inget fel med lite power.
 12. Tycker dagens system ändå fungerar hjälpligt. Aftm på spöet för ange vilken typ av fiske det avser. Sen utskriven klumpvikt samt längd på linorna för lättare kunna finjustera.
 13. Vad är det för kast du kör? Överhandskast, rullkast, underhandskast? Tycker linan på pappret såg trevlig ut. Väger dock 16,5 g så går nog utan problem att gå upp en klass till 8 på 18 g. Underhandskast är ju lättare med kortare lina. Så en evotec 85 annars. Är du grön på flugfiske överlag? I såna fall är det kanske mest övning som krävs. Kolla på hur man ankrar och skapar d-loop.
 14. Lite roligt med artikulerade är ändå att Kelly Galloup säger i någon film att de startade med ledade streamer för de ville ha stora flugor med en mindre krok längre fram för det var där fisken oftast högg och de tappade mycket fisk på stora traditionella streamerkrokarna. Känns ju som det finns andra sätt att uppnå samma på. Typ en baitfishkrok, tycker de flugorna simmar och fiskar bättre oftast också.
 15. Vad är er ärliga åsikt om ledade streamer? Har ju gått några år sedan de slog! Personligen är jag inte jätteimponerad och använder de ytterst sällan. Men kanske borde...
 16. Spännande! Visserligen så sjukt nöjd med mina Radian så jag ser ingen anledning att uppgradera.
 17. Då är vi eniga. Grattis till grym öring! Hoppas på något liknande
 18. En liten fundering som jag vet snuddas vid förut men blev aktuell igen för egen del då jag ska upp till Ammarnäs. Där uppe gäller "Rotationsfiske tillämpas på området". Att man inte går ut nedanför någon som streamerfiskar sig nedåt är självklart. Men hur tycker ni man ska bete sig om man står utvadad och fiskar torrfluga och en streamerfiskare anländer senare och börjar fiska sig ner mot dig. a) Avbryter fisket. Vadar in och släpper förbi fiskaren. b) Förväntar sig att streamerfiskaren visar hänsyn då du var där först, avbryter fisket, går nedanför dig och fortsätter.
 19. Lill-Niklas

  ULS Hybrid

  Tack! Var mest sugen på ett enhands med längre but så det låter ju intressant. Tycker du att en vanlig klass 8 wf lina låg rätt i vikt för enhands? Deras uls klumpar har jag haft sen tidigare, riktigt trevliga.
 20. Lill-Niklas

  ULS Hybrid

  Lyfter denna, lite sugen på ett hybrid klass 7. Är det ok att överhandskasta med? Har redan ett lätt tvåhands, så var denna gång mer sugen på just ett mer hybridspö.
 21. Folk verkar nöjda iallafall, dock väldigt olika angivelse på vikt. opst 300 samt 400 grain men kan ju bero på vilka spetsar man kör också samt kaststil. Köpte när dessa släpptes!. 11fot klass 7. Grymt nöjd!!! Rekommenderas. Har detta i #7. Otroligt lätt och skönt att gå och underhandskasta korta klumpar med. Tog en fin höstlax på 10kg i fjol, och mitten av juli en blank 6 kgs i Norge, otroligt skönt att drilla på. Rekommenderas varmt! Har detta spö i klass 7, kör med opst Commando smooth 300 gr...en dröm att kasta med! Har en #6 och en #7 dessa har all
 22. Går som sagt att köra med alla möjliga typer av linor. Var dock observant på att visa enhandsklassar sina switch spön med andra 2handsklassar dem. Tycker personligen att korta klumpar som opst eller liknade är trevliga på switchspön.
 23. Om vi talar om att kasta långt så absolut, då ser jag till att ha hela klumpen utanför spööglorna, tappar kastlängd annars. Om jag ska prickkasta på en vakande fisk 10 meter ut så behöver jag inte ens skjuta ut linan, då handlar det ju mer om att lägga ner flugan. Då kan jag absolut fiska utan ens ha hela klumpen ute. Vi har helt klart olika uppfattningar, kan tänk mig att det mynnar i att vi fiskar utifrån olika förutsättningar till stor del. En majoritet av mitt fiske sker i sjöar eller på kusten, där långa kast och ladda spöet är en viktig aspekt.
 24. Jag fiskar oftast klumpar från 8,5 upp till 13-14 m. På dessa längder tycker jag spöet svara liknande på samma klumpvikter. Jag har alltid hela klumpen utanför toppöglan innan jag skjuter iväg kastet. Är ju massan som laddar spöet. Enligt aftm systemet ska man ju väga första 9,15 m, om denna ska väga lika mycket kommer detta innebära väldigt stor skillnad på klumpvikt då den korta klumpen kräver att man väger en del skjutlina också medans de långa klumparna tar man kanske inte ens med halva klumpvikten. Med dagens alla olika linor med olika längd, tappering och masscentret så passar inte aftm
 25. Är det verkligen så? Tycker de gramviktena har gällt länge. Mina gamla klumpar sitter lika fint på mina nyare spön. Lite off-topic: Själv tycker jag allt har blivit lättare på senare år då tillverkare faktiskt börjat skriva ut gramvikter på linor framförallt. Bra att man slopar aftm och istället pratar klumpikter på linor.
×
×
 • Create New...