Jump to content

joster1

Members
 • Content Count

  25
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

4 Neutral

About joster1

 • Rank
  Member

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  joster1@volvocars.com
 • Telefon
  031593352

Recent Profile Visitors

1,227 profile views
 1. Det var Frank Hjortberg som refererade till lite teorier om det dåliga vårfisket 2016. Den "intressantaste" han hört var att tsunamin (!) hade decimerat havsöringen. Då var ju staggteorin troligare. Sedan har väl inte öringen samma behov av att söka sig in på bräckt och varmare vatten nära kusten dessa vintrar utan is och sträng kyla. Då blir det ju stor skillnad i mängden fisk vi fiskar på från land.
 2. Allemansrätten handlar inte om att få köra bil på privata vägar! Förutsatt att de som anlagt vägen äger marken och inte uppbär statsbidrag eller kommunala bidrag, så är detta helt i sin ordning.
 3. Givet! Tack för tipsen!
 4. Najs! Barracudor har ju några tänder har jag sett... Behövs wiretafs eller räcker 0,80 nylon? Nu är ju Korsika del av Frankrike och Sardinien är Italien, men hur fungerade det med fiskekort och så där?
 5. Jag var på Sardinien för två år sedan och såg enastående stim av seabass och barracuda när jag dök (snorklade mindre än 50 m ut). Nu när jag skall dit igen i september åker några flugspön med! Är det någon som har erfarenhet av saltvattensfiske i denna delen av Medelhavet? Ser säkert likadant ut på Italienska fastlandet, Korsika och Sicilien...
 6. Kände sig förflyttad 20 år tillbaka i tiden när man läste det reportaget...
 7. Har en Loop Classic 8/11 som jag vill vända från höger till vänstervev. Loop ger inga instruktioner, (har frågat via mail), men erbjuder sig att ändra för 200 kr. Är det någon som gjort detta själv, med lyckat eller misslyckat resultat?
 8. Bra inlägg, Nicke! Jag håller med dig i mycket av det du skriver och jag vet att jag kanske retar upp några genom att skriva så hårda ord. Jag har själv varit engagerad med Säfveåns Flugfiskesällskap i 20 år kring passage i Hedefors och andra fiskevårdsinsatser, så jag vet att det tar tid! Det som retar mig med Edet, är att alla tycks vara nöjda bara det finns en h-es massa lax. Tyvärr är det ju likadant längs hela Norrlandskusten och visst finns det fiskeglädje även i dessa vatten, men låt oss aldrig vara nöjda utan alltid framhålla det orätta i denna misshushållning. Klart att det fortfarande finns potential med Göta älv - om 20 år kanske det inte går några fraktbåtar upp til Vänern längre, så det är bara att börja undersöka möjligheterna! Det finns hur många exempel på älvar som varit utdömda på olika ställen i världen, men som genom engagemang och hårt jobb kommit tillbakantill naturlig reproduktion! //John
 9. Laxakungen bjuder på en sällan skådad brist på kunskap om ekologi och fiskevård! I Mörrumsån pågår ett långsiktigt arbete för att öppna upp tidigare lekområden för laxen, eftersom de tidigare massiva smoltutsättningerna ledde till sjukdomar och fiskdöd. Att den ån mynnar i ett innanhav, som vi försöker ta livet av med alla medel, gör inte den insatsen lättare, men det är åtminstone steg i rätt riktning. Inte för att jag oroar mig för Vattefalls pengar, men att pytsa in miljoner över åren, för att odla smolt, som sätts ut i en älv utan rimliga lekmöjligheter för den lilla del av fisken som återvänder, är knappast väl genomtänkt. Men för kraftbolagen är detta ändå en bra affär, eftersom en massa fiskare, som inte vågar sig ut i den verkliga naturen, kan dra upp 20 laxar per sommar, och lokalpressen får något att skriva om. Det är som om vi lät skogsbolagen kalhugga hela Sverige och kompensera genom att släppa ut älg på Liseberg, som jägarna fick skjuta! Det är såkart inget fel på dem som fiskar lax i Edet, men med sitt fiske legitimerar de att kraftbolagen fortfarande envist avstår från att göra det rätta, nämligen att låta fisken vandra fritt! Inse att detta är ett synsätt som hör hemma på 50-talet, men att miljö- och fiskevården i Sverige och i stora delar av världen har hunnit långt sedan dess!
 10. Det finns många bra trådar på Edge, där kunniga och miljömedvetna flugfiskare värnar om biologisk mångfald, levande vatten och fria vandringsvägar och C&R! I denna tråd förhärligar och berömmer vi ett fiske som helt är beroende av kompensationsutsättningar, där avelsfisken togs från Säveån som numera inte ens har fisk tillräckligt för egen produktion. Dessutom är ju fisket i Edet så bra, för att i stort sett ingen fisk kan passera kraftverket och nå de kvarvarande lekplatserna i Trollhättan! Jag har inte hört något om att SFK Laxen jobbar för att förbättra möjligheten för laxen att passera kraftverket i Edet! Allt det som vi håller högt i andra diskussioner - naturupplevelse, fiskevård, ansvarsfull förvaltning av vattnen osv, verkar oväsentligt bara för att det är Lilla Edet. Ni som vill ha nån form av förtroendekapital när ni propagerar för ekologiskt hållbart fiske borde inte sponsra detta fisket med era fiskekortspengar!
 11. Att fiska makrill med fluga i en masksvärmning, är som att fiska blåval med EN krill... (Bortse från storleksskillnaden) Jag tror inte makrillen jagar enstaka maskar, utan bara simmar i stim i ytan med vidöppet gap och filtrerar. Störst chans att få på fisk är med en stillastående fluga som svävar. Vid hemtag tror man att man missar hugg, men jag tror det är flugan som hakar i ryggarna utan att fastna. Ju fortare man drar flugan, desto mer "hugger" det. Fråga är hur öringen jagar i maskstimmen? Jag tror den bara gör ett utfall mot ytan med öppet gap, för att få med så många som möjligt. Jag har sett maskgröt med minst 100 st per m2.
 12. Kul tråd, Pär. Intressant att se att det inte är de sträckor med flest fångade laxar som ligger närmast om hjärtat, utan det är miljön och minnena som räknas. Min dröm är såklart omöjlig, och inte ens en fråga om pengar, men för atmosfären och historien skulle jag ge vad som helst för att fiska Junction Pool & Hempseedford i Tweed åtminstone en dag innan jag dör. http://www.edgeflyfishing.com/ipb/public/style_emoticons/default/wub.gif
 13. Det kanske inte spelar någon roll, men för mig ser det ut att vara SÄL-skyddsområde (inte FÅGEL) för hela Fjärhalsudden. Antar att det också innebär att man inte får besöka stränderna, men kanske finns det också så mycket säl där att Havsöringsfisket blir lidande?
 14. Den litterära stilen kallas "stream of conscience" och praktiserades bl.a. av James Joyce (http://en.wikipedia.org/wiki/James_Joyce) i "Finnegans Wake", 800 sidor utan skiljetecken. Han anväde dock inga smileys, ej uppfunna då... Det hade kunnat vara en trevlig bok, om den handlat om fiske...
×
×
 • Create New...