Jump to content

Joakim Wallstén

Edgemember+
 • Content Count

  617
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Joakim Wallstén last won the day on May 24 2015

Joakim Wallstén had the most liked content!

Community Reputation

57 Excellent

About Joakim Wallstén

 • Rank
  Advanced Member
 • Birthday 03/12/1971

Information

 • Bostadsort
  PITEÅ

Recent Profile Visitors

3,724 profile views
 1. Och......låta älven vila. Kommer man tex först en tidig morgon så ökar chanserna enormt. Går det gubbar på löpande band så är laxfiske bara en slumpgenerator.
 2. Kolla Guidelines klumpar för den klass som spöet har. Klass 8-9, 31 gram. Deras klumpar funkar jättebra till Radian. Sedan kan du köra tyngre. Spöet får om möjligt annan känsla. Lättare klumpar = snabbare kaströrelse. Tyngre klumpar = något långsammare. Som det är med de flesta spön och aktioner.
 3. Spölängd i förhållande till klumplängd är viktigt. Ett ex: 15 fotare med 11 meters klump är inga problem. Med längre klump måste man göra ett dubbelutlägg vilket jag inte rekommenderar ur ett "skrämmafisk-perspektiv". Tafslängd kan också påverka. Brukar ha 2,5 meter till sjunklinorna. Står ofta på land med tyngsta sjunkklumparna. Långsamt upptag av linan med brant lyftvinkel - nedlägg ovanför i vattnet där du står - och snabbt ivägskjut. Då flyger det. Hög och rak spöföring kan underlätta.
 4. I princip är det så. Men det finns undantag ibland när man står djupt utvadad och situationer med felvind m.m.
 5. Utgå ifrån att fisken är skygg, så kommer du få mer fisk. Sedan finns det ju alltid specialsitationer. Låt säga att du skall nå en nacke mot andra kanten och kanske vinner den dubbla kastlängden på att först lägga ut klumpen. Kan du vinna den dubbla kastlängden så kommer du ju inte skrämma fisken du fiskar på. Men som sagt....utgå ifrån att fisken är lättskrämd.
 6. Det har forskats på märkta laxar och ca 80-90 % klarar sig. 8-9 laxar av tio som kan fullfölja leken på hösten. Laxar dör av olika anledningar. Det har pratats mycket om tiaminbrist och svampangrepp. Detta pga att östersjön är ett sjukt hav. Då är det än viktigare att så många laxar får leka på höstarna. Idén med att återutsända fångad fisk är ju sprunget ur hur det var förut. Då laxstammen försvagades och i vissa älvar var i princip obefintlig. Att vi har relativt mycket lax i våra älvar idag, beror till stor del på att vi inte dödar allt vi fångar samt att de som förvaltar fisket i våra älva
 7. men klumpen typ. Jobbigt och mata ut en 9-10 meters klump utan att det känns i spöet.
 8. Söker en kortklumpslina som laddar spöet snabb och gör mjuka övervändningar. Tips emottages tacksamt
 9. Spricka brukar ofta leda till knäckt spödel, tyvärr. Har varit med om det allt för många gångar. Kan funka ett tag.....beroende på hur hårt du belastar spöet vid fiske.
 10. Scandi 100%. Mindre plask = mer fisk Går att scandikasta kort flytbelly med tung sinktip om man vill det. Var ifrågasättande från början och det glädjer mig att många nu insett att det var en "fluga" från USA.
 11. så med andra ord.....man får det man söker
 12. Min upplevelse är att många spön får ut flugan till fisken, oavsett prisklass. Det du betalar för är hur "det känns" när du kastar. Dyra spön går sönder. Billiga spön går sönder. En "god känsla" kan kosta 8000:- Sedan vill flugfiskare (har själv varit en sådan men har nu landat) visa att de har koll genom att ha bra och erkända märken. Ungefär som Stockholmare i skidbacken. Bästa grejorna men kan de åka? Vi människor är sociala varelser som vill passa in. Även flugfiskebranschen lever på detta. Vår ängslighet och vilja att passa in i de sociala sammanhangen vid älven. Slalomliknelsen är lite
×
×
 • Create New...