Jump to content

Bigsalmon

Global Moderator
 • Posts

  9,195
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  125

Bigsalmon last won the day on September 7

Bigsalmon had the most liked content!

2 Followers

About Bigsalmon

 • Birthday 07/02/1962

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Katrineholm
 • Intressen
  Fiske, fotografering, musik, träning

Kontakta medlemmen

Recent Profile Visitors

11,078 profile views

Bigsalmon's Achievements

Frontline Member

Frontline Member (4/5)

1.6k

Reputation

 1. Mitt senaste favoritspö för abborrfiske från båt är ett odelat LF Cobra 6' 5-45 gram. Helt fenomenal känsla! Spöet är ett känselspröt! Mitt tidigare favoritspö, ett SG4 7'2" 5-21 g, inköpt i somras, känns som en gummisnodd jämfört med sexfotarn...
 2. Bigsalmon

  Snabba spön?

  Hur definierar du en "klassisk trout-lina"?
 3. Bigsalmon

  Snabba spön?

  Jag kör med long belly-linor på alla spön utom mitt Scott s4, dock inte 20-metersklumpar. Vilka linor har så lång klump? Jag använder Rio Gold, Vision XO, Imago Horizon (som jag designat), Cortland 444 SL m.fl.
 4. Bigsalmon

  Snabba spön?

  Om en lina följer AFTM-klassningen spelar längden på klumpen ingen roll. Däremot blir förstås en lång klump tyngre än en kort och därför kan det ibland kännas rätt att använda en lina med en lägre klass än vad som anges på spöet. Vi säger att en lina med t.ex. 16 meter klump väger 9 gram de första 30 foten/9,15 meterna (som man mäter/väger enl AFTM-systemet) och klassas därmed som #5. Klumpen är ytterligare 7 meter lång och antagligen dessutom grov. En vild gissning är att klumpen gott och väl kan väga 15-18 gram och därmed belasta ett #9-10-spö rätt, men fortfarande står det #5 på spöet.
 5. Och vad skulle vara intressant som bytesobjekt?
 6. Den är jag intresserad av om det inte blir nåt byte.
 7. Jonas lär inte köra med några kläder från mellanprissegmentet... Min erfarenhet är att billigare kläder helt enkelt inte håller tätt. Mina 20 år gamla trelagers Goretexkläder håller fortfarande tätt, även om de börjar ge sig. Byxorna är tätade med liquisole i grensömmen och jackan har fått ny dragkedja, men håller tätt även när det öser ner. Att yttertyget suger åt sig vatten betyder bara att impregneringen blivit borttvättad. En ny impregnering av något bra och erkänt märke borde avhjälpa det problemet.
 8. Hur längden är ska jag låta vara osagt, jag har bara kollat vikten. Köper ofta begagnade klumpar som redan är klippta.
 9. Bigsalmon

  Snabba spön?

  Sen kan vi konstatera att det är stor skillnad mellan snabba spön och snabba spön. Har spöet en toppig eller djup aktion? För mig var länge snabbt = toppaktion, vilket inte tilltalade mig alls. Men så vid nåt tillfälle kom min "kunskap" på skam, då jag såg ljuset och insåg att ett snabbt spö med djup aktion och snabb återhämtning är det perfekta fiskeredskapet. För mig, skall tilläggas. Numera använder jag både mjuka, medium och snabba spön, allt efter situation. Min favoritkombo är Hardy Wraith 9' #6 och en Rio Gold #6. Följsamt och smidigt. Kastar långt och drillar med känsla. Scott S4 9' #5 och en Vision 105 #5-6 är en effektiv kombo när kasten och placeringen måste gå snabbt. Ett luftkast och flugan landar där du vill 20 meter bort. Spöet har en styvare botten och erbjuder inte lika mycket känsla som i Wraith. I övrigt kör jag med "mjukare" spön; Hardy Jet, Imago IPT-M, Sage SP m.fl.
 10. Vad gäller differenser mellan angiven vikt och verklig vikt brukar den angivna vikten stämma, men om det anges linklass och ingen vikt kan det skilja mycket mellan olika klumpar. En #9-10-klump kan väga allt från 32 till 38 gram. Sen måste det tas hänsyn till om klumpen ska kompletteras med tip eller inte. Tvåhandsfisket är en snårig djungel...
 11. Ja, du väger hela. Inga konstigheter.
 12. Varför bytte du rullfäste?
 13. Frågan är felställd. Grovleken på tafsspetsen avgörs av flugans och fiskens storlek. Jag har fått fisk på allt från 7X till 01X på mitt #5-spö. Jag rekommenderar dock en lättare klass på spöet för tafsspestar tunnare är 6X/0,12 mm.
 14. Gärna en billig lite sliten klump. Jag är nyfiken på skagit, men har ingen lust att lägga 600-800 kr på en ny innan jag testat.
 15. Bigsalmon

  Abel super12w

  Fråga Abel direkt. De brukar svara snabbt. Att skicka en ny korkskiva från USA kostar inte många kronor. Men att korken mörknat lite, men fortfarande är intakt, tror jag inte påverkar funktionen.
×
×
 • Create New...