Jump to content

maxons

Members
 • Posts

  811
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  13

maxons last won the day on December 31 2018

maxons had the most liked content!

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  tomashansenpost@gmail.com
 • Telefon
  11223321

Recent Profile Visitors

3,752 profile views

maxons's Achievements

Advanced Member

Advanced Member (3/5)

160

Reputation

 1. Här några bilder på kniv jag gjort. Bladet är egentillverkad Böhler K720 kolstål som är härdat och anlöpt i hemmagjort gasäsaja. Sliran är av vegetabiliskt läder. Handtag av tvärsågat Ek från skogen där jag bor.
 2. Helt riktigt turtola, såg nu att det kommit med en etta. Skall naturligtvis vara 800-900 grader ?
 3. Ok, men vad är det som styr mer gas? Större flaska? Annan gas? Annan regulator? ( Som kanske släpper på mer gas) Annat handtag/munstycke?
 4. Förutom ässjan hann jag även med en jigg för att slipa egg innan härdningen. Skruvar man ner bulten puttar den biten som håller kniven framåt och vinkeln ändras....
 5. Gjorde mig en liten ässja idag för att kunna härda knivblad. Men, med den lilla gasanordning jag har gav inte tillräckligt med tryck. Fick en bult lite röd efter 10 min. Jag är helt lost på detta med gasol så är det ngn som kan komma med förslag vad jag skall ha istället. Ur detta lilla handtag och flaska kom det endast 1 kw och 80 g per timme. Vad jag tror behövs någon annat munstycke och något som ger mer bar. Måste komma upp i ca 800-900 grader för att avmagnitisera ämnet. 1kw säger inte mig så mycket....
 6. Här ett par bilder.... Inte mycket till fluga men funkade uppenbarligen att ta fisk på. Jag gjorde ett hål i sidan och inte rakt igenom. Det gör att man får tänka på vilken sida man står på i älven. Vid huvudet skar jag tuben snett nedåt som en wobbler fast tvärtom, detta för att flugan skall sträva uppåt. Även normala ingångshålet för tafsen fyllde jag med uv lim helt och hållet. Detta är ju ett gammalt mönster original men här är min uppgraderades version ? Tubens längd ca 2-2,5 cm Vingens längd ca 4 cm
 7. Aaaaaa... Sorry, måste kolla imorgon.
 8. Kommer senare. Skall bara rota fram flugasken ....
 9. Själv har jag Greys XF2 S, både i 13#8 och 14#9 Väldigt lätta och trevliga spön och som dessutom är väldigt lättkastade med bra tryck.
 10. Jag var iväg en vecka i Norge och fiskade lax i mitten av augusti. Vi hade flera pooler att fiska i och det var gott om fisk i alla poolerna. Många känner säkert igen sig när man står där kast efter kast utan att känna något eller ens få ett drag i flugan trots att det hoppar massa fisk omkring dig. Nåväl, efter ett par dagars nötande med olika flugor och linbyten lyckades jag till slut fånga en lax som fick gå tillbaks. Åter igen stod man där och slängde denna lina gång på gång, timme ut och timme in. Något måste göras! Nu hade jag provat alla möjliga färgkombinationer och stora och små flugor, olika sjunkvarianter men inget hjälpte. Det kändes som laxen hade sett dessa kombinationer hela sommaren som förövrigt varit torr utan regn och gjort att det var lite vatten i älven och ingen ny fisk steg upp. Jag funderade hur jag skulle kunna bryta detta mönster som antagligen bara tråkade ut laxen. Jag tittade för femtielfte gången i flugasken och kom ihåg att jag bundit ngn Sunray som Riffling Hitch flugor. Genast sökte jag igenom asken och hittade en. Jag kollade så jag hade flytlina hela vägen till spetsen och band på flugan. Kompisen hade gått före mig en vända och massa fisk hade visat sig. Jag började sedvanligt överst i poolen och fiskade mig nedåt. Började närma mig platsen där mycket fisk är visat sig och där jag två dagar tidigare hade fått en på 6,5 kg. Jag la ut fluga snett nedåt och fick bra fart på den. Med full koncentration följde jag flugans väg och precis när den kom till "the hotspot" så sög det till i 13 fotarn. Woowwww... Vilken känsla! Efter en stund kunde jag landa en honlax på 9,5 kg som fick gå tillbaks. Nöjd över att jag lurat laxen satte jag mig ner och tog en kopp kaffe. Senare på eftermiddagen i en annan pool startade jag med annan fluga. Samma visa här, massa fisk som hoppa, och som till och med landade på linan! Hmmm, tänkte jag. Fram med Riffling Hitch flugan igen. Även denna pool hade sin hotspot och när jag kom över den sög det till ordentligt ? Snabbt upp på land kom jag så jag kunde springa om jag var tvungen. Men den stod mest och tjurade. Mera press gjorde gott och efter en stund kunde jag landa lax nr 2 för dagen, en hanlax på 7,1 kg som fick åka med hem. Så för min del tror jag att det är viktigare att bryta ett mönster helt tvärt, än att stå och nöta med samma typ av fluga. Tyvärr var det sista passet på den resan annars skulle jag ha plockat fram en bomberfluga och provat torrt. Men det får jag ta nästa gång?
 11. Någon som har ngt enkelt sätt att räkna ut ca vikt på lax om man bara har längden, och inte "midjemåttet"? Vet att det kan skilja på olika laxar beroende på vilken älv dom tillhör, men det finns säkert ngt generellt sätt att få fram en ca vikt. Tänker på om man har tur att fånga ngt nästa vecka och använder c/r ?
×
×
 • Create New...