Jump to content

Fishdoctor

Members
 • Content Count

  746
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

21 Excellent

About Fishdoctor

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Bostadsort
  Torslanda Gbg

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  david.hakanson@gmail.com
 • Telefon
  031563023

Recent Profile Visitors

2,223 profile views
 1. Jo trenden verkar tydlig, verkar vara väldigt få som haft skapligt fiske i år.
 2. Hej Lappen. Jag utövar då och då tillsyn runt storgöterborg i havet. Vi hittar väldigt få nät i området. Överfiske på havsöring känns långsökt faktiskt. Tror isåfall mer på en förändring i våra lekbäckar, det slår omedelbart på 2-3 år.
 3. Jag tycker jag ser många trollingbåter som stryker nära klippor o kanter runt storgöteborg. Ganska vanligt här.
 4. Så här såg en snabb trålfångst av torsk ut på 80-talet. Helt galet mycket och stor fisk. ff.tif
 5. Fast inte enligt forskarna, men men finns säkert undantag, forskarna har väl inte pratat med sälarna .
 6. Vi hade ju extremt lite vatten i lekbäckarna 2014-2016, borde påverka antalet utvandring av smolt till havet. I år mer nederbörd, men fler bäverdämmen å andra sidan, på Hisingen. Magkänslan är att det är lokalt. Verkar vara helt OK hos @Jonas runt Tjörn/Orust. Vet ju också att de har en bra aktiv fiskevård i området och bra storlek på bäckar. Tror det gör stor skillnad.
 7. Har själv gått Sven Gunnars säljaktskurs som är väldigt bred angående sälen som art och dess jakt (eller rättare sagt avsaknad av jakt). Sälpopulationen i Bohuslän är mycket större än den siffran du angav, men spelar ingen roll i sammanhanget. Ja det var ju smart av de djupaste djurvännerna att få igenom ett stopp på försäljning av sälprodukter, så kan vi glömma en någorlunda snabb återhämtning av den kustnära fiskstammen. Fisk verkar inte prioriteras inom miljörörelsen. Tror säkert man kan begränsa sältrycket i ett begränsat område som tex en fjord. En ide är att säl kan gå till foder, men det är ju förbjudet. Jag hör tyvärr många som säger detsamma, att det krävs mer forskning om Sälen. Jag tyckte samma för många år sedan. Men eftersom inget kustnära fisk tycks återhämta sig, så undrar jag varför fisken hela tiden skall få ta stryk av andra icke hotade arter som är på frammarsch. Sälen äter fisk, inget annat. De äter tex inte hummer o kräfta som vissa påstår. Det forskarna vill ta reda på nu är vilken typ av fisk de äter i de olika områdena. Ja de äter ju antagligen den fisk de kommer åt i de olika områdena. Det man vet säkert är att de inte äter makrill och att de äter bara små fisk. Det beror ju iofs på att det inte finns kustnära stor fisk kvar. Sälar har två stora ögon, är söta och har morrhår. Fiskar luktar illa och syns inte ens på havet, alltså inget problem. Sälen har blivit hela miljörörelsens kelgris och kommer nog tyvärr få självdö i nästa epedemi. Det blir kommunen som får ta hand om alla kadaver som flyter iland, tusentals. Risken är överhängande att man sätter en ny baseline gällande kustfisken, alltså det är så här som vi har det nu det ska se ut i ett friskt hav. Generationerna som växer upp nu vet inget annat.
 8. Mitt HÖ år var tveksamt godkänt, dåligt fiske runt Hisingen, som flera bekräftar. Det tragiska i sammanhanget är att fisken alltid får ta stryk av andra arter på frammarsch. Säl skarv och bäver (som har sina all time high nivåer), kommer göra att fiskbestånden trycks ner och kan inte öka, och vi behöver verkligen mer kustnära fisk. Det är farligt lätt att glömma hur det en gång varit runt kusterna, vi har fortfarande endast spillror kvar från 60-70-talets nivåer. Det hade varit ett fantastiskt intressant pilotprojekt om man kunde tillåta en Säl Skarv fri fjord/zon inom 8-fjordar som utvärdering? Tycker både HaV och till viss del även Sportfiskarna liknas mer som Naturskyddsorganisationer, än att arbeta för starka uthålliga fiskbestånd.
 9. En undersökning om havsöringssäsongen på västkusten 2017 jämfört med 2016
 10. Ja bäverdammar gynnar absolut stationära bestånd, därav problemet med den vandrande. De stationära öringarna kommer givetvis uppehålla sig i dammarna, som ser ynglern som en fin måltid. Fisken kommer oftast, inte alltid, över dämmena vid hösten högvatten. Men få undersökningar visar hur mycket smolt som faktiskt når havet igen, då vi har låga nivåer under tiden smolten skall ut. Beståndet kommer inte öka. Alarna försvinner - dör och vassen tar över, temperaturen ökar, risk för predatorer, inte bara gädda utan vuxen öring. Inom Gbg kommun är det inte tillåtet att jaga bäver, rivning av dämmen endast på tillstånd av kommunen. Att öppna dämmen tillfälligt för bättre fiskpassage är ett enormt arbete.
 11. Vi har en explosiv ökning av Bäver i de kustmynnande vattendragen i Västra Götland. Bäver är ju känd för att fixa ett fint tillskott på nya strukturer, död ved osv inget snack om det, men den ställer också till det för vandrande fisk med dämmen som partiella hinder. Inom storgöteborg är det i princip omöjligt att få tillstånd att jaga bäver, så länge den inte ställer till med problem för samhället. Resultatet kommer visa sig i en svagare havöringsstam närmaste åren. Finns någon därute som har lösning på problemet, då jakt är uteslutet?
 12. Slutsats, det kustnära yrkesfisket och fritidsfisket står för halva landningarna jämfört med sälens matbehov. Skulle vi sluta fiska så skulle antagligen sälen öka med mer än5% årligen i population? Inte tvärtom, fiskmängden öka?
 13. Lite jämförande siffror. Yrkesfisket i Kattegatt och Skagerack står för 50000 ton / år totalt, landat i Sverige. Varav de kustnära fiskarna ligger i häradet undet 5000 ton (båtar under 15m). Fritidsfisket ca 3500 ton per år. Sälen behöver alltså 17500 ton per år.
 14. Med risk att bli tjatig, men ju mer man sätter sig in i knubbsälens populationsutveckling på västkusten, desto mer tveksam blir man på om vi kommer få tillbaks kustnära fisk närmaste 20 åren? Vi har idag all time high population på runt 16 000 djur på västkusten, liknande nivåer uppskattades vid slutet på 1800 talet. Naturvårdsverket har beslutat om skyddsjakt på 200 djur 2016, dvs ca 1,2 % av populationen. Största anledningen till beslutet är skador på fiskredskap. Sälen behöver 3kg föda per dygn vilket blir en nätt summa om 48 ton havsmat per dygn eller 17 500 ton årligen på västkusten. Sälen rör sig sällan mer än 30km från sin födoplats och letar föda ner till 50m djup, extrema fall 200m, så det är en kustnära art. Hade vi inte dammsugit havet på fisk under några intensiva årtionden, hade säkert inte många brytt sig? Nu är dock balansen helt skev, kommer vi någon gång i närtid uppleva ett rikt kustfiske igen med det här kustnära trycket på föda?
 15. Hallå, nu finns statistiken för 2015 års havsöringsfiske på Fiskevårdsnätverkets hemsida, ta en koll där ni som är intresserade! https://www.facebook.com/groups/backraddarna/
×
×
 • Create New...