Jump to content

Fishdoctor

Members
 • Posts

  750
 • Joined

 • Last visited

Information

 • Bostadsort
  Torslanda Gbg

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  david.hakanson@gmail.com
 • Telefon
  031563023

Recent Profile Visitors

2,687 profile views

Fishdoctor's Achievements

Advanced Member

Advanced Member (3/5)

25

Reputation

 1. Varför skulle det inte kunna fungera i havet när det fungerar på land (statligt jaktkort kostar 300kr/år)?
 2. I salthavet får du fiska med tex 6 st redskap tex Hummertinor som privatperson utan att kunna någonting överhuvudtaget om själva fisket. Sen skall olika privata och statliga initiativ dragga upp burar nät och diverse skräp som typ spökfiskar. Kan tycka att det är rimligt att betala en liten slant för att städa upp i haven.
 3. Ja de har försvunnit från större områden, återplantering nödvändigt och fungerar visar prov.
 4. Varför finns det jaktkort efter djur på land men inte fiskekort efter djur i havet? Jakten lyder under jaktlagen (ej allemansrätt). Man måste tex ha jaktkort för att få fånga mink i fälla (ej jägarlicens) Fiske lyder under fiskelagen (ej allemansrätt). Man behöver inga som helst kort för att få fånga hummer och krabba i bur, eller fiska med nät eller spö. Vi behöver fler konstgjorda rev, och återskapa ålgräsängar för att fisket skall ha en chans i havet, just nu all time low på de flesta arter i västerhavet. Tycker det hade varit rimligt att öronmärka en peng till bra åtgärder i havet som tex nya rev för rovfisk, nya ålgräsängar osv med hjälp av ett fiskekort i havet. Ja inte kan det bli sämre än nu iaf...eller?
 5. Jo trenden verkar tydlig, verkar vara väldigt få som haft skapligt fiske i år.
 6. Hej Lappen. Jag utövar då och då tillsyn runt storgöterborg i havet. Vi hittar väldigt få nät i området. Överfiske på havsöring känns långsökt faktiskt. Tror isåfall mer på en förändring i våra lekbäckar, det slår omedelbart på 2-3 år.
 7. Jag tycker jag ser många trollingbåter som stryker nära klippor o kanter runt storgöteborg. Ganska vanligt här.
 8. Så här såg en snabb trålfångst av torsk ut på 80-talet. Helt galet mycket och stor fisk. ff.tif
 9. Fast inte enligt forskarna, men men finns säkert undantag, forskarna har väl inte pratat med sälarna .
 10. Vi hade ju extremt lite vatten i lekbäckarna 2014-2016, borde påverka antalet utvandring av smolt till havet. I år mer nederbörd, men fler bäverdämmen å andra sidan, på Hisingen. Magkänslan är att det är lokalt. Verkar vara helt OK hos @Jonas runt Tjörn/Orust. Vet ju också att de har en bra aktiv fiskevård i området och bra storlek på bäckar. Tror det gör stor skillnad.
 11. Har själv gått Sven Gunnars säljaktskurs som är väldigt bred angående sälen som art och dess jakt (eller rättare sagt avsaknad av jakt). Sälpopulationen i Bohuslän är mycket större än den siffran du angav, men spelar ingen roll i sammanhanget. Ja det var ju smart av de djupaste djurvännerna att få igenom ett stopp på försäljning av sälprodukter, så kan vi glömma en någorlunda snabb återhämtning av den kustnära fiskstammen. Fisk verkar inte prioriteras inom miljörörelsen. Tror säkert man kan begränsa sältrycket i ett begränsat område som tex en fjord. En ide är att säl kan gå till foder, men det är ju förbjudet. Jag hör tyvärr många som säger detsamma, att det krävs mer forskning om Sälen. Jag tyckte samma för många år sedan. Men eftersom inget kustnära fisk tycks återhämta sig, så undrar jag varför fisken hela tiden skall få ta stryk av andra icke hotade arter som är på frammarsch. Sälen äter fisk, inget annat. De äter tex inte hummer o kräfta som vissa påstår. Det forskarna vill ta reda på nu är vilken typ av fisk de äter i de olika områdena. Ja de äter ju antagligen den fisk de kommer åt i de olika områdena. Det man vet säkert är att de inte äter makrill och att de äter bara små fisk. Det beror ju iofs på att det inte finns kustnära stor fisk kvar. Sälar har två stora ögon, är söta och har morrhår. Fiskar luktar illa och syns inte ens på havet, alltså inget problem. Sälen har blivit hela miljörörelsens kelgris och kommer nog tyvärr få självdö i nästa epedemi. Det blir kommunen som får ta hand om alla kadaver som flyter iland, tusentals. Risken är överhängande att man sätter en ny baseline gällande kustfisken, alltså det är så här som vi har det nu det ska se ut i ett friskt hav. Generationerna som växer upp nu vet inget annat.
 12. Mitt HÖ år var tveksamt godkänt, dåligt fiske runt Hisingen, som flera bekräftar. Det tragiska i sammanhanget är att fisken alltid får ta stryk av andra arter på frammarsch. Säl skarv och bäver (som har sina all time high nivåer), kommer göra att fiskbestånden trycks ner och kan inte öka, och vi behöver verkligen mer kustnära fisk. Det är farligt lätt att glömma hur det en gång varit runt kusterna, vi har fortfarande endast spillror kvar från 60-70-talets nivåer. Det hade varit ett fantastiskt intressant pilotprojekt om man kunde tillåta en Säl Skarv fri fjord/zon inom 8-fjordar som utvärdering? Tycker både HaV och till viss del även Sportfiskarna liknas mer som Naturskyddsorganisationer, än att arbeta för starka uthålliga fiskbestånd.
 13. En undersökning om havsöringssäsongen på västkusten 2017 jämfört med 2016
 14. Ja bäverdammar gynnar absolut stationära bestånd, därav problemet med den vandrande. De stationära öringarna kommer givetvis uppehålla sig i dammarna, som ser ynglern som en fin måltid. Fisken kommer oftast, inte alltid, över dämmena vid hösten högvatten. Men få undersökningar visar hur mycket smolt som faktiskt når havet igen, då vi har låga nivåer under tiden smolten skall ut. Beståndet kommer inte öka. Alarna försvinner - dör och vassen tar över, temperaturen ökar, risk för predatorer, inte bara gädda utan vuxen öring. Inom Gbg kommun är det inte tillåtet att jaga bäver, rivning av dämmen endast på tillstånd av kommunen. Att öppna dämmen tillfälligt för bättre fiskpassage är ett enormt arbete.
 15. Vi har en explosiv ökning av Bäver i de kustmynnande vattendragen i Västra Götland. Bäver är ju känd för att fixa ett fint tillskott på nya strukturer, död ved osv inget snack om det, men den ställer också till det för vandrande fisk med dämmen som partiella hinder. Inom storgöteborg är det i princip omöjligt att få tillstånd att jaga bäver, så länge den inte ställer till med problem för samhället. Resultatet kommer visa sig i en svagare havöringsstam närmaste åren. Finns någon därute som har lösning på problemet, då jakt är uteslutet?
×
×
 • Create New...