Jump to content

Frank

Members
 • Content Count

  224
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Frank last won the day on February 13

Frank had the most liked content!

Community Reputation

140 Excellent

About Frank

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Bostadsort
  Västra Obygderna

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  frank.lundgren@gmail.com
 • Telefon
  0735-950642

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hilding Jonsson, sen länge bortgången, tog ett stort antal storöringar nedströms Vargön på sitt kraftiga splitcanespö av märket Milward med en Hardy Super Silex rulle. För er som inte vet... https://www.thomasturner.com/hardy-super-silex-reel/ Hilding var en profil kan man säga. Han pensionerade sig själv när han var 50, efter att ha sålt sina två Uno-X bensinstationer. Det bör ha varit runt 1960. Sedan ägnade han sig åt det han gillade bäst. Fiske och jakt. Han födde upp rapphöns på Kobergs slott och jakthundar på en liten ö Göta älv. Han levde enkelt och körde runt i en Saab V4 kombi. Hilding fick drygt 30 år av fiske!
 2. Den sista dödsstöten kom i början av 80-talet. Främst var det en arbetsmarknadspolitisk åtgärd... Sprängningar i Vargön, en ny turbin i Trollhättan samt muddringar och man vann en halvmeter i fallhöjd... och förstörde laxfisket i Trollhättan totalt samt säkert de sista lekplatserna... Så var det en ny turbin i Lilla Edet samt en ny laxtrappa som laxen inte ville gå genom förstås. Då fick man den goda idén att stänga den gamla trappan som fungerade ypperligt bra. Man ville lära laxen att ta den nya trappan! För att fullborda idiotin kompenserade man utbyggnaden med att plantera ut småvuxen lax från Lagan. Så att man kunde vara riktigt säker på att utrota den gamla stammen av storvuxen Göta älv-lax. Så fungerar svensk fiskevård. Jo, det var ett bra fiske efter storöring vid Vargön. Mot alla odds hade en spillra överlevt. Nu är det väl bara en bråkdel av en spillra. Annars var det ett mycket fint storöringfiske hela vägen mellan Vargön och Trollhättan. Nils Fernström skrev om det i en bok. Det var före utbyggnaden av Håjumstationen i Trollhättan då fallen tystnade. Älven dämdes och vattenytan höjdes med en meter och merparten av strömmarna vid Stallbacka försvann. Till sist... Istället för nya turbiner på 80-talet tror jag säkert man hade kunnat få en rejäl effekthöjning genom att modernisera de gamla turbinerna från förra seklets början i Olidan i Trollhättan. Men det diskuterades aldrig. Tll allra sist... Det av gammal hävd fria fisket i Göta älv nedströms hängbron i Trollhättan och i Lilla Edet togs bort. Nu är det dyra fiskekort till ingen nytta alls. Men så är det ju i Sverige. Allt är så bra så i världens bästa land.
 3. Frank

  Stensättning

  Problemet är privatisering. Förr var det Hushållningssällskapet, lokala sportfiskeklubbar och sen fiskerikonsulenten som övervakade och godkände arbetet. Alltså organisationer rakt igenom utan vinstsyfte. Ideella krafter. Det blev bra för både fisken och fiskaren.
 4. Frank

  Stensättning

  Nä, inte alls. Normal sommarnivå. Kan ofta vara ändå lägre. Tyvärr så illa att båda bilderna är normal sommarnivå. Man tog bort inloppsströmmen och breddade älven. Och konstruerade av nån anledning två små öar. Fråga mig inte varför. Och så då alla dessa stenblock som aldrig funnits där. Naturlig grusås. Till vänster ligger ett grustag som ej syns på fotona. Det som en gång var perfekta lekplatser avseende grus, djup och strömhastighet är nu stensatt och borta.
 5. Frank

  Stensättning

  Ja vad skall man säga? Misstänker att båda projekten har nånting med EU:s "gröna giv" att göra? Men det är säkert en förbjuden tankegång. Det gemensamma är, förmodar jag, att en privat aktör vunnit högsta vinsten. Naturen är liksom skit samma. Bara man kan hitta på en bra slogan. "Välkommen till Kosterhavet Entré Rossö". (En helt annan historia... ) "Lita på myndigheterna". Jotack! Som att ha en haj som badvakt typ.
 6. Frank

  Stensättning

  Måste bara berätta att utanför stocken man ser brukade det stå ett löjstim. Det var där ålen jagade. Riktigt grova ålar manövrerade sig sakta fram i läge nedströms löjorna. Sen kom en blixtsnabb attack. Ålen tog löjan på tvären, som gäddorna. Simmade sen iväg ett par meter. Vände på bytet i munnen och svalde. Sedan upprepades attacken igen. Det var fantastiskt att sitta där gömd och studera skådespelet. Så tack så jävla mycket! Länsstyrelsen. Jo, det var en helt fantastisk liten älv. Oförglömliga minnen.
 7. Frank

  Stensättning

  Långevallsälven som är övre delen av Enningdalsälven som mynnar ut i Idefjorden på norsk sida. Före länsstyrelsens projekt mycket fint och trevligt öringfiske. 1-2kg var inte ovanligt och en del större. Mycket större. Jag är så förbannad på detta totala fiasko. Det var ett mycket spännande fiske. Fiskade man öring med klena grejer och tunna tafsar fanns alltid en viss nervositet för att nåt stort skulle hugga. Det var en trevlig period på våren med nymf och torrfluga. Sen kom större öring från sjön som följde löjstimmen... Under sommaren brukade en del lax dyka upp. Fram i augusti såg man havsöringen ploga över grunda nackar som små torpeder. Minns när man på blanka dagen kunde se stora ålar(!) jaga i löjstimmen. Fascinerande att se. Sen kom länsstyrelsen för drygt 10 år sen och i sin oändligt klockrena visdom stensatte älven och lekbottnarna. Det egentliga laxfisket är Berby på norsk sida. Där har laxfångsterna sjunkit från 150-200 per år till nu katastrofala 30-50. Bästa sättet att mäta fiaskot på. Vad jag förstår har nu norrmännen anmält fiaskot till Miljødirektoratet. Trot eller ej... Samma sträcka före "restaurering". Fotat från andra hållet. Djup grönska och fina lekbottnar hela vägen. Och stor fisk i höljan!
 8. Frank

  Stensättning

  Då får ni åka nån annanstans Men det finns lite löjyngel. För drygt 10 år sen var det fint öringfiske. Längs hela älven. Men grupptänkandet kräver ju att det skall se ut så här. Klockrent. Klockrent på fisk.
 9. Frank

  Stensättning

  Ja, vill man bli av med laxen så är det "klockrent"... Klockren idioti men tydligen nån sorts religion...
 10. Se upp för dom där moderna blanka krokarna som rätar ut sig eller böjer sig när man krokar loss fisken är allt jag har att säga. Vassa som fan men för mjukt material. Tycker gamla Mustad när dom gjordes i Gjøvik i Norge fortfarande är bäst. Dom och vissa modeller av Partridge gjorda i England. Aldrig mer dom där blanka dubbelkrokarna! Minns inte fabrikatet, men ett känt namn.
 11. En liten tråkig uppdatering. 2018 fanns inga yngel vid Svingen. Yngel vid Vassbotten har inte observerats på flera år. I Långevallsälven finns knappt nåt längre. Bara längst ner där länsstyrelsen glömde att restaurera. Och den där fina storöringen, den man aldrig fick men såg, den är väl också ett minne blott 10 år senare. Konsten att stensätta en älv och förstöra lekbottnarna... Fråga länsstyrelsen hur man gör. Jag undrar var dom köpte all stenen?
 12. Ja ja... Är det inte miljarder aggressiva mygg och knott och andra blodsugare så är det säkert stormvindar och hagelskurar... Tycker det ser lite råkallt och vindpinat ut det där landskapet... Ditt linval är nog klokt. Bra i stormbyarna. Själv fiskar jag öring i bäcken som går genom kohagarna här. Omgiven av mördarsniglar och fästingar... Funderar dagligen på att köra rätt förbi gränsvakterna som är några km bort och söka politisk asyl...
 13. Prova varianten att kasta uppströms och låt flugan sjunka mot botten. Bara strama upp linan sen så flugan dras i en båge upp mot ytan.
 14. Nästan så man inte behöver veta... Vi som bor i Europas svar på Nordkorea... Jag är väldigt avundsjuk!
 15. Stjørdal 4,5 ton Surna 2,6 ton Och juni är inte slut än.
×
×
 • Create New...