Jump to content

Frank

Members
 • Content Count

  187
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Frank last won the day on November 30

Frank had the most liked content!

Community Reputation

95 Excellent

About Frank

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Bostadsort
  Västra Obygderna

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  frank.lundgren@gmail.com
 • Telefon
  0735-950642

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Det låter verkligen vansinnigt. Men det är ju vansinnet som styr numera. Jag delar här en helt annorlunda syn på vatten och naturen. Mycket intressant tycker jag. "Förstå naturen och lära av den". Hoppas ni vill se det. https://www.youtube.com/watch?v=yXPrLGUGZsw
 2. Tack! Dom används. Har några till ute i bilen... För kallt för att gå ut och leta... Den uppe i vänstra hörnet blev pensionerad efter nästan 40 år. Bromsen är helt slut. Charmiga rullar som är nästan outslitliga bara dom får nån droppe olja ibland. Men visst har dom sina egenheter jämfört med moderna grejer. Spolen har ingen balansvikt så det skakar rejält om fisken rusar. De har ingen utanpåliggande kant på spolen så man får bromsa med fingrarna på insidan om det behövs. Men det är ju en vanesak. Vill man ha veven på vänster sida går dom att konvertera, men man måste vrida en liten fjäderbelastad pigg ett halvt varv. Gammaldags mekanik... Utseendet tycker jag är klockrent! Men för övrigt kanske man får ha ett visst mått av nostalgi... Bör användas ihop med gammalt cane-spö! Eller gammalt glasfiberspö med flagnande lack...
 3. Pflueger Medalist. Jag är lite svag för dom där...
 4. I dom här små bäckarna och åarna är det vanligt med en vattentemperatur på 9-10 grader under högsommaren. Kommer vattnet från en sjö är det naturligtvis mycket varmare. Så öringlek i västra Västergörtland i september är inte ovanligt. Det varierar förstås lite från år till år. Men generellt från mitten av september till slutet av oktober. Sen tar laxen över under november. Jo, det är nog betydligt mer öring i Västsverige än i östra delarna. Jag är väl lite förvånad att så få letar. Är det bekvämligheten eller tålamodet som brister? Och finns inte fiskekort får man väl fråga fiskerättsinnehavaren?
 5. Willie Gun både tub och krok Stoats Tail krok Collie Dog tub. (Föregångaren till den där överskattade Sunray...) Och gärna nån lite ljus typ Silver Doctor för varma soliga sommardagar. Man vet ju aldrig...
 6. Se här vad som gömmer sig... https://digitaltmuseum.se/021015601201/kvarnar-i-gransbygden-i-alven-mellan-norra-och-sodra-boksjoarna-dals-e
 7. Det finns mycket glömda öringvatten i Västsverige. I princip alla bäckar och åar som rinner till Göta älv har öring och ofta lax nedströms första vandringshinder och bäcköring uppströms. I Dalsland tror jag att det bara är två avrinningsområden som saknar öring. Så den som söker skall finna... tror jag man kan säga. Vill man uppleva säregen natur kan man prova Södra Boksjön ovanför Kornsjö. vid norska gränsen. Var där i slutet på 80-talet. En riktig klarvattensjö med stoooort siktdjup. Öring och abborre och kanske röding? Det fanns röding förr men den dog ut av försurningen. Sedan gjorde försök att plantera in den igen. Jag vet inte hur det gick? Men det var verkligen en upplevelse med kanot. (Sjöarna har nu kalkats under många år.)
 8. Du får plocka bort några stenar i kanten så öringen kan simma ner och leka där! Jag tror det räcker med en kavaj? Men bambuspöt är viktigare! Och några Grenwells Glory, Blue dun och kanske nån Coachman?
 9. Det var ju som ett dämme av kullersten vid sjöns utlopp. Vid ena sidan fanns en liten öppning så fisk kunde passera. Tråkigt att det växt igen. Ålkistan låg nog inte mer än 25 meter ner. Sen var det lika långt till en större hölja. Töftedalsån och Hajumsälven heter vattendragen vid Hedekas. Jag tror det går att köpa kort. Men det fisket funkar bara med splitcanespön... Skämt åsido så är nog maj-juni bästa tiden att testa. Jag delar sånt här för jag tycker det är viktigt att folk fiskar för då får vattnen ett värde. Det är ju det att vad som helst kan hända i denna allt konstigare värld. Man kan aldrig vara säker.
 10. Lille Väktor: På höstarna kunde man se skapliga öringar simma in i trumman under vägen när dom blev skrämda... Bara ett kort stycke nerströms från utloppet låg resterna av en ålkista. I den lilla höljan som blev högg det alltid. Men där var dom bara ett par dm. Gröndal heter det där bäcken vi såg en röding en höst. Det är ju lätt att se med dom där vita fenkanterna och vattnet var grunt. Bara ett litet stycke upp från älven är det ett fall med en liten hölja under. Det är nog en annan bäck än du sett. (Vi tog oss dit med båt) Bäcken där jag metade bäckröding är den som rinner ut vid Åkerström. Förlåt! Vi var en 12-13 år gamla då... När det gäller små biflöden till Göta älv tror jag byggda strandskoningar kan ha förstört väldigt mycket. Beträffande bäckröding i Göta älvs biflöden har jag funderat på om det kan vara ett gammalt restbestånd från istiden? I en gammal länsfiskestadga stod det "....fångst av öring och bäckröding förbjuden...." Hoppas det finns kvar oavsett hur dom kom dit. Nedströms vandringshindren såg man ofta havsöring på höstarna. För flugfiske tror jag området runt Hedekas är mycket trevligare. Uppströms Kärnsjön. Kul att nån ger sig ut på upptäcktsfärd!
 11. På 70-talet fanns Fritidsfiskarnas årsbok med uppgifter om alla fiskevatten och bestånd. Mycket inspirerande läsning där. Och jo, visst skall det finnas öring i Stampälven och säkert någon enstaka i Örsjön. Älven rinner väl ut i sjön med ett fall om jag minns rätt vid en gammal kvarn? Det kanske är läge att undersöka på försommaren när sländorna är i full fart... Hade en klasskompis som smög i buskagen vid Stampälven... förra årtusendet förvisso. Men?
 12. Sollumsån fanns det gott om öring i förr. Förra årtusendet... Även i utloppsviken från Lille Väktor. Brukade vaka fint i början av juni. Stampälven som rinner ut i Örsjön kan vara värd att kolla. Åarna uppströms Kärnsjön är ett tips. Det fanns faktiskt röding förr i åtminstone ett par av bäckarna som rinner till Göta älv... Den ena dödade tyvärr Trollhättans kommun genom utsläpp av lakvatten... Den andra bäcken var bara en kort sträcka upp till ett fall. Norr om Slumpån. Lycka till!
 13. Jag vet inte om det bidrar i diskussionen, men Charles Ritz utvecklade på 70-talet en serie rörbyggda glasfiberspön med en klinga som var homogen de yttersta ca 20 cm. En förstyvning av toppen alltså. Detta var innan kolfibern kom. Den tidens experimenterande...
 14. Jag tror jag förstått vad swingweight är. Det är som man använder ett 14 fot canespö. Man gör en lätt, harmonisk och behaglig rörelse framåt med spöt, inte särskilt lång. Sen gör man ingenting. Strax därpå fortsätter spötoppen framåt liksom av sin egen tyngd och skickar iväg linan över vattnet. Det måste väl ändå vara swingweight in action? (OBS! Om man gör kaströrelsen alltför lång riskerar man att överrumplas av schwungen i swingweighten och falla framstupa i vattnet. Varning!)
 15. Det här är ju som en katt bland hermelinerna förstås... Men frågan var ju vad som är ens favoritspö? Det är ändå Sharpe Spliced 13 eller 14 fot. Kombinerat med en modern skandilina och en runningline åt det lite tjockare hållet. Flyt eller sinktip. Det är nånting med känslan där. Framförallt när laxen huggit och drar iväg.
×
×
 • Create New...