Jump to content

Frank

Members
 • Content Count

  204
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

Frank last won the day on February 13

Frank had the most liked content!

Community Reputation

131 Excellent

About Frank

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Bostadsort
  Västra Obygderna

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  frank.lundgren@gmail.com
 • Telefon
  0735-950642

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Nåt får jag väl svara efter mitt tykna ?... Det här med hastighet på flugan det beror nog på flugans storlek relativt strömmens hastighet? Jag menar en liten fluga i raketfart ser nog lite löjligt ut för laxen och vice versa? Och jag erkänner att jag börjar bli gammal grinig gubbe... Och flugans storlek avgörs av vattenstånd, temperatur, strömmens hastighet etc. Så himla lätt (och extremt tråkigt) som att bara sätta på en fluga och fiska snabbt är det ändå inte. Som tur är. Det här är absolut inget personangrepp, men det är väl ett angrepp på denna märkliga tids trender.
 2. Vi får väl enas om att vi är oeniga ifråga om viruset. Istället kan man ju göra vad man kan åt situationen? T.ex. utforska dom där småvattnen runt hörnet. Rätt så trevligt faktiskt. Det är torrfluga som gäller i jakten på bäcköringen! Fisken fick friheten åter. Flugan satt långt fram. Rund och välmatad med guldfärgad buk och oväntat stor. Det är väl lite plåster på såren. Första prickiga fisken för året. Första fisket också. Det kanske vore idé med en tråd om vad vi fiskar när vi inte får fiska lax i Norge? "Öringen i kohagarna" som namn?
 3. Helt logiskt ja. (Men surt.) https://www.svd.se/grannlanderna-logiskt-att-utesluta-sverige
 4. Experter hit och dit... Det är väl bättre att se vad dom faktiskt gör och ställer till med än vad dom säger? https://ourworldindata.org/grapher/daily-covid-deaths-per-million-7-day-average?country=CAN+ITA+NOR+KOR+ESP+SWE+GBR+USA Och jag har på känn att det blir ett riktigt bra laxår... Bra vattenföring och mycket snö i fjällen.
 5. Hade våra makthavare stoppat spridningen i samhället så hade inga äldre blivit smittade. Så enkelt är det. Sveriges politik är ju närmast överlagd decimering av äldre. Propagandan är bedrövlig. "Bättre att dö hemma eller på hemmet" Kvävd av syrebrist i lunginflammation. Fast den offentliga varianten är ju att dom liksom somnar in stillsamt. Och risken är väl stor att svenskar blir oönskade lite varstans? Kanske ifrågasatta av flera anledningar? Inte minst etiska och moraliska. Men det är min åsikt. Nåt Norgefiske lär det nog inte bli.
 6. Svenska banker är bättre på penningtvätt? Hushållens skulder runt 4500 miljarder i Sverige... Vissa kommuner måste låna för att betala ut lönerna... För övrigt håller jag fullständigt med Norge i sin hantering av viruset.
 7. Svar till Laxarnas Prins... Ja det är ju inte bara fisket. Det är naturen runtomkring. Strandpiparen som har sitt bo alldeles invid stigen. Hunden som känner igen sig och hittar alla stigar ner till älven fastän dom växt igen sedan förra säsongen. (Det är jag väldigt glad för.) Den feta grävlingen som nästan fastnar med rumpan när den flyr in under ladan på åkern. Folk i bygden som säger "trevligt att se dig igen". Sånt värmer. Campingvärden som bjuder på nygräddade våfflor i sitt hem. Folket på den lilla campingen... "Klientelet" som campingvärden kallade oss... Alla historierna om tappade storlaxar... Historien om storlaxen som fick korkhandtaget att lossa från klingan i småbitar innan den gick... "Depparstenen" där man sitter när man brutit ihop... Den lokale fiskaren som har ett laxflugspö han vann på en tävling på 90-talet... Och så är det ju älven! Eftersom jag är pensionär har jag ju tid. Numera är jag ju så nyfiken varje år på hur älven har förändrat sig. Det har varit flommar och isgång. Nya fiskeplatser skapas. Gamla blir helt värdelösa. En del av upplevelsen är att bara ägna tid åt att inspektera älven. Lika spännande varje år! Och ärligt talat. Harr? Inget ont om harrfiske men... Alla har väl sin smak och hobby... Men visst är det en enorm skillnad på en liten harr på enhandsspö och en rejäl lax? Fick min första lax i Göta älv 1976. Sen var det kört...
 8. Total depression... Finns väl inget laxfiske här som kan jämföras med Norge? Harr är liksom inget altenativ... Sen är det ju alla dom där sociala kontakterna efter mer än 30 år man saknar inte minst. Den lilla sträckan där arrendet består av lax, som man sen blir bjuden på laxmiddag när arrendet betalas. Mycket trevligt. Sånt där går liksom inte att ersätta. Nä, det här är fanimej nattsvart. Ursäkta mig men harr känns bara löjligt.
 9. Frank

  Corona

  En annan tanke är att det är ju naturligtvis ett mörkertal. Alla blir inte testade. Dom kanske bara går omkring lindrigt sjuka och smittar en massa andra? Det påverkar ju då dödstalet nedåt. Så vi vet nog helt enkelt inne ännu. Men vad man kan säga är att det är oerhört smittsamt. Företag stänger världen över. Transporter stannar upp helt. Börserna kraschar som i depressionen 1929... Ekonomin går åt helvete. Kanske en större risk än själva sjukdomen? Kanske slutet på globaliseringen? Det är bättre att ha företagen hemma än på andra sidan jordklotet?
 10. Frank

  Corona

  Alltså jag tror ni gör ett tankefel här? Man kan ju inte bara helt lätt dividera antalet nuvarande sjuka med antalet dödsfall. Hur många var sjuka när dessa nu avlidna blev smittade? Hur länge var dom sjuka innan dom ramlade av pinnen? 3 veckor? Det är ju den siffran ni får ta, alltså antalet sjuka för kanske 3 veckor sedan. Då blir det tyvärr en helt annan dödlighet. De korrekta siffrorna på dödlighet har vi inte förrän epidemin är över. Den här smittan sprider sig exponentiellt. Det är liksom ingen linjär ökning. En jäkla skillnad. Är dödligheten 6% eller 10% jag har ingen aning? Men det ger väl sig.
 11. Först exporterar hela västvärlden sin skitigaste industri till Kina och Indien... Sen skall vi "rädda klimatet" här? Jo jo... Dessutom vägledda av en 17-årig klimatexpert som predikar att undergången är nära? Kossorna rapar och fiser och allt är ett elände. Husdjur som katter och hundar hotar nu klimatet för att dom äter kött... Äsch! Gör nåt vettigt för miljön och miljögifterna istället! Sluta konsumera en massa skräp. Både prylar och åsikter. Men svensken nu för tiden maxar kreditkorten och seglar vidare tyngd av skulder. Både klimatskuld och kreditskuld efter Thailandresan. Rent hyckleri.
 12. För mig var det faktiskt morsan. Hon böjde till en liten nål, fick fram björntråd och hittade mask. Under den gamla träbron över ån höll ett litet stim med abborrar till... och jag var 5 år... Sen var det kört. Så tack morsan!
 13. Skillnaden mellan lax- och havsöringsfiske? När skymningen och mörkret kommer flyttar sig laxen gärna upp mot inloppsströmmen och när dom flyttat sig har man chansen. Havsöringen gör precis tvärtom. Den flyttar sig ner mot nacken. När mörkret faller blir det liv där nere. Man skall inte börja fisket för tidigt för dom är verkligen lättskrämda. Fisk i större antal börjar det bli först mot slutet av juli och i augusti. Det är bäst att inte vada ut förrän man börjar höra plumsen därute. Vada försiktigt även med tanke på mörkret. Man får försöka att inte föra väsen. Det är ett underbart fiske. Man står där utvadad till midjan i nedre delen av poolen. Omgärdad av ett mjukt augustimörker och väntar på att höra det där tunga plumset. Så kommer det! Man ser det inte, bara hör det där ute i mörkret. Kastar i riktning mot ljudet och försöker att inte kasta för långt. Man vill ju komma tillräckligt nära utan att skrämma fisken. Överhandskast är det som gäller. Absolut inget onödigt plaskande. Kastet lyckas. Man tar hem flugan i långsamma drag. Plötsligt känner man ett stenhårt hugg. Linan börjar rusa ut... Utrustning: Enhandsspö 10 fot. Flytlina. Lång tafs, runt 1,5x spölängden och med spetsen en meter 0,20 om älven är väldigt klar. Fluga: Jag gör enkla flugor med kanske bara ett hönshackel lindat runt skaftet och gles guld eller silverribbing som ökar hållbarheten. Annars vanliga enkla Heggeli, March Brown och liknande. Eller en Stoats Tail. Storlek 4-6-8 dubbelkrok. Inga långvingade flugor. I mörkret behöver allt fungera så enkelt som möjligt. Man vill inte ha något som kan haka upp sig. En strategi för havsöringen och en helt annan för laxen.
 14. Dom ser förvisso rätt så lika ut men där slutar all likhet. Det är en värld emellan fiske efter lax och fiske efter havsöring. De har helt olika beteenden. Men nuförtiden räcker det med en Sunray Shadow med lite fart på... Så får man nån enstaka slumpfisk förstås. Läs en bra bok istället för att köpa en herrans massa linor och sjunktafsar och spön och rullar. T.ex. Salmon Fishing av Hugh Falkus. Den borde finnas på ebay eller Amazon. Gamla sanningar: Laxen står på den översta tredjedelen av en pool. Havsöringen på den nedersta. Är vattentemperaturen 9 grader eller varmare fiska relativt små flugor i ytan. Flytlina alltså. Är det kallare än 9 graders så fiska nere vid botten med relativt stora flugor. Sjunklina. Gå poolen 3 gånger med olika flugstorlekar. Översta tredjedelen alltså. Ingen idé att fiska där det inte står nån lax. (Om du inte vet en säker ståndplats längre ner) Allt annat är slöseri med tid och kraft. Fisket är alltid bäst direkt efter en flom och de närmaste dagarna efter. Laxen vandrar på det högre vattnet och är mest huggvillig när den just tagit en n ståndplats. Ju längre tid laxen stått still desto mindre huggvilja har den. Har du gått poolen några gånger och varken sett eller känt något så gå till nästa pool. Det kan vara helt tomt på lax i poolen du fiskar. Håll koll på aktivitet i vattnet. Även små väderförändringar som att solen plötsligt skyms av moln kan räcka. Börja fisket överst i poolen, direkt där strömmen kommer in. Fiska flugan ända in till kanten. Ta ett par steg nedströms för nästa kast osv. Fiska rätt så snabbt och effektivt alltså. Ingen idé att nöta om du inte känner fisk. Laxen är inte särskilt skygg för tafsar så använd så grov tafs som möjligt utan att det ser löjligt ut. Däremot kan också laxen vara lättskrämd. (Vilket många inte verkar tro.) Ha en plan och en strategi. Fiska inte på slump. Memorera platser där lax visat sig, det är ofta en ståndplats. På sommarälv i medelstark ström och en vattentemp på säg 12 grader är en krokfluga i storlek 6 det gamla beprövade konceptet. Är strömmen hårdare, gå upp till storlek 4. Är den långsammare prova en 8:a. Är vattnet kallare = större fluga. Varmare = mindre. Man får prova sig fram. Det är därför det är bra att gå poolen tre gånger. Är det flom med grumligt vatten är tub ett naturligare val och sinktip om ström och vattendjup kräver det. Till sist, fisket kanske är bäst på kvällen i skymningen men jag har haft flera av mina bästa fisken mitt på dagen eller eftermidagen. Är det flomstor älv så fiska hela dagen. En liten fluga fiskas långsammare än en stor tub. Det får ju vara en realistisk hastighet i förhållande till strömmen. Kolla hur lokala fiskare gör!
×
×
 • Create New...