Jump to content

Frank

Members
 • Content Count

  191
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Frank last won the day on January 13

Frank had the most liked content!

Community Reputation

111 Excellent

About Frank

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Bostadsort
  Västra Obygderna

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  frank.lundgren@gmail.com
 • Telefon
  0735-950642

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Skillnaden mellan lax- och havsöringsfiske? När skymningen och mörkret kommer flyttar sig laxen gärna upp mot inloppsströmmen och när dom flyttat sig har man chansen. Havsöringen gör precis tvärtom. Den flyttar sig ner mot nacken. När mörkret faller blir det liv där nere. Man skall inte börja fisket för tidigt för dom är verkligen lättskrämda. Fisk i större antal börjar det bli först mot slutet av juli och i augusti. Det är bäst att inte vada ut förrän man börjar höra plumsen därute. Vada försiktigt även med tanke på mörkret. Man får försöka att inte föra väsen. Det är ett underbart fiske. Man står där utvadad till midjan i nedre delen av poolen. Omgärdad av ett mjukt augustimörker och väntar på att höra det där tunga plumset. Så kommer det! Man ser det inte, bara hör det där ute i mörkret. Kastar i riktning mot ljudet och försöker att inte kasta för långt. Man vill ju komma tillräckligt nära utan att skrämma fisken. Överhandskast är det som gäller. Absolut inget onödigt plaskande. Kastet lyckas. Man tar hem flugan i långsamma drag. Plötsligt känner man ett stenhårt hugg. Linan börjar rusa ut... Utrustning: Enhandsspö 10 fot. Flytlina. Lång tafs, runt 1,5x spölängden och med spetsen en meter 0,20 om älven är väldigt klar. Fluga: Jag gör enkla flugor med kanske bara ett hönshackel lindat runt skaftet och gles guld eller silverribbing som ökar hållbarheten. Annars vanliga enkla Heggeli, March Brown och liknande. Eller en Stoats Tail. Storlek 4-6-8 dubbelkrok. Inga långvingade flugor. I mörkret behöver allt fungera så enkelt som möjligt. Man vill inte ha något som kan haka upp sig. En strategi för havsöringen och en helt annan för laxen.
 2. Dom ser förvisso rätt så lika ut men där slutar all likhet. Det är en värld emellan fiske efter lax och fiske efter havsöring. De har helt olika beteenden. Men nuförtiden räcker det med en Sunray Shadow med lite fart på... Så får man nån enstaka slumpfisk förstås. Läs en bra bok istället för att köpa en herrans massa linor och sjunktafsar och spön och rullar. T.ex. Salmon Fishing av Hugh Falkus. Den borde finnas på ebay eller Amazon. Gamla sanningar: Laxen står på den översta tredjedelen av en pool. Havsöringen på den nedersta. Är vattentemperaturen 9 grader eller varmare fiska relativt små flugor i ytan. Flytlina alltså. Är det kallare än 9 graders så fiska nere vid botten med relativt stora flugor. Sjunklina. Gå poolen 3 gånger med olika flugstorlekar. Översta tredjedelen alltså. Ingen idé att fiska där det inte står nån lax. (Om du inte vet en säker ståndplats längre ner) Allt annat är slöseri med tid och kraft. Fisket är alltid bäst direkt efter en flom och de närmaste dagarna efter. Laxen vandrar på det högre vattnet och är mest huggvillig när den just tagit en n ståndplats. Ju längre tid laxen stått still desto mindre huggvilja har den. Har du gått poolen några gånger och varken sett eller känt något så gå till nästa pool. Det kan vara helt tomt på lax i poolen du fiskar. Håll koll på aktivitet i vattnet. Även små väderförändringar som att solen plötsligt skyms av moln kan räcka. Börja fisket överst i poolen, direkt där strömmen kommer in. Fiska flugan ända in till kanten. Ta ett par steg nedströms för nästa kast osv. Fiska rätt så snabbt och effektivt alltså. Ingen idé att nöta om du inte känner fisk. Laxen är inte särskilt skygg för tafsar så använd så grov tafs som möjligt utan att det ser löjligt ut. Däremot kan också laxen vara lättskrämd. (Vilket många inte verkar tro.) Ha en plan och en strategi. Fiska inte på slump. Memorera platser där lax visat sig, det är ofta en ståndplats. På sommarälv i medelstark ström och en vattentemp på säg 12 grader är en krokfluga i storlek 6 det gamla beprövade konceptet. Är strömmen hårdare, gå upp till storlek 4. Är den långsammare prova en 8:a. Är vattnet kallare = större fluga. Varmare = mindre. Man får prova sig fram. Det är därför det är bra att gå poolen tre gånger. Är det flom med grumligt vatten är tub ett naturligare val och sinktip om ström och vattendjup kräver det. Till sist, fisket kanske är bäst på kvällen i skymningen men jag har haft flera av mina bästa fisken mitt på dagen eller eftermidagen. Är det flomstor älv så fiska hela dagen. En liten fluga fiskas långsammare än en stor tub. Det får ju vara en realistisk hastighet i förhållande till strömmen. Kolla hur lokala fiskare gör!
 3. Fiska lax när det är läge att fiska lax. När det inte är läge för lax så fiska öring.
 4. Det är en plastmodell fastknuten på en planka som en dykare viftar med.
 5. Det låter verkligen vansinnigt. Men det är ju vansinnet som styr numera. Jag delar här en helt annorlunda syn på vatten och naturen. Mycket intressant tycker jag. "Förstå naturen och lära av den". Hoppas ni vill se det. https://www.youtube.com/watch?v=yXPrLGUGZsw
 6. Tack! Dom används. Har några till ute i bilen... För kallt för att gå ut och leta... Den uppe i vänstra hörnet blev pensionerad efter nästan 40 år. Bromsen är helt slut. Charmiga rullar som är nästan outslitliga bara dom får nån droppe olja ibland. Men visst har dom sina egenheter jämfört med moderna grejer. Spolen har ingen balansvikt så det skakar rejält om fisken rusar. De har ingen utanpåliggande kant på spolen så man får bromsa med fingrarna på insidan om det behövs. Men det är ju en vanesak. Vill man ha veven på vänster sida går dom att konvertera, men man måste vrida en liten fjäderbelastad pigg ett halvt varv. Gammaldags mekanik... Utseendet tycker jag är klockrent! Men för övrigt kanske man får ha ett visst mått av nostalgi... Bör användas ihop med gammalt cane-spö! Eller gammalt glasfiberspö med flagnande lack...
 7. Pflueger Medalist. Jag är lite svag för dom där...
 8. I dom här små bäckarna och åarna är det vanligt med en vattentemperatur på 9-10 grader under högsommaren. Kommer vattnet från en sjö är det naturligtvis mycket varmare. Så öringlek i västra Västergörtland i september är inte ovanligt. Det varierar förstås lite från år till år. Men generellt från mitten av september till slutet av oktober. Sen tar laxen över under november. Jo, det är nog betydligt mer öring i Västsverige än i östra delarna. Jag är väl lite förvånad att så få letar. Är det bekvämligheten eller tålamodet som brister? Och finns inte fiskekort får man väl fråga fiskerättsinnehavaren?
 9. Willie Gun både tub och krok Stoats Tail krok Collie Dog tub. (Föregångaren till den där överskattade Sunray...) Och gärna nån lite ljus typ Silver Doctor för varma soliga sommardagar. Man vet ju aldrig...
 10. Se här vad som gömmer sig... https://digitaltmuseum.se/021015601201/kvarnar-i-gransbygden-i-alven-mellan-norra-och-sodra-boksjoarna-dals-e
 11. Det finns mycket glömda öringvatten i Västsverige. I princip alla bäckar och åar som rinner till Göta älv har öring och ofta lax nedströms första vandringshinder och bäcköring uppströms. I Dalsland tror jag att det bara är två avrinningsområden som saknar öring. Så den som söker skall finna... tror jag man kan säga. Vill man uppleva säregen natur kan man prova Södra Boksjön ovanför Kornsjö. vid norska gränsen. Var där i slutet på 80-talet. En riktig klarvattensjö med stoooort siktdjup. Öring och abborre och kanske röding? Det fanns röding förr men den dog ut av försurningen. Sedan gjorde försök att plantera in den igen. Jag vet inte hur det gick? Men det var verkligen en upplevelse med kanot. (Sjöarna har nu kalkats under många år.)
 12. Du får plocka bort några stenar i kanten så öringen kan simma ner och leka där! Jag tror det räcker med en kavaj? Men bambuspöt är viktigare! Och några Grenwells Glory, Blue dun och kanske nån Coachman?
 13. Det var ju som ett dämme av kullersten vid sjöns utlopp. Vid ena sidan fanns en liten öppning så fisk kunde passera. Tråkigt att det växt igen. Ålkistan låg nog inte mer än 25 meter ner. Sen var det lika långt till en större hölja. Töftedalsån och Hajumsälven heter vattendragen vid Hedekas. Jag tror det går att köpa kort. Men det fisket funkar bara med splitcanespön... Skämt åsido så är nog maj-juni bästa tiden att testa. Jag delar sånt här för jag tycker det är viktigt att folk fiskar för då får vattnen ett värde. Det är ju det att vad som helst kan hända i denna allt konstigare värld. Man kan aldrig vara säker.
 14. Lille Väktor: På höstarna kunde man se skapliga öringar simma in i trumman under vägen när dom blev skrämda... Bara ett kort stycke nerströms från utloppet låg resterna av en ålkista. I den lilla höljan som blev högg det alltid. Men där var dom bara ett par dm. Gröndal heter det där bäcken vi såg en röding en höst. Det är ju lätt att se med dom där vita fenkanterna och vattnet var grunt. Bara ett litet stycke upp från älven är det ett fall med en liten hölja under. Det är nog en annan bäck än du sett. (Vi tog oss dit med båt) Bäcken där jag metade bäckröding är den som rinner ut vid Åkerström. Förlåt! Vi var en 12-13 år gamla då... När det gäller små biflöden till Göta älv tror jag byggda strandskoningar kan ha förstört väldigt mycket. Beträffande bäckröding i Göta älvs biflöden har jag funderat på om det kan vara ett gammalt restbestånd från istiden? I en gammal länsfiskestadga stod det "....fångst av öring och bäckröding förbjuden...." Hoppas det finns kvar oavsett hur dom kom dit. Nedströms vandringshindren såg man ofta havsöring på höstarna. För flugfiske tror jag området runt Hedekas är mycket trevligare. Uppströms Kärnsjön. Kul att nån ger sig ut på upptäcktsfärd!
 15. På 70-talet fanns Fritidsfiskarnas årsbok med uppgifter om alla fiskevatten och bestånd. Mycket inspirerande läsning där. Och jo, visst skall det finnas öring i Stampälven och säkert någon enstaka i Örsjön. Älven rinner väl ut i sjön med ett fall om jag minns rätt vid en gammal kvarn? Det kanske är läge att undersöka på försommaren när sländorna är i full fart... Hade en klasskompis som smög i buskagen vid Stampälven... förra årtusendet förvisso. Men?
×
×
 • Create New...