Jump to content

Frank

Members
 • Content Count

  128
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Frank last won the day on April 7

Frank had the most liked content!

Community Reputation

51 Excellent

About Frank

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Bostadsort
  Göteborg

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  frank.lundgren@gmail.com
 • Telefon
  0735-950642

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Is i magen var det... Åren innan "restaurering" påverkade resultatet låg premiärfångsten på runt 20 laxar... http://www.ajffhalden.no/mmsblogg En stadigt nedåtgående trend. Tyvärr. See what I mean? Ja, skyll på vattenstånd, klimatförändring, nät, säl... Men statistiken talar sitt tydliga språk. Men om vi ger det 10 år till blir det nog bra. Liksom i Moälven.
 2. Man vet ju inte om man skall skratta eller gråta? Tänker på idiotin med nya laxtrappan i Göta älv vid Lilla Edet. Nåt ljushuve använde vit betong och alla stålkonstruktioner var vitmålade. Som bekant skyggar fisken för vit färg. Det är liksom inget nytt. Laxen vägrade alltså att använda nya trappan och gick istället i den gamla av mörkt trä. Detta försökte man åtgärda genom att stänga gamla trappan helt. Tanken var att man skulle lära laxen att ta den nya trappan... Så ingen lax gick upp! Detta var på 80-talet. Det värsta är att det finns säkert en massa fler exempel på idioti. Av folk som verkligen borde veta bättre. Eller sätta stopp för idiotin. Men det verkar bara fortsätta.
 3. Du måste ha lite is i magen Magnus, det har bara gått 25 år... Uttalandet var 2014... Man kan inte låta bli att undra på vilka meriter den kommunbiologen fått sitt jobb? "Moälvsprojektet som startade för drygt 20 år sedan och som har kostat nästan 20 miljoner att genomföra har flera gånger kallats för ett fiasko. Men som kommunbiologen Håkan Jansson sa för ett par år sedan gäller det att ha is i magen."
 4. Här hittade jag en film som visar hur det såg ut vid Vassbotten före "restaureringen". Rena drömvattnet! Man får väl vara glad att man fick uppleva det. Men desto mer tragiskt nu. I de hårda små strömmarna som bildades bl.a. av rester av gamla ålfällor kunde man se hundratals små laxyngel nästan som fastlimmade mot grusbottnen. Så all mänsklig påverkan är inte av ondo. Fisken gillar gärna gamla stenkistor och sånt. https://www.youtube.com/watch?v=aIkwmaC8W10
 5. Detta foto är samma sträcka (understa fotot ovan). Svårt att tro, men sant. Alltid många lekgropar över hela älvens bredd. Fin ström och fin ståndplats. Majlax på kroken!
 6. Så här ser det ut idag, 10 år senare... Enningdalsälven vid Vassbotten. Tidigare var det fina lekplatser och en fin fiskeplats för lax. https://www.youtube.com/watch?v=RMldl0691RQ Film om lax i Enningdalen på 60-talet. Sista halvan är om Svingen. Den sträckan är också stenbombad och förstörd. Man får en bra uppfattning om hur det såg ut tidigare. Man frågar sig: "Vad var det som skulle förbättras?". Det var ju ganska bra som det var.
 7. Vad gick fel där då? Kom gärna med lite info, foto, länkar. Kanske vi kan göra en liten (helst liten!) databas med felrestaurerade vattendrag?
 8. Ja, det finns så mycket man kan göra och borde göra. Bevara stora träd t.ex. Alen är ju väldigt bra på att binda jord och sand med sina fina rötter också. Jag har inget emot sten egentligen, men då skall den ju användas på rätt sätt. Att man placerar den så att den skapar strömmar så att vattnet självt kan spola rent bottnarna och börja transportera material så att grusbankar byggs upp som sen används som lekplatser. Men det är ju inte så man gör. Nä, man bara bombar strömmen med några lastbilslass stenblock och sen är det bra. Man har gjort det väldigt lätt för sig. Vad man i själva verket då gör är att man cementerar bottnen och inget material alls rör sig. Enligt min mening skall man använda vattnets egen kraft och låta det arbeta. För det gör det bra. Jag menar att det behövs en "fingertoppkänsla" för såna här arbeten. En långtidsplan och konstant uppföljning. Sen utförs det naturligtvis en massa bra fiskevård runtom i landet. Men det förefaller vara eldsjälar som har ett brinnande intresse för sina vatten.
 9. Liten lekbäck. Fin film av Odd Påg. https://www.youtube.com/watch?v=0BLHRMrcFk0
 10. Hogarälven Öring- och laxlek. Fint filmat av Odd Påg.
 11. Jag kanske skall uttrycka min frustration på ett annat sätt: DET ÄR ÄNDÅ VÅRA SKATTEPENGAR! Kan de användas på ett bättre sätt? Resurserna är ju begränsade.
 12. Vi är bara i Maj. Långt till högsommar... Historiskt sett har det alltid varit perioder av lågvatten. Kynne älv torkade ut ett år på 50-talet. 94 var som sagt en annan extremt torr sommar. Min åsikt är att en älv skall restaureras så att den klarar både torrperioder och högvatten. Nu har man skapat en massa områden med nästintill stillastående vatten och i övrigt med väldigt låg strömhastighet. Och detta utan att det ens är riktigt lågvatten. Jag går på skrakens bedömning. Inte värt besväret...
 13. Se den där långa tråden om Långevallsälven. Det var EU-miljoner i potten och man ville väl visa sin duktighet? Också ganska (mycket) tveksamt med olika resultat av biotopkarteringar... Resultatet är lika bedrövligt både vid Vassbotten, Holtet och Svingen. Att man byggde fiskvägar är jag positiv till. Men resten borde man ha tagit med största försiktighet. (Dessutom passerade både lax och öring innan trapporna.) Jag vill bara belysa hur katastrofalt dåligt "restaureringen" är gjord. Är det en engångsföreteelse eller ett mönster?
 14. Ja, se på bilderna före och efter. Men allt "var ju gjort enligt boken", sa ansvariga och slog dövörat till. 1994 var en rejäl torrsommar, men inte såg det ut så då. Dessutom var sjön gödd av regnbågsodlingen då. Så det välvilliga argumentet håller inte. Det var alltså "fiskevårdarna" som for fram med motorsågar, hjullastare, grävskopor! Ingen annan.
 15. Ja, Södra Bullaresjön är åt det näringsrika hållet och har alltid varit, så det är ingen skillnad där. Den hade mer problem med övergödning för 30-40 år sedan då det odlades regnbåge där. Men även då var älven friare från alger. Om "före" bilden kan sägas att det är inte så djupt vatten som det kanske ser ut. Storöring lekte i mitten av älven liksom efter strandkanten till vänster. Det tragiska här är att alltihop är länsstyrelsens fel. Men fiskevården verkar ju vara en sorts helig ko som man inte får kritisera. Sten och död ved upprepas som ett idiotiskt mantra. Det vore kul och intressant att veta om det finns fler klara fadäser på andra håll i landet? Fyll gärna på i denna tråden om det är så.
×
×
 • Create New...