Jump to content

Frank

Members
 • Content Count

  149
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Frank last won the day on August 9

Frank had the most liked content!

Community Reputation

76 Excellent

About Frank

 • Rank
  Advanced Member

Information

 • Bostadsort
  Göteborg

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  frank.lundgren@gmail.com
 • Telefon
  0735-950642

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Minnen från en svunnen storhetstid... Älven har väldigt glest med fiskare. Fina strömmar och höler. Visst är det ett smålaksår i år. Och inte precis rekordmycket av den heller. Men det är väl så det är? Goda år varvas med dåliga. Det är verkligen fullt av yngel i alla storlekar. Känns bra för kommande år. Om dom nu bara klarar sig från lusangrepp och fisket i havet... Kvoten är 6 laxar per säsong. Man behöver inte sluta fiska heller om man nu fått en. Det känns väldigt trevligt tycker jag. Jag vill bara säga att det finns alternativ.
 2. Det är ju så många faktorer. Och det blir alltfler faktorer tyvärr. Historiskt sett har ju laxfångsterna alltid varierat väldigt mycket. Det finns historik från 1800-talet där man kan se detta. Ungefär var 10:e år är det ett väldigt bra laxår. Däremellan kommer det ett väldigt dåligt. Vissa år är det smålax, andra år mellanlax och så kommer ett år med mycket storlax. Ingen vet varför och det är kanske tur det. Nu har det tillkommit extra variationer tack vare laxodling och lus och de giriga kraftbolagens snabba korttidsregleringar beroende på efterfrågan... Och så då de där "sjölaksfiskarna" som jag inte begriper varför dom inte regleras på ett vettigt sätt? Eller bara regleras bort. Som sagt 30 ton! förra året bara i Möre og Romsdal. Och hur stort är mörkertalet där ??? Det kan man verkligen fråga sig. Och så har vi då byråkraterna, skrivbordsnissarna, som aldrig ens besökt älven utan bara tittar på statistiken. Den statistik som oftast(?) inte stämmer alls. Och så gör dom en "midtsesongsevaluering" baserad på felaktig statistik. Folk blir uppmanade att registrera sin fångst för "annars stänger dom älven". Jo, jag har hört den varianten. Likadant blir det förstås med gytebestandsmålen... Enligt min mening är det bara trams alltihop. Förr i tiden när det inte var kvoter och honlaksfredning och hela köret, då skrev man upp sin fångst på fiskekortet och kände sig lite stolt sådär. Nu fuskas det hejvilt med den förbannat irriterande internet-registreringen. Längd och vikt och fjellpröver och helst foto. Det är väl ärligt talat ingen som vet vad som händer på de privata valden? Bara för att det registreras på data betyder det inte att det är sant. Skit in - skit ut... som det hette i datavärldens begynnelse. Jag upplever det som att flugfiskarna av alla skall dra hela lasset med laxens bevarande. Det är hög tid att andra tar sitt ansvar. Själv är jag less på hela skiten. Rent hyckleri och förmodligen kompiskorruption.
 3. Det gör jag. Money money money... Fiskerättsägarna vägrar förstås om miljonerna riskeras. VVO säger jag. Våga Vägra Orkla. Falsk marknadsföring. Sportfiskaren blir lurad och rånad.
 4. Och förra säsongen var fångsterna längs kusten i Möre og Romsdal runt 30 ton. Mer än i älvarna. Rent hyckleri man håller på med. Dom har väl en stark lobbyorganisation dom där "sjölaksfiskarna". En helig tradition som måste upprätthållas. Och maskfisket är en annan helig tradition. En kategori som bara vill fylla frysboxen. Och som skräpar ner för jävligt runt sig ofta.
 5. Jag vet inte så mycket om Orkla för jag tycker älven är helt övervärderad. Fiskas det så mycket där? Det verkar ju mest vara en massa svindyra vald och en del för 100 000kr per vecka och mer vad jag hört. Är det inte rika snubbar som är där och super mest? Företag som köpt eller hyrt valden? Den utvecklingen tror jag inte alls är bra för laxen. Jag är ganska pessimistisk för laxfisket i framtiden. Kommer det att finnas kvar alls? Tänker på utvecklingen med sanslösa priser, nerlagda campingar, privatiserade sträckor. Det är en sak Sen är det en liknande utveckling när det gäller redskap. En massa svindyra trender. Det diskuteras en massa på t.ex. detta forum om senaste swosch-spöt för minst 15 000 spänn. Nyaste Karlsson rullen för lika mycket. Och linan måste ha en sjuhelvetes massa densiteter och kompletteras med sjunktafsar i olika grader. Och Sunray Shadow är ett måste annars får man aldrig lax. Och när det gäller kasttekniken bara måste man behärska K-loopen. Annars är det kört. Och glöm inte att sätta ankaret rätt. Fick frågan för ett par år sen om hur många procent av kraften jag lägger i övre handen respektive undre i kastet? Jag såg nog ut som ett frågetecken. Jag har ingen jävla aning. Och sen skall man ha svindyra andningsvadare och specialkängor... Och rätt jacka och keps.... Etc. etc. etc... Igår kom jag till den lilla billiga älven. Som vanligt var jag där ensam. En jättefin høl. Kænning av fisk redan førsta repan... men jag stod och drømde efter den långa resan... (Hur fan blev det norska nu då?) Satte på en mindre fluga och fick en svel på andra repan. Tre besøk vid ælven och tre laxar... I "splendid isolation" som det står i gamla bøcker... Och på kort tid varje gång. Så næ! Jag mærker ingen skillnad. Jag tycker det ær ungefær lika mycket eller lika lite lax nu som før 35 år sen. Dæremot ær det betydligt færre fiskare nu! Och om ingen fiskar får ju varken vildlaxen eller ælven nåt værde... Det kænns bekymrande. Men jag førstår att folk slutar eller aldrig børjar fiska lax, særskilt med fluga. Med alla svindyra men osækra privata stræckor. Alla billiga alternativ som førsvinner. Campingar som læggs ner. Utrustningen som... jag vet inte vad? Alltfør jævla komplicerat och dyrt. Som om det måste vara dyrt och svårt? Det ær væl fisket och fiskeupplevelsen som ræknas? Men det verkar ha førsvunnit bland prylar och teknik. Laxen, den ær kvar, tack och lov. (Førlåt raljerandet. Och norskan!)
 6. Nä, det står inte "Spey" på spöt.
 7. Var tvungen att kolla... Du har helt rätt. "Salmon Fly De Luxe" 15'4" #10
 8. Alldeles för lite bilder i detta forum så... Hardy + lax + hund. Hardy Favourite, kan det heta så? 15'4". Förbannat topptungt men trevlig aktion särskilt för flytlina. Hørgård Laksesnelle balanserar fint.
 9. Ha ha ha! Trams. Ett splicat Sharpe är ALLTID manligare. Skämt åsido. Visst har väl Hardy alltid gjort fina spön. Skam vore väl annars.
 10. Jag har själv inte fiskat i Eira men kan garantera att älven och naturen runt är vacker så det förslår. Bara det! Och går allt fiske efter prickig fisk fel så kan man fiska stor och fet makrill med fluga i fjorden utanför Visla.... Vista(?)... minns inte namnet riktigt. Gissa om dom drar bra... I riktning mot Sunndalsøra och Driva ligger en annan liten flomälv, Öksendalsälven. Vet ej hur det är med gyro där dock.
 11. Jag är ju Norge-fantast... Varför inte Surna? Kolla elveguiden.no för olika sträckor. Älven är för närvarande öppen augusti ut. Finns kortsträckor i alla prisklasser. Mot slutet av säsongen är dom övre sträckorna riktigt bra.
 12. Här är flugaskarna som bevis på att jag lever lika tokigt som jag lär...
 13. När jag skrev det där om lite större flugor för havsöringen tänkte jag på norsk sommarälv med en temperatur på 13-14 grader och relativt låg vattenföring. Tycker att öringen ofta tagit en fluga i storlek 6 medans laxen krävt mindre. Jag använder inga krokflugor med långa vingar, bara helt korta. Men jag fiskar nog generellt med mindre flugor än de flesta. Använder tuber men då typ Frödins Micro Willie Gun. Större enbart vid flom. Fiskar nästan enbart flytlina och aldrig nån sjunktafs. Vid flom får det bli en sinktip. Stoats Tail i små sorlekar i dubbelkrok är en gammal favorit. Här är en blank liten sak från förra veckan. Spöt är ca:65 år gammalt... Köpt på ebay för en spottstyver. "Bakåtsträvare" kallas jag... Huvudsaken är att det är roligt att fiska!
 14. Men havsöringen i älv tar större flugor än laxen. Generellt.
 15. Härligt! och jag tror du gjorde helt rätt som började med ett billigt spö. Till syvende og sist är det ju ändå fisket som är roligt och spöt är bara en del.
×
×
 • Create New...