Jump to content

Frank

Members
  • Posts

    246
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    12

Frank last won the day on June 29 2023

Frank had the most liked content!

Information

  • Bostadsort
    Västra Obygderna

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Frank's Achievements

Advanced Member

Advanced Member (3/5)

158

Reputation

  1. Förmodligen enstaka. Men i mitten-slutet av maj var dom där. Redan då kunde dom vara svagt färgade. Under 80- och 90-talen stod ofta lax i viken utanför Långevallsälvens mynning och väntade på bättre tider med regn. En kompis var säker på att han såg en stor lax i älven där i maj. Själv fick jag blanka i juli. Men det varierade mycket olika år. Vissa år ingenting förrän i augusti eller september. Men då hade man ju alltid det trevliga öringfisket istället. Det var verkligen fint. Och tröttnade man på prickiga fiskar kunde man fiska ål med flugspöt mitt på blanka eftermiddagen! Med Garden Fly. Det fanns riktigt grov ål men dom jagade i löjstimmen, också mitt på dagen. Det var roligt att se.
  2. Så här såg det ut då. Långevall. Sena augustikvällar kunde man ibland se havsöringar komma som små ubåtar över nacken på fotot. Väldigt fin hölja att fiska lax med flytlina och små flugor. Utanför bild till höger en riktig djuphåla där det stod fin fisk. Det var ju även så fint öringfiske! Man visste aldrig riktigt vad man skulle få. Jag gick längs älven efter lax mest med en 13 fotare splitcane. Sånt där helt klassiskt fiske man annars bara kan läsa om. De första laxarna kom i regel i juli. Nere vid Vassbotten fick jag majlax. Förr såldes kort separat för Svingen respektive Holtet. Vet inte hur det är nu? Kanske om man köper kort för Svingen att Holtet ingår? AJFF i så fall. Våra foto är från samma sträcka. Svårt att tro. Ditt nedre foto eller hur man skall säga.
  3. Jag blir så förbannad... Jag var ändå med en "biolog" från länsstyrelsen, innan "restaureringen" började och visade var laxen lekte. De finaste lekområdena. Vid Enningdalen liksom Långevall. Jag fick ju nästan hjärtinfarkt när jag såg vad dom ställt till med. Det kändes som dom tog en del av mitt liv också... "Biologen" sa i en intervju i NRK tror jag, eller Haldens tidning, att "det är bara att lägga ut sten så kommer laxen och leker där". Nä, laxen den försvann... Men väldigt lättförtjänta pengar från EU... Bara att tippa i sten. Jag har mitt hopp till norska Miljödirektoratet. När skiten träffar fläkten...
  4. Tror du man kan fiska där nu? Har du sett hur det ser ut? Annars går det väl att fråga fvo. via Rosa? Dessutom väldigt dåligt med fisk där numera. Vid elfiske inga yngel alls vare sig vid Svingen eller Vassbotten/Holtet på flera år! Dåligt i Långevall. Dom elfiskar på sista strömmen. Där dom INTE "restaurerade" älven... Foto från svenska sidan. Hur roligt ser det ut? Dom inte bara förstörde fisket, dom förstörde lekbottnarna med all sten. Sten som aldrig någonsin funnits där.
  5. Tacka länsstyrelsen för det! EU-miljoner för att "restaurera"... Det blev inte så bra... Tror man från norsk sida lämnat in klagomål till Miljödirektoratet på det katastrofala resultatet. Laxynglen försvann från Svingen och Holtet/Vassbotten. Det var riktigt fina sträckor förr. Tragiskt. Personligen får man väl vara glad att man fick vara med på den gamla goda tiden.
  6. Bra fråga. Jag har flera gånger fått lax på pyttesmå laxflugor genom att ta hem dom långsamt som en nymf. I nästintill stillastående vatten. I strålande solsken. Man undrar ju varför? Barndomsminne är vad jag tänkt. Laxen uppför sig som när den var yngel?
  7. Vem vet vad som rör sig i huvudet på den fisken? Men beror framgången på att det är en pheasant tail just? Eller är det för att den är tillräckligt liten?
  8. Jag blandade bort mig själv där. Förlåt!
  9. Det stämmer. Trevlig rulle. Superbt bygge. Mycket nöjd. Precision.
  10. I ett tidigare årtusende berodde linvalet på vattentemperaturen. Köp en termometer.
  11. Ja vad skall man säga? Prylar för gamla envetna gubbar... Säsongen är slut och det känns vemodigt. Det är lite som att man har utvecklat ett personligt förhållande till dom gamla grejerna. Man vet hur det funkar.
  12. Fint. Hållbar lax i cirkulär ekonomi. Blir den röd i köttet av fluglarver? Är det överhuvudtaget lax? Mer en "sak" som man kan äta, men kanske inte bör äta. Varför inte göra den grön i köttet?
  13. Äldre modeller av Hardyrullar har ofta serienummer instansat. Brukar vara på insidan av gaveln. Om jag inte missminner mig tror jag att man i vissa fall även kan se vilken person som tillverkat den! Spårbarheten var bättre förr... Så hittar man en lista kan man datera rullen. Detsamma gäller för många äldre cane-spön av kända fabrikat.
  14. Hilding Jonsson, sen länge bortgången, tog ett stort antal storöringar nedströms Vargön på sitt kraftiga splitcanespö av märket Milward med en Hardy Super Silex rulle. För er som inte vet... https://www.thomasturner.com/hardy-super-silex-reel/ Hilding var en profil kan man säga. Han pensionerade sig själv när han var 50, efter att ha sålt sina två Uno-X bensinstationer. Det bör ha varit runt 1960. Sedan ägnade han sig åt det han gillade bäst. Fiske och jakt. Han födde upp rapphöns på Kobergs slott och jakthundar på en liten ö Göta älv. Han levde enkelt och körde runt i en Saab V4 kombi. Hilding fick drygt 30 år av fiske!
×
×
  • Create New...