Hoppa till innehåll

Asalan de' Artes

Members
  • Antal inlägg

    857
  • Blev medlem

  • Senast besökta

  • Days Won

    4

Allt postat av Asalan de' Artes

  1. Här kommer 3 i höstens glada färger som jag tänkte testa i lätt färgat vatten.
  2. Här kommer två favoriter för vårens havsöringsfiske. Bägge är bundna på krokstorlek 2/0 och är största laget på storlekar som jag numera kan ha på tafsen. Då det har blivit nästintill omöjligt att få tag på min favoritkrok (Partridge Bartlet) så har jag fått nöja mig med de krokvarianten som jag har haft sen tidigare!
  3. Riktigt bra information, stort tack👍 Då gissar jag Golden Sovereignen i samma klart bör väga lite mer än Golden Prince med tanke på att den är robustare och innehåller mer delar pga bromssystemet. Det som är fantastiskt med Hardy är att de har vågat gå tillbaka och satsa på de klassiska modellerna, dessutom tagit fram nya klassiska modeller som Duchess. Extra guldstjärna för made in England på rullarna numera.
  4. Tack👍 säg till om du tröttnar på att ha din Golden Prince 9/10 i samlingen
  5. Just den där är gjort för att sitta på ett tvåhands/switch splitcane spö👍 klarade de att fiskas lax med för 50-60 år sen då kan man göra det även idag. Med få delar som kan krångla borde en sån rulla hålla livet ut om inte längre! En annan Hardy rulle som jag ångrar bittert att jag sålde för några år sen är deras Golden Sovereign. Även den i kombo med ett canespö oavsett klass och storlek vore en drömkombo! vad väger Golden Prince i 9/10? Är den i samma storlek som Marquis No 2?
  6. Imponerande att dina rullar alla verkar vara så gott som i nyskick👍 jag föredrar knarren i Golden Prince, det är enkla konstruktioner men väldigt bra rullar. Har ett par i storlekar 7/8 men haft svårt att hitta de i större storlekarna 9/10 och uppåt. På EBay är de rätt dyra men verkar inte heller bli sålda för de pengarna folk kräver för de.
  7. Sovereign, har du erfarenhet av Hardy Golden Prince? De verkar vara väldigt svåra att hitta…! Utseende mässigt passar de väldigt bra till splitcane tycker jag!
  8. Snyggt Sovereign👍 är det samma knarr i de som Marquis mfl.?
  9. Men är det inte bara de som har linförare som inte är vändbara? De utan linförare går väll att köra både med vänster och höger?
  10. Jisses vilka skatter du sitter på Sovereign! Med de där har du pensionen försäkrade👍 otroligt läckra rullar 👌
  11. Grattis till en otrolig läcker rulle! Det är inte varje dag man ser en Hardy med agate linförare som är vänstervevad 👌 De flesta utav de man annars hittar på begagnande marknaden är ju höger vevade tyvärr! (Hur i hela friden folk kunde föredra att veva med höger en gång i tiden är ett mysterium?!) ingen utav dagens moderna rullar kan riktigt leva upp till klassiska Hardy vare sig i hållbarhet eller utseende och inte minst i känslan. den där skulle sitta som handsken på mitt nya splitcane som jag precis byggde klart, en switch variant i klass 7-9.
  12. Super bra tack Wickham👍 jag har läst på några ställen att just metallholkar ska undvikas på bambu speyspön om man vill underhandskasta🤷‍♂️ Uppenbarligen har du lyckats väldigt bra med dina taperingar och att spön du byggt stressas på rätt ställen.
  13. Vilket bra tips! Tack wickham👍 Jag har några frågor då om jag får besvära dig med? 1 vilken längd var det på de spön? 2 användes de för underhands/speykast och har det hållit med holkarna i så fall? 3 var får man tag på glasfiberväv?😊 4 behöver man tänka annorlunda med taperingen kring holkarna än vad man gör när man bygger enhands? Jag frågar det eftersom vridningen och påfrestningen blir ju helt annorlunda just med spey och underhandskast. och sist men inte minst, får man fråga vilka taperingar du har byggt? Jag funderar själv på Hardy Wye 11 #7 tack på förhand.
  14. Ni som har erfarenhet av 2 hands splitcane och gärna gett er på och byggt själva, har ni använt er av nickel silver holkar eller har någon här testat och byggt holk av bambu? Jag har läst att en del tycker att man inte ska använda sig av nickel silver/metallholkar när man bygger tvåhands splitcane då det finns risk att spöt går av vid underhandskast!? Någon erfaren som har tankar om det?
  15. Tack för tipsen, Ska definitivt ge millend linorna en chans. synd att DT linorna blir alltmer svåra att hitta. Samtidigt har många butiker sålt ut deras DT linor i sommar. Så nog finns det många som köper de ändå! Letade nu efter Rio light line, slut i klass 5 på många ställen, lika med Cortland sylk.. En annan intressant Lina är 406 DT linor som jag hittills inte lyckats hitta en enda negativ kommentar om! Lovordas i USA där SA tillverkar de för 406 fly lines. De säljer ju inte till Sverige men som tur är har jag en släkting som bor i Usa och jag kan få det skickat till mig via de. Det är märkligt att det inte satsas mer på linor åt det traditionella hållet här hemma. Allt fler börjar inse att det finns lite att hämta i traditionella taperingar och material och jag tror antalet flugviftare som kommer blicka mot glasfiber och splitcane kommer bara öka och därför DT linornas återkomst borde vara naturligt!? sen har ju WF linorna självklart sitt användningsområde, inte minst med tanke på hur moderna spön har utvecklats… på tal om det så var jag i en butik igår och viftade på ett sage, Hardy och ett visionspö, samtliga 9 foot klass 5. Jag kunde inte häpna tillräckligt över hur otroligt lätt och tunna alla de klingorna var MEN fy farao så styva och snabba !!! Alla tre spön böjde sig Max 30 cm i toppen hur hårt jag än piskade med de och resten av klingorna var stel som en kebabspett. Jag frågade i butiken om de inte var klassade för 7-8 egentligen och han log och sa att han hade själv fiskat med både 7 och 8 WF utan problem med ena spöt. ( Han lät faktiskt stolt när han sa det😳). varför i hela friden skriver man klass 5 på dessa järnspett? Och hur mycket känsla kvarstår i dessa kastratraketer när man drillar fisk på de?🥺
  16. Big Salmon, precis det du skriver har jag faktiskt tänkt på. Framförallt när jag märker att så fort jag har ”lite längre” DT-Lina i luften så lyckas jag överbelasta spöt. I det här fallet rör det sig om klass 5 DTlina på klass 5 splitcane. De spön jag testade som jag har byggt är Dickersson 8013, 8 foot #5 samt Dickersson 7613 7,5 foot #5 och Hardy cc de france 8 foot #5. Alla trivdes bra med DT5 men just Dickersson 8013 var klart överlägsen på att hantera mer Lina i luften. för närvarande har jag ingen DT4 hemma att testa de med men det kommer införskaffas så snart jag hittar lämplig märke. Har sett att det säljs i n del billiga DT linor på Tradera men jag har ingen aning om de är nåt att ha?! En annan lina som jag funderar på att köpa är Royal Wulf Long belly som jag har löst ska para bra med bamboo pinnar..
  17. Va roligt att höra Morgan. vilken lina var det som kastade bäst utav de du testade? själv kommer jag från många år av fiske med kolfiberspön, numera har jag bara ett tvåhands kolfiber kvar och resten av mina både enhands och tvåhands är Bamboospön som jag har byggt själv. Lik många andra som börjat sina flugfiske karriärer med WF och klumplinor, hade jag inte tidigare gett DT linor någon chans. Därför ledde mitt test till stor halleluja moment, framförallt när det gäller just att täcka avstånd vilket jag hade felaktigt trott skulle vara svårare med DT-linor! DT-linorna levererade dessutom överlägsen presentation på alla de avstånd som jag testade med och det gällde även underhandskast! Det hela fick mig att tänka varför i hela friden säljs det ens WF-linor när man kan få köpa 2 DTlinor till priset av en lina? En annan fördel med DT som jag inte hade upplevt själv förrän nu är förmågan och enkelheten i att menda linan under fisket. Med detta sagt så tycker jag fortfarande att mitt test inte är komplett då samtliga WF linor jag testade var med normal längd på klumparna. Det hade varit intressant att testa några Long belly WF-linor side by side för att dra säkrare slutsats. egentligen är jag inte så förvånad att kasten blev längre med DT-linorna då man kan hålla längre Lina i luften vilket är svårare med WF linor eftersom så fort skjutlinan är utanför spöögglan så börjar man tappa kraft. En effekt av den ovannämnda svaghet med just WFlinor spekulerar jag blir att kastaren tar i och kastar aggressivare för att få ut 5-10 meter av skjutlinan som man har framför sig. Kasten blir mer lik skjuta ut linan medans med DT linan så kan man få ut mycket av hela kastlängden utanför spöögglan och ändå vifta i luften och sen låta spöt göra jobbet=mjukare och mer harmoniska kast?🤷‍♂️
  18. Idag tog jag ut några av mina splitcane spön och testade några olika linor. Jag kom då på att tänka på vilken längd på kast som är rimlig att förvänta sig med olika linor anpassad till spön i klass 5. Då menar jag självklart vad som är rimligt att förvänta sig när man bedriver praktiskt fiske. Det jag testade var egentligen ganska enkelt. Jag riggade några rullar med olika WF linor och några med DT linor från olika tillverkare. Samtliga linor kastades med splitcane spön i olika längder mellan 7-8 foot men alla för klass 5 linor. Då jag är som bäst en medioker kastare så fokuserade jag på att mina kast skulle vara så behagliga som möjligt, dvs utan att man spräcker skjortan av sig för att få ut några extra metrar. Det jag då lyckades få ut med perfekt sträckt tafs var ca 23 meter med DT-linor och ungefär lika långt med några av WF-linorna förutom två av WF linorna där jag lyckade få ut Max 19 meter. Med hänsyn till att syftet med splitcane pinnar inte är att kasta längst och det faktum att mesta dels av det typ av fisket inte bedrivs längre än 15-20 meter så kunde jag ändå inte låta bli att reflektera över vad som är rimligt att begära från dessa spön och linorna. Min egen slutsats blev att DT-linorna presterade klart överlägsen i känsla, kastlängd och inte minst presentation. Men jag tänker också på om jag möjligtvis inte hade rätt typ av WFlina riggad? Eller att det brister nånstans i min kastteknik? 🤷‍♂️ De av er som har erfarenhet av splitcanespön eller glasfiberspön, vad är era tankar om det?
  19. Intressant läsning! det jag blir fundersam är att det skrivs om linvikter kring 350 grains ( ca 23 gram?) känns väldigt lätt men de har nog kört överhandskast vilket jag inte kommer göra.
  20. Tack Morgan. Men är inte de linorna enhands klassade? Jag tror de blir lite för lätta. Klumpen på linan bör väga kring 27-30 gram!
  21. Är det någon som kan tipsa om nån bra wf eller DT lina till en 11 fotare klass 7 tvåhands splitcane? Spöt i frågan är en Hardy The Wye 11 #7 Tack på förhand.
  22. Om nån skulle fråga mig vilken tapering man skulle välja som första splitcane i klass 5, då skulle jag alla gånger rekommendera detta underbara lilla Dickersson 7,5 fot klass 5! Det här är ett otroligt lättkastat och krispigt spö som klarar av allt från delikata presentationer av torrflugor till förtyngda Woolybuggers med bravour. Att få iväg en hel WF 5:a med det är lika lätt som med vilket modernt nanospö som helst👌 Jag byggde spöt för en god bekant efter Howells book för 1952 versionen dock modifierade jag buttens tapering något för att få till lite djupare aktion.
  23. Precis klar med ett Hardy CC de France 8 fot klass 7 byggt ihåligt som ska tjänstgöra för lätt lax och havsöringfiske i mindre vatten. Med lite medvind Kastar det en WF 7:a nästintill backingen 😊
  24. Vilka detaljer och färgkombinationer, super snyggt!!
×
×
  • Skapa ny...