Jump to content
Sign in to follow this  
Runarsson

[Guide] Kolla upp folk (köpare och säljare)

Recommended Posts

Ibland händer det att någon blir lurad i en affär här på forumet. Det är lyckligtvis långt mellan gångerna och ser man då till antalet annonser som kontinuerligt sköljer in, får man nog säga att det är en väldigt(!) liten del det handlar om. Men det är ändå en del och för den som har oturen kan det bli kostsamt. Detta har jag hämtat från ett annat forums Köp&Sälj-area. Det är en rad småtips som kan vara till hjälp för att undvika att bli lurad. 
 
Av moderator i Swedroid.se:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Disclaimer
Om någon har en fodring eller tidigare är dömd för något betyder givetvis inte att personen inte är grön för senare handel. Det viktigare är att använda sunt förnuft. 

Internet
Ratsit och Hitta/Eniro är bra startpunkter för att hitta personer. Själv skulle det räcka med att personens nummer är registrerat och hen är den som hen utger sig att vara. Men finns inte telefonnumret hos Hitta/Eniro så kan det bli lite svårare att hitta personen. 
På upplysning.se kan du få fullständigt personnummer. Du kan också testa att googla på t.ex användarnamnet eller delar av t.ex mail för att hitta mer info om personen du letar efter. Ta lite tid och lär dig lite sökfunktioner hos Google så kan det bli ganska lätt att hitta en person. En del av oss har ju också skrivit mycket privata uppgifter här på forumet så det kan vara värt att gå igenom det med. Har hen en personlig email likt efternamn@com kan man kolla upp vem som har registrerat den och som står som ägare för att se om man kan få ut mer information genom WHOIS.
http://www.hitta.se/ 
http://www.eniro.se/ 
http://www.ratsit.se/
http://www.google.com/intl/en/help/features.html 
http://whois.net/ 
http://www.upplysning.se/

Skatteverket 
Hos Skatteverket kan du enkelt få reda på infomration i folkbokföringsregistret. Du behöver inte ens personnummer utan kan söka på delar av namnet och ålderspann - tänk på att om man t.ex är 10 år så ska man söka på 2003-2004 eftersom några kanske inte har fyllt år än. Är din köpare/säljare under en viss ålder kanske denne inte finns på internet (hos t.ex Ratsit) men du kan fortfarande få ut fullständigt personnummer och adressuppgifter från Skatteverket. Det går
också att få ut alla adresser som personen varit skriven på (sedan 1991). Detta kan vara bra om du vill göra lite mer research. 
http://www.skatteverket.se

Kronofogden
Det är vid den här punkten man blir fascinerad över hur mycket information som är offentligt. Ringer du till Kronofogden kan du få reda på skuldsaldot. Det räcker med personnummer. 
http://kronofogden.se/

Domstolar
Polisen kan inte säga något om pågående förundersökningar och inte något om de som inte är nerlagda. Då gäller det att ringa till domstolen, problematiken är att det inte finns någon centraliserad databas (du har Lexbase men den ville jag inte länka till) utan du måste ringa till domstolen som personen i så fall är dömd hos. Polisanmälningar för t.ex bedrägeri går till rättsväsendet där eventuella gärningsmannen är folkbokförd hos. Vill du då få reda på om en person är dömd så kan det vara bra att från skatteverket fått ut alla folkbokföringsadresser och sedan är det bara att ringa till rättsinstanserna för dessa platser och få ut eventuella domar. 
http://domstol.se/

Finansinspektionen
När det gäller företag som säljer varor kan man kolla mot Finansinspektionens varningslista
http://www.fi.se/Register/Varning-for-foretag/Senast-utlagda-varningar/
(Är väl inte så aktuellt HÄR eftersom företagsverksamhet inte är tillåtet på detta forum, men kan ändå vara värt att veta.)
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

Glöm ej heller säkrare betalningslösningar som Payson och Blocketpaketet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...