Hoppa till innehåll

"Den lilla ån" utanför Enköping


wiggo67

Recommended Posts

I vår kommer det att öppnas ett nytt vatten med öring och regnbåge strax utanför Enköping i mälardalen. Vi som bor här vet att det inte finns allt för många närvatten att flugfiska efter fettfeningar i. Initiativtagarna till detta har under hösten genomfört provutsättningar och flera provfisken med mycket gott resultat. Vattnet kryllar av öringgodis i form av Gammarus, natt-, dag- och sävsländor. Jag har turen att känna en av initiativtagarna och har själv varit med på ett flertal provfisken, riktigt trevligt litet vatten. Det skall vara ett hyrvatten på helgerna och dagskort i veckorna. På Svenska Flugfiskemässan kommer Mälardalens Sportfiske att ha en monter om just detta nya lilla vatten som kommer att kallas Mälardalens strömfiske. Lite mer går att läsa på hemsidan www. malardalenssportfiske.se (klicka på den stora bilden)

Må Rocken sväva över oss alla!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • Svar 86
  • Created
  • Senaste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Lite tillägg till min första inlaga; Ån är långsamt strömmande i sin helhet, det finns just nu 2 partier som det är lite mer fart på. Vi har pratat om att kanske lägga ut lite mer storsten i ån för att öka på hastigheten lite. Bredden på ån varierar mellan 1m på det smalaste och 4m på det bredaste stället. Det är ganska rikligt med växtlighet i ån vilket gynnar insektslivet. Djupet varierar med allt från ca 1m till djup på över 2,5m. Botten består av hårt packad lera och sand men nästan inga naturliga stenar. Ån är väldigt regnkänslig i den meningen att har det regnat ett par dagar så stiger vattnet ordentligt, flera decimeter och det blir grumligt. Fördelen är att den sjunker lika snabbt och klarnar upp. Jag har fiskat i ån vid regn, dvs höjt vattenstånd och grumligt och det gick att få fisk då också. Fisken som sätts ut i ån håller bra klass, vissa fiskar är typiska odlingsfiskar med lite trasiga fenor men det finns även en hel del riktigt snygga fiskar med hela fenor och slimmade kroppar. Det finns även mycket annan fisk i ån, det pratas om upp till 23! ^_^ olika arter, allt från enstaka smågäddor till abborre, mört och grönling, dock finns det ingen löja i ån, konstigt nog. Det har byggts ett vindskydd vid ån med en fast eldstad och det har även röjts en del längs med ån för att skapa kastgator. Jag rekommenderar utrustningar i klass 2-5 eftersom det inte vare sig går eller behövs kastas speciellt långa kast för att nå fisken, det räcker med att smyga :rolleyes:

Må Rocken sväva över oss alla!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 1 month later...

Idag var jag med Clas från Mälardalens Sportfiske uppe vid "lilla ån" för att kolla in hur det såg ut, han hade röjt undan en del träd som stod vid ån. Vi tog med oss spöna bara utifall det fanns öppet vatten. Det var öppet! På med en tung orangefärgad djupnymf och ut i vattnet. Döm om min förvåning när det drar till lite och jag lyfter spöt i ett mothugg. Fast fisk! Efter en kort kamp kommer det upp en kilobåge :rolleyes: . Mitt i vintern i Mälardalen, -5 grader i luften och hur kul som helst :blush: !

Må Rocken sväva över oss alla!

post-7896-1264344752_thumb.jpg

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

"Den lilla ån" har inte öppnat för allmänheten ännu, premiär är den 8/5 för de som känner sig hugade att hyra hela kalaset. Den du ska prata med när det gäller ån är Clas på Mälardalens Sportfiske (www.malardalenssportfiske.se) på hemsidan står alla adresser och telefonnummer du kan behöva.

Må Rocken sväva över oss alla!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 3 months later...

På grund av den sena våren och den massiva nederbörden av snö har premiären för "den lilla ån" skjutits fram några veckor. Vattennivån har varit näst intill extrem så det har inte gått att göra i ordning allt ännu men snart är det dags! Nu i helgen skall det fixas till lite, bl.a. kommer det nedre fiskhindret att flyttas ca 300m nedströms, en spång över ån skall anläggas, lite gallring av kastgator och rensning i ån står på programmet. Mer information fås från Mälardalens Sportfiske www.malardalenssportfiske.se

Må Rocken sväva över oss alla!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 3 weeks later...

Nu har då äntligen "Lilla ån" öppnat för fiske. Kolla med Clas på Mälardalens sportfiske (www.malardalenssportfiske.se) om tider och fiskekortspriser. Bilden kommer från igår, var där och fick 5 fina bågar. Danicorna svärmade för fullt! Plus en hel del andra insekter, bla fjädermygg, nattsländor och några enstaka bäcksländor. Regnbågarna vakade sporadiskt men de kunde inte tacka nej till en liten svart nymf.

post-7896-1275506561_thumb.jpg

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 1 month later...

Den lilla ån är igång för fullt, trots att det är väldigt lågt vatten och rena djungeln längs stränderna. Det har varit lite struligt den senaste tiden eftersom Länsstyrelsen helt plötsligt fick för sig att sätta käppar i hjulen för strömfisket, trots att alla tillstånd från början var klara. Nu har det dock ordnat upp sig och alla tillstånd är förnyade och klara. Vattnet är som sagt lågt men det håller en bra temp, ca 17-19 grader eftersom det avvattnas av kalla grundvattenkällor vilket också gör att vattnet är ganska så klart. Jag var där ett par timmar i går kväll och fick 4st fina bågar som stundtals var mer över än under ytan och drog ut rejäla mängder med lina. Bågarna tar både på torrt och vått och bågarna står gärna flera tillsammans i samma gropar så får du en finns det fler.

www.malardalenssportfiske.se är länken till "lilla ån".

Må Rocken sväva över oss alla.

PS. Jag skriver på vår egen hemsida om fisket i lilla ån så titta in där vetja!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

I går kväll tog jag en liten tur till "Lilla ån" igen. Lågt vatten och mycket växtlighet men den håller fortfarande en bra temperatur, vi mätte den och det var inte mer än 17 grader. Jag fick 3 bågar och tappade 5, mestadels på torrt. Nu är det även isatt öring på upp till 2kg men på öringen gäller tillsvidare C&R.

Må Rocken sväva över oss alla!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Fiskekort kan köpas hos Clas på Mälardalens Sportfiske i Enköping. Ring butiken för mer information och gå in på deras hemsida www.malardalenssportfiske.se klicka dig vidare under kategorin "Mälardalens Strömfiske" i länklistan. All information står där. Själv åker jag antagligen till lilla ån på tisdag.

Må Rocken sväva över oss alla!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Just hemkommen efter 3 timmar vid lilla ån. Fortfarande extremt lågt vatten och MYCKET grönt både i och bredvid ån. Manshöga brännässlor tarvar sin man att gå igenom :blink: På dessa 3 timmar fångade jag 4 bågar och hade även 7 tillslag (körde bara torrt idag) men de lyckades jag inte kroka fast ordentligt. Fortfarande kallt i vattnet, bara 18 grader och vattnet har även klarnat lite sedan sist. Man ser när bågarna stiger mot flugan!

Må Rocken sväva över oss alla!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej Wiggo!

Eftersom du markknadsför "Den lilla ån" så hårt kanske du kan redovisa din relation till de som driver verksamheten (Peter och Clas är det väl). Får du betalt eller fiskar du gratis eller med rabatt? Detta är bara en ordningsfråga men eftersom jag har läst inläggen både här och på din hemsida har jag börjat undra. Om det är så att du är sponsrad så anser jag att det är lämpligt att redovisa detta.

Mvh

Håkan

Redigerad med magnolia
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.























  • Inlägg

    • Bra men billig cava. Jag gillar nuförtiden nästan mera billga cavor än proseccor.
    • Lustigt. Jag kör något snarlikt sedan några år då jag har gått väldigt mycket i barfotaskor de senaste 5 åren och inte fixar något annat än helt platta/horisontella sulor - varvid de flesta vadarskor går fetbort (de är dessutom imho som regel alldeles för trånga i tåboxen) då de 'slopar' framåt som nästan alla skor. Jag löste det dock på ett annat sätt - bär ett par gamla Imago midjevadare som är kraftiga, och samtidigt väldigt sköba och har en väldigt välbyggd socka, men dessvärre numer läcker ganska betänkligt. Under dessa bär jag ett par tunna billiga Vision-vadare (jag köpte två par och har för mig att jag betalade 1500:-/par för tre år sedan). Två lager neopren om foten. Sen bär jag en Simms neoprensocka innerst om det är kallt på riktigt. Skulle jag mot förmodan behöva en hårdare sula drar jag helt sonika över ett par reef walkers från Vans (alltså ett par vanliga skate-vans fast helt i gummi gjorda för surfare). Jag använder numer alltså inte vadarskor alls när när jag fiskar mitt hemmarev - och satan vilken skillnad det gör hur mycket man kan känna botten med fötterna (en klar uppsida om man fiskar i mörker...). Lite oortodoxt kan tyckas men efter 12 år med stenhård yoga blir kroppen och balanssinnet lite lustigt - och jag har dessutom ullallergi så jag kan inte bära något annat än bomull innerst, så såväl ullsockor som ylleunderställ. Så - det blir barfota i vadarna (eller då en neoprensocka). Så, jag tror ni är något på spåren. Ett annat ställe att leta efter intressanta neoprenskor är såklart surfbutiker - Ett par 5 eller 7 mm booties från O'Neill borde funka ypperligt om man vill ha en mjuk sula. Vill minnas att jag använde 5mm när jag fortfarande surfade i Sverige. -- Hade dock inte valt detta sätt att handskas med vadare om jag fiskade uppe i Hårkan...
    • Juuu, det skall bli en tung försäsong. Vattenmängder är av helvete. Bäst att forspaddla tills juli. Men, om man vill få tunga öringar, så måste man använda tunga uv-limlarvor. 3,5-4-mm kula och bly på skaften. 
    • Söker en rulle för laxfisket, ska passa till 15-16 fotare. Helst danielsson.
    • Jag kan bara hålla med. Jag skaffade ett par neopren skor för flytringsfisket med stora dykar fenor (vadarskorna passar inte) och köpte ett par från Ursuit för många år sedan, de fungerar kanon! Även i kallt vatten precis efter islossningen så håller jag fötterna varma och fryser inte.  De är så pass sköna att jag valt att gå x antal kilometer i dessa till fjälls till nästa vatten. Visst, de är inte lika stabila som snörade vadarskor med stabilt skaft men riktigt behagliga på! Absolut inget att vandra i men någon km mellan sträckorna går fint. Jag har alltid med vadarskorna men senaste säsongerna har dom faktiskt blivit oanvända.  Sen är dom mycket smidig av och på, vilket är skönt för en annan med diverse ryggproblem.  Dessa har jag köpt. 
    • Har alltid gillat SA, men aldrig fiskat deras linor på kusten. Där har jag fiskat, GL, Loop samt Vision Kust. Fiskade SA volantis igår, så nu måste jag tydligen byta ut resterande kust-linor. Vilken lina, spikrak, sån otroligt fin coating.  
    • Köpes i bra skick. Inga fantasipriser tack.
    • Har normalt storlek 46 på skor/kängor… köpte storlek 47 och det passar utmärkt med tjocka strumpor och neopren sockan på vadarna. Breda i storlek så det är inget som klämmer etc som jag tidigare upplevt och störts av med mina vanliga vadarskor. 
  • Ämnen

  • Bilder

×
×
  • Skapa ny...