Hoppa till innehåll

svenska fiskar i akvarium


flugtoken

Recommended Posts

Leta reda på någon sjö eller å med klart vatten.

Sedan köper du en fjärilshåv och smyger i grundvattnet bland vass och sjögräs på sommaren.

Riktigt kul och spännande.

De små gäddorna är otroligt vackra :)

eller ska han jag kanske meta upp några smågäddor med maggot eller mask som förhoppningsvis står inne vid kanten i sjön.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Kul tråd som jag verkar ha missat! ;)

Har själv vart inne länge på o ha svenska firrar i ett akvarium, kräftor har ja provat när jag var liten. De slutade med att de övriga fiskarna "försvann" nattetid, min far var inte så förtjust i dessa kräftorna som sen fick arkibuseras.

På tal o om Öring, kompisen hade för kanske 10år sedan en fin Öring i sitt trekants-kar.

Akvariet var kanske på 3-400L, som en trekant med en rätt så stark ström som kom de hörnet som stod i hörnet i väggen. Uppbygt med sten o sand o diverse.

Öringen var ca 15cm när den metades upp och vi födde upp den med divers: maggots, grodor, daggmaskar och skinkbitar m,m..

Öringen växte och mådde vad de såg ut som väldigt bra i karet den vart säkert en 30-35cm när den fick sin frihet åter ut i älven.

Får hoppas att han överlevde inomhus-tiden och blev en Storöring till slut, vem vet han kanske står därute bakom någon sten nu och väger en sisådär 4-5kilo :) ..och bara väntar på att de ska pipa förbi en fet tubfluga framför nosen :D

Jag får nöja mig med mina Malawi-ciklider i mitt 250L kar en stund till, kul de också :wub:

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

har haft det mesta i akvarium(sötvatten)

och gädda är busenkelt...

och mört är den absoluta mästaren på o rensa en tank på sniglar

slår vilken botia som helst!!!!

simpor funkar inte pgr av värme/syrebrist/kranvatten....bryter nacken av sig själva ser det ut som

fossilfisk o kräftor funkar inte=mätt fossilfisk

och elmalar.....tja tänk er själva....vart såld ganska fort..fzzzzz på allt inkl ägaren

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

På tal om nedkylning av vatten kan jag berätta om vår lösning som vi hade på skolan för massa år sedan.

Vi hade en frys modell strörre intill akvariet. I detta hade vi helt enkelt borrat två hål i sidan och dragit in ej jäkla massa trädgårdsslang. Det externa filtret pumpade således vattnet genom hela denna slinga inne i frysen. Ju längre släng desto bättre kyleffekt och givetvis större krav på pumpen. Vi kunde hålla en temp på 13-14 grader på detta sätt.

Vi hade en 540l-tank med havsvatten som vi hämtade direkt ur havet. Varannan vecka fick man ta bil och släp till ngn närliggande vik och hämta ett par hundra liter till vattenbyte. Vi hade desto större dödlighet pga att dykarna i klassen gillade att ta med sig allt möjligt hem från havet varpå jag till slut avsade mig uppdraget som "tank master".

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 6 months later...

Vi hade det i ett 1000-liters akvarium på högstadiet (för hundra år sen)...Där fanns öring/aborre/mört/kräftor mm..Jag minns att det fanns en typ av kyl-element som låg i akvariet så det höll 13-15 grader, och en kraftig pump..

Detta fungerade alldeles utmärkt, vad jag minns iallafall! :)

Var detta på Fredriksbergsskolan? För när jag gick där, hadde de saltvattensfisk, som jag sedan fick :P

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

själv har jag haft, mört, abborre och elritsa. även testat öring men dom strök med ganska snabbt. de övriga fiskarna hade jag som vanligt fast utan doppvärmare och en distans till ljusrampen. samt en extern pump. funkade fin. hade säkert i 3år. elritsorna lekte till och med varje år. så de va kul ..

blir ju dock extremt sugen på att starta upp ett 540-650 litersakvarium och köra den där kylvarianten med frysen och trädgårdsslang. har en väldigt liten frysbos på 50x50x50cm ungefär hos fadern min i all bröte nån stans. hade vart kul med lite insjöfisk, kanske nån liten ål, löjor, abborre och en liten gädda

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 7 months later...

Hej jag tänkte om det går att ha fiskar i kranvatten eller om man måste ha medel?

Jag körde det hära testet nu när jag satt igång en liten burk. Har bytt boningsort och "kunde inte vattnet".

http://theaquariumwi...Tetra_Test_6in1

Inte hundra tillförlitligt men en bra fingervisning om vad man har i kranen. Dels för att se om man har mycket klor i vattnet, dels för att få en aning om pH och vattnets hårdhet för att hitta passliga invånare till karet (alternativt se hur mycket man behöver mickla med vattnet för att de fiskar man vill ha skall må bra).

Sen visar den nitrit och nitrat i vattnet. Det kan vara lite kul att veta innan bakteriekulturen stabiliserat sig och man kan börja byta vatten mer på känsla.

Passar mig som är lite tråkigt analytiskt lagd...happy.gif

(Men för sjutton, läste inte "svenska fiskar" Jag har sånt där amazonas tjafs i burken jag... Men svensk fisk gillar väl nog också ett vatten som påminner lite om deras ursprungliga kunde jag tro...)

Redigerad med Fredrik-flugarn
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 4 months later...

En kompis i plugget hade en 540 balja som ja fyllde upp med småfisk som vi fångade på ett projekt i skolan då vi var å elfiskade i en bäck, lärarna sa ingenting om att vi tog me oss "vitfisk" men bara att vi lämnade öringen.

Så länge han hade bara lite mört, abborre å nån gädda så gick de ju bra men när ja kastade i en lake å några kräftor så kom ju problemen med konkurrens av plats å saker började gå åt skogen.

Till slut så tömde han baljan å kastade innehållet i en sjö för att testa med öring/regnbåge/å gullspångslax som han fick tag på från en odling, dessa var knappt 1 år å till en början såg de jävligt bra ut men snart började fisken bli mager för att till slut bara dö.

Detta pga att han först matade me maggot å mask som inte gav tillfäckligt me näring som fodret dom blivit uppväxta på för att sedan mata med samma foder som dom hade på odlingen å då verkade dom må bättre å få bättre form men detta var kortsiktigt då odlingsfodret innehåller så mkt proteiner å tillsatsämnen att han snabbt fick katastrofala värden i vattnet å behövde byta 30% nästan varje dag för att ens ha gränsfall till godkända värden.

Har även sett en balja i Storsjö kapell där han hade 3 Harrar i ett 1000 liter akvarium men erkände efter lite tjat (ja var då 15) att han satte i nya harrar minst 2 gånger per år då dom bara dog trots perfekta värden/teperatur å naturligt foder, man ska veta att fiskodlingar endast odlar harr till 1 års ålder, efter de så ökar bara dödligheten då fisken behöver större yta å blir mer mottaglig för infektioner.

Vill man ha ett akvarium som e kylt men utan att behöva kosta på de så mkt me aggregat så skulle ja rekomender att ha de i ex en källare lr ett garage ståendes direkt på betonggrund då den sällan är mer än 15 grader varmt samt skippa uppvärmning, de gör inget om vattnet e 10 grader men vid 20 så mår dom bara sämre.

Röding trivs bäst i vatten upp till max 10 grader å börjar därefter att svettas, lämpligt foder skulle nog vara artemia som man kan odla själv å mata med alt. så finns de en thailänsk varian av artemia som är sötvattenslevande å kan växa upp till ca 3 cm men e ganska svår å odla upp men ja tror att dessa skulle fungera optimalt då rödingen gärna vill jaga efter sin mat.

Redigerad med Thoimas
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.






















  • Inlägg

    • Lustigt. Jag kör något snarlikt sedan några år då jag har gått väldigt mycket i barfotaskor de senaste 5 åren och inte fixar något annat än helt platta/horisontella sulor - varvid de flesta vadarskor går fetbort (de är dessutom imho som regel alldeles för trånga i tåboxen) då de 'slopar' framåt som nästan alla skor. Jag löste det dock på ett annat sätt - bär ett par gamla Imago midjevadare som är kraftiga, och samtidigt väldigt sköba och har en väldigt välbyggd socka, men dessvärre numer läcker ganska betänkligt. Under dessa bär jag ett par tunna billiga Vision-vadare (jag köpte två par och har för mig att jag betalade 1500:-/par för tre år sedan). Två lager neopren om foten. Sen bär jag en Simms neoprensocka innerst om det är kallt på riktigt. Skulle jag mot förmodan behöva en hårdare sula drar jag helt sonika över ett par reef walkers från Vans (alltså ett par vanliga skate-vans fast helt i gummi gjorda för surfare). Jag använder numer alltså inte vadarskor alls när när jag fiskar mitt hemmarev - och satan vilken skillnad det gör hur mycket man kan känna botten med fötterna (en klar uppsida om man fiskar i mörker...). Lite oortodoxt kan tyckas men efter 12 år med stenhård yoga blir kroppen och balanssinnet lite lustigt - och jag har dessutom ullallergi så jag kan inte bära något annat än bomull innerst, så såväl ullsockor som ylleunderställ. Så - det blir barfota i vadarna (eller då en neoprensocka). Så, jag tror ni är något på spåren. Ett annat ställe att leta efter intressanta neoprenskor är såklart surfbutiker - Ett par 5 eller 7 mm booties från O'Neill borde funka ypperligt om man vill ha en mjuk sula. Vill minnas att jag använde 5mm när jag fortfarande surfade i Sverige. -- Hade dock inte valt detta sätt att handskas med vadare om jag fiskade uppe i Hårkan...
    • Juuu, det skall bli en tung försäsong. Vattenmängder är av helvete. Bäst att forspaddla tills juli. Men, om man vill få tunga öringar, så måste man använda tunga uv-limlarvor. 3,5-4-mm kula och bly på skaften. 
    • Söker en rulle för laxfisket, ska passa till 15-16 fotare. Helst danielsson.
    • Jag kan bara hålla med. Jag skaffade ett par neopren skor för flytringsfisket med stora dykar fenor (vadarskorna passar inte) och köpte ett par från Ursuit för många år sedan, de fungerar kanon! Även i kallt vatten precis efter islossningen så håller jag fötterna varma och fryser inte.  De är så pass sköna att jag valt att gå x antal kilometer i dessa till fjälls till nästa vatten. Visst, de är inte lika stabila som snörade vadarskor med stabilt skaft men riktigt behagliga på! Absolut inget att vandra i men någon km mellan sträckorna går fint. Jag har alltid med vadarskorna men senaste säsongerna har dom faktiskt blivit oanvända.  Sen är dom mycket smidig av och på, vilket är skönt för en annan med diverse ryggproblem.  Dessa har jag köpt. 
    • Har alltid gillat SA, men aldrig fiskat deras linor på kusten. Där har jag fiskat, GL, Loop samt Vision Kust. Fiskade SA volantis igår, så nu måste jag tydligen byta ut resterande kust-linor. Vilken lina, spikrak, sån otroligt fin coating.  
    • Köpes i bra skick. Inga fantasipriser tack.
    • Har normalt storlek 46 på skor/kängor… köpte storlek 47 och det passar utmärkt med tjocka strumpor och neopren sockan på vadarna. Breda i storlek så det är inget som klämmer etc som jag tidigare upplevt och störts av med mina vanliga vadarskor. 
    • Hej - jag skaffade mig för ett antal år sedan ett SAGE One switch 11'6" för just det ändamålet och jag tyckte inte det funkade alls. Det byttes därför mot ett Radian 6wt enhands... Ju längre spöt blir desto mer vindfång får man i klingan, och gårn man ner i klass 4/5 (jag velade mellan klass 4 & 5 men hamnade på en fyra med vilken jag kastade enhands med en sjua-lina och tvåhands med en Ambush-sexa) så upplever jag det som problematiskt att hantera vinden (den stökade till det och jag fick det inte att funka kastmässigt vare sig enhands eller tvåhands). Det var en snubbe här på edge som bytte till sig det, och han skulle ha det till just havsöringsfiske utanför GBG - jag har dock inte hört hur det har gått för honom med spöt. Jag hade någon idé om att kasta skagit, men jag fick det som sagtvinte att funka i blåst och skvalpigt vatten. Mitt nästa switchspö blev ett Scott L2H 11' 6wt - det har jag dock aldrig kastat enhands men fiskat det antingen med en Ambush-sjua med en SA laxtafs som väger sådär 30-40 grain, eller en OPST skagitklump. Jag skulle dock säga att det swingar ungefär som en enhandsåtta. Det är betydligt sävligare i aktionen än mitt gamla One och passar mig avsevärt bättre (men jag använder det i älv, inte på kusten - där kör jag enbart enhands). Med det sagt - till det syftet du är ute efter skulle jag välja en snabb sexa på 11 fot (möööööööööööjligen skulle jag kunna sträcka mig till 11'6"), snarare än en femma på 11'6"-12'. Kortare snabbare spö ger möjlighet att trycka mer kraft i linan, och men har mindre vindfång i klingan vid bakkast om man fiskar i medvind (vilket är ett genuint problem med ett långt, relativt, vekt spö - det flexar såpass mycket i vinden att manb tappar kraften i bakkastet). Kan du hitta ett Scott T3H är det förmodligen ett ganska bra val, den är snabbare än mitt L2H - det fanns ett par till salu här på edge förra året, kanske finns något av dem kvar. Jag tycker L2H är underbara, men det låter som du är ute efter något annat. Jag var inte nöjd med mitt One, vilket jag dessutom knäckte med ett tvåhands överhandskast på kusten - så jag skulle undvika One (jag hade två, ett switch och ett enhands - bägge levereades som fyrdelade och var bägge efter en säsong fspontant ombyggda till femdelade - ja, jag knäckte bägge på mindre än sex månader - inga bildörrar eller grenar var inblandade det skedde genom kast). -- Här finns en video på en snubbe som drillar bonefish med ett One 4wt (han kastar skagit och har linkorg):   Samma snubbe bryter en 22lbs GT med samma spö: del 1: del 2: Hans tankar om lätt switchspö i saltvatten: http://yuenmah.blogspot.com/2013/03/sage-one-4wt-switch-rod-review.html -edit- lägger in en gammal video med Ed Ward som lärde mig mycket om just switchfiske med lätta 4-6wt switchspön nångång för sisådär tusen år sedan (känns det som idag). Klart sevär även om det handlar om skagit... Lycka till.
  • Ämnen

  • Bilder

×
×
  • Skapa ny...