Jump to content

Efter inplantering, hur länge innan fisken hugger igen?


knorren

Recommended Posts

egentligen, borde inte bågarna reagera på pellets alltid även efter inplantering? om man kastar pellets i en sjö med gamla fiskar borde väl de också gå upp och ta det ? eller är jag helt ute och cyklar nu? ...

Om du skulle gör det mer frekvent än bara vi ett enskilt tillfälle så är svaret ja, men detta skulle ske även med låt oss säga vilda öringar för det är mäskning det är fråga om i så fall och det lockar till sig även vild fisk :)

Link to comment
Share on other sites

jo det är iofs sant.. så regnbågen blir alltså som en vild öring efter en tid ? läste någon stans att den till och med är svårare att lura än öringen nu på höstkanten när dom äldre fiskarna rör sig upp mot ytan..

Skojar inte. Man kan bli komplett asgalen emellanåt. :lol:

Men nu börjar dom ta på Geting här. Då börjar en galet rolig höstperiod. :wub:

Link to comment
Share on other sites

okej, jo förra hösten höll jag också på att bli galen. la ut flugan och hade vak omkring 3 cm brevid flugan men de ville absolut inte ta just min fluga.. ^_^ men tillslut tog jag en 6 hg fisk med fina fenor (dock såg det ut som om den hade en missbildning i stjärtspolen , det var liksom som en grop vid fettfenan..)

Edited by Marcus_1995
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 1 month later...

Det är faktiskt till och från. Ibland har jag varit vid en del tjärnar när dom kommit o dumpat lite fisk och dom hugger som galna. Andra dagar kommer dom och dumpar fisk men det händer inte ett skit. Vad det beror på vet jag inte. Kanske e dom fullsmockade me mat ena gångnen o andra inte?

Link to comment
Share on other sites

Det är faktiskt till och från. Ibland har jag varit vid en del tjärnar när dom kommit o dumpat lite fisk och dom hugger som galna. Andra dagar kommer dom och dumpar fisk men det händer inte ett skit. Vad det beror på vet jag inte. Kanske e dom fullsmockade me mat ena gångnen o andra inte?

De svälter alltid fisken ett tag innan så att den inte blir så känslig vid förflyttning har jag för mig.. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

kul tråd.

Var iväg för ett tag sedan i ett vatten, när vi var där kom fiskbilen, den släppte i bågarna o det började vaka som galningar direkt.

Hon från fiskodlingen sa att det tog ungefär en timme för dom att ställa om o hugga vad jag förstod.

Pratade med en man senare på dagen som hävdade att det tog ett par dagar innan fisken börja hugga, o ytterliggare lite senare pratade jag med en annan man som sa att det tog iaf 1 vecka innan den börja hugga, helt olika svar från alla. Då blir väl slutsatsen att ( det vill säga om alla grundar det på erfarnhet ) att det är olika hur snabbt bågarna tar för att ställa om om sig så att säga.

Mvh Ssilungur

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Det beror ju såklart på hur fisken mår. Är det en duktig fisktransporterare och inte för varmt i vattnet så kan fisken bete sig som den ska redan efter några timmar.

Är det varmt och den har fått en hård behandling vid transport så kan det ta tid... Finns liksom inget direkt svar på frågan.

Link to comment
Share on other sites

Så vida fisken odlas i jorddammar så kläcker det ofta bra med akvatiska insekter där, de är således upplärda med att de vanligaste insekterna är ätbara. Innan en förflyttning från odling till sjö så "svälter" man fisken i några dagar, nitrit/nitrathalterna blir för höga annars. Syre tas till vid större leveranser, hög/låg temp etc.

Man kan alltså utgå ifrån att fisken är både hungrig och upplärd vad gäller insekter. Men visst, pellets har ju en näringskonficient på upp till 1,5 så klart det är förstavalet. Har hört talas om powerbaitfiskare kastat i småsten som simulerar pelletsmatning och fått fisken vild. Aldrig prövat själv dock.

Som matfisk betraktat vill man nog låta fisken vara bortåt en vecka eller två, den har ju ofta lite fadd smak. Hur fort de går ner i vikt och bygger muskler istället för fett vet jag inte. Vissa odlare har perfekt fisk vid utsättning, vissa är mindre roliga. Antagligen olika foder och olika längd på uppväxttid ?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

lyfter denna gamla tråden.

Vi har nyligen satt igång en damm. Vi köpte 150 kg regnbåge och öring förra veckan och väldigt många av fiskarna beter sig märkligt. Ca 10 st har dött, och ett flertal fiskar simmar högt uppe i ytan med ryggfenan synlig ovanför vattenytan. Vad kan detta bero på? Värt att nämna så har det inte varit någon död öring av dessa fiskar. Fiskarna som har dött har haft tarmarna fulla med pellets och någon svart sörja, ett par av dem hade pellets ända upp i strupen, men alla som vi plockat upp och "öppnat" upp har haft fulla tarmar, extremt fulla. Känns inte helt ok om det är så? Odlaren skyller på vattnet och vi hade gjort tester innan som visade bra resultat men vi kallade snabbt ut en biolog igen och han mätte upp ett ph på 6.7 och väldigt god syrehalt (vi har satt in en extra pump + att en bäck rinner igenom) 
Vi är ju helt nya på detta men när fisken levererades så kastades den ut i vattnet kändes rätt brutalt men kanske så man gör.. 

Flera fiskar är extremt slöa och man kan nästan håva dem mesans vissa är pigga och simmar iväg när man närmar sig. Biologen trodde de kunde ha fått en temperaturchock, 5 grader i ytvattnet hos oss, odlaren trodde ej på detta då han hade 6 grader. 

Någon som har en idé på vad de kan vara för fel? Fiskarna har varit i dammen i en vecka och det är färre o färre som beter sig "märkligt" och simmar högt i ytan men fortfarande en antal st som gör det, förhoppningsvis går det åt rätt håll. 
Men vad jag har förstått så brukar ju en hel del av odlarna svälta fisken innan leverans men här verkade ju inte så. Min teori är att de extremt mätta fiskarna i kombination med stressen med nytt vatten o allt har gjort att de beter sig så här och att vissa har dött? Hade de varit något annat allvarligt fel med vattnet så hade förmodligen alla fiskarna dött enligt biologen. 
Vi skall testa en mindre laddning med fisk från annat ställe för att se hur de beter sig också.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Intressant fråga. Jag har två ( jo , det är sant :P ) kompisar som pysslar / pysslat med detta. Skall prata med dem och höra vad de kan tillföra. Det enda jag kan om fiskflytt är ett blygsamt bidrag från akvariefiskens osäkra värld. En ungdomskompis och jag var halvseriösa akvarieskötare. Bytte ibland fisk med varandra. Vi hade för det första litet sänkt temp i mottagande karantänakvarium och flyttande fiskar sattes på diet något dygn innan flytten.. Det var allt lycka till ( addera gärna en mindre gädda i dammen. Det får snabbt upp deras livsgnista.)

Nedan följer ett tillägg. Från mellansvenska skogssjöar jag gästat i verkliga livet: 

De hyrs ibland ut för sk "events" under veckoändan. Då garanteras att en viss mängd fisk av olika storlek skall uppträda i kärnen. Vattnet "stockas" dvs fylls på med den avtalade mängden fisk. Vanligen sker detta en torsdag. Detta kompletteras med allmänt fiskeförbud under to-fre. Lördag fm till ev söndag em befolkas sjön av nya fiskare och de nya fiskarna. (Fiskeförbud för övriga) Öl och grillkött skapar bonding. Och fläskkotlettben skapar viss förvåning i sjön.

Fiskarna i sjön hoppar dock enligt avtal och håller hopp och humör uppe på fiskarna vid sjön.

På måndag em och tisdag är det kanonfiske i sjön. Och då är vi vanliga där och fixar lunchen.:D

Alltså , först en tvådygns isläppschock följt av en övermatnings och ljud/ ljuschock på ytterligare två dygn. Därefter aktiva och jagande fisk framför allt av mellanstorlek under ytterligare två dygn. Detta är sommar och höst.

Edited by Ingemar
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...