Jump to content
Sign in to follow this  
double action

Senap

Recommended Posts

För senapen till lutfisken finns det bara ett tänkbart recept - riktig skånsk senap, hemlagad.

:wub::wub::wub:

Bara senap, hel brun senap och vatten. Inget annat, inget socker, ingen ättika eller vinäger.

Mald med kanonkula och vatten tillsatt skvättvis under tiden.

Dagsfärsk med bett så man kippar efter andan om man tar ett djupt andetag ovanför den. :blush:

Rörs ut i bechamelsåsen och du får en senapssås som heter duga. Funkar till torsk också.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag tänkte tänkte prova att göra senap nu till jul. Är det någon som har något favoritrecept?

Ok ,här kommer ett recept på julsenap som min fru brukar göra.

5 dl vatten

2,5 dl vetemjöl

4 dl socker

½ msk ättika

½ kryddmått vitpeppar el några drag med kvarnen

½ tsk salt

50g colmans senapspulver

Blanda vatten,mjöl,socker,ättika,och vitpeppar i kastrullen och vispa tills det har kokat upp.

Tillsätt senapspulvret och saltet när det har svalnat. Elvispen är att föredra när du tillsätter pulvret.

Lycka till !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok ,här kommer ett recept på julsenap som min fru brukar göra.

5 dl vatten

2,5 dl vetemjöl

4 dl socker

½ msk ättika

½ kryddmått vitpeppar el några drag med kvarnen

½ tsk salt

50g colmans senapspulver

Blanda vatten,mjöl,socker,ättika,och vitpeppar i kastrullen och vispa tills det har kokat upp.

Tillsätt senapspulvret och saltet när det har svalnat. Elvispen är att föredra när du tillsätter pulvret.

Lycka till !

Det där låter bra! Den ska jag testa. Kanske lite cognac i oxå?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok ,här kommer ett recept på julsenap som min fru brukar göra.

5 dl vatten

2,5 dl vetemjöl

4 dl socker

½ msk ättika

½ kryddmått vitpeppar el några drag med kvarnen

½ tsk salt

50g colmans senapspulver

Blanda vatten,mjöl,socker,ättika,och vitpeppar i kastrullen och vispa tills det har kokat upp.

Tillsätt senapspulvret och saltet när det har svalnat. Elvispen är att föredra när du tillsätter pulvret.

Lycka till !

Det där väckte min nyfikenhet..måste provas! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det där låter bra! Den ska jag testa. Kanske lite cognac i oxå?

Cognac tror jag passar bäst efter maten i en kupa :) Ok,jag vet inte om det går att blanda sprit i senap tyvärr.

Testa ,det kanske blir en höjdare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Färdigt på: 15 min

Ingredienser

1 dl senapspulver

1 dl grädde

1 dl socker

1 msk honung

1.5 stänk potatismjöl

1 st äggula

1 msk whisky (Gärna Islay)

Gör så här

1. Rör ihop senapspulvret, grädden, sockret, honungen och potatismjölet i en tjockbottnad kastrull. Värm upp och låt sjuda i några minuter.

2. Blanda i äggulan och whiskyn och låt sjuda i 4-5 min under ständig omrörning.

Ställ i kylen en stund och njuut! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cognac i blir fin fint! Men ta det lugnt och överdosera inte.

Nu blev jag också nyfiken på att testa med cognac. Tack för tipset.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Västerviks e grym... ingen mening vispa ihop egen! :D

Ja Västerviks är riktigt grym. Den är själva referensen, kan jag gör a en godare än den så har jag lyckats! Alltid kul att testa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recept på Fredriks senap, P1A (hittills bara provsmakad):

4msk senapspulver

4msk rapsolja

3msk ljummet vatten

3msk socker

2msk honung

1tsk ättika

1tsk Lagavulin Destilles edition

cognacen var slut så det blev whisky. Hoppas det inte blev för mycket, den var rätt tydlig...

P1B

4msk senapspulver

4msk rapsolja

1msk ljummet vatten

3msk socker

2msk honung

1tsk ättika

2tsk Cocnac

Edited by double action

Share this post


Link to post
Share on other sites

Här kommer en rackarns skön en!

- I byn går den under namnet mixos morsas senap. Hon sätter i konjak, men den blir ännu skönare med lite röksmak tycker jagwub.gif

2dl senapspulver, Colman

2dl socker

3/4dl starkt kaffe (men int espresso, den smaken slår igenom på nåt vis)

1dl vispgrädde

1ägg

1tsk maizenamjöl

1msk matolja

1,5 tsk ättika

Efter behag... Den är riktigt god utan nån av dessa också (jag behagar alla tre jag...)

Svartpeppar typ 1-2krm

Pressade vitlöksklyftor 2-3 st

3-5msk laphroaigh

Rör ihop alla ingredienser (utom spriten) i en metallskål. Värm upp i vattenbad och rör runt tills den tjocknat. Det går självklart att sjuda upp den i en tjockbottnad kastrull under hysterisk omrörning också, jag lovar, den jäveln bränner i bottnen på direkten och ger urksmak åt senapen.

Edited by Fredrik-flugarn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om man lakar ur pequin peppar "bird pepper" i koskis eller nåt starkt och rör i blir det lite sjuttons gott.

Klart det går att köra pepparn i mortel också men senapen har så kort koktid så jag tycker det blir lättare att få lagom värme när man känner "färdigstyrkan" genast. Mums! Först vanligt senaps-svid upp i näsan och sedan mysvärme överallt. :wub:

Jag gjorde en halv sats och hade 5 pepparfrukter i blöt i 1 msk koskis några dagar. "halsbrännarsnapsen" tog slut och det var en jädra tur när man sedan slevade på med stora måttet. Fy fabian vad gott. Nästa år skall det med lite rökwirre också så är det fullbordat!

Edited by Fredrik-flugarn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om man lakar ur pequin peppar "bird pepper" i koskis eller nåt starkt och rör i blir det lite sjuttons gott.

Klart det går att köra pepparn i mortel också men senapen har så kort koktid så jag tycker det blir lättare att få lagom värme när man känner "färdigstyrkan" genast. Mums! Först vanligt senaps-svid upp i näsan och sedan mysvärme överallt. :wub:

Jag gjorde en halv sats och hade 5 pepparfrukter i blöt i 1 msk koskis några dagar. "halsbrännarsnapsen" tog slut och det var en jädra tur när man sedan slevade på med stora måttet. Fy fabian vad gott. Nästa år skall det med lite rökwirre också så är det fullbordat!

Låter gott!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.





















  • Inlägg

    • EXAKT! fr  mig.  Förstår du?
    • Har min kära Mamma kvar i livet...November fyller hon 85!!! Hon har inte haft det lätt i sin uppväxt..levt verkligen FATTIGT. ...i en stor familj. Så denna generation...så förstår jag VERKLIGEN!!!!..att man/en tog tillvara allt naturen kunde ge. MEN!! Varken min Pappa(Död) ..lr min Mamma...har skitat ned i Naturen..som dagens Finnar???? Varför???  
    • Tillagd: Airflo Miracle Braid 25lb 23m stum/nonstretch skjutlina Bra grepp, ökänt bra för det kallare höstfisket!
    • Själv tycker jag att antalet svenskar som verkar vara dumma i huvudet bara verkar öka de senaste åren. Förnuft är en ny bristvara.
    • Finns en förklarning som en Finsk författare sa en gång kommer inte ihåg vem det va.Kanske Erno Paasilinna. Skillnaden mellan Svenskar och Finnar är är att Finnar är så dumma i huvet och Svenskar så förnuftiga. Kan va en förklarning
    • Återkom gärna närdu testat bromsen!
    • Jag har, genom att ha haft många finska arbetskamrater och genom att läsa en hel del finsk historia, fått en uppfattning att Finland var ett land präglat av nöd och fattigdom mycket längre än t.ex. Sverige. De hårda krigsskadestånden Finland tvingades betala till Sovjetunionen efter andra världskriget förstärkte detta. Det innebar bland annat att man lärde sig att ta vara på allt som gick att äta. Allt. Jag har pratat med människor som överlevde som barn genom att äta råttor och grävlingar och allt man fick tag på. Växter som vi idag inte ens skulle ge till djuren. När man växte upp under sådana villkor blev man präglad av den moralen. Att sätta tillbaka fisk var för dessa arbetskamrater ett hån mot den egna svälten och andra som hade svultit - vissa till döds. Man skulle fylla frysen med allt som gick att äta för ingen vet vad som händer i morgon. Man skulle skava till sig vartenda öre som gick för fattigdomen kan återkomma närsomhelst. Att bryta ett sådant mönster kan ta tid. Efter några decennier gick det i alla fall att prata om det och vissa kunde hålla med om att det ställde till skada. Ändå satt moralen djupt och det är kanske senare generationer som kan bryta mönstret. Själv tycker jag också att det är ett svinigt beteende, nedskräpningen inte minst, men jag har också fått en större insikt i förhållanden som vi aldrig pratade om i vare sig skolan eller i det svenska samhället i övrigt. När vi i Sverige byggde 'vårt' välstånd efter kriget  gick resultatet av de finska ansträngningarna till de redan välbeställda i Finland och till krigsskadestånd.. Det blev inte mycket över till de som arbetade ihop dessa värden. Det finns säkert andra förklaringar också än de som jag berör här.
    • Vill ha er feedback gällande Sameo´s (Flugor.se) sjunklina Payload Sinking, 4 tum/sek klumplängd 12,8 m inkl tip,frontdel klump, bak taxering. Tacksam om någon vill svara, kanske via IM!! Att fråga om sjunklinor på denna sida verkar inte vara riktigt "rumsrent" då ingen har svarat på min önskan om feedback! Gör ett nytt försök att få in lite förslag: Jag fiskar i princip bara uppe i Hökensås en till två ggr/året och vill ibland ta till med sjukliga för fiske med streamers, wooly buggers, kanske även med boogie flugor. Är ute efter en lina där klumpen inte väger mer än max ca 15 gram. Utöver Sameo´s lina som jag skriver om ovan har jag även kollat på Cortland 444 Sink 3 klass 7. Klumpen är på 9,9 m där ca 9 m är viktad till ca 12 gram, vilket innebär att hela klumpen väger ca 13 gram. Vision Vibe 85 sink 3, klass 5/6 där väger klumpen på 8,5 m 12 gram, klass 6/7 väger motsvarande 15 gram. Ni som ev. fiskar med dessa, upplevs dessa inte som en vanlig "shooting head" variant med en tunn skjutlina bakom??
  • Ämnen

  • Images

×
×
  • Create New...