Jump to content

Recommended Posts

Posted

KO har alltså valt Billinge eftersom det är ett solklart fall.

Nu iaktar KO branschens reaktion i frågan och hoppas på en

självsanering. Sker ingen självsanering lär det nog leda till

fler fällande domar av KO. Alla av oss anmälda elbolag hålls under uppsikt.

Billinge svarar så gott det går men kan inte bevisa att vattenkraftsel

är miljövänlig. Det är ett lysande prejudikatsfall som vi kan

stödja oss på i framtiden.

Läs gärna Billinge Energis svar till KO nedan.

billinges svar till KO.pdf

Posted

Jag får tillägga att det är viktigt att vi flyttar fram positionerna gradvis.

Må hända att Telge Energis slogan "Ren el från vind och vatten" provocerar oss

men "first things first" som man brukar säga.

Posted

Otroligt att dessa kraftbolag kan med att argumentera att befintliga vattenkraftverk är fria från miljöpåverkan, tragiskt bevis på okunskap (eller medveten vinkling).

Posted

Oj vad arg han var. Så arg att han glömt stavningsgranska sin text dessutom.

Jag gillar speciellt partiet att de "i huvudsak" köper RECS-märkt el för att sedan jämställa detta med Bra Miljöval och klaga på att "en miljömärkt produkt inte får marknadsföras som miljövänlig".

Posted

Lite skrattretande av Billinge Energi att säga att elen i sig är miljövänlig, men att mer eller mindre tvingas erkänna att kraftverket de får den ifrån möjligtvis inte är det. :rolleyes:

Posted (edited)

Jag har bett Magnus, som gjorde anmälan om Bilinge att få vara ombud för honom, vilket han sagt ja till.

Här är vårt svar på Billinge Energis gallimatias:

Till

Konsumentverket

Rättsenhet 2; Eva Moberg

Box 48

651 02 KARLSTAD

Kopia

Andreas Lindström, ombud för Billinger Energi.

Kommentarer runt Billinge Energis yttrande

Ombudet försöker göra gällande att den skada som uppstått i befintliga kraftverk ska bortses ifrån eftersom den redan är skedd. Det är ett felaktigt sätt att se på skadorna, då de problem som vidhäfter vattenkraft som exempelvis vandringshinder, onaturliga flödesmönster m.m. är av ett slag som till viss utsträckning kan åtgärdas med skyddsåtgärder i form av fiskpassager och ekologiska flödesmodeller. Skadorna kan alltså mildras, dock inte helt kompenseras, om bästa möjliga teknik används i skyddsåtgärderna. Rådande förhållanden i svensk vattenkraft är att detta är ett undantag, miljöskulden vilar tungt på de svenska kraftverksägarnas axlar enligt den gängse principen att förorenaren betalar och åtgärdar skadan. Vattenmyndigheternas arbete med åtgärdsprogrammen pekar också på att detta är skador som har hög relevans nu, att påstå att vattenkraften är miljövänlig för att skadan redan skett är alltså ett argument som kan bortses ifrån.

Ombudets resonemang runt elsystemets balans tyder på ringa kunskap om svensk energiförsörjning och marknadsmekanismerna på Nordpool. Vi har väldigt lite fossilbränsleproducerad el i Sverige och det finns inga incitament för att vattenkraften ska tränga undan just de energislagen. Nordpool fungerar på så sätt att högsta utpris sätter spotmarknadspriset. Vi har intervjuat personal på både Elmarknadsinspektionen och Nordpool och det visar sig att många gånger köps fossilproducerad el in pga. lägre priser än det som de svenska aktörerna tillhandahåller, helt frånkopplat diskussionen om den är förnybar eller inte. Exempelvis är tysk och dansk kraftvärme ibland billig vintertid, framförallt nattetid när flertalet människor sover och inte förbrukar så mycket el, men däremot har behov av fjärrvärme. I de fallen köps klimatdålig el in och bjuds ut på Nordpool med god avans för elhandelsbolagen. Men även om ombudets resonemang skulle haft verklighetsförankring kan det inte i sig motivera att kalla förnybar energi miljövänlig utan att ta hänsyn till de senaste 40 årens forskning runt vattenkraftens konsekvenser. Däremot är det ett tydligt exempel på den generella syn kraftindustrin har, där man fullkomligt negligerar andra parametrar för en hållbar framtid, som exempelvis biologisk mångfald.

Att sedan försöka frikoppla själva energin från dess ursprung genom påståendet att Billinge marknadsför ”el producerad i befintliga vattenkraftverk” och därigenom friskriva sig från ansvaret relaterat till de rättsfall som KO tar upp är långsökt. Livscykelanalyser, vilket är ett sätt att rätt kunna bedöma en varas eller tjänsts verkliga miljöpåverkan är däremot rätt angreppssätt och då ska givetvis produktionsmetoderna och dess miljökonsekvenser fullt ut räknas med.

Vi noterar också att ombudet försöker göra en koppling mellan Bra Miljöval och RECS utan att närmare gå in på om Billinge Energi verkligen köper vattenkraftsel märkt med Bra Miljöval. Olika miljömärkningar har helt olika kriterier och därför kan inte en sådan jämförelse vara relevant. Naturskyddsföreningen ger också strikta förhållningssätt för de som uppbär Bra Miljöval-licens och den får inte kallas ”miljövänlig”, vilket innebär att en förfrågan om licensavvikelse förbereds till Naturskyddsföreningen för att kontrollera om Billinge Energi även bryter mot dessa regelverk.

Sist försöker ombudet leda i bevis att miljö som begrepp enbart handlar om klimatrelaterade frågor, något som också går igen i den samlade kraftindustrins argument. Vattenkraft kan möjligen kallas ”förnybar”, men efter de nya regler enligt ISO runt marknadsföring med miljö som argument vilka kommer detta år ställer vi oss tveksamma att svensk vattenkraft kan kallas ens för det. Just när det gäller vattenkraft kommer kravet att bli att produktionen stämmer överens med principerna för en hållbar utveckling, vilka enligt den allmänt vedertagna Brundtlandrapporten definieras som baserade på ekologi, ekonomi och sociala hänsyn. Vattenkraftens vetenskapligt väl dokumenterade ekosystemkonsekvenser och undersökningar från de mest vattenkraftstäta kommunerna gällande arbetslöshet och utanförskap pekar på att det endast är den ekonomiska delen som kan visa positiva egenskaper – för vattenkraftsägarna.

Ser man bara något längre än Billinge Energis och deras branschkollegors marknadsföring, är det mycket tydligt att andra parametrar för en hållbar utveckling idag är mycket uppmärksammade av politiker och makthavare i alla länder inklusive FN samt givetvis vetenskapen. Ett bra svenskt exempel är rapporten Planetary Boundaries från Stockholm Resilience Centre 2009, där ett antal internationellt erkända och uppmärksammade forskare tillsammans tagit fram nio parametrar och gränsvärden för dem; gränsvärden som om vi överskrider dem under längre tid alla har samma ödeläggande effekt på jordens biologiska system och vår överlevnad som klimatförändringarna. Förlust av biologisk mångfald sker ofta på grund av fragmentering och degradering av arters levnadshabitat på grund av till exempel olika lokala ingrepp som röjande av mark för ny plantering av grödor eller byggandet av en vattenkraftstation. Att det är enskilda lokala ingrepp som skapar problemet och att effekten är extra tydlig lokalt gör dock inte att problemet i sig är lokalt utan aggregerat leder detta till en global biodiversitetskris och utmaning precis på samma sätt som en mängd lokala utsläppskällor av koldioxid leder till en global klimatkris.

Slutsatsen är att klimatförändringarna måste tas på allvar men att åtgärderna som vidtas inte får påverka de andra parametrarna på ett negativt sätt, eftersom vi då inte erhåller en hållbar utveckling. I det perspektivet har vattenkraften spelat ut sin roll som problemlösare vad gäller klimatförändringarna.

Vattenkraften uppbär elcertifikat för vissa delar, men vi vill påminna om att det är politiska beslut, vilket inte kan ges någon relevans för bedömningar av miljökonsekvenser eller terminologi i marknadsföring, dessa baseras på vetenskap, regelverk samt lagar, inte politik.

Sammanfattningsvis anser Älvräddarna att Konsumentverkets bedömning är helt riktig och stöder fortsatta åtgärder eftersom ombudet för Billinge Energi vidlåter att han inte förstår att reklamen bryter mot de av Konsumentverket nämnda regelverken.

Med vänlig hälsning,

Christer Borg

Älvräddarnas Samorganisation

Edited by Jagaren
Posted

Vilken otrolig kunskap och bra sätt att förmedla det på. Det ger svar som är otroligt svåra för Billinge energi att komma runt.

Stort tack för den tid och kraft du lägger ned :wub:

Posted

Ringde och surrade lite med VD:n på Bilinge nyss, framförallt ville jag kolla om de har Bra Miljöval-el, men så var det inte. Det blev en bitvis lite animerad diskussion, men trevligare på slutet.

Summasummarum så förstår de flesta affärsmän inte mycket av miljöfrågorna, men de kommer att ta bort detta som argument i alla fall.

han nämnde att det finns en fiskväg i Hjo, någon som känner till den? Kanske kan vara ett bra exempel till Martin och FJ...

Allt gott,

Christer

Posted

Ringde och surrade lite med VD:n på Bilinge nyss, framförallt ville jag kolla om de har Bra Miljöval-el, men så var det inte. Det blev en bitvis lite animerad diskussion, men trevligare på slutet.

Summasummarum så förstår de flesta affärsmän inte mycket av miljöfrågorna, men de kommer att ta bort detta som argument i alla fall.

han nämnde att det finns en fiskväg i Hjo, någon som känner till den? Kanske kan vara ett bra exempel till Martin och FJ...

Allt gott,

Christer

"Bitvis animerad" ... jag kan tänka mig det. ;)

Bra att du tog tjuren vid hornen. Jag hoppas att affärsmannen lär sig skilja

på klimatfrågor och ekosystem.

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.


















×
×
  • Create New...