Hoppa till innehåll

Royal Coachman Fanwing


Niklas Dahlin

Recommended Posts

En vidareutveckling av Mike Haily´s Royal Coachman från 1878. Hoppas med denna SBS få några av er att prova på denna sköna kreation till sommaren. Får ni ej tag på mandarinand till vingarna så använd "E-12" fjädrar, de är likvärdiga med undantag för färgen.

Håll till godo

RFC01.jpg

Detta är vad du behöver för att binda en Royal Coachman Fanwing.

Krok: Mustad 94840 (R50) #14

Tråd: Benecchi 12/0

Vingar: Mandarin and, bröst fjädrar

Stjärt: “Tippets” Guld fasan

Kropp: Påfågel herl/Rött floss/ Påfågel herl

Hackel: Whiting Herbert Miner “Coachman brown”

RFC02.jpg

Jag börjar med bindtråden precis bakom krokögat, lindar tråden ned mot mitten på krokskaftet och tillbaka igen mot krokögat. Jag stannar med tråden där jag vill binda in vingen. Nu har vi en jämn och fin grund för vår vinge, inget kommer nu att glida omkring.

RFC03.jpg

Välj ut två identiska fjädrar från Mandarinandens bröst. Jag lägger dom ”rygg mot rygg” för att lättare kunna se att fjädrarna är likvärdiga till storlek och form.

RFC04.jpg

Förbered fjädrarna för inbindning genom att först hålla fjädrarna I din högra hand…

RFC05.jpg

… greppa sedan fjädrarna med din vänstra hand och bind in dem med ett ben på vardera sida om kroken.

RFC06.jpg

Bind in vingen med tre bindtrådsvarv.

RFC07.jpg

Lyft upp vingen och lägg ytterliggare tre bindtrådsvarv, nu på andra sidan av vingens bas. Detta kommer att lämna vingen i en upprätt position.

RFC08.jpg

För att säkerställa att vingen stannar I upprätt position lägger vi nu tre bindtrådsvarv runt vingens bas, sedan går vi runt krokskaftet och upp igen för att lägga ytterliggare tre bindtrådsvarv, denna gång åt andra hållet.

RFC09.jpg

Vik “benen” bakåt och säkra dem med några bindtrådtrådsvarv längs med krokskaftet.

RFC10.jpg

Klipp bort överflödigt material och transportera bindtråden ned mot slutet av krokskaftet.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

RFC11.jpg

Välj ut fem raka och fina tippet fiber och bind in dem, jag brukar binda in dem så att stjärten blir aningen längre än krokskaftet.

RFC12.jpg

Välj ut två fina påfågelherl och bind in dessa I toppen av herlet, detta kommer sedan att ge kroppen en viss tapering. Du finner de lämpligaste herlen straxt under ögat på påfågelns stjärt fjäder.

RFC13.jpg

För att få till bakre delen av kroppen lindar vi påfågelherlet 3-4 varv, ca 1/5 av kroklängden, säkra sedan materialet och klipp av herlet. Släng ej materialet då vi kommer att använda det till den främre delen av kroppen.

RFC14.jpg

Transportera tråden ytterliggare 1/5 mot vingen, bind in en bit floss silke. Floss silke är vanligtvis sammansatt av två eller tre trådar, jag separerar dessa och använder endast en av dem, detta ger en betydligt nättare kropp.

RFC15.jpg

Linda floss silket mot bakre delen av kroppen och sedan framåt igen för att täcka 1/5 av kroppen och bilda en tunn och fin midja. Säkra floss silket och klipp av överflöd. Bind sedan in påfågel herlet igen.

RFC16.jpg

Linda påfågel herlet 4-5 varv för att ge flugan dess framkropp, säkra materialet och klipp av överflödet.

RFC17.jpg

Välj ut en fin “Coachman brown” fjäder och bind in den. Transportera tråden mot krokögat, lämna lite plats bakom ögat för en turle knut, detta ger flugan ett läckert klassiskt utseende.

RFC18.jpg

Linda hacklet två varv bakom sedan ett varv framför vingen, gå sedan tillbaka och lägg ytterliggare ett varv bakom vingen. På detta sätt slipper du ett irriterande ”glapp” i hacklet vid vingens bas på andra sidan av flugan. Fortsätt sedan igen med att linda hacklet två varv framför vingen där du sedan säkrar hacklet. Innan du klipper av hackelfjädern, lägg tryck på din bindtråd och för fjädern fram och tillbaka, detta gör så att tråden jobbar sig in i stammen på hacklefjädern vilket lämnar ett nättare huvud. Avsluta med en whipfinish och lite lack.

RFC19.jpg

100 års erfarenhet av att fånga harr och öring redo för nya äventyr.

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Man blir tårögd! Kanonfint Niklas!

Om du binder hacklet "Parachute" blir det ju en Royal Coachman Fanwing Gyro Fly.

(En sådan skulle jag vilja ha). :blush:

Bra till Vulgatafisket i klubbsjön.

Jag känner till den men har faktiskt aldrig provat Rolf. Ge mig några dagara så sak jag göra ett par, ett par till dig och ett par till mig. Jag ringer när de är klara så får vi ta oss till klubbsjön och prova dem.

Tack ni andra för era fina ord, de värmer i ett något mulet och kylslaget Uppsala.

Ha det

Niklas

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Otroligt snyggt Niklas.

Du är en sån jäkla bra ambassadör för de gamla klassiska flugmönstren.

Det här var en av Lidmans favoriter..och i början av min flugfiskekarriär så var det nog den fluga som satt oftast på tafsen vid torrflugefiske.

Var tvungen att kolla i en gammal utskrotad flugask..och jojo :rolleyes: ..där satt tre luggslitna exemplar av RCF som något slags påminnelse om tider som gått.

Senaste öringen på RC tog jag i Rullån för 4 år sen...ett av dom vackraste påslag jag sett i hela mitt flugfiskeliv.

Måste binda upp ett gäng.

Keep up the good work

TS

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tack för alla fina ord..

För er som gillar och vill se mer av denna typ av flugor så har jag satt ihop ett kvällsevent med "Catskill Style Dry flies" som jag kommer att köra till hösten. Kanske något för fiskeklubben? För mer info maila mig på mulhonken@bredband.net

Mvh

Niklas

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.






















  • Inlägg

    • Bra men billig cava. Jag gillar nuförtiden nästan mera billga cavor än proseccor.
    • Lustigt. Jag kör något snarlikt sedan några år då jag har gått väldigt mycket i barfotaskor de senaste 5 åren och inte fixar något annat än helt platta/horisontella sulor - varvid de flesta vadarskor går fetbort (de är dessutom imho som regel alldeles för trånga i tåboxen) då de 'slopar' framåt som nästan alla skor. Jag löste det dock på ett annat sätt - bär ett par gamla Imago midjevadare som är kraftiga, och samtidigt väldigt sköba och har en väldigt välbyggd socka, men dessvärre numer läcker ganska betänkligt. Under dessa bär jag ett par tunna billiga Vision-vadare (jag köpte två par och har för mig att jag betalade 1500:-/par för tre år sedan). Två lager neopren om foten. Sen bär jag en Simms neoprensocka innerst om det är kallt på riktigt. Skulle jag mot förmodan behöva en hårdare sula drar jag helt sonika över ett par reef walkers från Vans (alltså ett par vanliga skate-vans fast helt i gummi gjorda för surfare). Jag använder numer alltså inte vadarskor alls när när jag fiskar mitt hemmarev - och satan vilken skillnad det gör hur mycket man kan känna botten med fötterna (en klar uppsida om man fiskar i mörker...). Lite oortodoxt kan tyckas men efter 12 år med stenhård yoga blir kroppen och balanssinnet lite lustigt - och jag har dessutom ullallergi så jag kan inte bära något annat än bomull innerst, så såväl ullsockor som ylleunderställ. Så - det blir barfota i vadarna (eller då en neoprensocka). Så, jag tror ni är något på spåren. Ett annat ställe att leta efter intressanta neoprenskor är såklart surfbutiker - Ett par 5 eller 7 mm booties från O'Neill borde funka ypperligt om man vill ha en mjuk sula. Vill minnas att jag använde 5mm när jag fortfarande surfade i Sverige. -- Hade dock inte valt detta sätt att handskas med vadare om jag fiskade uppe i Hårkan...
    • Juuu, det skall bli en tung försäsong. Vattenmängder är av helvete. Bäst att forspaddla tills juli. Men, om man vill få tunga öringar, så måste man använda tunga uv-limlarvor. 3,5-4-mm kula och bly på skaften. 
    • Söker en rulle för laxfisket, ska passa till 15-16 fotare. Helst danielsson.
    • Jag kan bara hålla med. Jag skaffade ett par neopren skor för flytringsfisket med stora dykar fenor (vadarskorna passar inte) och köpte ett par från Ursuit för många år sedan, de fungerar kanon! Även i kallt vatten precis efter islossningen så håller jag fötterna varma och fryser inte.  De är så pass sköna att jag valt att gå x antal kilometer i dessa till fjälls till nästa vatten. Visst, de är inte lika stabila som snörade vadarskor med stabilt skaft men riktigt behagliga på! Absolut inget att vandra i men någon km mellan sträckorna går fint. Jag har alltid med vadarskorna men senaste säsongerna har dom faktiskt blivit oanvända.  Sen är dom mycket smidig av och på, vilket är skönt för en annan med diverse ryggproblem.  Dessa har jag köpt. 
    • Har alltid gillat SA, men aldrig fiskat deras linor på kusten. Där har jag fiskat, GL, Loop samt Vision Kust. Fiskade SA volantis igår, så nu måste jag tydligen byta ut resterande kust-linor. Vilken lina, spikrak, sån otroligt fin coating.  
    • Köpes i bra skick. Inga fantasipriser tack.
    • Har normalt storlek 46 på skor/kängor… köpte storlek 47 och det passar utmärkt med tjocka strumpor och neopren sockan på vadarna. Breda i storlek så det är inget som klämmer etc som jag tidigare upplevt och störts av med mina vanliga vadarskor. 
  • Ämnen

  • Bilder

×
×
  • Skapa ny...