Hoppa till innehåll

Varför ser man oftast bonkade laxar på bild?


jakobm

Recommended Posts

en ganska enkel förklaring är nog att det är just de fiskar som slås ihjäl som man helt enkelt har möjlighet att fotografera (på ett bra sätt).

Visst blir det nåt litet foto med mobilen eller så ibland, men det blir sällan uställningsbilder...

Håller med dig för en gångs skull ;) så är det nog oftast. Bilder på returnerade är oftast ett litet komplement till fiskedagboken.

Redigerad med Thomas L
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Enkla svaret på frågan är helt enkelt för att de flesta laxar klubbas.

Glädjande nog så blir det i alla fall i älven jag fiskar bättre och bättre för varje år, så vem vet, kanske vänder det så småningom? Hur som är jag personligen helt övertygad om att det klubbas på tok för mycket fisk i älvarna.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Fik 5 lax i sommer i Norge... bonkade 2 små laxhaner på 55 och 65 cm. Återutsatte blank lax på 90, 86 och 81 cm. (2 honor och en hane) i bra skick...

Mina återutsatta laxer är aldrig ute av vannet annat än något sekund for bild, även om jag fiskar ensam... !

Men det är ju helt klart lättere att fotografera en död lax...

Redigerad med Rasmus
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

I år fotograferade jag ingen av c&r laxarna då jag fiskade ensam vid de tillfällena och vanligen inte har någon större behållning av något suddigt självtaget fippelkort och heller inte gillar att mixtra onödigt mkt med fisk som skall tillbaka. En ungefärlig mätning mot spöt får räcka.

Bonkade 2 av 5 norgelaxar i år.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Är jag ensam tänker jag inte ens tanken att fotografera en fisk som ska släppas ut, detta oavsett om det är en liten öring eller en stor lax.

Har jag en kompis så skulle han kunna ta ett kort medan jag syresätter fisken, då är ingen skada skedd. Detta har iofs inte inträffat vad jag kan minnas, när jag sätter ut en fisk cirkulerar inte tankarna kring fotografering utan på att fisken ska sättas ut så säkert som möjligt.

Däremot fotograferas bonkad lax, då finns ju tiden och man kan arrangera bilden hur man vill.

Någonting som jag tycker är mycket skojigare än att fotografera en fisk som man håller på och sätta ut är att filma/fotografera själva fighten.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Självklart ska man vara rädd om fisken när den ska tillbaka, det är jag med.

Men om man är så rädd om fisken att man inte kan ta ett 5 sekunders lyft för att fota en fin fisk så kanske man inte ska dra fast en krok i käften på den från första början kan jag tycka.

Amen på det :)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Självklart ska man vara rädd om fisken när den ska tillbaka, det är jag med.

Men om man är så rädd om fisken att man inte kan ta ett 5 sekunders lyft för att fota en fin fisk så kanske man inte ska dra fast en krok i käften på den från första början kan jag tycka.

Vi kan låsa tråden nu :) amen

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

He,he.... tänkte att det bille bli lite röra...

Jag fotar för själv att ha bild på fisken... men använder dom ibland till någon artikel...

Jag tar hand om fisken med stor respekt, så den faktisk är i bättre skick (återhämtad/syresatt) än om den återutsättes direkt, även efter några bilder... Men det kräver en vis erfarenhet och att man vet va man håller på med for att det funker... jag garanterar att fisk jag återutsätter aldrig är på land och at jag har många bra bilder på fisk som är återutsatta... och jag garanterar att många som mener dom återutsätter fisk i bra skick inte gör det...

Bildeksempel:

En 90 cm. lax ligger i vattnet och återhämter sig efter en brutal fight, et par fotos på fisken och den återutsättes när den andas lungt, denna lax var aldrig ute av vattnet...

Hur funker det då ??? Det är inte så vanskeligt... när du får tag i fisken (stjärt, håv, stranding på grunt vatten) vend den på siden, eller med buken lite upp i vattnet och den blir helt paralyserat / lugn... den rör sig inte... funker med alla fisk (utom ål kanske)... Fisken skal inte skvalpa runt... men ligga stabilt på sidan eller med buken lite snett upp... Fota hur länge du vil... Eller lyft ut fisken några sekunder när din kompis har fokuserat, men låt den inte ligga för länge (då hinner den att bli for pigg :) )... När du vil återutsätta då vender du bara fisken på rett håll, och "See ya later"... ^_^

post-2021-0-36151700-1315423301_thumb.jp

Redigerad med Rasmus
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Callel. Visst kan man tänka så. Men att lyfta lax ur vattnet strider mot vad som är bra C/R, man ska inte hålla hårt om en lax kring ex buken eller andra vitala delar. Jag har en bra känsla då jag inte lyfter i laxar, det räcker för mig. (Tar förövrigt inte så värst många bilder av de laxar som jag bonkar heller numera, det var mer kul förr. Nu tycker jag i vissa fall att poserna på laxfiskare i alla ställningar ofta med spöt i käften och annat efterapat trams känns lite väl fånigt, snart ska man väl posa naken med laxen och flänga ut bilden på all världens forum... :lol: :lol: ;) ;) ). Det är lite ironi i parantesen, hoppas att man nu inte retar någon för mycket!

Redigerad med Laxarnas prins
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej igen Callel. Förstår vad du menar. Men god C/R ska helst genomföras utan att laxen lämnar vattnet, aldrig på grunt vatten. Man ska inte dra upp laxen mot torra land. Du ska ta tag i stjärten, vrida över laxen så den ligger på sidan, ha ett bra verktyg och om kroken sitter långt ned och inte vill ge med sig ska du klippa tafsen i stället för att jocksa med peangen. Vid ett lyft vill ofta laxen sno sig ur ditt grepp och då tar man ofta för hårt i den, ofta i buken, just för att den inta ska tappas. Jag lever på minnet, bilden är inte viktigare än laxindividens väl. :)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag tror det är överdrivet med skador på buken om du lyfter den eller håller laxen runt magen eller så , där jag bor hoppar dom allt vad dom kan rakt in i bergväggar och på stenar för att klara ett jätte fall och dom dör inte av det , därimot har jag varit med många kunder som drillat för länge och fisken dött till följd av det när det varit lite varmare i vattnet.. när vi kör C/R är det håv som gäller å ta dom innan dom är klara och det förutsätter att man inte är själv förståss.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

En sak jag aldrig har fattat när det pratas C/R är förespråkandet av att "ta dem hårt", dvs så snabbt som möjligt få in fisken så att man kan släppa tillbaka den igen. Min erfarenhet är att dra in en lax som inte är trött på grunt vatten (där man ju nästan alltid står själv) slutar i hoppande och farande och fisken slår sig halvt fördärvad mot stenarna. Jag tycker att man liksom tvingas få fisken ordentligt trött för att kunna hantera den på ett säkert sätt, gäller speciellt om jag ska släppa tillbaka den...

Hur gör ni?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Man bör köra fisken rimligt trött, enligt min erfarenhet. Precis som du säger få man annars en ostyrig och vild fisk att brottas med. Risk finns att den får kläm eller slagskador när man med våld tvingas hålla fast den för avkrokning.

Det är mycket tyckande i denna bransch - ytterst få har i verkligheten satt tillbaka seriösa mängder lax. Laxen tål mer än vad många tror, men skall därför inte slarvas med. Ett exempel jag nämt förr är de dryga 30 junilaxar vi fångade med fluga på Kharlovka och försåg med radiosändare. Dessa hanterades bra mycket längre och hårdare på land, om än delvis bedövade, än vid normal C&R. Detta till trots levde alla vid sista flygpejlingen i oktober. Ca hälften hade då simmat genom två rejäla vattenfall och befann sig långt in på tundran.

En annan nackdel med att köra fisken för hårt är att den ofta får skärskador i munhålan. Värst är enkelkrokar, alla regler till trots, som speciellt vid krokning i gommen kan skära upp långa revor i denna.

Marlodge

Redigerad med Marlodge
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...

Min tro och övertygelse är att C/R inte bara är av nytta, men mångt bättre än att döda all lax man får givetvis. För mig avgörs "lyckad" C/R då kroken sitter bra för att dra ut och då kroken inte gjort för stora sår, vilket lätt händer vid hårda drillningar eller vid långdragna drillningar. Att inte vara för hård eller för snäll är en bra regel enligt mig. En krok som jag märkt vara dålig C/R krok för laxen är Owner som ofta kan skära djupa sår i laxens mun. Om en lax krokat långt ned och skadat ett hjällock så är det dålig C/R och de sista åren har man sett något fler laxar komma flyandes med strömmen och det kan ju ha med C/R att göra. Men visst överlever många fler just genom C/R.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.






















  • Inlägg

    • Vänligen ta alla frågor via PM, som jag skrev i mitt inlägg. Upptäckte din fråga nu av ren slump. Jag PM:ar dig.
    • Hardy kasettrulle vilken som. Pris efter skick. Stl 4000 5000 6000 Allt av intresse.
    • Bägge är slow intermediate (jag hade väl inte erbjudit en flytis om du frågar efter intermediate... ;)). Minns inte om Rion har intermediate running line eller inte, Sonar har flytande running line. Bägge är också 'halvklass upp'. Vad har du tänkt kasta flugmässigt och med vilket/vilka spön (jag fiskar själv mer intermediate än flyt) så ska vi se vad vi kan hitta för passande lina i gömmorna (håller som bäst på att städa;))?  Bägge linorna är aldelles ypperliga för streamerfiske - jag hade dock satsat på en Sonar. Har varit min standardlina för havsöring i snart 10 år.
    • Där kan det kanske finnas något, ja. Men du får hjälpa mig med vilka som är intermediate. Jag har inte den kollen...
    • A. Nej korrekt. Men det finns taperingar som är förbannat bra, år ut och år in. SA GPX som sedan blev MPX är ett exempel. Upplever dessutom att SA förefaller ha väldigt god kvalitetskontroll. Se även Wullf TT, TT+ och Joan Wulff sig. De har funnits i rätt många år vid det här laget... Om de är magiska eller inte ska jag låta vara osagt. Men Wullf gör förbenat trevliga torrfluglinor. B. Duh! Men ja - det är därför jag föredrar SA framför RIO. Materialet brukar vara bättre. RIO är dessutom generellt tyngre än SA (se nedan). Jag gillar Gold, men upplever RIOs linor som... ja... formlösa på något sätt - coatingen är trevligare på SA och Wulff. Mindre 'smetig'. De överlever dessutom längre (baserat på RIO Perception 7wt, Gold 6/7wt, Outbound Short 6/7wt, Outbound Long 5/6 wt, Seatrout 6wt och säkert någon annan jag glömt/förträngt). C. Ja, det är det som är ett 'western style head' - en halvklass upp för att kunna handskas med vind (sedan sisådär 80 år tillbaks... https://flylifemagazine.com/part-i-history-of-us-shooting-heads/). Måna tillverkare överviktar linorna till förbannelse (läs RIO) andra mer måttligt (SA) eller fullständigt obetydligt (Wulff). Wulffs halvklassade linor är precis det. Vill man inte ha en halvklassad lina väljer man en helklassad lina... Med det sagt - jag skaffade förra året SA Sonar Emerger tip samt en Infinity - bägge 6wt, bägge väger som en 7wt (alltså inte 6,5 wt) enligt tillverkaren. Detta är då för att kunna handskas med tunga/vindfångande riggar med multipla flugor, att kasta indikatorer och annat skit. Vill man ha en smidig torrfluglina väljer man inte dessa - då de helt sonika är skapade för långa kast med knixiga riggar . Vill man kasta långa krångliga riggar väljer man sannolikt inte en smidig presentationslina. Samtidigt - moderna spön är snabba och laddar (som regel) bättre med en något tyngre linor. Så även där fyller vikten en funktion. Och - då jag i dagarna börjat bryta in mitt G Series 6wt 8'8" (det blir inte mer 'western style' än så...) kan jag konstatera att trots att det är ett utpräglat torrflugspö så kastar det enkelt en Infinty 6:a eller sagda Emerger tip med 15' tafs med en #6 foam-gammarus. Jag väljer helklassat för fint presentationsfiske och halv-/helklass upp om jag fiskar i förhållanden/med riggar som kräver det - oavsett om det är ett Radian, ett Meridian eller mitt GS (Radian 6wt kastar lika bra med en ren sexa som en ren sjua - sweet spot på 6,5wt, Radian 7wt kastar lika bra med en 6,5 wt som en 7.5 wt - jag föredrar att underlina sjuan så oftast blir det en 6,5 wt, Meridian 6wt kastar lika enkelt en ren sexa som en 6,5:a som en sjua som en sju & en halva). -- SA levererar numer sina linor (eller en del av dem) i papperskartong spolade på en engångs pappersspole... Det är dock inte därför jag väljer dem... Enhands spey, i den mån man vill använda det finns (eller fanns för några år sedan) hos SA. Ska man dock inte fiska lax/öring/steelhead utan mer torrflugeorienterat väljer man med fördel en Triangle taper - nära nog oändligt lång klump med väldigt nim tapering, eller SA Expert distance/Trout. Men det är inte det jag plockar fram om det blåser mer än någon meter per sekund... Man kan ju också köpa en DT, dela den på mitten och sätta ihop med skjutlina...
    • OK. Idag blev det najs förhållanden med 2-4 m/s. Med vinden 45 grader från vänster var det lekande lätt att skicka ut infinityklumpen + ett par meter running line + en RIO Bonefish + 2 meter Stroft 0.35 skarvat i 3mm tafsring. Kastade en popper med märla som dropper, samt singelmärla. Fungerade perfekt. Det enda som inte samarbetade var fisken. Men det är så förbannat kul att kasta med ett klassiskt men ändå uppdaterat western style torrflugspö så det gjorde inget... För den som har läst (eller sett) 'A river runs through it' bör referensen till metronom vara uppenbar. Men - ett canespö går i fjärdedelstakt (tick-tock-tock-tock, tick-tock-tock-tock), det här går i halvtakt (tick-tock, tick-tock). Måhända får jag också hia mig lite i kastandet. Efter 20+ år med RPLXi 7wt, Loop Greenline 7wt, One 5w/6wt, Meridian 6wt samt då Radian 6/7wt är jag lite förstörd i timingen... Upplevde f.ö. samma sak när jag gick från One till Radian att det tog några pass att känna in det nya tempot. Att gå tillbaks till kortare <9 fot är dock en märklig men trevlig upplevelse. Makalöst energisnålt kastande - så pass att jag helt sonika bytte jag mitt Meridian mot ett Excocett 250 grain 8'8". Ska bli spännande att se hur det beter sig - och kul att testa ngt annat än Scott...
    • Se min annons. Finns använda SA Sonar 6wt (GPX/MPX-tapering/klumplängd - 12-isch meter) och Rio Seatrout 6wt (har för mig att den är tio, på ett ungefär).
    • Nån som har en liggande? Jag kommer använda den sällan, så inget dyrt. Hellre lite sliten och billig. Fabrikat och klumplängd tar jag ställning till när (om) det blir aktuellt. Tack!
    • Fantastiskt fint spö. Löp å köp om ni vill ha ett grymt havsöringsspö. Kombinera med Lajnelinan så blir det en magisk kombo👌
  • Ämnen

  • Bilder

×
×
  • Skapa ny...