Jump to content
 • Optionally enter a message with your report.

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  Loading...
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Inlägg

  • Klassiskt uppströms nymffiske a'la Sawyer görs med en infettad tafs (och kanske lite av linan) som "indikator". Målet är att få nymfen att drifta nerströms, likt en fridriftande torrfluga fast under vattnet (3 dimensioner inte två som på ytan), på det djup där fisken befinner sig. Minsta rörelse eller uppbromsning av den infettade tafsen ska generera ett mothugg. Ibland är det fisk-ibland botten eller vegetation. Tafsen ska vara infettad till de 2/3 överst och tafsspetsen gärna sjunka. Vid uppströms sightnymfande håller man koll på fisken och försöker "se" när fisken tar din nymf. Det kan vara en rörelse i sidled eller att man ser den vita munhålan då öringen öppnar munnen. Ett tips är att sätta en färgglad ögla på linan typ Roman Moser Minicon som med sin knallröda hylsa gör det lättare att se hur lina och tafs rör sig. Finns många filmer om uppströms nymffiske på tuben tex:  Lycka Till med detta superspännande fiske  
  • En klassiker som inte torde behöva någon närmare presentation  - Paul H Young - Perfectionist med 2 toppar. 7’6” #4. 2 delat. Byggt av Arne Remes, lite fiskat med så i fint skick. Spöstrumpa och aluminiumtub. 6500:- + ev fraktkostnad. Sänd ett Pm om intresse.
  • Det är absolut enklast och smidigast!  Men om det är en större nymf kan det vara svårt beroende på hur långa fibrer man har eller hur lång man vill att stjärten ska vara. Då kan det vara bättre att dela upp det. Kolla hur långa fibrer det är på fjädern nästa gång du köper eller be att de väljer ut en bra fjäder om du beställer på nätet.
  • SÄLJES/BYTE - Splitcane - Dickerson 7612 - 7’6”  #4  ”En klassiker” Dickerson 7612 - 7’6” #4 , 2 delat, Byggt av Ulf Olsson som jag och många fler anser vara en av de bästa spömakarna vi har i Sverige. Spösocka och tub. Mycket trevligt medium aktion spö till torrflugefisket. Spöt är mycket litet fiskat och således i bästa skick. Första ägaren namn finns på spöt. Eventuellt kan ett Hardy Zephrus ultralight #5 vara av intresse som del i en affär om spöt är i fint skick och ”sansat” prissatt. 6500:- + ev fraktkostnad. Sänd ett PM om intresse.
  • ”4th-of-July” -  Carl Anderberg, spömakare 8 fot, # 6, 3-delat med två toppar. Flamhärdat i en mörk honungsgul färg med spöholkar i nickelsilver, bougogneröda lindningar och down-locking rullfäste. Spötuben har ett fodral i svart smärting med logo. Carl Anderberg är av många ansedd som en av de bästa spöbyggarna i världen. Spöt är i bästa skick, mycket lite fiskat med. Kastar fint med både en # 5 och 6 Wt lina utifrån fiskesituation och kaststil etc. Spöt beskrivs som ”ett snabbt, kraftfullt spö med en aktion som automatiskt ger en smal linbåge. Kan användas på alla distanser i alla typer av väder för små eller stora flugor i alla vattendrag. Första ägares namn finns på spöt men ”sticker inte ut på något störande sätt”. Passa på att förvärva ett spö som mycket sällan kommer att komma ut på marknaden. Det här är bland det bästa av det bästa.Eventuellt kan ett Hardy Zephrus Ultralight vara av intresse som en del vid en ev affär om spöt är i bra skick och ”sansat” prissatt.  9750:- + ev fraktkostnad. Sänd ett PM om intresse.
  • En kortfilm om jakten på ett hemmavatten 🎣
  • Frågan i tråden var fart på flugan.  Du kan forsöka men att kasta linan lite mer tvärströms och föra spöt mot egen brädd under utfiskningen.  Coated skjutlina eller hellina vil fånga vattnet bättre så att det sätter större fart.   Nästa fråga om skarvar, der finnst et hav av trådar på forumet om öglor och skarvar.  Om du har flätkärna på både klump och skjutlina kan du splitsa dessa kärnor.  Du kan även göra splitsen under coatingen på båda sidor av skarven.  Coating mot coating, endast et knappnålshål i coatingen på varje sida av skarven.  Altså permanent skarv klump skjutlina. Att montera krympslang midlertidigt över en öglakoppling med så låg temperatur att coatingen inte smälter bara för att få en smooth övergång har jag inte tro på.  I stället för att ögla direckt på skjutklumpen vid att dubbla denna, gå häller för att svetsa en ny ögla med en bit skjutlina som vist i videoen.  För linor til lättare fiske kan du säkert skarva skjutlina och klump permanent vid att  enbart svetsa omlägg på ca 5-6cm.  Jag använder skjutlinor med PU coating til öglor (olika färger på öglorna indikerar för mig linklass på klumpen).  Linor med monokärna funkar inte bra att smälta.  Likaså Snowbee linor ,här är coatingen hopplös att få en hållbar svets.
  • Kasta inte för långt, klumpen + tafsen ofta räcker, kasta 45˚ uppströms När flugan landar i vattnet, menda uppströms och lyft spötoppen högt i riktning mot linan,sedan följer du nymfen nedströms och samtidigt  sänker sakta spötoppen mot vatten ytan, när fluglinan börjar sträckas då stoppar du spörörelse och väntar att nymfen stiger mot ytan. Oftast kommer hugget just vid nymf stigningen mot ytan...  
  • Tror bestämt att kanten på krympslangen kommer fastna mer i ringarna än öglorna..    Kanske funkar me lite uv-lim att kanten blir mjukare. 🤔
 • Ämnen

 • Images

×
×
 • Create New...