Jump to content

Sportfiskarna skyddar vildlax utanför Västerbotten


Recommended Posts

Sportfiskarna skyddar vildlax utanför Västerbotten
 
I samarbete med lokala älvföreningar har Sportfiskarna nu arrenderat fiskerätter utanför Västerbottens kust. I och med arrendet kan vildlax som ska norrut nu under fem år fritt passera Gammelbyns vatten.

– Arrendet av fiskerättigheterna i Gammelbyn är en viktig pusselbit i att skydda vildlaxen så att de kan återvända till sina hemälvar för lek och för att ge möjlighet till ett hållbart sportfiske.  I och med att vår Stiftelse för östersjölaxen blir mer operativ kommer det att komma fler liknande åtgärder, lovar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.

All vildlax norr om Skellefteå gynnas
Under april hölls en auktion där Gammelbyns samfällda fiskevatten för fiske med fasta redskap auktionerades ut.  I princip all vildlax som ska norrut passerar detta strategiskt viktiga fiskeområde fem mil söder om Skellefteå. Thomas Johansson, känd vildlaxkämpe och företrädare för föreningen Östersjölaxälvar i samverkan, hade efter överenskommelse med ansvariga byamän fått lov att delta på auktionen. Nu företrädde Thomas Johansson Sportfiskarna på auktionen och vann budgivningen på arrendet på samtliga tre vatten!

 

Läs mer på Sportfiskarnas hemsida:

 http://www.sportfiskarna.se/artikelsida/tabid/78/smid/385/ArticleID/1469/reftab/37/Default.aspx

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Det är väldigt bra.

Men överklagan av HaVs Trollingbeslut?

Det är helt obegripligt. Blandbeståndsfisket i Östersjön (det svenska yrkes) är stoppat. Inga långlinor mer. Eller? Varje trollingbåt har 8-10 spön. En rörlig del av en långlina? En tävling med 250 båtar kan alltså bestå av 2500 krokar. För alla utomstående (icke sportfiskare) ter ju sig detta som ett rent hån. Yrkesfiskare med långlinor - NO NO. Trolling, där du faktiskt kan praktisera catch and release, ska få plocka icke-fettfeneklippt lax enligt Sportfiskarna. Kanske dags att säga upp medlemsskapet?

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.×
×
  • Create New...