Jump to content
Sign in to follow this  
marcus24

dåliga kast

Recommended Posts

Hej! vet inte om jag har postat det här i rätt forum nu,men gör ett försök. Jag har varit och fiskat på en p/t sjö.fiskade med en #5 spö och en barrio gt90 lina. kastade zonkers i storlek 8 tror jag det var..  dog nobblers och andra förtyngda flugor och streamers..hade en tafs på ca 1,5 x spölängd.

nu till min fråga: varför blev mina kast så "slängiga"? fluga damp ner i vattnet på en gång.Som att flugan var för tung? Värre (svårare) blev det när jag vadade ut.. 

 

försökte öppna linbågen men hjälpte inte nåt..testade "belgian cast" men kom inte längre än 10 meter  ungefär.

 

 

mvh/Marcus

Edited by marcus_

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu är jag ingen kastexpert, men har du provat med kortare tafs? Har det funkat med dessa flugor förut? Med annan lina, eller?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har haft samma problem och det som hjälpt mig var kortare tafs, under en spölängd och kör med lite tjockare butt/tafsspets.

Jag tappade kontakten mellan fluglina/fluga när jag hade för min del en längre tafs, kortare kändes mycket bättre, men jag kan inte säga säkert om jag får mera fisk eller ej med kortare tafs, men kastar ju längre och får mera tid i vattnet med kortare tafs, tycker det är värt att prova till en början!

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok! tack för båda tipsen och att ni svarade så snabbt. Jag ska testa med en kortare tafs.

har kastat tidigare med en annan lina snowbee hi viz och den fungerade något bättre,men förstår inte varför det inte går med denna lina..tycker att jag kastar någorlunda bra..torrflugorna får jag iväg en 15-20 meter allafall, med snowbee linan.

 

hur vet man om man använder för tunga flugor..finns det nåt knep och testa?

 

när jag vadade ut, lite nedanför midjan, (är 166 cm kort) så blev kasten ännu svårare och hålla i luften utan att dem damp ner i vattnet i bakastet och framkast..hade kanske för öppna linbågar..men svårt och kasta med tighta linbågar utan att flugan hakar i linan.. 

 

mvh/Marcus

Edited by marcus_

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej,

 

#5 lina är ett gränsfall för driva ut en streamers. I många fall

kan en kortare tafs och något grövre spets hjälpa.

 

Skifta till en klass 6 lina och problemet försvinner, ditt spö klara förmodligen det utan problem

auktionen i spöet kommer att ändras. blir något långsammare och känns mjukare.

 

Christer

Share this post


Link to post
Share on other sites

hejsan. :)

en kortare fronttapering på fluglinan samt en kortare styvare tafs vore nog bra ide.

 

skaffa dej 2 fluglinor.

en presentationslina med lång fronttapering till torrflugor/smånymfer.

samt en lina till streamers etc och/eller blåsiga dagar.

 

dessvärre blir underhandskastet lidande av kortare tafs... :unsure:^_^

 

vänligen nils

Share this post


Link to post
Share on other sites

Som de flesta redan nämnt är en kortare tafs att rekommendera. Varför? Jo, att kasta en tyngre fluga innebär att energin i lina/tafs måste överföras till fluga på bästa möjliga sätt (annars orkar inte fluglinan/tafsen med att vända över). Det är alltid svårt att föra över energi från en tunn del av linan till en tjock del, därför är fluglinor avsmalnande i fronten. Ju brantare fronttapering desto kraftigare flugor kan du vända över. Du bör alltså använda en lina med kort och brant fronttapering vid fiske med tunga flugor. Tafsen bör sedan fungera som en naturlig fortsättning av just den fluglinan. Med för lång tafs bryter du detta mönster. 

 

 

*åsså ett prettosvar

 

Ett annat sätt att se det på är att kika på rörelsemängden som i ett slutet system är konstant. Ta en oxpiska som jämförelse, hur fungerar den? Jo, den är kraftigt avsmalnande och är ganska tjock i handtaget. När du sätter fart på piskan får den grova delen en bestämd hastighet och har en bestämd massa. Dessa två storheter bestämmer dess rörelsemängd (p=m*v). Eftersom rörelsemängden skall vara konstant måste hastigheten öka allteftersom piskan blir tunnare och tunnare (och massan lättare och lättare). Hos en fluglina är det samma princip. Nu är inte en piska eller en fluglina ett slutet system vilket i praktiken innebär att följande händer; Allteftersom fluglinan vänder över minskar massan i det övre benet och således ökar också hastigheten, samtidigt som linan får en högre hastighet bromsas systemet kraftigare av luftens motstånd och riktigt hur stor hastighetsökningen blir beror på bl.a. flugans förmåga att bromsas av luften. Vad man kan vara säker på är att en lång fronttapering blir känsligare för både luftens motstånd och för tunga flugor. Omvänt är en kort och brant fronttapering mindre känslig och passar bättre till tyngre flugor. Så här uttrycks detta på SA:s hemsida under rubriken "Taper Design Fundamentals" vilket betyder nåt i stil med att långa taperingar förlorar mer  energi (till luften) då de rullar ut medan korta taperingar överför energin bättre (till flugan).

 

Fly Line Front Taper

Tip diameter and front taper length determine how a fly is delivered

 • Longer front tapers dissipate energy for more delicate presentations

 • Shorter front tapers transfer more energy from the belly to the tip for powerful turnover

 

Geeky  B)

 

/S

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj! :-) tack för alla svar. En sexa är bättre att slänga ut tunga streamers. ska testa min nybörjar spö som är en sexa.. Trodde först att jag hade tappat min kastteknik helt och hållet,men testade och gjorde egen tafs med 60/20/20 systemet ,ca 1, 5 m . Använde .0, 22 som tippet och min klass 5 spö hela paketet rullade ut rätt bra. Tack för alla bra förklaringar.nu slipper förstöra en hel fiskedag för att jag inte får ut flugorna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Detta test körde jag med barrio gt 90. Då kommer alltså snowbee linan som har brantare front tapering, att kasta ännu bättre/lättare..nu vet jag vad jag ska ha för linor till tunga och

Lätta flugor.

Tack så mycket för att ni tog er tid och svara

Mvh/marcus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Inlägg

  • Köpte fel klumpar till mitt två handspö. har en flyt och en flyt/hover. är bara flyt/hover som är provkastad Ca 5min då jag ändå skulle testa.  klumparna väger 40gr och är 12,4m långa pris 300:- styck + frakt eller båda för 500:- + ev frakt 
  • Gratulerar, det var du väl värd efter allt kämpande. Imponerande med sådan uthållighet.
  • Hej! Är intresserad om spöet fortfarande finns kvar.   /Johannes
  • Kul läsning och varmt grattis. Högt huvud och rak rygg efter den kanadicken och det pannbenet. Imponerande!
  • Prövar en upp till, pris sänkt till 2000 Sek.
  • Förra året var jag för sent på det, så i år tidigarelade jag hela expeditionen för att öka mina chanser och förhoppningsvis pricka fönstret bättre. Jag hade min strategi ganska klar över de tre dagar jag hade till mitt förfogande om vädret tillät. Första dagen var bra läge utan stark vind, jag var självsäker och stark och körde i 14 timmar på positionerna jag fått förra året av min lokale kontakt samt de platser jag själv hittat. Vilken skillnad från förra året att nu ha en detaljerad hemmaloggad djupkarta på ekolodet att gå efter. Jag betade av plats efter plats enligt min strategi och lade halva första dagen på en skarp djupbrant jag trodde mycket på. Endast en abborre fick jag för det besväret. Andra dagen var det storm så jag fick kämpa som ett djur. Det går förvånansvärt effektivt att kasta även i jävlig vind tack vare ankringen med frontmonterad elmotor som lägger upp båten så fint att vinden alltid kommer över ”rätt axel” i en bra vinkel så kasten blir långa. Men det blåser hål i huvudet och jag blir galen av långvarig vind och var tvungen att söka lä bakom öar med jämna mellanrum för att vila upp mig och få bruset ur skallen. Även dessa platser valdes för att de var fiskbara såklart så jag satt inte och bölade direkt. Jag körde på 14 timmar även denna dag och på kvällen var jag för trött för att äta. Jag fick meddelande av min lokale kontakt att jag varit på rätt ställe där och där för tydligen är mitt påhitt en lokal angelägenhet nu och han hade haft spejare på sjön som hållit koll på mig och rapporterat mina rörelser till honom. Jag undrar vad de kallar mig? Hursomhelst fick jag uppmuntrande peppningar och ett par nya positioner att prova min sista dag. Morgonen därpå vaknade jag med sprängande huvudvärk och hade ont överallt och tvekade på om jag ens skulle orka ur sängen. När jag till slut lyckats bryta mig ut i det lilla köket, och fått en kaffekopp i handen såg jag att träden inte vajade så farligt. Sepåfan, nu är det läge igen och det spratt till i gubben och livet återvände till min sargade kropp. Sista dagen gick som i ett töcken, ungefär som jag minns att det var att ha svår laxkoma/psykos. Jag kastade och kastade, bytte plats, kastade och kastade, bytte anfallsvinkel på platsen och så höll jag på non-stop. Jag började småprata med sjörået och fåglarna och frågade om råd men fick inget svar. När själen kändes redo att lämna kroppen till sitt öde begav jag mig stukad sent på dagen mot den sista platsen för denna gång som jag fått kvällen innan. –”Där har jag fått stora jävlar i höstas”. Jag småputtrade med utombordaren för att hitta bottenstrukturen och såg ett eko på lodet och tryckte in ankringsknappen på elmotorn, som varvade upp. Den gick på fullt spett så att det visslade utan att båten stannade. Propellern var borta! Lite jobbigt kändes det då. -Jaså du sjörået, sade jag, du har tydligen tagit ditt offer men vad får jag för det? Inget svar. Jag åkte över positionen några gånger och fiskade den från olika håll, bytte fluga och höll på. Jag drog mitt sista ess ur min sista rockärm och så plötsligt slackade linan och jag vimsade något om att det var konstigt med sjögräs. Linan blev stram och det gungade väldigt tungt eftersom jag drev i den tilltagande vinden. Jag tog fisken hårt och när den kom nära båten hörde mig själv säga – Visa dig innan du kliver av Gäddj**vel så att jag inte tror något annat. Då bröt en brun fläckig kropp (inte grön!) ytan i en vältring och först begrep jag inte vad det var jag såg. Kunde det verkligen vara sant!? I en fritt drivande båt fick jag börja röja runt efter håven som varit undanstoppad sedan länge och mirakulöst nog låg det strax en Kanadaröding på 3,5 kg i håven. Min lokale kontakt var också ute på sjön en bit därifrån och det var skönt att kunna åka över till honom och tacka personligen för allt han gjort för mig. Jag var helt sjukt lycklig och bröt ihop när jag släpade upp båten för sista gången denna expedition. En pusselbit är lagd och självförtroendet är smitt i stål. Nästa år blir jag ostoppbar! Hoppas bara det inte tar 70+ timmar till innan nästa kontakt...   Fin fisk men fel art   Bilden jag skickade till min fru när hon den sista dagen på morgonen frågade hur det var. Jag tror inte hon blev så övertygad om att allt var sådär jättebra som jag skrev i SMSet...   Där satt den och idel glada miner igen!
  • Alla är obetydligt använda eller oanvända. 36 gram FLYT I/1/2 I/2/3  Såld I/3/4 Såld I/5/6 350kr stk POK. Köp Rio väskan till för 200.
  • Tjena. Har du guideline uls Hybrid kvar ? Mvh kalle
 • Ämnen

 • Images

×
×
 • Create New...